ryż smażony - 6533 przepisów (strona:308/436)

Pulpeciki w sosie curry 151

patelni roztopić łyżkę masła z oliwą i przesmażyć na nim pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodać przyprawę curry i chwilę smażyć. Dodać mąkę, dokładnie wymieszać i podlać niewielką ilością wody z gotowania pulpetów, mieszać do czasu aż masa będzie gładka, w razie potrzeby dolać nieco więcej wywaru. Gdy masa będzie gładka(...)smaku solą i pieprzem. Jeżeli sos jest zbyt rzadki wystarczy go chwilę pogotować, aby odparował, jeżeli jest zbyt gęsty - należy podlać wywarem z gotowania pulpetów.  Podawać z ryżem.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Piersi z kurczaka w sosie miodowo - ketchupowym 282

kotlety i delikatnie i szybko (przez około 5 minut) podsmażyć z obu stron (kotlety nie muszą się usmażyć, dojdą podczas duszenia w sosie). Na pozostały na patelni,  po smażeniu filetów, olej wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę podsmażać. Następnie dodać pokrojone pieczarki, paprykę i chili i krótką chwilę (około 5 minut) podsmażać. Do podsmażonych warzyw dodać wodę, ketchup i miód(...)polędwiczek). Ostrość dania można dowolnie regulować, zmniejszająć ilość papryczek chili i zastępując pikantny ketchup - łagodnym. Potrawa ma pyszny, słodko - pikantny smak. Kurczaka z tego przepisu można podawać z ziemniakami, ryżem czy ulubioną kaszą. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Schab po bałkańsku 3172

Schab po bałkańsku to rewelacyjne danie mięsne i alternatywa dla tradycyjnego kotleta schabowego, którego zreszta bardzo lubię. Mięso podałam z ryżem na sypko. Koniecznie musicie wypróbować, bo jest bardzo smaczne. Na moim blogu znajdziecie również inne przepisy na schab, które Wam polecam. Np. Schab pod pierzynką  czy schab po góralsku Składniki 600 g schabu wieprzowego bez kości 1 czerwona(...)rozgrzać masło i podsmażyć mięso na lekko rumiany kolor. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i zeszklić lekko cebulę, a następnie dodać posiekany czosnek i pieczarki pokrojone w półplasterki.Chwilę smażyć po czym dodać do mięsa. Wlać puszkę pomidorów, dodać pokrojoną w paski paprykę i dusić pod przykryciem około 15 minut. Ogórki pokroić w cienkie paski i dodać do mięsa. Doprawić

O kuchni z uczuciem
Zielone placuszki ze szpinakiem 159

kolację. Na deser też. Jeśli o mnie chodzi, jest to duet idealny. Przekonałam się o tym robiąc naleśniki ze zmiksowanym szpinakiem z dodatkiem truskawkowego musu. W środku był waniliowy ryż, który podkreślał te dwa wyjątkowe smaki.  Co tu dużo gadać: lubię te smaki. Tym razem przyszła pora na placki ze zmiksowanym szpinakiem. Można zrobić tradycyjne i do nich(...)pieczenia spora szczypta gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo startej) 1 większy ząbek czosnku 1/3-1/4 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu około 1 szklanki świeżego szpinaku (lekko ubitego w szklance) olej do smażenia Szpinak zmiksować blenderem. Dodać resztę składników i zmiksować na ciasto o konsystencji gęstej śmietany. W razie potrzeby dodać mąki lub jogurtu. Odstawić na kilka minut, aby ciasto odpoczęło. Smażyć na średnio

