Dziś zapraszam na danie, które przypomina klasyczne łazanki z kapustą. Zmieniłam tylko gatunek makaronu (osobiście nie przepadam za łazankami) i wzbogaciłam je o boczek i
Walijskie PichcenieDziś przedstawiam przepis dla entuzjastów gołąbków , tym razem w wersji trochę mniej czasochłonnej, bez zawijania . Kapustę siekamy i mieszamy ze wszystkimi składnikami, a smak potrawy - wyjątkowy
Kawa z mlekiemDziś przedstawiam przepis dla entuzjastów gołąbków , tym razem w wersji trochę mniej czasochłonnej, bez zawijania . Kapustę siekamy i mieszamy ze wszystkimi składnikami, a smak potrawy - wyjątkowy
Kawa z mlekiemKolejna propozycja na dietetyczny obiad to kotlety z kaszy jaglanej z pieczarkami. Kasza jaglana jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu i ma wiele cennych właściwości. Zawiera dużo
kuchnia doskiProsto i szybko. I smacznie rzecz jasna 😊 Klasyczne spaghetti z ulubionym chyba przez wszystkim sosem pomidorowym, który wzbogaciłam o pokrojone pieczarki i końcówki szynki, które znalazłam
Walijskie PichcenieMoja rodzina bardzo lubi zapiekanki, ale z kaszy nigdy wcześniej nie robiłam. Kaszy bulgur też wcześniej nie znałam. Kiedy zobaczyłam ją na półce w sklepie to
kuchnia doskiopisuje codzienne przygotowywanie posiłków przez Francuzów od przyzwyczajeń zakupowych, po wystrój ich kuchni, potrawy, wspólne spędzanie czasu przy wybornych, ale prostych potrawach jak np.: Kiełbaski w pomidorach na złocistym ryżu, gruszki w syropie, omlet ze śmietanką i ziołami. Pokazuje jak Francuzi kochają jedzenie i jak się nim delektują ze znajomymi, przyjaciółmi. Książka jest uroczą, przyjemną opowieścią, relaksuje i sprawia(...)rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier i wsypujemy czereśnie. Podsmażamy, od czasu do czasu mieszając, aż czereśnie zmiękną (około 8-10 minut). 2. Następnie czereśnie odcedzamy, zachowując sok, który puściły podczas smażenia. Sok wlewamy z powrotem na patelnię i dodajemy sok z pomarańczy oraz pieprz. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 3-5 minut, aż sok trochę zgęstnieje. 3. Do soku
Mała Cukierenkaosuszyć. Większe sztuki pokroić na mniejsze kawałki, małe kurki pozostawić w całości. Na patelnię włożyć oczyszczone grzyby , które smażyć na średnim ogniu przez około 2-3 minuty. Grzyby powinny puścić sok i odparować. Następnie dodać masło oraz gałązki tymianku i kontynuować smażenie na średnim ogniu przez 6 minut. Kolejno, wlać wodę, dodać kurkumę, sól oraz pieprz. Zagotować. W kubeczku wymieszać(...)zbyt długo moczyć w wodzie. Najlepiej jest je włożyć do miski, szybko opłukać i osuszyć na durszlaku. Lubisz dania z grzybami kurkami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Ryż z kurkami. The post Sos kurkowy appeared first on MeCooks Blog
MeCookssklepach tortilli i wrapów jest do wyboru do koloru! Ich skład często nie jest zachwycający, a szkoda, bo to bardzo fajna odmiana dla pieczywa, czy dla ryżu. Mąka kukurydziana bez problemu dostępna jest w marketach na półkach ze zdrową żywnością, albo po prostu tam gdzie znajdują się inne mąki. Pozostałe składniki to masło, soda i woda, czyli zupełnie przystępnie, pewnie(...)foliowego woreczka i odstawić na 20-30 minut. Z ciasta formować kuleczki wielkości piłeczki pingpongowej i wałkować cienkie placuszki podsypując mąką. Powinny mieć ok 20 cm średnicy. Smażyć tortille na suchej patelni ok 1-2 minutę z każdej ze stron, aż pojawią się na nich brązowe plamki (nie czarne!). Zdjęte z patelni placuszki są elastycznie, kiedy wystygną
