Składniki: makaron nitki 25 dag, kiełbasa śląska 2 sztuki, pieczarki 25 dag, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra
W Mojej Kuchni Lubiękalarepki wrzucić na wrzątek i obgotować ok 15 minut. Następnie kalarepki wystudzić i wydrążyć do połowy. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać mięso mielone. Smażyć aż mięso zmieni kolor, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wydrążone kawałki kalarepki pokroić drobniej. Przełożyć do małego garnuszka, zalać wodą i przecierem pomidorowym i ugotować do miękkości. Następnie zmiksować(...)nagrzanego na 180 C i piec ok 20 minut, funkcja góra-dół. Następnie naczynie odkryć i kalarepki posypać startym serem. Zapiekać jeszcze 10 minut. Podawać same lub z dodatkiem ryżu
Monia miesza i gotujeGołąbki podczas wigilijnej kolacji to moje danie ulubione, te z ryżem, grzybami, które są dobrze doprawione. Jednak tak na próbę z kaszy kuskus przygotowałam i się w nich rozsmakowałam. Na smak wpływ miały przyprawy jakie dodałam, tak po mojemu z garam masala poeksperymentowałam. Przepis naprawdę jest prosty, banalny, a czas przygotowania jest krótki, dla zapracowanych - idealny J Składniki(...)masala, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszona papryka chili świeżo mielona do smaku, 400 g kuskusa, 1 kapusta włoska, łyżeczka cukru, 3 łyżki ciemnego sosu sojowego, masło do smażenia i omaszczenia (ok. 1 kostka). Przygotowanie: Farsz: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę, kilka szt. w większe kawałki. (Pieczarki można poszatkować za pomocą
Moniki Smakołykigarść świeżej kolendry 2 gałązki tymianku sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć cebulę aż się zeszkli. Dodać sól i pieprz oraz czosnek i smażyć przez kolejne kilka minut. Dodać paprykę w proszku, płatki chili, cynamon i imbir, wszystko dokładnie wymieszać, aż cebula dokładnie pokryje się przyprawami. Następnie dodać pomidory, miód i doprowadzić do wrzenia(...)ciecierzyca z puszki jest miękka gotowanie nie zajmuje dużo czasu, chodzi tu raczej o połączenie smaków i zmieszanie aromatów. Podawać natychmiast, można serwować indywidualnie, z kuskusem lub brązowym ryżem. UWAGA - danie to można przygotować również w tradycyjny sposób, bez specjalistycznego naczynia (tajine) czy slow cookera (wolnowaru). Danie można dusić pod przykryciem, na niewielkim ogniu, w głębokiej patelni lub rondlu
Codzienne Gotowanieswój sprawdzony , ulubiony przepis. Dziś mam dla Was coś , co jest dla niego fajną alternatywą – a mianowicie orzotto. Orzotto jest to danie przygotowane na wzór risotta , ale zamiast ryżu używamy kaszy. A jak wiecie , ja kasze uwielbiam! Do dzisiejszego dania wykorzystałam moje niedawne odkrycie , które na stałe zagościło w mojej kuchni – kaszę gryczaną białą . Składniki :- kasza biała gryczana(...)oliwek – 50 mlSposób przyrządzenia: Cebule kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na złoto na oliwie. Dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki , a po kilku minutach odsączone z zalewy podgrzybki. Smażymy razem kilka minutek , po czym dodajemy suchą , surową kaszę i smażymy do momentu aż dokładnie obtoczy się w oliwie. Zalewamy białym winie. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i rozmarynem. Uwaga
