porcje czas przygotowania: 45 min. Składniki: 25 g suszonych grzybów 1 cebula 3 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy 230 g pszenicy farro (można zastąpić kaszą pęczak lub ryżem do risotto) 125 ml białego wytrawnego wina 600 ml bulionu warzywnego 2 łyżki masła 200 g świeżych grzybów, np. prawdziwków lub borowików kilka gałązek świeżego tymianku świeżo starty parmezan do podania(...)ciepły w czasie przygotowywanie farrotto. Przygotuj sobie chochlę do zupy. W dużej, głębokiej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze przez chwilkę. Na patelnię wsyp kaszę i mieszaj drewnianą łyżką, aż dobrze pokryje się oliwą, cebulą i czosnkiem. Wlej na patelnię wino, dodaj posiekane suszone grzyby i listki
Chilli Czosnek i OliwaDorsz, to pierwsza ryba jaką spróbowałam zrobić na parze. Wyszła bardzo dobra i od tej pory często ją robię. To fajne urozmaicenie od tradycyjnie smażone ryby w panierce. I jak wiem, na pewno zdrowsze.Składniki:filet z dorszapół cytrynykoperek suszonypieprzkilka różyczek brokułów i kalafiorasos do rybyjogurt naturalny lub śmietanaWykonanie:1. Filet rozmrozić, odsączyć z wody, w zależności od jego wielkości(...)przygotować według przepisu na opakowaniu.4. W garnku do gotowania na parze układamy dorsza i różyczki brokułów i kalafiora. Gotujemy na parze do odpowiedniej miękkości warzyw.Danie można podawać z dodatkiem ryżu
Pasja Smakukompozycję. W podobny sposób można przygotować również karkówkę czy łopatkę wieprzową. Danie podałam z ziemniakami tłuczonymi z dodatkiem masła i zmiksowanej natki pietruszki. Doskonale będzie również do niego pasował ryż ugotowany na sypko. [embed]https://youtu.be/di1ZyhHXExw[/embed] Składniki na schab duszony z warzywami i boczkiem (3 porcje): około 250 g schabu około 250 g boczku spora marchew 2 cebule(...)garnka, zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i jałowiec. Garnek nakrywamy pokrywką i mięso dusimy do miękkości przez około 30 minut. W tym czasie na patelni na której smażył się schab, podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i cebulę. Kiedy schab będzie już dość miękki, a większość bulionu odparuje, wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie i jałowca. Mięso zalewamy przecierem
e-PrzepisyKulinarneWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki podstawowe: 300 g dorsza (u mnie polędwica). Składniki panierki z
JejKuchniazrobiło, że naszła mnie ochota na coś rozgrzewającego. Czasami nie trzeba jeść zielone, żółte w zupełności wystarczy. Zaspokoi to podniebienie każdego smakosza. Mimo, że nie ma w nim ani ryżu, makaronu czy kasz to jeszcze bez mięsa. A piękna barwa przypomina mi nadchodzącą złotą jesień. Danie jest bardzo sycące więc spokojnie nadaje się jako główne danie na obiad. Improwizacja(...)odrobiną tłuszczu (może być bez) podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i również chwilę podsmażamy dodajemy paprykę, przyprawy do smaku i ponownie chwilę smażymy dodajemy odsączoną ciecierzycę, kukurydzę, ajvar i mleko kokosowe - dokładnie mieszamy i dusimy przez około 15 min na małym ogniu (na kuchni elektrycznej miałam 5) od czasu do czasu mieszając Smacznego
Gotowanie z pasjąsproszkowana chili do smaku plus ew. posiekana mała papryczka chili jak ktoś lubi ostre smaki sól świeża kolendra i cząstki limonki do przybrania klarowane masło do smażenia Curry z kurczaka z mlekiem kokosowym – sposób wykonania: Piersi z kurczaka pokrój na niewielkie kawałki Pomidory obierz ze skórki i pokrój(...)minut pod przykryciem. Zdejmij pokrywkę z patelni i dodaj mleko kokosowe. Gotuj ok. 5 minut na mocnym ogniu, aby sos się zredukował. Podawaj z ryżem, posiekaną natką kolendry i cząstkami limonki, której sokiem można przyprawić potrawę tuż przed zjedzeniem. DRUKUJ PRZEPIS Powiem Wam w sekrecie, że nie lubię ostrego
