ryż smażony - 6533 przepisów (strona:305/436)

Meksykanskie chili wolowe z salsa 176

drobno siekamy razem z chili i łodyżkami kolendry. Składniki wkładamy do szerokiego garnka do zapiekania i podsmażamy na średnim ogniu z 2 łyżkami oliwy. Dorzucamy przyprawy i mieszając smażymy ok 15 minut. Uważamy by składniki nie przywarły. Dodajemy pomidory z puszki, wlewamy 2 puszki wody, Doprowadzamy do wrzenia. Mięso nacieramy solą, pieprzem i oliwą. Wkładamy mięso do sosu. Garnek przykrywamy(...)oliwy, łyżeczka octu. Gdy mięso zacznie się rozpadać całość doprawiamy i posypujemy resztą listków kolendry. Podajemy z salsa i kleksem jogurtu. Idealnie pasuje do pieczonych warzyw ale również do ryżu, kaszy czy makaronu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wołowina po chińsku - obiad w 15 minut 221

oczkach 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki sosu sojowego  3 łyżki stołowe wody 3 łyżki stołowe sake lub wytrawnego cherry lub czystej wódki oliwa lub olej do smażenia pieprz, ostra papryka, imbir (po pół łyżeczki lub więcej w zależności od upodobań) Przygotowanie Mięso lekko zamrozić i  pokroić  na  jak  najcieńsze  plasterki .  Pokrojone(...)przypaliło. Jak wszystko będzie miękkie zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1-2 łyżkami sosu sojowego i niewielką ilością wody (około 1/2 szklanki). Podawać z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami) Uwaga - znacznie łatwiej pokroić cienko mięso, kiedy jest lekko zamrożone.  Nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Marzec - kuchnia chińska 204

można dostać be większego problemu. Kuchnia chińska jest bardzo różnorodna. Występują w niej przeróżne mięsa i owoce morza. W jednych regionach popularne są dania z makaronem w innych króluje ryż. Zaryzykuję, więc stwierdzenie, że każdy może w niej znaleźć coś dla siebie. Mojemu sercu najbliższa jest kuchni pekińska. Stamtąd pochodzi sławetna kaczka, ale również pyszne won tony. Miłośnicy pierogów(...)swojej kuchni posiadać 2 sprzęty, które pozwolą nam się w pełni cieszyć przygotowywaniem chińskich dań - wok i bambusowy parnik . Wok możemy zastąpić patelnią, ale jego specyficzny kształt pozwala smażyć szybciej i inaczej pracować rozgrzanemu do wysokich temperatur olejowi, który gromadzi się na jego dnie. Parnik to koszyki bambusowe z przykrywką, które stawiamy na woku lub garnku z gotującą się wodą

W kuchni wieczorem
Kurczak w sosie cebulowym 293

podwójny filet z piersi kurczaka-4 cebule-300 ml bulionu warzywnego-100 ml słodkiej śmietany -5 dkg żółtego sera-przyprawa warzywna-sól, pieprz-olej lub masło klarowane do smażenia   Mięso kroimy w dość duże kawałki i przyprawiamy solą i pieprzem.   Ser tarkujemy na drobnych oczkach.Cebulę kroimy w ćwierćplasterki i posypujemy przyprawą warzywną(...)drugiej patelni podsmażamy mięso......do zrumienienia.   Mięso przekładamy do sosu i gotujemy na patelni ok. 5 minut.Możemy posypać szczypiorkiem.  Możemy podać z ziemniakami, ryżem, makaronem, kaszą gryczaną lub naszymi ziemniaczanymi ciasteczkami.Smacznego

Maminek kulinarny
Kapuśniak i placki ziemniaczane dla zabieganych 352

pozwala wyeliminować dodatek jakichkolwiek substancji chemicznych. Wprowadzili na rynek linię Dań Babci Zosi - która inspirowana jest na tradycyjnej kuchni babci, w skład której wchodzą zupy oraz dania z ryżu i kaszy z dodatkiem warzyw. Wszystkie ich produkty znajdziecie na ich stronie SYS klik gdzie znajdziecie informacje o produktach a także gdzie możecie kupić lub zamówić produkty klik. Ja jako(...)szpinakiem. Z szpinakiem placki jadłam po raz pierwszy ale byłam zaskoczona smakiem.  Jeśli chodzi o przygotowanie to wystarczy zalać wodą odczekać 10 minut a później już pozostało tylko smażenie. My wersję klasyczną lubimy z cukrem natomiast te ze szpinakiem podałam z kwaśną śmietaną. Było szybko i smacznie