Ostra na SłodkoSmażyć, co jakiś czas mieszając aż woda z grzybów wyparuje. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć wszystko z patelni. Na patelnię wrzucić 1 łyżkę masła, roztopić. Rozłożyć plastry mięsa i smażyć po 2 minuty z każdej strony. Następnie zdjąć z patelni. Ponownie dodać masło, dodać miód, sos chili, podgrzewać aż się wszystko roztopi. Teraz obtoczyć mięso w powstałym sosie. Mięso położyć(...)cebulką. Następnie wlać sos . Rozłożyć marchewki i jarmuż. Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec 15 minut. Naczynie musi być przykryte. Podawać z ziemniakami lub makaronem. Ryż też pasuje idealnie. Polecam danie bardzo smaczne
Kuchnia PokoleńSkładniki: 2 filety z kurczaka 1 laska kiełbasy chorizo 4 pomidory 1/2 cebuli 1 płaska łyżeczka papryki wędzonej świeżo zmielony pieprz 2 kieliszki białego półwytrawnego wina
MojaQchnia.plmąką i przyprawami. Smażymy na większym ogniu na odrobinie oleju kilka minut do momentu lekkiego zbrązowienia mięsa. Po tym czasie przekładamy je do miseczki i na tej samej patelni smażymy pokrojone w kostkę tofu, również kilka minut do momentu lekkiego zbrązowienia. W głębokiej patelni umieszczamy nasze brokuły, dodajemy do nich 2 łyżki wody i przykrywamy patelnię pokrywką. Gotujemy brokuły przez(...)łyżkę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak powstały sos wlewamy do patelni i gotujemy kilka minut do jego zgęstnienia. Nasz stir-fry najlepiej podawać z ryżem lub makaronem (sojowym lub ryżowym). Gotowe! 4.14 Mostek w kuchni - Smacznego http://mostekwkuchni.pl/stir-fry-kurczakiem-tofu-brokulami/ Artykuł Stir-fry z kurczakiem, tofu i brokułami pochodzi z serwisu Mostek w kuchni
Mostek w kuchniSzybki i smaczny obiad. Udka w sosie pieczarkowym z koperkiem. Można podawać z ryżem, ziemniakami, kaszą, kluskami lub makaronem. Mięso mięciutkie, a sos kremowy. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie mnóstwo przepisów i pomysłów na dania mięsne. Nie tylko z kurczakiem, ale także i z innymi rodzajami mięsa. Szczególnie polecam kurczaka w sosie porowym. Pycha! Składniki 8 podudzi z kurczaka(...)pieprz słodka papryka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) Podudzia oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Masło rozgrzać w rondlu i obsmażyć na nim mięso. Dodać cebulę drobno pokrojoną i smażyć chwilę. Całość zalać 3 szklankami wody, dodać pieczarki pokrojone w plasterki i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. (około 45 min)W razie potrzeby uzupełnić wodę
O kuchni z uczuciemrozpoznawczy. Potrawa swoją nazwę wzięła więc od środka transportu, od osła, czyli po hiszpańsku burro. Oryginalne meksykańskie burritos są nieduże, zawierają niewielką ilość składników, na przykład mięso, fasolę z ryżem. Te, które zwykle jada się u nas są bardziej amerykańską wersją. Można powiedzieć, że potrawa zrobiła tam zawrotną karierę i doczekała się bardzo wielu wariacji. Moja wersja to hołd oddany(...)około 180 g) 500-600 g passaty pomidorowej pół dużej czerwonej papryki pół dużej żółtej lub zielonej papryki 5-6 liści kapusty pekińskiej 200 g żółtego sera tłuszcz do smażenia przyprawy: po pół łyżeczki soli, cząbru, oregano, 1/3 łyżeczki utartego kminu rzymskiego i nasion kolendry, około 1/3 łyżeczki płatków chili lub chili w proszku. Mięso mielimy wraz z cebula
PichceniomaniaSerduszka myjemy pod bieżącą wodą, następnie dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy z niepotrzebnych błonek, przerostów itp. Każde serduszko kroimy na 4 części. Potem oprószamy je mąką pszenną i smażymy na rozgrzanym oleju. Podsmażone na rumiano serca dodajemy do gorącego bulionu. W razie potrzeby dolewamy trochę wody, by przykryła podroby. Myjemy i obieramy pieczarki. Kroimy je na niezbyt cienkie plasterki(...)niewielkim ogniu mniej więcej 1,5-2 godziny (do miękkości), mieszając od czasu do czasu. Gulasz doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy np. z kaszą pęczak, gryczaną, ryżem lub tłuczonymi ziemniakami oraz ulubioną surówką. Smacznego
