ryż smażony - 6533 przepisów (strona:308/436)

Dżem jabłkowy. 251

żem jabłkowy doskonale nadaje się do gotowanego ryżu. Wystarczy ugotować ryż na mleku, wyłożyć na małe, płaskie talerzyki, rozsmarować i gdy trochę przestygnie nałożyć na niego dżem jabłkowy. I deser gotowy ! Zapraszam po przepis : Składniki : 2 kg jabłek 1 kg cukru 1/2 szklanki wody cynamon mielony ( opcjonalnie ) Sposób wykonania :   J abłka umyj, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne(...)zmiksuj blenderem. Następnie wsyp do musu jabłkowego cukier, wymieszaj i postaw na ogniu, zagotuj. Pozostałą część jabłek zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wsyp do gotujących się owoców, wymieszaj. Smaż dżem mieszając od czasu do czasu masę , aby nie przywarła do dna naczynia do uzyskania odpowiedniej gęstej konsystencji. Im dłużej będziemy smażyć, tym masa będzie gęściejsza. Pod koniec smażenia dodaj

Przepisy i porady kulinarne
Ziemniaczane krokiety z batatem i groszkiem 170

lepiej je dodam do krokietów za nim o nich zapomnę. Ziemniaczane krokiety to pyszne wegańskie danie, do którego zdarza mi się przygotować czosnkowy sos. Krokiety świetnie zastępują ziemniaki lub ryż i dlatego również podaję je jako przystawkę do mięsa. Ziemniaki na ogół przepuszczam przez maszynkę. Sprawdza to się w przypadku kopytek czy gnocchi . Do krokietów wykorzystuję zmielone ziemniaki(...)szpinaku 1 jajko + 1 jajko do obtoczenia 60 g mąki 1 czerwona cebula 50 g tartej bułki lub panko sół i czarny pieprz do smaku masło klarowane do smażenia Sos czosnkowy 200 ml greckiego jogurtu, 10% 3 łyżki domowego majonezu, tutaj przepis sól do smaku Ziemniaki i batat rozgnieć widelcem. Obierz cebulę, pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Zagotuj

codojedzenia
Polędwiczki w sosie gulaszowym 189

garnka, zalać wrzątkiem kilka centymetrów nad mięsem, dodać suszone grzyby, cały kminek, listki i ziele, dusić do miękkości. W tym czasie pokroić cebulę, zeszklić na oleju, który został ze smażenia mięsa. Dodać do gotującego mięsa. Czosnek zmiażdżyć i dodać do garnka. Pieczarki oczyścić i pokroić w grube plastry, obsmażyć do odparowania wody, dorzucić do mięsa. Następnie umyć paprykę, oczyścić(...)zimnej wody, wymieszać by nie było grudek i wlać do wywaru z mięsa, energicznie mieszając. Jeszcze raz przyprawić i po ponownym zagotowaniu zdjąć z palnika. Podawać z kaszą lub ryżem oraz surówką

Czerwień i błękit
CARRY Z RYBY 153

mało tego było .... 50 dag.filtrów dobrej ryby 1 łyżka pasty Curry przepis tu 500 ml.mleka  1 puszka mandarynek lub 3-4 świeże  olej kokosowy do smażenia 10 dag.mrożonej fasolki zielonej drobno połamanej 4 dag.mąki sól i pieprz biały **********************************************  Na patelni Rozpuścić masło,wsypać mąkę i przygotować białą zasmażkę.Dodać pastę Curry, wlać mleko(...)stron na dobrze rozgrzanym oleju kokosowym.Mandarynki odcedzić lub obrać ze skórki i podzielić na cząstki i dołożyć je do gotowego sosu,dodać też ugotowaną Fasolkę,podgrzać.Carry podawać z ryżem.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Stek z tuńczyka w sezamie z sałatką z rukoli i pomarańczy 262

Stek z tuńczyka w sezamowej panierce podany z pyszną sałatką z rukoli, pomarańczy, kiełków brokuła i uprażonych ziaren sezamu. Danie najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na sypko, pasuje idealnie Składniki (na 2 porcje): 2 steki z tuńczyka (każdy po około 160 g) 2 łyżki sezamu Marynata: 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka suszonego imbiru 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta chili(...)tuńczyka: Składniki na marynatę dokładnie wymieszać. Steki z tuńczyka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przełożyć do marynaty i odstawić na 10 minut. Następnie wyjąć i dokładnie obtoczyć w sezamie. Smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju około 2 minut z każdej strony (w zależności od grubości steku), tak aby w środku były różowe. Sałatka: Rukolę opłukać, osuszyć i przełożyć na półmisek

