pokroić w pióra, a czosnek w plasterki. Z indyka jeśli mamy już pokrojonego, to ewentualnie powybierać żyłki. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę i czosnek, chwilę smażyć, następnie dodać mięso z indyka, wymieszać i dusić pod przykryciem 10 minut. Następnie dodać marchew i przyprawy (bez soli i pieprzu), dusić pod przykryciem około 15 minut. Gdy marchew(...)staram się redukować płyn poprzez odparowanie w czasie gotowania, bez dodatkowego zagęszczania. Gulasz jest sam w sobie bardzo dobry, gdyż zawiera warzywa lecz można do niego podać ugotowany ryż
Kuchcik gotujełyżeczka suszonego) * pędy bambusa- 3-4 kopiaste łyżki * czosnek- 1 ząbek * sos sojowy- 2 łyżki * olej ryżowy- 4 łyżki * przyprawy: sól, pieprz, papryczka chili, słodka papryka * cukier- ewentualnie * ryż- 150 g (dodatkowo) Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i zamarynować w sosie sojowym z dodatkiem soli, pieprzu, chili oraz 2 łyżkach oliwy (minimum 30 minut). Na patelni rozgrzać pozostałe(...)ananasa oraz sok pomidorowy i dusić pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie odkryć, dodać pokrojonego w kostkę ananasa, pędy bambusa, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż sos lekko zgęstnieje. W razie konieczności sos dosłodzić cukrem. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaPiersi z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy, kroimy w paski, a czosnek w plasterki. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy paski kurczaka i plasterki czosnku oraz słodką paprykę, smażymy, aż mięso będzie miało złoto-brązowy kolor. Kapustę szatkujemy, przekładamy do miski. Do kapusty przesypujemy kuskus i przekładamy z patelni kawałki kurczaka, dodajemy szpinak i czarne oliwki, skrapiamy aromatyzowaną oliwą
Moja smaczna kuchniaSmaczne i zdrowe kotlety z kaszy jaglanej. Szybkie do zrobienia pod warunkiem , że wcześniej ugotowaliśmy i dokładnie ostudziliśmy kaszę - polecam wykorzystać tę pozostałą z obiadu. Z
cool and mintySkładniki: jarmuż (10 dag) pieczarki (10 dag) cebula dymka (1 szt.) czerwona fasola z puszki (3 łyżki) kasza żytnia (3/4 szklanki) woda (2 szklanki) curry sól
Weganka gotujePierś z kurczaka pieczona z pesto to fantastyczny przepis na obiad w środku tygodnia, poradzą sobie z nim nawet początkujący w kuchni. Świetnie smakuje z sałatą lub prostą surówką, ryżem lub frytkami albo pieczonymi ziemniakami. Bardzo polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na obiad z kurczakiem :) Zobaczcie również mój przepis na kurczaka pod pierzynką: Kliknij tu, by subsk rybować mój(...)zielonego), kulka mozzarelli (ok. 125 g) Pierś z kurczaka pieczona z pesto i mozzarellą, przygotowanie: Każdą pierś przekroić tak, by powstały cieńsze kotlety (4 lub 6). Każdy oprószyć przyprawami, smażyć krótko, do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu (powinny być wciąż surowe w środku). Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Każdy płat mięsa posmarować obficie pesto, nałożyć plastry mozzarelli. Piec
Lekcje w kuchnipieprzem i chwilę pogotować. Gdy sos się lekko zagęści, jest gotowy. Taki sos będzie pasował do bardzo wielu dań , jest idealny do domowych klusek na parze , kopytek , makaronu, ryżu, kaszy, itd. Czasem jemy go tylko z chlebem. Uwielbiamy sosy z grzybów, szczególnie polecam przepis na najlepszy sos grzybowy , oraz przepis na kurki w śmietanie . Szybki sos pieczarkowy ze śmietaną, składniki(...)śmietaną i natką pietruszki: Pieczarki płuczemy na durszlaku, osuszamy na ręczniku papierowym. Pieczarek nie obieramy, kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło lub olej, dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy chwilkę bez pokrywki. Dodajemy prażoną cebulkę, posiekany czosnek i doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy całość około 5 minut. Mieszamy i smażymy bez pokrywki, aby płyn odparował. Wlewamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśmietanki 30% 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (niekoniecznie) 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 2 ząbki czosnku 1 mała cebula natka pietruszki sól pieprz olej do smażenia 1. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki i gotujemy al'dente w wodzie z dodatkiem cukru. Po ugotowaniu studzimy i koimy na mniejsze kawałki. 2.Indyka myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy(...)dodajemy mąkę ziemniaczaną (stopniowo przesiewamy przez sitko bezpośrednio na sos). 4. Na końcu dodajemy ugotowane szparagi, jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kaszą lub ryżem :-) Smacznego
