ryż smażony - 6533 przepisów (strona:312/436)

Kurczak z wolnego chowu z warzywami 224

Ostatnio w jednym z dyskontów – Lidl – pojawiała się promocja na kurczaka z wolnego chowu . No cóż postanowiliśmy sprawdzić czym różni się od zwykłego kurczaka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bakłażan faszerowany warzywami 239

kostkę. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Listki bazylii umyć, osuszyć, drobno posiekać. Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć, dodając pod koniec smażenia przeciśnięty przez praskę czosnek. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać pokrojone pieczarki. Wymieszać i podsmażać, aż większość wody z pieczarek odparuje. Następnie dodać pokrojoną paprykę, pomidora, liście bazylii oraz miąższ bakłażanów(...)przygotowaniu, same lub np. z ryżem. SMACZNEGO!     Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 4 połówki bakłażanów, co stanowi, w zależności od apetytów, porcję dla 2 - 3 osób. Smak farszu można wzbogacić o pokrojoną w kostkę i podsmażoną szynkę/kiełbasę/pierś z kurczaka (około 250 g) i/lub ugotowany ryż. Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie

Gospodyni Miejska
Grillowany kurczak whiskey z sosem cebulowym 154

whiskey, a cebula dodaje mu gęstości. :) Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Smażymy aż się zeszkli, a następnie posypujemy ją łyżeczką cukru i smażymy do lekkiego zbrązowienia. Gdy cebula będzie miała już ładny kolor na patelnię wlewamy pół szklanki wody. Dusimy do odparowania płynu. Po tym czasie do cebuli dodajemy sos pozostały z marynowania(...)dość gęsty, ale gwarantuję, że naprawdę wyśmienity! Warto zabrać go na grilla lub wykorzystać w warunkach domowych. ;) Swojego kurczaka, ze względu na brzydką pogodę, pałaszowaliśmy w domu z aromatycznym ryżem oraz świeżym zielonym ogórkiem. Sprawdzi się jednak wspaniale w plenerze, z chlebkiem, bułkami czy pieczonymi ziemniakami. Dodatki pozostawiam Waszej wyobraźni - sos tzatziki, czosnkowy, świeże warzywa czy grillowana kukurydza - wybór należy

Cooking Monster
Prosty kurczak z cytrusami i imbirem w sosie pomidorowym. 136

szklanki keczupu łyżeczka skórki z cytryny Czyste mięso dobrze osuszamy i tniemy na mniejsze kawałki. Ja tak średnio tnę na trzy. Lepiej przechodzi marynatą i szybciej się smaży. Mandarynki dokładnie myjemy i razem ze skórką kroimy w plastry. Wkładamy je do naczynia, zasypujemy imbirem, pieprzem, solą i cukrem. Dodajemy ocet i wszystko dokładnie mieszamy. Taką właśnie marynatą nacieramy mięso(...)dodajemy keczup i skórkę otartą z cytryny. Mieszamy, gotujemy pod przykryciem jakieś pięć minut, aby nam wszystko odmokło i powstał aromatyczny sos. Podajemy z czym tam kto lubi...surówka, ryż, makaron czy też ziemniaki. Delikatny kurczak bardzo mocno zyskuje na smaku dzięki przyprawom, choć nadal to delikatne mięso. Za to sos jest kwintesencją całości, w nim zawarte jest wszystko

Dieta moja pasja
Warzywa z woka II 131

ciągu dnia nie opadamy tak szybko z sił. A nasz żołądek jest zadowolony, że go nie zakwaszamy i nie ochładzamy. Do warzywek z woka idelanie pasuje kasza (jęczmienna, gryczana), ryż, czy też ziemniaki.  Jak dla mnie danie idealne :) Warzywa z woka II (dla 4 osób) kuchniasmakow.blogspot.com Składniki: 2 cukinie - obieramy, kroimy w pół-plastry 1 czerwona cebula - obieramy(...)natka pietruszki do posypania Do woka wlewamy kapkę oleju, wrzucamy cebule, seler, czosnek, marchewki, kalarepę, cukinię. Doprawiamy. Na koniec wrzucamy groszek i por. Doprawiamy do smaku.  Na początku smażymy całość na ostrym ogniu, a następnie dusimy kilka minut pod przykryciem na słabym ogniu.  www.kuchniasmakow.blogspot.com Smacznego