MyCookBook.plkawałkach robimy z boku nacięcie, tworząc tzw kieszonkę do której to właśnie nałożymy nadzienia. Zimne orzechy siekamy nożem na drobno, aby były wyczuwalne, ale nie zdominowały nadzienia. Przestudzony ryż wkładamy do miski, dodajemy orzechy, przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę z cytryny i doprawiamy do smaku. Nadzienie powinno być dość pikantne, ponieważ część smaku przejmie mięso i wszystko się(...)przykryciem. Wyjmujemy kotlety na talerz aby sobie odpoczęło, a do resztek na patelni wlewamy sos. Doprowadzamy do wrzenia, często mieszając aby sos zebrał wszystko co powstało podczas smażenia. Nie jestem specjalną fanką gotowych sosów, ale ten mnie przekonał. Prawie 80% pomidorów, a później czosnek, cebula, bazylia... Podałam z sosem, ale równie dobrze można zaserwować z jakąś surówką lub z czym
Dieta moja pasjaGołąbki bez zawijania, pyszny, pożywny obiad w wersji dietetycznej. Bez zawijania, ponieważ kapusta została poszatkowana i jest składnikiem gołąbków. Tradycyjny ryż zastąpiłam kaszą jaglaną, mielone mięso wieprzowe piersią z indyka, a w roli tradycyjnej kapusty wystąpiła młoda Spitzkohl. Nie mogło oczywiście zabraknąć sosu pomidorowego, bo właśnie z tym sosem smakują wyjątkowo. Gołąbki są bardzo delikatne i mięciutkie, konsystencją bardziej(...)indyka 1/2 młodej kapusty (u mnie Spitzkohl) - 400g 1 duża cebula 1 jajko sól, pieprz lubczyk lub pietruszka 3-4 łyżki bułki tartej mąka do obtaczania olej do smażenia Składniki na sos: 400 g passaty pomidorowej 400 ml bulionu drobiowego 1/2 łyżeczki cukru 3/4 łyżeczki soli 1/2 kubka śmietany Wykonanie: ugotować kaszę wg tego przepisu zmielić mięso
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przygotuje. To był mój wymysł, więc trochę bałam się efektu końcowego, ale wyszło na prawdę smacznie. My jedliśmy z makaronem sojowym, ale myślę, że lepszy będzie zwykły makaron lub ryż, bo ten był za delikatny. Wygląd może nie powala, ale smakuje na prawdę dobrze! Składniki: - pierś z kurczaka; - garść mrożonej zielonej fasolki; - 2/3 czerwonej papryki; - 1/2 żółtej papryki; - czerwona(...)lodówki na około godzinę. Fasolkę ugotować. Papryki pokroić w kostkę. Cebulę w pół piórka. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić mięso, zrumienić. Gdy mięso będzie zrumienione dodać fasolę i papryki. Smażyć około 8 minut. Pod koniec smażenia wrzucić cebulę i razem smażyć. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszać, żeby nie było grudek, oraz, żeby się nie przypaliło. Powoli dolewać
dom-agi.plSkładniki:filet z piersi kurczakapapryka czerwona i żółta2 małe cukiniepomidory bez skórki w puszcesól, pieprz, słodka papryka w proszkuSposób przyrządzenia:Kurczaka kroimy w kostkę, a następnie smażymy na niewielkiej ilości oleju oraz solimy i pieprzymy.W tym samym czasie kroimy również w kostkę 2 papryki oraz cukinię, z której wydrążamy środek.Do garnka przekładamy cukinię i zalewamy zimną wodą, tyle(...)łość dusimy jeszcze 10-15 minut i przyprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką.Po tym czasie danie jest już gotowe do spożycia! Można podawać jak ja z ziemniakami lub ryżem czy nawet makaronem. Przepyszne
upichcic