Patchworkrozgrzewamy razem z olejem i przesmażamy rolady na rumiano. 2. W garnku zagotowujemy wodę razem z pietruszką i liśćmi laurowymi. Przesmażone rolady przekładamy do garnka, a na pozostałej oliwie smażymy 1/3 główki cebuli. Usmażoną, przekładamy do gotujących się rolad. 3. Na patelni topimy masło, dodajemy mąkę i przesmażamy na złoty kolor pamiętając o tym aby cały czas mieszać mąkę(...)bardzo smaczny) Rolady wraz z sosem gotujemy około 1 i 1/2 godziny. Pod koniec gotowania, dodajemy śmietankę i pozwalamy odparować i zagęścić się sosowi. Gotowe roladki podajemy z kaszą, ryżem, kluskami, lub ziemniakami i kiszonym ogórkiem. Smacznego !!! #myAmbition
Gotowanie...to proste !Pęczotto...podoba mi się ta nazwa - to takie risotto tylko zamiast ryżu jest kasza pęczak. Danie zrobione z kilku prostych składników, a takie dobre! W wykonaniu jest również bardzo proste, choć trochę uciążliwe bo trzeba cały czas stać i mieszać do momentu, aż kasza będzie miękka, aby się nie przypaliła. Uwielbiam buraczki pod różnymi postaciami, więc dla mnie to danie(...)spróbować 😉 Składniki: 1 cebula czerwona 2 średnie buraki 1 szklanka kaszy pęczak 4-5 szklanek bulionu pęczek szczypiorku kilka gałązek świeżego tymianku 1 łyżka soku z cytryny oliwa do smażenia sól, pieprz 1 łyżka sosu sojowego twaróg wędzony Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Buraki obieramy ze skóry, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na dużej patelni
Kuchnia MagdaLenyczosnek granulowany pieprz sól 3 kolorowe papryki 2-3 łyżki masła Kaczek doprawiamy czosnkiem, pieprzem i solą. Opruszamy go z obydwóch stron mąką. W wysokiej patelce rozgrzewamy olej i smażymy karczek z dwóch stron na brązowy kolor. Mięso zalewamy około szklanką wody (tylko tyle aby odrobinę przykryła mięso), przykrywamy i ustawiamy na średnim ogniu. W czasie duszenia kilkukrotnie odwracamy mięso(...)masła i paprykę. Odrobinę solimy i przykrywamy. Dusimy przez około 15 minut co jakiś czas mieszając aż papryka zmięknie. Na mięso układamy kolorową paprykę i podajemy z dodatkiem ziemniaczków, ryżu, czy kaszy. Smacznego Artykuł Duszony karczek z papryką pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujebabki mdleją z wrażenia, a jak dziewczyna zrobi cudne naleśniki za pięć zeta dla całej rodziny to buuuu. W tej książce jest dużo bardzo prostych przepisów jak smażony ananas, zielona fasolka z pomarańczą, kalafior z ogniska, tylko czy naprawdę takie banały są godne wydania? Przykład: 1 cały kalafior, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki sabji masala i szczypta czarnej soli(...)samych receptur. Zanim zabrałam się za ten tekst uczciwie przetestowałam 2 przepisy, zastosowałam się w 95 % do przepisu, ale po kolei. Na pierwszy ogień poszedł” Żółty ryż z liśćmi curry” str. 106. Przeczytałam 3 razy listę składników, uszykowałam wszystko, zaczęłam grzecznie robić i nagle jebut: co prawda w nazwie potrawy jest mowa o liściach curry (dużo mniejszymi
greenscarfimbiru 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka soli 2 duże piersi z kurczaka 2 średnie cebule 2 zielone papryczki chilli 2 łyżki świeżej kolendry 100ml śmietany olej słonecznikowy do smażenia Przygotowanie : W misce wymieszać jogurt z nasionami kminu, kardamonem, pieprzem, przyprawą garam masala, cynamonem, mielonymi migdałami, czosnkiem, imbirem, ostrą papryką i solą. Dodać kurczaka pokrojonego na kawałki wielkości(...)Gotować na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut, do czasu aż kurczak będzie usmażony. Dodać posiekaną papryczkę chilli, świeżą kolendrę i wlać śmietanę. Wymieszać, zagotować ciągle mieszając. Podawać z ryżem lu chlebkiem nan przybrane świeżą kolendrą. Smacznego
Codzienne GotowanieJeżeli nie mamy, to bierzemy dużą patelnie, rozgrzewamy olej i obsmażamy kurczaka, kładąc udka skórą do dołu. Usmażone kawałki przekładamy miski. Kroimy cebulę i wrzucamy na patelnię, na której smażył się kurczak, dodajemy tymianek, podsmaż chwilę, wlej wino i zakołysz patelnią. Czas na czosnek i tu bardzo ważna sprawa, nie obieramy do białego. Zostawiamy ząbki czosnku w osłonkach(...)mocno błyszczącą stroną do potrawy). Wkładamy do piekarnika na 30 - 40 min. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i zostawiamy jeszcze na 10 min. aby się zrumienił. Podajemy z ryżem, ziemniakami, sałatką. A co z upieczonymi ząbkami czosnku? No cóż są całkiem smaczne, faktycznie znika gdzieś nieprzyjemny ostry smak. Można wrzucić kilka ząbków do puree z ziemniaków lub przygotować zupę
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Łyżki przyprawy do kurczaka SKWORCU 1 Łyżka Czosnku Grys SKWORCU 2 Łyżki oleju rzepakowego 1 Łyżka sosu sojowego ciemnego (opcjonalnie) Sałatka: 50 g makaronu drobnego typu ryż 10 dag sera żółtego w kawałku 3 ogórki konserwowe duże lub 4 mniejsze 3 garście szpinaku świeżego liście 1/2 pora (biała część) 1/2 pęczka kopru świeżego(...)Szpinak myję a następnie kroję w drobne paski . 5. Ser oraz ogórki kroję w drobną kostkę. 6. Koper oraz por siekam drobno. 7.Po upływie 15 minut smażę mięśo na rumaino . Studzę. 8. Wszytskie składniki sałatki wraz z mięsem przekładam do miski. 9. Składniki sosu łączę ze sobą a następnie polewam sałatkę. Mieszam. 10. Sałatkę
Gotowanie Patkismaku woda około 3 l opcjonalnie jogurt naturalny lub śmietana ryż lub kluseczki / według preferencji / Przygotowanie – jak każdej zupy. Obieramy i gotujemy warzywa wraz z lubczykiem. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy i zioła, sól, pieprz. Blendujemy na krem. Najlepsza zupa pomidorowa wybornie smakuje z ryżem lub drobnymi kluseczkami. My bardzo lubimy z łyżką śmietany lub jogurtu. W wersji(...)pieprz Przygotowanie przecieru pomidorowego na najlepszą zupę pomidorową lub do spagetti: Cebule obieramy, kroimy w półplasterki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię na 1 łyżkę oleju. Czekamy aż się zeszkli /nie smażymy!/. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Pomidorki należy sparzyć i obrać ze skórki. Kroimy je na 2-3 części. I wrzucamy do garnka / ja użyłam garnka 5 litrowego i ledwo
W Kawiarencejest źródłem błonnika pokarmowego - zawiera silne przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem groźnych chorób, w tym nowotworów; a także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Quinoa z powodzeniem zastępuję kaszę, ryż, ziemniaki. Może być dodatkiem do sałatek, zapiekanek, zup, risotto. SKŁADNIKI: od 1/2 do 1 szklanki quinoa 3-4 średnie marchewki 1 cebula 1/3 kalafiora garść orzechów włoskich(...)różyczki kalafiora, rozdrobnione orzechy włoskie, następnie dodajemy starty świeży imbir, poszatkowaną natkę selera i natkę pietruszki. Dodajemy sos sojowy i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem, lubczykiem oraz curry. Smażymy chwilę (nie za długo) tak aby warzywa pozostały al dente. Na koniec łączymy z ugotowaną quinoa. Wychodzi porcja max dla 2 osób
wege i kropka