Kuchnia smaków
Makaron ze szpinakiem 154

nabiału).  Secondo - jeśli się go dobrze przyprawi i połączy ma naprawdę świetny smak (np.czosnek, sery pleśniowe,orzeszki lub pestki). Można go dodawać do różnych dań np. sałatek, ryżu, zapiekanek i jak poniżej makaronu Terzo -  jest dostępny w przystępnej cenie praktycznie przez cały rok (nawet ten świeży), więc nie musimy czekać z utęsknieniem, aż w końcu się pojawi(...)spore garści świeżego szpinaku typu baby 70 g sera lazur 4 - 5 łyżek śmietany 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pestek słonecznika sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia (2-3 łyżki) odrobina parmezanu do posypania Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie,ale po ugotowanie nie przelewamy zimna wodą.  Szpinak płuczemy, lekko osuszamy, kroimy w paski, ale niezbyt

Bon appetit mon amie
Kawarma 225

małą kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki, a jeżeli jest większa to w półplasterki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić mięso i je obsmażyć. Dodać marchewkę i smażyć kilka minut razem aż mięso się zarumieni. W tym czasie przygotować marynatę: wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Tak przygotowaną marynatą zalać mięso z marchewką, wymieszać i odstawić na 1 godzinę(...)podlać jeszcze połową szklanki wody(lub więcej jeżeli woda szybko wyparuje, a mięso nie będzie jeszcze miękkie) i doprawić je do smaku. Powinniśmy otrzymać gęstą, mięsną potrawkę. Podawać z ryżem, pieczywem lub ziemniakami. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Butter chicken – indyjskie curry z kurczaka krok po kroku 2401

cienkie półplasterki. Orzechy nerkowca blendujemy na proszek. Teraz możemy zacząć robić curry. W woku lub szerokiej patelni rozpuszczamy na dużym ogniu dwie czubate łyżki klarowanego masła. Dodajemy cebulę i smażymy ok. dwie minuty. Następnie dorzucamy imbir i czosnek. Mieszamy i podsmażamy kolejną minutę. Dodajemy przyprawy w proszku: garam masalę, chili, kolendrę, kozieradkę i kmin rzymski. Podsmażamy ok. trzy minuty ciągle(...)żółto dodając odrobinę kurkumy. Gotowe curry posypujemy listkami kolendry lub pietruszki (ja nie miałam, więc użyłam suszonej kolendry). Butter chicken, jak większość indyjskich curry podajemy z ugotowanym na sypko ryżem basmati (ten ze zdjęcia ugotowałam z kilkoma strąkami kardamonu) lub z chlebkami naan lub roti. Post Butter chicken – indyjskie curry z kurczaka krok po kroku pochodzi z bloga Poezja

Poezja smaku
Indyk na sposób azjatycki 139

Pomysł na indyka z ryżem. Danie delikatne, lekko pikantne, słodko-kwaśne. Szybkie w przygotowaniu, znika jeszcze szybciej! 2 porcje: 300 g fileta z piersi indyka 140

Kucharzyca
Kotlet de volaille pieczony w panierce z komosy ryżowej 71

NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Czy można upiec kotlety de volaille? Jak najbardziej! Te dewolaje w chrupiącej panierce z komosy ryżowej to przepyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnej wersji drobiowych kotletów smażonych na głębokim tłuszczu. Kotlety de volaille pieczone przygotowujemy w ten sam sposób, co wersję klasyczną. Po uformowaniu i obtoczeniu ich w panierce, układamy roladki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(...)makaron z cukinii , prosta sałata z młodych liści z winegretem, surówka coleslaw , jarzynka z buraczków i gratin ze szpinakiem. Sprawdź też inne pomysły na obiad na niedzielę: Łosoś z ryżem kalafiorowym z cukinią Pieczone polędwiczki wieprzowe Soczysty pieczony kurczak w maślance Afelia. Gulasz wieprzowy z Cypru Tacos z szarpaną wieprzowiną Drukuj Kotlet de volaille pieczony w panierce z komosy ryżowej

Na-talerzu.pl
Leczo z chorizo 97

wykorzystać. Leczo możecie sobie zjeść z dowolnymi dodatkami. Nam zawsze najlepiej wchodzi z pieczywem. Od jakiegoś czasu staramy się jednak jeść więcej ciemnego ryżu i innych kasz, dlatego tym razem dodatkiem był wcześniej wspomniany ryż. Składniki: 300 g chorizo 1 mała cukinia (ja użyłam młodej, więc była naprawdę mała) 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 duża cebula(...)raczej nie będzie potrzebny, chorizo jest raczej tłuste). Następnie dodajemy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobnione ząbki czosnku, pokrojoną w półplasterki cukinię i pokrojone w paski papryki, smażymy wszystko razem na wolnym ogniu około 5 minut. Dosypujemy do tego mieloną paprykę, smażymy wszystko paręnaście sekund. Do kiełbasy wrzucamy pomidory, oregano i liść laurowy, mieszamy i gotujemy bez pokrywki

