osuszyć. Większe sztuki pokroić na mniejsze kawałki, małe kurki pozostawić w całości. Na patelnię włożyć oczyszczone grzyby , które smażyć na średnim ogniu przez około 2-3 minuty. Grzyby powinny puścić sok i odparować. Następnie dodać masło oraz gałązki tymianku i kontynuować smażenie na średnim ogniu przez 6 minut. Kolejno, wlać wodę, dodać kurkumę, sól oraz pieprz. Zagotować. W kubeczku wymieszać(...)zbyt długo moczyć w wodzie. Najlepiej jest je włożyć do miski, szybko opłukać i osuszyć na durszlaku. Lubisz dania z grzybami kurkami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Ryż z kurkami. The post Sos kurkowy appeared first on MeCooks Blog
MeCookssklepach tortilli i wrapów jest do wyboru do koloru! Ich skład często nie jest zachwycający, a szkoda, bo to bardzo fajna odmiana dla pieczywa, czy dla ryżu. Mąka kukurydziana bez problemu dostępna jest w marketach na półkach ze zdrową żywnością, albo po prostu tam gdzie znajdują się inne mąki. Pozostałe składniki to masło, soda i woda, czyli zupełnie przystępnie, pewnie(...)foliowego woreczka i odstawić na 20-30 minut. Z ciasta formować kuleczki wielkości piłeczki pingpongowej i wałkować cienkie placuszki podsypując mąką. Powinny mieć ok 20 cm średnicy. Smażyć tortille na suchej patelni ok 1-2 minutę z każdej ze stron, aż pojawią się na nich brązowe plamki (nie czarne!). Zdjęte z patelni placuszki są elastycznie, kiedy wystygną
Kulinarne Inspiracjemielonym, papryką i natką pietruszki pod warstwą ciągnącego parmezanu. Pycha! Danie jest pyszne i sycące, polecam na obiad lub ciepłą kolację. Cukinię można faszerować różnymi składnikami, nie tylko mięsem. Również ryżem, kaszą, warzywami lub rozdrobnioną rybą. Kombinacji jest wiele Polecam też z mięsem, oliwkami i serem lazur . Mniam… Składniki: 3 cukinie 500 g mięsa mielonego wieprzowego 2 małe czerwone papryki(...)oregano i bazylię. Podsmażyć, od czasu do czasu mieszając. Następnie wlać bulion i dusić pod przykryciem przez około 15 minut. Dodać drobno posiekane papryki i już nie przykrywając, chwilę smażyć aż prawie cały płyn odparuje. Wyłączyć gaz i wrzucić posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Przygotowanym farszem wypełnić cukinie i piec w 180°C przez 15 minut. Posypać
Oryginalny smakmiodowej. To bardzo prosty, szybki i nieziemsko smaczny sposób na kurczaka. Kurczak w glazurze miodowej pasuje do bardzo wielu dodatków. Możecie go podać tradycyjnie z ziemniaczkami, kaszą jęczmienną, jaglaną, ryżem bądź z frytkami. Kurczaka możecie też położyć na kanapkę z dowolną sałatą i stworzyć na szybko lunch do pracy. Pomysłów tyle ile tylko wyobraźni. Cała sztuka w przygotowaniu kurczaka polega(...)moździerzu) - 4 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki miodu - 1 łyżeczka soku z cytryny Filet z kurczaka umyj i osusz, podziel na porcje. Każdą porcję natrzyj przyprawami i zacznij smażyć na oliwie z każdej strony po 30 sekund, po to aby zamknąć w mięsie cały sok. Dodaj miód i resztę składników, podlej 50 ml wody, przykryj pokrywką i duś przez
SMYKWKUCHNIzachęcam :). Zapiekane pulpeciki wieprzowe z ananasem i rabarbarem Czas przygotowania: 80 minut Składniki: 500 g łopatki wieprzowej sól morska pieprz mąka pszenna do obtoczenia pulpetów olej do smażenia 1/2 łyżeczki papryki 1 cebula 1/2 świeżego ananasa 2 łodygi rabarbaru 200 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki curry sól morska Wykonanie: Wieprzowinę mielimy w maszynce do mięsa, wkładamy do miski(...)curry i sól, polewamy nią pulpety. naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Nie dolewamy wody, ponieważ owoce puszczą sok. Mięso pieczemy przez 40 minut. Podajemy z kaszą lub ryżem, wedle gustu, posypane koperkiem
