Risotto z dynią Risotto to jedno z moich ulubionych dań, jednak po raz kolejny doszłam do wniosku, że przygotowuję je zdecydowanie zbyt rzadko. Uwielbiam delikatny, kremowy
Codzienne GotowanieZgaduję, że sos dyniowy nie jest najpopularniejszym dodatkiem do makaronów. Tymczasem, wśród ogromnego potencjału dyni jest i ten, by być składnikiem znakomitych, kremowych sosów. Naturalnie słodki
Even Better FoodTym razem danie typowo śniadaniowe – jajecznica z mlekiem. Część z Was zdziwi dodatek mleka, ale to właśnie ono sprawi, że będzie znacznie bardziej puszysta i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kurczak w sosie jabłkowym to wykwintne danie, którym można się pochwalić nie tylko przed rodziną ale i znajomym. Jest proste i nie wymaga od nas dużego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kotleciki ryżowe z dodatkiem cukinii to bardzo smaczny sposób na upłynnienie ogrodowych plonów. Moja cukinia niestrudzenie obdarowuje nas swoimi owocami i bardzo dobrze, bo jest niezwykle
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zima to taki nostalgiczny czas, kiedy zamiast szaleć do późna „na mieście” mam ochotę zjeść pyszną kolację, a potem włączyć ulubiony film, rozpalić kominek
Ostra na SłodkoW Chinach obchody Nowego Roku są pełne zabawy i dobrego jedzenia. Rok 2017 upłynie pod znakiem Koguta i ma być pracowity. Wg chińskich przepowiedni będzie to
Pieguskowa Kuchniagłównych źródeł pożywienia armi Czyngis Chana, który zawojował pół świata (spalił przy okazji Sandomierz). Bulgur zaliczany był w starożytnych Chinach do czterech świętych ziaren, obok jęczmienia, pszenicy, soi i ryżu. Szybki jak kuskus Bulgur jest podobny do kuskusu. Powstaje z ziaren pszenicy durum, które najpierw są podgotowywane, później suszone, a na koniec mielone na mniejsze kawałki. Dzięki temu bulgur można(...)żeby bulgur odparował. Krok 3 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Rozgrzej w szerokim rondlu łyżkę oleju, wsyp na niego posiekane 2 ząbki czosnku, następnie dodaj do niego podgotowany jarmuż. Smaż razem przez 2-3 minuty – uważaj, żeby nie przypalić czosnku. Jeśli zacznie szybko brązowieć, zmniejsz ogień. Wsyp do jarmużu bulgur i posiekany szczypiorek. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą
Niedzielny kucharzpomysłów czy posiadanych składników tyle możliwości, a obiad dzięki temu nigdy nie jest nudny! Co więcej - jest to świetna propozycja dla dzieci! Można je podać na obiad z ziemniakami, ryżem czy kaszą i surówką lub jako przekąskę imprezową (wtedy dobrze podać z sosem/dipem). I co ważne - jest to danie z typu oszczędnych ;) zwykłych kotlecików z piersi kurczaka (takich wiesz(...)wrzucamy do ciasta w misce, dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory i ziarna słonecznika. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, łyżką wykładamy porcje ciasta i formujemy kotleciki. Smażymy z obu stron na złoty (złotoczerwony?) kolor. Wyjmujemy na talerz z ręcznikiem papierowym. Zobacz też mój przepis na Ryżowo-marchewkowe kotleciki drobiowe