Oryginalny smak
Kulki z indyka w aromatycznym sosie 203

gniazda nasiennego). Pokroić drobno   cebulę i paprykę. W rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju i smażyć cebule na szklisto , a potem dołożyć do niej równie drobno pokrojoną paprykę. Chwilę smażyć by papryka zmiękła. Wlać przecier pomidorowy. Wrzucić brązowy cukier i wlać sos chilii. Wymieszać i gotować na bardzo małym gazie. Do mięsa dodać   : pół łyżki oleju, mieloną paprykę, pieprz(...)Odkryć i delikatnie przewrócić kotleciki na drugą stronę. Ponownie przykryć i dusić jeszcze 10 minut. Doprawić sos do smaku ( zależy jaki kto woli mniej lub bardziej pikantny). Podawać z ryżem lub kuskusem na sypko

Buniabaje w kuchni
Kurczak ze szpinakiem i dynią / Spinach and Butternut Squash Chicken Skillet 118

przykład pokrojona w paski papryka. Wypróbujcie też wersji z pieczarkami. Zamiast piersi dobrze sprawdzą się udka bez skóry i kości. Kurczak ze szpinakiem i dynią świetnie smakuje z ryżem, kaszą i ziemniakami. Smacznego:) Przepis na kurczaka ze szpinakiem i dynią: 500 g piersi kurczaka, mała dynia piżmowa, duża garść szpinaku, cebula, 2 ząbki czosnku, ok. 2 szklanek wody lub bulionu(...)opcjonalnie posiekana natka pietruszki lub kolendry Kurczaka pokroić w kostkę. Zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić drobno posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę dynię. Smażyć do lekkiego zarumienia dyni, a następnie dodać drobno posiekany czosnek. Oprószyć całość przyprawami i smażyć dodatkowe 30 sekund. Dodać mięso, zalać całość płynem i dusić na małym ogniu do miękkości

Lekcje w kuchni
Dorsz słodko-kwaśny 137

Dorsz, ale pstrąg też być może. Duszony w pomarańczach, z kukurydzą i ananasem. Podany z ryżem jaśminowym. Pyszny, delikatnie słodki, delikatnie kwaśny, mocno dobry. 2 porcje

Kucharzyca
10 minutowe curry. W pół godziny.... Z ciecierzycy, słodkich ziemniaków i szpinaku. 180

łyżki sól i pieprz, do smaku W sporym garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i smaż 3-4 minuty, aż zacznie mięknać. Dodaj czosnek, jeśli używasz, i pastę curry i smaż kolejne 2-3 minuty, mieszajac jak najczęściej. W międzyczasie zagotuj wodę w niewielkim rondelku. Wrzuć słodkie ziemniaki i gotuj około 5 minut - powinny być podgotowane, ale nie całkowicie miękkie(...)gotuj kolejnych 5-7 minut, lub do czasu, aż warzywa będa miękkie. Na 2-3 minuty przed końcem gotowania dorzuć szpinak.  Podawaj od razu, z ugotowanym na sypko ryżem basmati i/lub chlebkami naan. Znakomicie nadaje się też do mrożenia - ja do porcji przeznaczonych do zamrażarki nie dodaję szpinaku, można dorzucić go w ostatniej chwili przy odgrzewaniu.     Przepis

Lejdi of the house
Zupa z kalarepą i ryżem 166

Dziś zapraszam na pyszną, szybką i aromatyczną zupę z oberibą (kalarepą).  Wy możecie dodać do niej również liście kalarepy, wtedy zupa będzie jeszcze

magiczna kuchnia Kasi
Tajskie czerwone curry z wieprzowiną i bazylią – Gaeng ped moo 256

samego woka oczyszczamy papierowym ręcznikiem. W woku ląduje druga łyżka oleju kokosowego. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy starty na tarce imbir, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i mieloną kurkumę. Smażymy mieszając aż zniknie ostry zapach, dodajemy do woka drugą łyżkę pasty curry, mieszamy. Mocno wstrząsamy puszką kokosowego mleka. Wlewamy ¼ do woka i mieszamy pastę, imbir i czosnek, żeby pozbyć się grudek(...)minut. Wrzucamy usmażone mięso i gotujemy razem jeszcze przez 4-5 minut. Tuż przed podaniem dorzucamy do gorącego sosu bazylię i całość jeszcze raz mieszamy. Podajemy z ryżem lub z makaronem ryżowym. Jako dodatek sprawdzi się surówka z kapusty, ogórka, zielona fasolka szparagowa, grillowane warzywa. Z podanej ilości składników otrzymacie 3-4 średniej wielkości porcje do zjedzenia z dodatkami. SKŁADNIKI

Karo in the Kitchen
Azjatycki rosół z grzybami i makaronem 163

około 100 g grzybów shitake około 200 g boczniaków 1 – 1 1/2 łyżki oleju, np. ryżowego 1 ząbek czosnku, nierafinowana sól, pieprz około 125 g azjatyckiego makaronu z brązowego ryżu lub gryczanego posiekana dymka i/lub listki kolendry do podania (opcjonalnie) Korzeń imbiru obrać i pokroić na plastry, obrane ząbki czosnku przekroić na połówki. W garnku o grubym dnie delikatnie, przez(...)shitake, wszystkie grzyby pokroić na około centymetrowe paseczki. Ząbek czosnku pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek, przesmażyć przez kilkanaście sekund. Dodać pokrojone grzyby, posolić i smażyć na średnim ogniu, często mieszając lub przerzucając składniki na patelni aż grzyby odparują i zmiękną, ale nadal pozostaną jędrne (około 7 – 9 minut). Na koniec doprawić pieprzem. Makaron ugotować zgodnie

Even Better Food
Eintopf z kapustą 177

możliwość modyfikacji ilości i rodzaju warzyw sprawia, że możemy bez problemu dostosować smak dania do własnego gustu. Składniki: 500g mięsa mielonego biała cebula 2 ząbki czosnku olej do smażenia 1 cukinia 2 marchewki ½ białej kapusty 1 kalarepa 250ml sosu pomidorowego papryczka chilli sól, pieprz, liść laurowy, słodka papryka, majeranek Sposób przygotowania: Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną w drobną kostkę cebulę(...)kilka liści laurowych. Dusimy na małym ogniu przez około 15 minut (aż warzywa zmiękną), od czasu do czasu mieszając. Doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i papryką. Serwować z ryżem

Pyry na Gaz
Steki z tuńczyka 159

Dziś będzie przepis na steki z tuńczyka. Danie,które wymaga minimum składników i minimum czasu na przygotowanie. Smakuje wyśmienicie i naprawdę warto spróbować. Tuńczyk jest rybą

kuchnia doski
Kotlety mielone z kaszą jęczmienną 223

Znowu kotlety, tym razem z mięsa mielonego z dodatkiem kaszy. Pyszne! Polecam! Składniki: 400 g mięsa mielonego (najlepiej chudego od szynki) 100 g kaszy jęczmiennej (użyłam

Kuchnia domowa Ani
Racuszki z kaszy manny – na kefirze, z nutką pomarańczy 153

Kasza manna kojarzy mi się z dzieciństwem - mama często przygotowywała nam pyszne śniadanko - słodka, gęsta kaszka na mleku, posypana cynamonem :) Mniam!!! Dzisiaj podrzucam Wam pyszne, tanie

Nie tylko w kuchni
WOŁOWINA w 5 SMAKACH Z BROKUŁAMI I PAPRYKĄ 176

wołowina. Przepyszne soczyste mięso z papryką i brokułami. Danie niesamowicie łatwe … i sycące! Jest świetnym pomysłem zarówno na rodzinny obiad, jak i kolację na ciepło. Podana z ryżem albo makaronem z całą pewnością zachwyci nie tylko wielbicieli orientalnych smaków. Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * polędwica wołowa – ok. 250 g * czosnek – 2 ząbki * imbir, przyprawa 5 smaków, chili, curry(...)curry i przyprawy 5 smaków. Dodajemy sos sojowy i wszystko razem dokładnie mieszamy. W marynacie obtaczamy mięso, odstawiamy do lodówki. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy brokuły i smażymy przez ok. 5 minut, wyciągamy. W tym samym woku rozgrzewamy jeszcze niewielką ilość oleju i wrzucamy mięso wraz z marynatą. Smażymy ok. 5 minut , dodajemy brokuły i pokrojoną w kosteczkę

Ostra na Słodko
Moja wersja burrito w chlebku pita :) 156

zgrillowana lub podgrzana W Meksyku, fasola, meksykański ryż lub mięso są zazwyczaj jedynym wypełnieniem. W USA nadzienie zawiera bogatszą kombinację składników, takich jak meksykański ryż, fasola, sałata, salsa, mięso, guacamole, ser i śmietana. Tyle informacji podaje Wikipedia :) Słowo burrito w języku hiszpańskim dosłownie oznacza "osiołek", pochodzi od słowa(...)cebula1 pęczek świeżej kolendry 4 chlebki pita (podgrzane w piekarniku)olej do smażeniapieprz, sólSzalotki i ząbki czosnku kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, następnie dodajemy mięso mielone i smażymy aż uzyska szary kolor. Dodajemy pomidory z puszki wraz z sokiem pomidorowym. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy około 20 minut. Następnie dodajemy odsączoną mieszankę meksykańską (kukurydza, groszek, marchewka

Bon Appetit Małgorzaty