Kardamonovy
Jutro znowu będzie pomidorowa... 167

Super, gdyby był to parmezan albo mozzarella pokrojona w kostkę. U mnie był tylko zwykły żółty "gouda", ale też dał radę :) Jeśli ktoś się bardzo uprze, to można dodać ryż, makaron albo lane kluski. Zupa jest kwaśna, dzieci ją bardzo lubią i jak słyszą, że na obiad pomidorowa to wydają z siebie takie dziwne ciumkające odgłosy, które oznaczają(...)Przygotowanie:  Cebulę kroimy w kostkę. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, topimy masło i dusimy na nim cebulę, aż będzie miękka (nie musi być złota). Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty czosnek.  Dodajemy pomidory lub przecier  pomidorowy, cukier i gotujemy przez ok. 10 minut. Już na tym etapie miksujemy całość na gładką masę

bistro mama
Polędwiczka w tajskim sosie z fasolką / Thai pork loin with beans 217

masła orzechowego, chilli z fasolką szparagową i papryką. Idealne danie na te upalne dni! Podałam je z makaronem ryżowym, jednak równie dobrze danie to może być podane zwyczajnie z ryżem. Polecam wszystkim, nie tylko fanom dalekowschodnich smaków:) Scroll down for recipe in English Polędwiczka w tajskim sosie z fasolką (4 servings) Składniki: 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 cebula, pokrojona(...)trzcinowy do smaku Do podania: garść posiekanych listków kolendry 1 czerwone chili, posiekane 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych kawałki limonki Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż przez kilka minut do zeszklenia. Zwiększ ogień i włóż polędwiczkę, smaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie wmieszaj kolendrę, chilli, po czym dodaj bulion, mleko kokosowe, masło

karmelowy
Placuszki z kurczakiem i płatkami owsianymi 424

Pyszne kotlety drobiowe, na które przepis znalazłam w gazetce Przyślij przepis, Dania z kurczaka (nr 3/2012). Polecam jako drugie danie z ziemniakami, ryżem, kaszami i surówkami.Składniki:25 dag piersi z kurczaka2 szklanki płatków owianych1,5 szklanki mleka3 jajka1 czerwona paprykakawałek pora20 dag sera żółtego1 cebula1 mały pomidorbazylia, oreganosól, pieprzkopereknatka pietruszkiolejSposób przygotowania:1. Płatki owsiane zalewamy mlekiem, odstawiamy na pół(...)płatki, mięso, warzywa, ser i jajka, doprawiamy przyprawami do smaku, dodajemy też posiekaną zieleninę. Jeśli masa wydaje się być za rzadka, dodajemy 1 łyżkę mąki lub bułki tartej.5. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
CHIŃSZCZYZNA - bilet do orientalnych smaków. 191

koniec. Grzybki kroimy na długie paseczki. 3. Warzywa.Cebulę kroimy w pióra, paprykę, marchew, kapustę i ananasa w paski.Smażymy na 2 patelniach:1. Cebula z marchwią smażymy na jednej patelni. Pod koniec dodajemy paprykę. Dosłownie na minutę wrzucamy grzybki - do połączenia smaków. (Patelnia z twardymi warzywami). Ta patelnia potrzebuje więcej czasu i uwagi.2.  Kapustę wrzucamy(...)przecier.6. Zamieszaj, zmieszaj, połącz :)Wszystko razem mieszamy w garnku. Tu musimy teraz dobrze zamieszać. Wyżyć się można za wszystkie czasy, gdy trzeba było w język się ugryźć.7. Gotujemy ryż, ewentualnie makaron ryżowy. My najbardziej lubimy z dzikim ryżem.Oczywiście w oryginale, potrawę przygotowuje się w woku, ale, ponieważ nie każdy wok ma, a zwykła patelnia ma swe miejsce