Ala piecze i gotuje
Dieta niemowlaka – zdrowe przepisy dla maluchów poniżej 12 miesięcy 151

banan Przygotowanie: Owoce myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Dodajemy do ryży i całość miksujemy („blendujemy”). Groszek z marchewką (od 8 miesiąca życia) 0,5 szklanki groszku 2 marchewki Przygotowanie: Groszek i umytą, obraną i pokrojoną marchewkę gotujemy do miękkości. Całość można podać z niewielką ilością ryżu lub kaszy. Zupka pomidorowa z groszkiem (od 10 miesiąca życia(...)kawałek banana 1 żółtko Przygotowanie: Owoc kroimy na kawałki. Kaszę gotujemy na wodzie, studzimy i dodajemy żółtko oraz pokrojony owoc. Mieszamy. Małe porcje układamy na rozgrzanej patelni i smażymy z oby stron na lekko złoty kolor. Patelnię można skropić olejem, ale lepiej użyć takiej bez tłuszczu. Zdrowe owsiane ciasteczka (10-11 miesiąc życia) 2 banany 1 szklanka płatków owsianych

Słodkie okruszki
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym 208

drobiowego, indyk lub kurczak - 2 pęczki koperku - 2 jajka - 1 czerstwa bułka namoczona w mleku lub dwie kromki chleba - sól - pieprz - gałka muszkatołowa - bułka tarta - olej lub smalec do smażenia Sos: - 1/2 szklanki słodkiej śmietanki, 12 % lub 30 % - 2 łyżki mąki - sól - pieprz - koper 1. Koper drobno siekamy. Mięso łączymy z lekko odciśniętym z mleka chlebem, jajkami, przyprawami i większością(...)Dusimy wszystko ok. 10 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku i wsypujemy resztę kopru. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy wody. Pulpety podajemy gorące z każdym rodzajem kaszy, ryżem lub z ziemniakami.  W wersji na szybko idealnie będę smakować również z chlebem. Smacznego

Apetyczna babeczka
Różnorodność i klasyka w kuchni, czyli gulasz paprykowy z dziczyzny 164

mięso i smażymy na dosyć dużym ogniu przez kilka minut, mięso musimy obracać, tak aby wszystkie pory w mięsie się pozamykały. Następnie dodajemy cebulę oraz wszystkie przyprawy i kontynuujemy smażenie przez kolejnych kilka minut, aż woda pochodząca z mięska praktycznie odparuje, a cebulka i przyprawy ładnie się podprażą. Wrzucamy paprykę i zalewamy całość wodą, mieszamy, przykrywamy pokrywką, zagotowujemy, zmniejszamy ogień(...)konsystencję (czas gotowania uzależniony jest od indywidualnych preferencji, wydłużmy go jeśli preferujemy gulasze mniej płynne lub skróćmy go jeśli wolimy gulasz w wersji bardziej płynnej). Gulasz podajemy z ziemniaczkami, ryżem lub kaszą. Przepis na Paprykowy gulasz z dziczyzny w wersji do wydruku i PDF. Artykuł Różnorodność i klasyka w kuchni, czyli gulasz paprykowy z dziczyzny pochodzi z serwisu Kulinarne Impresje

KulinarneImpresje.pl
Papryka z mięsem i serem na patelni 182

Uwielbiam to szybkie i efekttowne danie. Nie tylko wygląda pięknie i kolorowo , ale ma także niepowtarzalny smak i zapach. Podane z ziemniakami lub gotowanym ryżem urozmaici monotonię codziennego gotowania.☺ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI 1 lub 2 papryki  około 200g mięsa mielonego 10g tartego sera ( niekoniecznie ) 50g żółtego sera sól ,pieprz 3 łyżki oleju z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Tym razem(...)środku ułożyć 1 warstwę mięsa mielonego, kawałek żółtego sera (można i bez ) potem 2 warstwę mięsa mielonego i docisnąć . Ułożyć na rozgrzanej patelni z olejem i smażyć z każdej strony na rumiano. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jeśli papryka jest jeszcze twardawa dodać pół nalewki wrzątku i dusić pod przykryciem przez około 1-2 minuty - do miękkości papryki. SMACZNEGO

zielonacukinka
Kurczak w curry 174

kurczaka 3 łyżki pasty curry (może być przyprawa jeśli nie mamy) 300 g pieczarek papryka czerwona lub zielona 450 g mleka kokosowego cebula kurkuma pieprz i sól olej do smażenia Przepis Pierś kroimy na ok. 2 cm kawałki. Następnie kroimy w pieczarki w plastry, paprykę w ok. 2 cm paski, a cebulę w kostkę. Do przygotowania potrzebujemy garnek najlepiej ceramiczny(...)czasie dodajemy pastę curry, mleko kokosowe i pozwalamy dalej gotować potrawę przez 15 minut. Po tym czasie można już raczyć się pyszną azjatycką potrawą, którą podajemy wraz z ryżem. Koszt: 26 zł (porcja dla czterech osób) Przygotowanie: 35 minut Gotowy kurczak w curry Gotowy kurczak w curry Gotowy kurczak w curry Artykuł Kurczak w curry pochodzi z serwisu KuchennyViral.pl