Codzienna kuchnia niecodzienna
Piątkowe Inspiracje - Kotlety rybne z kaszą jaglaną 206

razem kolejne pyszne kotleciki z ukochaną przez nas kaszą jaglaną. I dużą ilością świeżego koperku. Można je jeść do obiadu z ziemniakami lub ryżem, a można zrobić pyszne burgery rybne - z bułką i masą świeżych warzyw. Polecam,to kolejny sposób na przemycenie dzieciom ryby i kaszy jaglanej. 1 filet mrożonego dorsza 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej pęczek koperku(...)rybnej dodać żółtko, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać trochę bułki tartej. Formować małe kotleciki, obtoczyć w tartej bułce i smażyć na rumiano z obu stron. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Gulasz z serduszek drobiowych (z makaronem orkiszowym) 159

gulasz z serduszek drobiowych, czyli po prostu duszone serduszka, które podałam z makaronem orkiszowym. Bardzo prosta propozycja na dość szybki obiad. Gulasz doskonale komponuje się również z dowolną kaszą, ryżem, czy ziemniakami. 1/2 kg serduszek drobiowych 2 garście mrożonej włoszczyzny (pociętej w paski) 1 duża cebula 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1/3 łyżeczki papryki słodkiej(...)ponownie gotować około 20-30 min. W międzyczasie podsmażyć cebulę i przełożyć do gulaszu. Zrobić zasmażkę. Na patelni rozgrzać masło i wsypać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki). Smażyć do nabrania złotego koloru. Zasmażkę dodać do garnka (mieszając) wraz z majerankiem i papryką. Gotować - aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku. W międzyczasie ugotować makaron wg przepisu z opakowania. Niektórzy

Di gotuje
Tilapia srebrna z kiełkami buraczka 144

kiełkami buraczka Składniki: 1 tilapia srebrna patroszona, ale ze łbem – u mnie waga 75 dag 1 cytryna sól pieprz cytrynowy mąka pszenna do panierowania – ok. 2 łyżek olej do smażenia garść  kiełków buraczka  Wykonanie: Cytrynę dokładnie wyszorowałam, sparzyłam i osuszyłam. Z części otarłam skórkę i wymieszałam ją z mąką do panierowania. Tilapię oskrobałam z łusek, odcięłam łeb, dokładnie(...)wymieszanej ze skórką cytrynową i usmażyłam z obu stron na rozgrzanym oleju. Rybę przełożyłam na talerze, przybrałam plastrami odkrojonymi z drugiej połówki cytryny i obsypałam kiełkami buraczka. Podałam z ryżem

Kuchenne zapiski Edyty
Wegańskie karminadle czyli KOTLETY Z KASZY I SOCZEWICY 207

kilka sztuk powtarzam przepłukiwanie rąk w zimnej wodzie. a uładzone wilgotnymi rękami tak Te kotlety nigdy nie rozpadły mi się nie patelni, nic z nich nie opada w czasie smażenia a naprawdę nie dosypuję do nich żadnej mąki, bułki, nie lepię siemieniem ani innym glutem, wszystko tak, jak napisałam. Gotowe kotlety rzucam na DOBRZE ROZGRZANY olej, rumienię chwilkę z każdej(...)moje starsze dziecię prosi o dokładkę, to muszę prawdę mówić :D Do tych kotletów świetnie pasuje  dip czosnkowy  a dzisiaj jedliśmy tak po prostu, w towarzystwie brązowego ryżu, marchewki i buraków. SMACZNEGO

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Gulasz po węgiersku z plackami ziemniaczanymi 220

resztę można dobrać z tego co akurat mamy w lodówce. Jako dodatek możemy podać wspomniane placki ziemniaczane, ale równie dobrze (zwłaszcza jak nie mamy czasu)może to być gotowany ryż, czy kasza. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: około1h Składniki: 0,5 kg mięsa ( np. łopatki albo gotowej mieszanki gulaszowej) Cebula Papryka ( ja użyłam czerwonej, ale równie dobrze może(...)kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę oraz wrzucamy nasze mięso. Intensywnie podsmażamy ze wszystkich stron, pamiętając by go nie solić bo stwardnieje. W czasie gdy mięso się smaży nastawiamy bulion w garnku. Dorzucamy do niego liść laurowy i ziele angielskie. Zostawiamy na malutkim ogniu. Podsmażone mięso przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy cebule pokrojoną w kostkę. Kiedy

Kolizje Smaków
Ryżowe kotlety mielone (bezglutenowe) 156

Zapraszam na usmażenie kotletów bez dodatku namoczonej bułki, w wersji bezglutenowej, z ryżem. Są naprawdę bardzo smaczne. Polecam. Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 szklanka ugotowanego

Kawa z mlekiem
Kotlety rybne 168

Bardzo lubię ryby pod każdą postacią, a te kotleciki smakują mi wyjątkowo. Zresztą nie tylko mnie, bo dzieci również je lubią. Nawet mój mały niejadek zjada

kuchnia doski
smaczne kotlety z kaszy jęczmiennej łamanej i jajek z pesto peperoncino... 163

Składniki: jajka ugotowane na twardo 5 sztuk, kasza jęczmienna 2 szklanki/sucha, pietruszka 1 pęczek, jajka 2 sztuki, bułka tarta 3/4 szklanki, przyprawa pesto peperoncino Royal Brand

W Mojej Kuchni Lubię
Karkówka w sosie koperkowym 121

kolor. Karkówka w sosie koperkowym jest przygotowana z użyciem minimum składników - prostych, tanich i łatwo dostępnych. Danie wspaniale smakuje z kluskami ziemniaczanymi (na przykład śląskimi), ziemniakami, kaszą lub ryżem. Podajcie do niego ulubioną surówkę lub sałatkę, buraczki, kapustę na ciepło albo inne ulubione warzywne dodatki. Bardzo polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie wiele innych moich przepisów na karkówkę :) Karkówka w sosie koperkowym(...)kartonika) przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie; opcjonalnie odrobina mąki do posypania karkówki Karkówka w sosie koperkowym, przygotowanie: Plastry karkówki oprószyć przyprawami i opcjonalnie mąką. Smażyć kilka minut do wyraźnego zarumienia z obu stron. Przełożyć na talerz. Odłożyć. Na tej samej patelni podsmażyć posiekanego pora. Posolić. Po kilku minutach smażenia dodać czosnek. Włożyć mięso, zalać całość wodą

Lekcje w kuchni
Kaszotto gołąbkowe 179

Kaszotto gołąbkowe, to uproszczona wersja gołąbków bez zawijania. Można oczywiście kaszę zastąpić ryżem i w ten sposób przygotować risotto. Lubię takie obiady, bo są nie tylko smaczne, ale również szybkie w przygotowaniu. Na dużą porcję dla 6 osób. SKŁADNIKI 1 główka młodej białej kapusty 850 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula oliwa 3 opakowania kaszy jęczmiennej(...)Wrocławskiej) do dekoracji świeża pietruszka lub kolendra WYKONANIE Mięso przełożyć do dużej brytfanny lub garnka. Dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, polać całość obficie oliwą i smażyć mieszając od czasu do czasu, aż mięso nie będzie surowe. Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Do misy blendera wlać pomidory z puszki, sok pomidorowy, dodać obrane ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy

Passions hobbies life
Zrazy wołowe nadziane kaszą i grzybami 214

wydaniu to zajrzyjcie TUTAJ ( www.olejkonwenanse.pl ).  #OlejKonwenanse  #OlejWielkopolski Składniki na porcję dla 4-6 osób: 0,5 kg miękkiej wołowiny 100 g kaszy (mieszanka pęczaku, owsianej i czerwonego ryżu) +  1 i 1/4 szklanki wody 80 g wędzonego boczku 1 cebula 3 garście suszonych grzybów 2-3 łyżki musztardy sarepskiej mąka do obtoczenia 2 listki laurowe 3 kulki(...)zdjąć z ognia i pozostawić pod pokrywką, aż do ostudzenia kaszy. W międzyczasie grzyby zalać odrobiną wrzącej wody. Cebulę obrać i drobno posiekać. Rozgrzać patelnię i wrzucić pokrojony boczek. Smażyć, aż do wytopienia większości tłuszczu. Następnie dodać cebulkę i smażyć, aż do jej zeszklenia. Na sam koniec, patelnie zdjąć z ognia i do podsmażonej masy dodać ugotowaną kaszę. Całość dosyć

Ugotować