Wypisz Wymaluj
Schab w sosie porowo-dyniowym z mleczkiem kokosowym 105

sprawia, że zyska na smaku. W tym daniu można wykorzystać obfitość jesiennych warzyw, świeżych ziół aby ze zwykłego schabu wyczarować niebanalne danie.  Polecam podawać do ugotowanego na sypko ryżu lub ziemniaków.  Przepis sprawdzi się także na niedzielny obiad.  Produkty świetnej jakości kupicie w sklepie internetowym Kuchnie Świata.   Bardzo polecam. Składniki na 6 porcji/ 1 kg schabu(...)posypania Sposób przygotowania: Umyty i osuszony schab pokroić na 6 grubszych plastrów. W szerokim rondlu rozgrzać masło, obsmażyć mięso z każdej strony, dodać pokrojony por, cebulę oraz posiekany czosnek. Smażyć aż warzywa staną się szkliste. Podlać gorącym bulionem, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz pokrojoną paprykę, doprawić do smaku solą lub sosem sojowym    i dusić około 30 minut

Wanilia i Kardamon
Naleśniczki zapiekane z kurczakiem, pieczarkami i papryką 221

Naleśniczki zapiekane z kurczakiem, pieczarkami i papryką Dziś polecam szybki, niedrogi i przepyszny obiad (lub kolację) – naleśniki zapiekane z farszem pod serowo-pomidorową pierzynką. Palce

Blog z Apetytem
Pierś faszerowana wątróbką 177

Smażyć na małym ogniu przez dwie minuty. Następnie dołożyć pokrojoną w kostkę pieczoną dynię lub puree z dyni. Posolić pozostałą połową soli i przyprawić pieprzem. Zwiększyć ogień do średniego. Smażyć przez trzy minuty. Wystudzić. Rozbite piersi z kury ułożyć na blacie. Na każdą wyłożyć chłodny farsz. Zawijać roadki. Najlepiej jest ułożyć farsz na prawym boku, zawinąć boki a następnie rolować(...)prostu zamrozić. Piekę dynię w piekarniku, całą albo czasami kroję w większe kawałki. Kiedy upieczona, studzę a następnie miksuję na jednolitą masę. Tak przygotowanego kurczaka podawać z ryżem, ziemniakami, kaszą. Polecam też podać go z moim kalafiorem w stylu biriani, na który przepis znajdziecie tutaj: https://www.mecooks.com/pl/bez-laktozy/kalafior-w-stylu-biriani/ The post Pierś faszerowana wątróbką appeared first on MeCooks

mecooks
Risotto klasyczne (bezglutenowe) 163

Dziś przedstawiam przepis na klasyczne risotto, które z natury swej jest oczywiście bezglutenowe. Jest bardzo smaczne do zjedzenia bez żadnych dodatków, ale też może stanowić część

Kawa z mlekiem
Wieprzowina Kung Bao 174

Wieprzowina Kung Bao z chili i orzeszkami ziemnymi to pyszne i łatwe do przygotowania danie z kuchni azjatyckiej. Z reguły podaje się ją z białym ryżem, ale tak na prawdę będzie pysznie smakowało też z jakimkolwiek orientalnym makaronem: sojowym czy też ryżowym... Powiem Wam, że u mnie  w domu jest pochłaniane z każdym dodatkiem, albo bez niego 😁. Jeśli lubicie(...)łyżeczki pieprzu syczuańskiego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki wody 1,5 łyżeczki mąki kukurydzianej 3 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych 2 łyżki posiekanego szczypioru z dymki olej arachidowy do smażenia olej sezamowy Wykonanie: Schab kroimy w paski. W miseczce mieszamy składniki marynaty, wrzucamy mięso i marynujemy przez 30 minut. Marchewkę i szalotkę obieramy. Marchewkę kroimy w słupki, a szalotkę

Kulinarne przygody Gatity
Ryż na ostro 167

wędliny, kiełbasy najlepiej lekko wędzonej (różnej) 2 spore cebule 1 marchewka 3-4 ogórki kiszone 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego u mnie Pudliszki Garść startego żółtego sera Olej do smażenia Cukier, sól, pieprz cayenne Wykonanie: Na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę wędlinę. Gdy ładnie się zrumieni wrzucić do niej pokrojoną w dużą kostkę cebule. Razem podsmażyć. W między czasie zetrzeć(...)Nieco ostrożnie z solą ponieważ kiszone ogórki oraz kiełbasa odda słonego smaku ale ogólnie smak sosu powinien być zdecydowany, słodko-kwaśno-ostry. Ja osobiście podaję ryż od razu wymieszany z całym sosem ale można również sos podawać osobno do ryżu a nawet makaronu. U mnie w towarzystwie zielonej surówki , która moim zdaniem idealnie do niego pasuje