Kulinarne przygody GatitySkładniki dla 4 osób: 2 podwójne piersi z kurczaka 1 szklanka zielonego groszku połowa pęczka zielonej pietruszki sól, pieprz 2 łyżki suszonych warzyw mąką krupczatka olej do smażenia do zagęszczenia: 1-2 łyżki mąki 2 łyżki śmietany 12% Na samym początku mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotowane kawałki piersi z kurczaka przeciąć na mniejsze porcje. Z jednej podwójnej(...)garnka. Dzięki temu sos się zagęści. Całość gotować jeszcze parę minut na małym ogniu. Sos posmakować i ewentualnie doprawić solą lub pieprzem. Przygotowane danie podawać, np. z ugotowanym ryżem
UgotowaćMakaron w sosie pomidorowym to najprostsza klasyka jaka znam. Oczywiście jest wiele odmian tego pysznego dania :) Można je wzbogacić o mielone mięso, warzywa, boczek, żółty
Walijskie Pichcenieliście laurowe 1 łyżeczka papryki słodkiej ½ łyżeczki papryki ostrej ½ łyżeczki papryki wędzonej 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonej bazylii sól morska świeżo mielony pieprz olej lub oliwa do smażenia opcjonalnie: natka pietruszki lub kolendry do posypania Zaczynamy od przygotowania warzyw. Papryki i pomidora kroimy w dużą kostkę. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Cukinię kroimy w półplastry, a pieczarki(...)minut. Po tym czasie próbujemy czy leczo jest odpowiednio doprawione. Podajemy posypane natką pietruszki lub kolendry. Leczo z ciecierzycą świetnie smakuje zarówno samo, jak i z dodatkami: pieczywem, ryżem, kaszą jaglaną, pęczakiem czy quinoą. Post Leczo z ciecierzycą pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakumięsa mielonego z zająca (lub innego) 2 kg białej kapusty (średnia główka) 1 cebula 2 jajka 1/2 szklanki kaszy manny sól i pieprz do smaku olej do smażenia Kapustę szatkujemy i drobno siekamy. Zasypujemy czubatą łyżką soli, ugniatamy i odstawiamy na około pół godziny. W tym czasie przygotowujemy sos. Pomidory sparzamy wrzątkiem, ściągamy z nich skórkę i wycinamy twarde środki(...)układamy w naczyniu żaroodpornym. Kotlety zalewamy sosem i przykrywamy naczynie pokrywką lub folią aluminiową. Pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Zajączki podajemy z ziemniakami, ryżem lub pieczywem. Zajączki w sosie z pomidorów - kuchnia podkarpacka Inne dania KUCHNI PODKARPACKIEJ znajdziecie TUTAJ
Trzeci talerzgustu. Przygotujcie: 500 g mięsa wieprzowego cebulę 30 g kaparów z zalewy kwaśną śmietanę sól i pieprz 3 liście laurowe mąkę łyżeczkę smalcu lub innego tłuszczu do smażenia wodę Mięsko kroimy na kawałki, lekko posypujemy mąką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i na dość sporym ogniu krótko podsmażamy kąski, z każdej strony. Pod koniec dodajemy pokrojoną cebulkę i podsmażamy. Zawartość patelni(...)już zmięknie. Dusimy jeszcze przez około 10 minut, doprawiamy pieprzem i jeśli jest taka potrzeba- solą, choć myślę, że kapary dodadzą jej zupełnie wystarczającą ilość. Serwujemy z ulubioną kaszą, ryżem, makaronem... Smacznego
PichceniomaniaNazwa tego dania, skądinąd dość dziwna, pochodzi zapewne od sposobu jego przygotowania. Po prostu zamiast ryżu do risotto używamy kaszy. W lodówce zostało mi udko kurczaka, które wcześniej stanowiło bazę do bulionu drobiowego. Postanowiłam je wykorzystać w tej potrawie. Oczywiście można je zastąpić ugotowaną, czy też podsmażoną piersią z kurczaka. Muszę przyznać, że trochę wczoraj walczyłam z aparatem fotograficznym. Najpierw(...)szkl. bulionu sól pieprz chili tymianek oliwa Wykonanie: Na patelni podsmażyć cebulę, dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Dodać kurczaka pokrojonego w kostkę i chwilę smażyć. Dodać kaszę, następnie zalać bulionem. Gotować na małym ogniu do czasu aż kasza wchłonie płyn. Dodać groszek i doprawić do smaku
zadanie-gotowaniePierś z kurczaka, czyli powszechnie lubiane i popularne wśród osób aktywnych fizycznie mięsko. Podana wraz ryżem i warzywami to już pewnego rodzaju "klasyk" dla sportowców. Jednak nie ukrywajmy, że mimo wielu pysznych sposobów, na które można ją przygotować- kiedyś w końcu się nudzi. Pojawia się wówczas dylemat co w takim razie zjeść? Indyka! Mięso z indyka nie cieszy się(...)się niską zawartością kolagenu- idealne w diecie podczas intensywnego wysiłku fizycznego Jak przyrządzić indyka? Indycze mięso daje ogromne pole do popisu. Przyrządza się je łatwo i szybko. Można je smażyć, piec czy też grillować. Należy tylko uważać, aby nie doprowadzić mięsa do przesuszenia podczas zbyt długiej obróbki termicznej, do której nie jest ono polecane. Należy więc zrezygnować z gotowania
peanutbuttermonsterwieprzową. Polędwiczka wieprzowa pieczona w rękawie – składniki i przygotowanie Polędwiczka wieprzowa z boczkiem jest świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Idealnie sprawdzi się z pieczonymi ziemniakami i ryżem. Dodatkiem, który uzupełni całość i doda smaku, może być również delikatna sałatka na bazie pomidorów, sałaty i sosu winegret. Warto dodać, że polędwiczka wieprzowa pieczona w rękawie jest prostym daniem(...)godzinę. Obsmaż polędwiczkę w całości na patelni z każdej strony. Przełóż ją na talerz albo deskę, owiń boczkiem. Przełóż całość do rękawa, wraz z wodą, którą polędwiczka puściła podczas smażenia. Piecz w piekarniku przez 40 minut. Po upieczeniu polędwiczki odczekaj chwilę, zanim zaczniesz ją kroić. Możesz podawać grubsze albo cieńsze plasterki, a także pokroić ją w poprzek. Artykuł Polędwiczka wieprzowa
Rozdomowionawystarcza nawet na kilka posiłków, które z termosu zjeść można również poza domem. Aby przygotować w ten sposób danie bardziej treściwe, do garnka dodać warto także mięso, soczewicę, kasze, ryż czy komosę ryżową. W ten sposób łatwo i szybko zrobić można pełnowartościowy i sycący posiłek obiadowy. Aby dodatkowo przyspieszyć robienie zupy, zamiast świeżych warzyw wykorzystać można mrożone. W takim(...)dodać można także trochę mąki. Na koniec wystarczy całość przyprawić. Gotowy sos jest w stanie wytrzymać w lodówce nawet 2-3 dni. Najlepiej podawać go z różnymi kaszami, makaronem, ryżem czy ziemniakami. Warto też dokroić i dodać surowe warzywa, np. marchew czy kapustę. W zimie jako dodatek szczególnie dobrze sprawdzają się kiszonki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Praktyczne mrożonki Nadwyżek jedzenia
Kulinarne PrzebojeDziś zachęcam do wypróbowania przepisu na pierś z kurczaka z kaszą kuskus i warzywami. Danie zdrowe, dietetyczne i naprawdę sycące. Idealnie nadaje się również do zabrania