kruche babeczkiczosnek obieramy i drobno siekamy. Obraną marchewkę kroimy w kostkę, podobnie jak seler naciowy i obrane z gniazd papryki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokroje cebulę i czosnek i smażymy aż cebula się zeszkli. Wtedy dodajemy pokrojone warzywa oraz wszystkie przyprawy, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy na wolnym ogniu przez około 15 minut bez przykrycia, co jakiś czas mieszając(...)odparuje i nasze chilli zgęstnieje. Im dłużej będziemy gotować, tym więcej czasu mają przyprawy, żeby się uwolnić, a gulasz będzie lepiej smakować. Podajemy z pieczywem np. plackami roti lub ryżem. Smacznego! Artykuł Chilli sin carne, czyli bezmięsny gulasz pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plProponujemy uniwersalne wydanie mięsa z warzywami. Tak przygotowane filety z udek kurczaka można podawać z ryżem, kaszą, makaronem, ziemniakami lub pieczywem. Można też gulasz zapasteryzować w słoikach i zabrać ze sobą na piknikowy wyjazd. Składniki: -60 dkg filetów z udek kurczaka -kilka marchewek -2 papryki -kawałek pora -kilka ząbków czosnku -puszki białej i czerwonej fasoli -1 l przecieru(...)kostkę. Odsączoną fasolę przesypujemy do garnka. Na patelni z niewielką ilością oleju podsmażamy mięso. Połowę mięsa przekładamy do garnka z fasolą a do reszty dodajemy marchew, pora i czosnek. Smażymy ok. 3 minuty. Dodajemy paprykę i smażymy kolejne 3 minuty. Dolewamy przecier pomidorowy, ok. 1/2 szklanki wody, zagotowujemy, przelewamy do garnka z fasolą, przyprawiamy, dodajemy majeranek i gotujemy
Maminek kulinarnyGulasz z mięsa indyka to świetna alternatywa dla osób, które nie przepadają za wieprzowiną. Poniższy gulasz idealnie będzie smakować z ugotowanym ryżem jak i kaszą. Polecam nie pomijać przyprawy czubrycy czerwonej, ponieważ nadaje ona charakterystycznego smaku. Jeżeli nigdy wcześniej nie spotkaliście się z tą przyprawą to tylko dodam, że jest to pikantna mieszanka składająca się z cząbru, chili, soli oraz(...)obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Garnek rozgrzać z niewielką ilością oleju. Na samym początku przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli dodać pieczarki. Całość smażyć na średnim ogniu. Gdy pieczarki lekko się skurczą to całą masę z garnka przesypać na talerz. Do tego samego garnka wlać odrobinę oleju i przesmażyć kawałki mięsa z indyka
Ugotowaćdokładnie wyrabiamy rękoma lub w malakserze. Następnie z mięsa formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego (można też robić trochę większe). Obtaczamy je dokładnie w mące lub bułce tartej i smażymy na patelni na złoty kolor. Usmażone klopsiki przekładamy do garnka z zagotowaną wodą (ok. 2 litrów). Zmniejszamy płomień, garnek przykrywamy i mieszając od czasu do czasu gotujemy przez(...)zgęstnieć tworząc jasny sos. Wówczas doprawiamy go sokiem z cytryny, solą, pieprzem i chilli. Możemy dodać także posiekaną drobno żurawinę. Na koniec wrzucamy koperek. Klopsiki bardzo dobrze smakują z ryżem, ale można także podać je z makaronem lub tłuczonymi ziemniakami. Smacznego
MyCookBook.plimbiru 500g wyfiletowanych udek z kurczaka 1 cebula 2 pomidory zmiksowane na purée kilka suszonych liści curry 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki mielonej kolendry olej do smażenia Na marynatę: 0,5 łyżeczki kurkumy 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki soku z cytryny Curry z kurczaka z Andhary - przepis(...)rozgrzać olej i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Cebulę smażyć do czasu aż będzie szklista, lekko złocista, następnie dodać pozostałą część pasty czosnkowo - imbirowej i smażyć na niedużym ogniu do czasu aż czosnek lekko się przyrumieni. Następnie dodać zmiksowane pomidory i liście curry. Smażyć na większym ogniu przez 5-10 minut do czasu aż tłuszcz oddzieli się
Codzienne GotowaniePoznaliście już kalafiora jako zamiennik ryżu , teraz zobaczcie jak łatwo zrobić z niego pyszne purée! Purée z kalafiora jest lżejsze i delikatniejsze w smaku od klasycznego purée szykowanego z ugotowanych ziemniaków – to mocne dodatki smakowe, takie jak ostry twardy ser, czosnek i oliwa truflowa dodają mu charakteru. Świetnie jako dodatek grają tutaj usmażone na chrupko boczniaki i kremowe jajko, które(...)rozcieńczać jego i tak już bardzo delikatnego smaku. Gotujemy różyczki do miękkości, przez około 15-20 minut. Odcedzamy, trzymamy w cieple. W połowie czasu potrzebnego na ugotowanie kalafiora smażymy boczniaki na chrupko, na maśle z dodatkiem oliwy. O tym, jak naszykować grzyby żeby nie puszczały wody i nie dusiły się we własnych sokach, a usmażyły na złoto i chrupko
Karo in the Kitchenłyżki bułki tartej 2 szklanki wody 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz ostra papryka 2 łyżeczki przyprawy suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią odrobina oleju do smażenia mąka do obtoczenia Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. W garnku rozgrzać niewielką ilość oleju i przesmażyć cebulę wraz z dodatkiem czosnku. Następnie do garnka wlać pomidory z puszki, wodę(...)mące. Do gotującego się sosu przełożyć pulpeciki. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu (około 30 minut, aż do zmiany koloru mięsa). Przygotowane pulpeciki podawać, np. z gotowanymi ziemniakami bądź ryżem
Ugotować