W garach u Gosi
Placuszki warzywne z ziołami 130

Mogę powiedzieć, że do zrobienia tych placuszków zostałam zmuszona sytuacją. A to dlatego, że właśnie teraz kiedy potrzebuję zrobić zakupy, bo wyczerpały mi się zapasy najpotrzebniejszych

kuchnia doski
Wołowina adobo 182

tłustej wołowiny, np. pręgi wołowej 100 ml octu z białego wina 2 łyżki sosu sojowego (użyłam ciemnego) 3 liście laurowe, pokruszone 4 ząbki czosnku, posiekane 50 ml oleju do smażenia trochę wody 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu szczypta soli CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN CZAS MARYNOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wołowinę myjemy osuszamy i kroimy(...)przykryć mięso. Doprawiamy solą i dodajemy cukier. Dusimy bez przykrycia godzinę, aż sos prawie całkowicie odparuje, a następnie 30 minut pod przykryciem, co jakiś czas obracając mięso. Podajemy z ryżem. Sos powinien być w smaku słodko-kwaśny. Smacznego! :) Więcej azjatyckich przepisów znajdziecie na moim blogu KUCHNIA TAJSKA WG DAGMARY Przepis bierze udział w akcji

My Culinary Art
Kasza gryczana – inaczej 193

Energetyzująca i pożywna – kasza gryczana jest dostępna przez cały rok i powinna być serwowana zamiennie dla ryżu, makaronu czy ziemniaków. Choć wiele osób uważa, że ​​gryka jest zbożem, to naprawdę związana jest bardziej ze szczawiem i rabarbarem (rodzina rdestowatych). Posiada wiele właściwości zdrowotnych i co również bardzo ważne jest produktem naturalnie bezglutenowym. Kaszę gryczaną – inaczej, robiłam wielokrotnie. Tym razem(...)minut, aby kasza obeschła (w międzyczasie kilkakrotnie mieszamy). Boczniaki dokładnie oczyszczamy i kroimy w paski, następnie w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy boczniaki, solimy i smażymy do odparowania wody i lekkiego zrumienienia – odstawiamy. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej kokosowy i wsypujemy podeschniętą kaszę. Smażymy ok. 2-3 min. Wlewamy 750ml wrzątku (uwaga na parę!), solimy. Gotujemy

mojewypiekiinietylko
Kurczak cytrynowy z woka 348

kolejny przepis na kurczaka gotowy!Częstowałam Was już KURCZAKIEM NA PIWIE  KURCZAKIEM CAPRESE Z MOZZARELLĄ I POMIDORAMI KURCZAKIEM ZAPIEKANYM Z RYŻEM  KURCZAKIEM FASZEROWANYM MUSZTARDĄ I MOZZARELLĄ … i wieloma innym rodzajami tego lubianego i chyba najczęściej przyrządzanego przez nas mięsa.Dziś mam dla Was wersję bardziej orientalną.Na talerzu zagościł kurczak cytrynowy – soczysty , delikatnie orzeźwiający …z dodatkiem wspaniałego(...)cytrynowa – 2 szt* cukier puder – 0,5 łyżeczkiDODATKOWO :* makaron – 400 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Filet z kurczaka kroimy w paseczki , odrobinę solimy.W woku bardzo mocno rozgrzewamy olej  ( głębokie smażenie ).Zmniejszamy płomień i smażymy kurczaka przez ok. 4 minuty ciągle mieszając.Wyjmujemy łyżką cedzakową i odstawiamy w ciepłe miejsce.Zlewamy olej z woka.SOS:Mąkę kukurydzianą mieszamy z 2 łyżkami wody , tworząc

Ostra na Słodko
Kaczka pomarańczowa. 238

Następnie do miseczki wlewamy oliwę i dodajemy zmiażdżony czosnek, sól, pieprz i odrobinę rozmaryny. Marynatą niecieramy kaczkę i odstawiamy na 24 godziny pod przykryciem w chłodne miejsce.  Pierś smażymy od strony skóry do tego czasu, dopóki nie wytopi się wszystek tłuszcz. 2 pomarańcze obieramy i krojimy w plastry. Z pozostałych pomarańcz wyciskamy sok i odstawiamy. Kaczkę wkładamy do naczynia(...)wlewamy mąkę kukurydzianą rozprowadzoną w połowie szklanki wody. Gotujemy do zgęstnienia przez ok. 20 sekund i odstawiamy do przestygnięcia. Sos solimy i pieprzymy. Kaczkę podajemy na wielkim talerzu z ryżem kolorowym lub ziemniakami, wszystko polewamy sosem i odrobiną oliwy z oliwek

Kuchnia Łukasza