kuchnia doskijest wcale tak banalna jak się nam wydaje.Nic nie smakuje do mięsa czy ryby lepiej niż poczciwe kartofle,żeby nie wiem jak pomysłowo połączyć kaszę z warzywami czy przyprawić ryż.Najchętniej jako dodatek do drugiego dania jemy tłuczone ziemniaki.Ciepłe,aromatyczne i obłednie kremowe puree potrafi wprawić w zachwyt nasze kubki smakowe.Mnie na pewno,bo jestem wiekim ziemniaczanym smakoszem.Puree(...)prmezan,a zamiast gałki muszkatałowej tymianek.Pasuje idealnie do pieczonej piersi z kurczakaII wariant azjatyckiwmieszaj na sam koniec do puree Wasabi i nie dodawaj już gałki muszkatałowej.Pasuje idealnie do smażonego łososia i tuńczykaIII wariant rustykalny zamiast masła wmieszaj do puree gęstą śmietanę i dodaj swieżo posiekaną zieloną pietruszkę.Idealne do wszystkich sycących pieczeni wieprzowych i do kiełbasek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!curry (ewentualnie przyprawy curry ze sklepu, ale smak będzie inny) 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 300g ziemniaków 1 łyżeczka soli olej do smażenia Jak przygotować curry z kurczaka po jamajsku? Czosnek wycisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o małych oczkach. Imbir obrać i zetrzeć na tarce od drobnych oczkach. Papryczkę chilli drobniutko(...)uchylić pokrywkę i powoli gotować do czasu aż ziemniaki będą miękkie, od czasu do czasu mieszać. Pod koniec gotowania ewentualnie doprawić solą i sokiem z cytryny. Podawać z ryżem, a najlepiej z ryżem z czerwoną fasolą . Smacznego
Codzienne Gotowaniepłaty ok. 150 g świeżych kurek sól, pieprz cytrynowy, suszony lub świeży tymianek i rozmaryn, słodka papryka , 2 zmiażdżone ząbki czosnku 1/3 pęczka posiekanej natki pietruszki olej do smażenia Sos: 2 łyżki masła 1,5 łyżki mąki 1,5 szklanki wody 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 3-4 łyżki sera Grana Padano posiekana natka pietruszki tymianek, rozmaryn, starta skórka(...)małym ogniu. Dodać ser i dobrze rozprowadzić w płynie. Wlać słodką śmietankę, dodać zioła, natkę, skórkę i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem lub kaszą i surówką
Czerwień i błękitsosie śmietanowym (który zapewne zna każdy), to już klasyka, która w sezonie kurkowym jest wręcz obowiązkowa! ;) Do tej klasyki pasuje każdy rodzaj mięsa, jak i każdy dodatek w postaci ryżu, klusek, kopytek, ziemniaków czy zwyczajnego tosta- ot, taki to wyjątkowy sos! :) Można go również wzbogacić o dodatek białego wina, które należy dolać po pierwszym przesmażeniu kurek, a następnie całość odparować(...)samą patelnię wrzucić masło, dodać oczyszczone kurki i podsmażyć. Kiedy kurki puszczą wodę, dodać startą/pokrojoną marchewkę (ja wykorzystałam obieraczkę i pocięłam w szerokie plastry) i smażyć do odparowania płynu. Na koniec dodać odłożone mięso, wlać śmietanę i całość dusić przez około 2-3 minuty, aż smaki się przegryzą. Doprawić koperkiem, solą oraz pieprzem. Podawać z makaronem. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaBrytyjskie danie oparte na kuchni indyjskiej. Smażone marynowane kawałki kurczaka podane w gęstym i kremowym sosie pomidorowo-jogurtowym. Wyrazistego smaku nadaje mu indyjska przyprawa garam masala. Składniki na 2 porcje: 2 duże piersi z kurczaka marynata: 1 łyżeczka garam masala sok wyciśnięty z połowy limonki sos: 200 g jogurtu naturalnego(...)smaku przyprawami. Gotować na średnim ogniu przez kilka minut. Do gotowego sosu wrzucić usmażone mięso i krótko podgrzać. Wyłożyć na talerze i serwować posypane świeżą kolendrą zchlebkami Naan lub ryżem
wyzwania kuchenne