Kolorowy PrzepisownikFilet z indyka doskonale sprawdza się w tej roli, gdyż zapieczony w sosie marinara nabiera aromatu i soczystości, zachowując przy tym zwartość i jędrność. W naszym przepisie zrezygnowaliśmy ze smażenia panierowanych kotletów. Zamiast tego zapiekamy je w piekarniku na dobrze nagrzanej wcześniej patelni żeliwnej. Jeśli nie macie takiej patelni, użyjcie naczynia żaroodpornego o grubym dnie. Przepis inspirowany Wrytoasteeats.com Składniki(...)posyp łyżką parmezanu. Podlej kotlety sosem marinara i wstaw do piekarnika. Zapiekaj przez kolejne 10-15 minut, aż ser rozpuści się i ładnie zezłoci. Podawaj indyka parmigiana z makaronem, ryżem lub kaszą. Smacznego! Artykuł Wtorek: Indyk parmigiana, czyli kotlet panierowany inaczej pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzJesień w kuchni kojarzy mi się głównie z kolorami oraz z rozgrzewającymi daniami jednogarnkowymi. Warto w tym czasie zrobić sobie kolorowy posiłek, zwłaszcza gdy za oknem
Smaki Na TalerzuZapiekanki ryżowe z warzywami to jedne z łatwiejszych i nie trudnych do przygotowania obiadowych dań, najlepiej smakuje gdy jest dość dobrze doprawione pieprzem lub nawet odrobiną
Wanilia i KardamonLENIWE CURRY / LAZY CURRY Curry… Ostre, indyjskie danie z lekkim posmakiem mleka kokosowego, podane z ryżem lub chlebkiem naan – czego chcieć więcej? Dzisiaj curry
Martyna Cookspodwójna pierś z kurczaka- 0,5 kg pieczarek- 2 świeże pomidory- kilka suszonych pomidorów- dwie średnie cebule- duży ząbek czosnku- łyżka czerwonej czubrycy- dwie łyżki sosu sojowego- tłuszcz do smażenia (u mnie oliwa z suszonych pomidorów)- sól Pierwszą rzeczą, jaką musimy zrobić, jest zamarynowanie mięsa - umytego i pokrojonego w kostkę kurczaka wrzucamy do miski i mieszamy z sosem sojowym(...)pożądanej konsystencji i doprawić według własnych upodobań, jeśli ktoś widzi taką potrzebę. Gotowe danie podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie była to kasza jaglana, ale równie dobrze pasować będzie ryż, kasza jęczmienna, pęczak, czy też ziemniaki.Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosakażdym wieku. Wykonane z posiekanej piersi kurczaka z jajkiem i majonezem, z dodatkiem posiekanego koperku, to doskonały przepis na szybką przekąskę, obiad albo kolację. Można je podawać z ryżem na sypko, ziemniakami oraz ulubioną sezonową sałatką. Można je także zapakować na lunch do pracy. Te pyszne kotleciki z piersią kurczaka z majonezem są także świetną opcją do pudełka(...)białek. Filet z kurczaka drobno posiekać. Krok 2. Wszystkie składniki na kotlety siekane z kurczaka połączyć, doprawić do smaku. Łyżką nabierać porce masy, kłaść na rozgrzanym tłuszczu - kotleciki smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu, osączyć na papierowym ręczniku lub bibule. Gotowe placki z fileta podawać z ulubionymi dodatkami. Miłego gotowania! Koniecznie skomentuj. Z przyjemnością odpowiem na pytania
Moja Książka Kucharskajakiekolwiek zalegające w lodówce warzywa. Świetnie sprawdza się fasolka szparagowa, kalafior, papryka czy groszek z zamrażarki. Dzięki tej uniwersalnej mieszance przypraw, z każdych warzyw wyjdzie smaczny dodatek do ryżu czy kaszy. Warto dodać ciecierzycę, by zapewnić porcję białka organizmowi. Jest ona delikatna w smaku i nie zdominuje dania, jak mogą to zrobić inne strączkowe. Dziś parę słów(...)cukinię w półplasterki - Kaszę wrzucić do wrzącej wody (1:2,5 kasza: woda) i gotować przez 15minut - Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić posiekany czosnek, kumin, kolendrę, chili i kurkumę; smażyć przez 30 sekund - Dodać pomidory i trochę wody, zagotować - Dodać ziemniaka, marchewkę i pozostałe przyprawy; dusić przez 5 minut - Bakłażana opłukać na sitku z nadmiaru soli i wody, którą puścił
Wegańska kuchnia orientalna