Kuchennyviral.pl
Kurczak w curry 206

kurczak w curry podwójna pierś z kurczaka 3 łyżki pasty curry 300 g pieczarek papryka czerwona lub zielona 450 g mleka kokosowego cebula kurkuma pieprz i sól olej do smażenia Przepis Pierś kroimy na ok. 2 cm kawałki. Następnie kroimy w pieczarki w plastry, paprykę w ok. 2 cm paski, a cebulę w kostkę. Do przygotowania potrzebujemy garnka najlepiej ceramicznego(...)czasie dodajemy pastę curry, mleko kokosowe i pozwalamy dalej gotować potrawę przez 15 minut. Po tym czasie można już raczyć się pyszną azjatycką potrawą, którą podajemy wraz z ryżem. Koszt: 26 zł (porcja dla czterech osób) Przygotowanie: 35 minut Gotowy kurczak w curry Gotowy kurczak w curry Gotowy kurczak w curry Artykuł Kurczak w curry pochodzi z serwisu KuchennyViral.pl

Kuchennyviral.pl
Curry z pomidorkami koktajlowymi z dorszem i aromatycznym bulgurem 149

szklanki mleka kokosowego  20 pomidorków koktajlowych  szczypta soli sok z połowy cytryny  kawałki cytryny do dekoracji, kolendra lub inne świeże zioła  Aromatyzowana kasza bulgur (lub ryż, kasza jaglana, komosa ryżowa): 1 szklanka kaszy bulgur + 1 i 3/4 szklanki wody  sok z 1/2 cytryny  skórka otarta z 1 cytryny  solidna szczypta soli(...)curry, pieprzu ziołowym, papryce słodkiej i czosnku w proszku oraz szczypcie soli. Odstawiam na 30 minut do lodówki. W tym czasie cebulę, imbir, chili oraz czosnek siekam drobno i smażę na oleju sezamowym do delikatnego zarumienienia. Dodaję pastę curry i smażę całość kilka chwil. Wlewam sok pomidorowy oraz mleko kokosowe i gotuję sos przez 20- 12 minut. Po tym czasie

Mango Papaja
Chili sin carne - czyli Chili con carne w wersji bezmięsnej 169

szklanka suchego granulatu sojowego 1 czerwona papryka  1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz, chili, kminek Wykonanie: 1. W pierwszej kolejności obieramy, myjemy i kroimy w kostkę cebulę, smażymy do czasu zeszklenia. 2. Paprykę myjemy, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę dodajemy do cebuli i dusimy.  3. Do papryki i cebuli przeciskamy przez praskę czosnek. Mieszamy lekko(...)własnych smaków. :) 7. Trzymamy jeszcze na małym ogniu przez jakieś 30 minut aż wszystkie smaki się ze sobą połączą, co jakiś czas mieszając.  Podajemy z ulubionym pieczywem, ryżem, lub z czym tylko mamy ochotę zjeść taką dobrą potrawkę. Dla złagodzenia smaku możemy sobie polać odrobinę śmietany roślinnej lub zwierzęcej

Mój pomysł na
Zupa pomidorowa z pomidorów i gałązek krzewu pomidora 184

dobra zupka, dodając liście krzewu pomidorowa wzbogacamy aromat zupki. Można zrobić tą zupę bez mięsa lub na mięsku z kurczaka. W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić posiekaną drobno cebulę. Smażyć aż cebulka lekko się zarumieni. Mięso pokroić na małe kawałki, wrzucić do garnka i zlać wodą z rozmieszaną w niej kostką rosołową. Można dodać zamiast wody i kostki rosołowej wywar(...)plasterki. Następnie dodać do zupy. Gałązki krzewu pomidorowego umyć i wrzucić do garnka. zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmniejszyć gaz i gotować 10 minut. Następnie wsypać ryż i gotować na małym ogniu, aż ryż będzie miękki. Wyjąć liście krzewu pomidora i wyrzucić. Wlać zupę na talerze, udekorować łyżką kwaśnego jogurtu greckiego i obsypać natką pietruszki

Kuchnia Pokoleń