Kulinarne Inspiracjemielonym, papryką i natką pietruszki pod warstwą ciągnącego parmezanu. Pycha! Danie jest pyszne i sycące, polecam na obiad lub ciepłą kolację. Cukinię można faszerować różnymi składnikami, nie tylko mięsem. Również ryżem, kaszą, warzywami lub rozdrobnioną rybą. Kombinacji jest wiele Polecam też z mięsem, oliwkami i serem lazur . Mniam… Składniki: 3 cukinie 500 g mięsa mielonego wieprzowego 2 małe czerwone papryki(...)oregano i bazylię. Podsmażyć, od czasu do czasu mieszając. Następnie wlać bulion i dusić pod przykryciem przez około 15 minut. Dodać drobno posiekane papryki i już nie przykrywając, chwilę smażyć aż prawie cały płyn odparuje. Wyłączyć gaz i wrzucić posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Przygotowanym farszem wypełnić cukinie i piec w 180°C przez 15 minut. Posypać
Oryginalny smakmiodowej. To bardzo prosty, szybki i nieziemsko smaczny sposób na kurczaka. Kurczak w glazurze miodowej pasuje do bardzo wielu dodatków. Możecie go podać tradycyjnie z ziemniaczkami, kaszą jęczmienną, jaglaną, ryżem bądź z frytkami. Kurczaka możecie też położyć na kanapkę z dowolną sałatą i stworzyć na szybko lunch do pracy. Pomysłów tyle ile tylko wyobraźni. Cała sztuka w przygotowaniu kurczaka polega(...)moździerzu) - 4 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki miodu - 1 łyżeczka soku z cytryny Filet z kurczaka umyj i osusz, podziel na porcje. Każdą porcję natrzyj przyprawami i zacznij smażyć na oliwie z każdej strony po 30 sekund, po to aby zamknąć w mięsie cały sok. Dodaj miód i resztę składników, podlej 50 ml wody, przykryj pokrywką i duś przez
SMYKWKUCHNIzachęcam :). Zapiekane pulpeciki wieprzowe z ananasem i rabarbarem Czas przygotowania: 80 minut Składniki: 500 g łopatki wieprzowej sól morska pieprz mąka pszenna do obtoczenia pulpetów olej do smażenia 1/2 łyżeczki papryki 1 cebula 1/2 świeżego ananasa 2 łodygi rabarbaru 200 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki curry sól morska Wykonanie: Wieprzowinę mielimy w maszynce do mięsa, wkładamy do miski(...)curry i sól, polewamy nią pulpety. naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Nie dolewamy wody, ponieważ owoce puszczą sok. Mięso pieczemy przez 40 minut. Podajemy z kaszą lub ryżem, wedle gustu, posypane koperkiem
Kulinarne przygody GatitySkładniki dla 4 osób: 2 podwójne piersi z kurczaka 1 szklanka zielonego groszku połowa pęczka zielonej pietruszki sól, pieprz 2 łyżki suszonych warzyw mąką krupczatka olej do smażenia do zagęszczenia: 1-2 łyżki mąki 2 łyżki śmietany 12% Na samym początku mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotowane kawałki piersi z kurczaka przeciąć na mniejsze porcje. Z jednej podwójnej(...)garnka. Dzięki temu sos się zagęści. Całość gotować jeszcze parę minut na małym ogniu. Sos posmakować i ewentualnie doprawić solą lub pieprzem. Przygotowane danie podawać, np. z ugotowanym ryżem
UgotowaćMakaron w sosie pomidorowym to najprostsza klasyka jaka znam. Oczywiście jest wiele odmian tego pysznego dania :) Można je wzbogacić o mielone mięso, warzywa, boczek, żółty
Walijskie Pichcenieliście laurowe 1 łyżeczka papryki słodkiej ½ łyżeczki papryki ostrej ½ łyżeczki papryki wędzonej 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonej bazylii sól morska świeżo mielony pieprz olej lub oliwa do smażenia opcjonalnie: natka pietruszki lub kolendry do posypania Zaczynamy od przygotowania warzyw. Papryki i pomidora kroimy w dużą kostkę. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Cukinię kroimy w półplastry, a pieczarki(...)minut. Po tym czasie próbujemy czy leczo jest odpowiednio doprawione. Podajemy posypane natką pietruszki lub kolendry. Leczo z ciecierzycą świetnie smakuje zarówno samo, jak i z dodatkami: pieczywem, ryżem, kaszą jaglaną, pęczakiem czy quinoą. Post Leczo z ciecierzycą pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku