Gołąbki bez zawijania, pyszny, pożywny obiad w wersji dietetycznej. Bez zawijania, ponieważ kapusta została poszatkowana i jest składnikiem gołąbków. Tradycyjny ryż zastąpiłam kaszą jaglaną, mielone mięso wieprzowe piersią z indyka, a w roli tradycyjnej kapusty wystąpiła młoda Spitzkohl. Nie mogło oczywiście zabraknąć sosu pomidorowego, bo właśnie z tym sosem smakują wyjątkowo. Gołąbki są bardzo delikatne i mięciutkie, konsystencją bardziej(...)indyka 1/2 młodej kapusty (u mnie Spitzkohl) - 400g 1 duża cebula 1 jajko sól, pieprz lubczyk lub pietruszka 3-4 łyżki bułki tartej mąka do obtaczania olej do smażenia Składniki na sos: 400 g passaty pomidorowej 400 ml bulionu drobiowego 1/2 łyżeczki cukru 3/4 łyżeczki soli 1/2 kubka śmietany Wykonanie: ugotować kaszę wg tego przepisu zmielić mięso
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przygotuje. To był mój wymysł, więc trochę bałam się efektu końcowego, ale wyszło na prawdę smacznie. My jedliśmy z makaronem sojowym, ale myślę, że lepszy będzie zwykły makaron lub ryż, bo ten był za delikatny. Wygląd może nie powala, ale smakuje na prawdę dobrze! Składniki: - pierś z kurczaka; - garść mrożonej zielonej fasolki; - 2/3 czerwonej papryki; - 1/2 żółtej papryki; - czerwona(...)lodówki na około godzinę. Fasolkę ugotować. Papryki pokroić w kostkę. Cebulę w pół piórka. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić mięso, zrumienić. Gdy mięso będzie zrumienione dodać fasolę i papryki. Smażyć około 8 minut. Pod koniec smażenia wrzucić cebulę i razem smażyć. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszać, żeby nie było grudek, oraz, żeby się nie przypaliło. Powoli dolewać
dom-agi.plSkładniki:filet z piersi kurczakapapryka czerwona i żółta2 małe cukiniepomidory bez skórki w puszcesól, pieprz, słodka papryka w proszkuSposób przyrządzenia:Kurczaka kroimy w kostkę, a następnie smażymy na niewielkiej ilości oleju oraz solimy i pieprzymy.W tym samym czasie kroimy również w kostkę 2 papryki oraz cukinię, z której wydrążamy środek.Do garnka przekładamy cukinię i zalewamy zimną wodą, tyle(...)łość dusimy jeszcze 10-15 minut i przyprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką.Po tym czasie danie jest już gotowe do spożycia! Można podawać jak ja z ziemniakami lub ryżem czy nawet makaronem. Przepyszne
upichcicLubię potrawy w których mięso jest połączone z warzywami tak by podawać je już bez dodatków typu kasze , ryż czy ziemniaki. Placuszków z piersi kurczaka robię kilka wersji. Dziś postanowiłam zrobić wersję doprawioną przyprawami orientalnymi. A do tego pasowały mi kiełki fasoli mun. Są delikatne , chrupkie i doskonale łączą się z ostrymi smakami. Czas: 15 minut Składniki(...)jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy do dań chińskich 5 smaków szczypta pieprzu mielonego szczypta mielonego chili szczypta soli olej słonecznikowy do smażenia Pokroić bardzo drobno mięso z piersi kurczaka. Utrzeć ser żółty na tarce jarzynowej ( duże oczka).Kiełki pokroić na mniejsze kawałki ( jeśli były to kiełki konserwowe to odcedzić je przedtem). Wymieszać mięso
Buniabaje w kuchniDo spaghetti najlepszy jest sos domowej roboty. Krótko mówiąc wiemy co jemy. Bez konserwantow, bez żadnych niepotrzebnych składników, którymi niestety nafaszerowane są gotowe sosy w słoiczkach
kuchnia doskisprawdzą się na obiad lub kolację, ale także na imprezę rodzinną czy spotkanie ze znajomymi. Przygotowując kotlety z indyka w migdałach jako danie obiadowe możemy je podać z ugotowanym ryżem lub kaszą i surówką warzywną. Natomiast jako danie na przyjęcie świetnie będą się komponować z ulubionym domowym sosem, na przykład tysiąca wysp czy czosnkowym. Takie kotlety z indyka w migdałach(...)piersi indyka 3-4 czubate łyżki bułki tartej 3-4 czubate łyżki płatków migdałowych 1 łyżeczka curry 2 jajka sól, pieprz mąka pszenna do obtoczenia kotletów olej rzepakowy do smażenia kotletów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie kotletów z indyka w migdałach: Filety z piersi indyka umyć, osuszyć, usunąć ewentualne błonki. Pokroić w plastry. Kotlety owinąć folią i delikatnie rozbić tłuczkiem
Danka Pichcijest tutaj jak najbardziej wskazane. Śmietanę też dodałam dopiero drugiego dnia. U nas dodatkiem do gulaszu był pęczak (kasza jęczmienna) i buraczki podsmażane z cebulką . W wersji bezglutenowej był ryż. Duża porcja, u nas na dwa dni, ale warto tak właśnie przygotować, drugiego dnia jest jeszcze smaczniejsze. Składniki: - 1200g gulaszu z jagnięciny - 1 główka czosnku - 1 większa cebula(...)podsmażyć do miękkości, następnie dodać 3 obrane, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zamieszać. Do garnka dorzucamy partiami kawałki mięsa z jagnięciny, obsmażamy je. Dokładamy następne kawałki i również smażymy. Doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem, dorzucamy całe gałązki rozmarynu, mieszamy. Garnek przykrywamy i dusimy mięso ok.2-3h (do miękkości), na niedużym palniku. Po mniej więcej godzinie dodajemy resztę obranego czosnku, pokrojonego
Smaczne Zdrowezagęszczenia sosu Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, następnie obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym oleju (gdy będzie się smażyć na drugiej stronie oprószyć je solą i pieprzem). Zdjąć mięso z patelni i odłożyć na bok. Na tym samym tłuszczu podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę, gdy zacznie się złocić dodać(...)minut. Po tym czasie dolać śmietankę, gotować jeszcze kilka minut bez przykrycia (można zagęścić sos mąką, jeśli wyjdzie za rzadki). Podawać na ciepło z ziemniakami, kaszą lub ryżem
Simply Foodtalerz, a do garnka dodać cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler. Warzywa smażyć kilka minut. Pod koniec smażenia dodać listki laurowe i ziele angielskie. Całość wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Do podsmażonych warzyw wlać wino, przełożyć podsmażone mięso i dodać pozostałe składniki (wlać przecier pomidorowy, dodać suszone grzyby, czosnek i powidła śliwkowego). Na sam koniec wlać wodę. Całość przyprawić solą oraz(...)zdjąć z ognia i poczekać, aż samoczynnie opadnie ciśnienie oraz odblokuje się pokrywa od szybkowaru. Gotową wołowinę przełożyć na deskę i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane danie podawać z ryżem, ziemniakami lub kaszą. Powyższą wołowinę możecie przygotować w naczyniu żaroodpornym, jednak czas duszenia będzie wynosił około - 3 godzin w 180 °C ! Podsmażanie mięsa i warzyw Od lewej strony: wołowina przed
Ugotowaćbrak chęci dodania. Ale dziś mamy piękną pogodę ;) Aż chce się coś zrobić ! Ten dyniowy smaczek był robiony pod makaron, ale ja bym go widziała również z kaszą bądź ryżem ;) Składniki: 500 g obranej dyni hokkaido 5-6 suszonych pomidorów 1 cebula 1 mały ząbek czosnku 1 papryczka chili 100 g szpinaku świeżego 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów(...)rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów. Cebulę i czosnek podsmażamy 5 minut z odrobiną soli i cukru. Papryczkę i pomidory kroimy w kostkę (nasiona chilii usuwamy). Dodajemy do patelni, smażymy około 5 minut. Szpinak myjemy, osuszamy, można lekko podrzeć. Dodajemy na patelnię i dusimy około 10 minut. Dynię kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do cebuli czosnku papryczki i pomidorów, podlewamy
CynamonemPoOczachbrak chęci dodania. Ale dziś mamy piękną pogodę ;) Aż chce się coś zrobić ! Ten dyniowy smaczek był robiony pod makaron, ale ja bym go widziała również z kaszą bądź ryżem ;) Składniki: 500 g obranej dyni hokkaido 5-6 suszonych pomidorów 1 cebula 1 mały ząbek czosnku 1 papryczka chili 100 g szpinaku świeżego 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów(...)rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów. Cebulę i czosnek podsmażamy 5 minut z odrobiną soli i cukru. Papryczkę i pomidory kroimy w kostkę (nasiona chilii usuwamy). Dodajemy do patelni, smażymy około 5 minut. Szpinak myjemy, osuszamy, można lekko podrzeć. Dodajemy na patelnię i dusimy około 10 minut. Dynię kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do cebuli czosnku papryczki i pomidorów, podlewamy
CynamonemPoOczachMamy sezon na grzyby i dlatego przygotowałam pyszny sos z kurczakiem i kurkami. Bardzo szybki do zrobienia i świetny dodatek do ziemniaków, kasz, ryżu lub makaronu. Można posypać sos koperkiem lub natką pietruszki. Jeśli skorzystacie z przepisu to proszę zostawcie po sobie ślad w postaci komentarza. Napiszcie czy smakowało lub nie. Na moim blogu zawsze znajdziecie przepisy na proste(...)kości i pokroić w mniejsze kawałki. Kurki dokładnie opłukać w zimnej wodzie. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę drobno posiekaną, a następnie dodać kurki i smażyć około 6-7 minut mieszając. Do podsmażonych grzybów dodać pokrojonego kurczaka, wlać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem i chwilę gotować aż sos zgęstnieje. sos kurkowy z kurczakiem
O kuchni z uczuciemWitajcie, Od kiedy wypróbowałam przepis na mleko kokosowe od @healthyfoodann napój ten często gości u mnie w domu. Wykorzystuję je głównie do gotowania ryżu na mleku - jest pyszne:) Mleko robi się bardzo łatwo i szybko a smak jest na prawdę kokosowy. Jednak po produkcji mleka zostaje sporo wiórków kokosowych a że nie lubię marnować jedzenia postanowiłam(...)dodatków. Składniki: - 250 gram mąki - 2 jajka - łyżeczka proszku do pieczenia - 250 mleka mleka - 2 łyżki cukru pudru - ok 1,5 szklanki wiórków po produkcji mleka kokosowego - olej do smażenia Wszystkie składniki mieszamy ze sobą do powstania jednolitej masy. Na patelni i rozgrzewamy olej. Kolejno smażymy naleśniki - jednego naleśnika robiłam poprzez użycie jednej łyżki masy. Gotowe:) Dobrze smakują podawane
Health-Fit-LifeDodać bulionetkę, 1 łyżkę majeranku i dusić około 5 minut. Zwiększyć ogień, odsunąć na bok pora i dodać na patelnię (blaszkę) kawałki kurczaka skórą do dołu. Oprószyć solą i smażyć do zrumienienia skórki. Odwrócić udka skórą do góry i na każde położyć 1/4 łyżeczki masła. Włożyć pomiędzy nie jabłka pokrojone w ósemki i zalać sokiem jabłkowym. Zakryć całość folią aluminiową(...)łyżeczki masła i posypać całość kolejną łyżką majeranku. Wstawić do piekarnika na dodatkowe 5 - 10 minut bezpośrednio pod górną grzałkę. Podawać z dużą ilością zielonej pietruszki z ziemniakami, ryżem lub świeżym pieczywem
zadanie-gotowaniezrobi się większą ilość to do trzech dni ma się pyszny obiad. Można jedynie urozmaicać i podawać raz z ryżem raz z makaronem. Ja podałam swoją pomidorową z ryżem białym wymieszanym z brązowym i udekorowałam smaczną świeżą bazylią. Składniki: Wywar mięsno-warzywny zrobiłam na podstawie klasycznego rosołu, patrz tutaj na moim blogu: http://zasmakujkuchni.blox.pl/2016/05/Pyszny-rosol-w-lubczyku-i-gozdzikach-podany-z.html Dodałam do tego wywaru(...)czasie rozgrzej patelnię z masłem klarowanym, przekrój na pół pomidorki i wrzuć na patelnię. Po 5 minutach wsyp cukier, wymieszaj. Na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając smaż około 15 minut. Po tym czasie wlej pomidorki wraz z powstałym sosem do zupy. Gotuj jeszcze z 5 minut do połączenia się składników. Smacznego
Zasmakuj Kuchni