kolety schabowe bez kości po łyżce bazylii i ziół prowansalskich szczypta pieprzu 15g.śliwek suszonych 2 cebule olej do smażenia ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kolety opłukać,osuszyć i rozbić na bardzo cienki kotlet.Bazylię wymieszać z ziołami prowansalskimi i pieprzem,natrzeć kotlety z obu stron.Śliwki zalać wrzątkiem,kiedy woda ostygnie,osączyć je na sicie.Na plastrze mięsa układamy po 2 szt.śliwki,złożyć kotlety(...)posiekaną cebulę przełożyć do rondla z rozgrzanym olejem,i dusimy 5 min.Wkładamy kotlety ,dusimy do miękkości na malutkim ogniu.Jeśli trzeba,podlać odrobiną gorącego wrzątku.Podajemy z ryżem lub ziemniakami i duszoną marchewką.Smacznego życzę
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikremowym sosie z serka mascarpone z dodatkiem suszonych pomidorów to propozycja na szybki obiad. Zamiast indyka można użyć piersi z kurczaka. Gotowe mięsko można podać z ulubioną kaszą lub ryżem. składniki: 500 g piersi z indyka 250 g serka mascarpone 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju (słoiczek o pojemności 300 ml) sól,pieprz 1 garść posiekanej natki pietruszki(...)mięso zmieniło kolor, do smaku doprawić solą i pieprzem. Suszone pomidory osączyć z oleju i pokroić w paseczki. Gdy mięso zmieni kolor, dodać pokrojone pomidory i serek mascarpone. Smażyć wszystko razem aby serek się rozpuścił i smaki się wymieszały często mieszając. Jeśli sos wyjdzie za gęsty podlać wodą. Doprawić do smaku jeśli potrzeba. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki wymieszać
Monia miesza i gotujekremowym sosie z serka mascarpone z dodatkiem suszonych pomidorów to propozycja na szybki obiad. Zamiast indyka można użyć piersi z kurczaka. Gotowe mięsko można podać z ulubioną kaszą lub ryżem. składniki: 500 g piersi z indyka 250 g serka mascarpone 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju (słoiczek o pojemności 300 ml) sól,pieprz 1 garść posiekanej natki pietruszki(...)mięso zmieniło kolor, do smaku doprawić solą i pieprzem. Suszone pomidory osączyć z oleju i pokroić w paseczki. Gdy mięso zmieni kolor, dodać pokrojone pomidory i serek mascarpone. Smażyć wszystko razem aby serek się rozpuścił i smaki się wymieszały często mieszając. Jeśli sos wyjdzie za gęsty podlać wodą. Doprawić do smaku jeśli potrzeba. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki wymieszać
Monia miesza i gotujeJeżeli z kaszą, to "staropolskie" ? Jak zrobić gołąbki po staropolsku :) Zamiast ryżu używamy kaszę i do sosu nie dodajemy koncentratu pomidorowego :) Główkę kapusty gotujemy w osolonej wodzie i jak się gotuje to powoli odcinamy zmiękczone liście... Na farsz potrzebujemy ugotowaną kaszę pomieszaną z surowym mielonym mięsem, podsmażoną cebulą i przyprawami...dodajemy również jajko, żeby farsz ładnie się kleił(...)zawijamy i odkładamy łączeniem do dołu... Jeżeli zostanie nam farsz i trochę kapusty, to kroimy drobno kapustę łączymy z farszem... robimy kulki :)otaczamy mąką i na rozgrzanej patelni smażymy gołąbkowe kotlety Dużych liści od kapusty nie wyrzucamy, tylko wykładamy nimi dno garnka... żeby nasze gołąbki podczas gotowania nie przywierały do dna :) Przed włożeniem do gotującego się na małym ogniu bulionu
chleba naszegopoza mięsem mają w sobie też warzywa i dużo sosu . Składniki: ilość zależy od wielkości . 500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego 200 g kapusty białej kilka łyżek ryżu ugotowanego na sypko cebula 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 marchewki ,ugotowane i pokrojone drobno pół papryki ,surowa,pokrojona na drobno sól ,pieprz,najlepiej świeżo mielony majeranek,do smaku zioła(...)drobno 2 marchewki ugotowane i pokrojone Cebulkę kroimy i podsmażamy .Kapustę kroimy na drobno. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie,doprawić do smaku i formować gołąbki .Obtoczyć w mące i smażyć na oliwie z każdej strony na złoty kolor.Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Składniki sosu zmiksować na gładko i zalać nim gołąbki ,wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.Smacznego
Ladylaura.Warzywa już miękkie, zupa powoli sobie pyrka, pora ją zabielić, zagęścić i doprawić. Na patelni rozpuszczamy masło. Wsypujemy do niego mąkę i energicznie mieszając pozbywamy się jakichkolwiek grudek, następnie smażymy przez minutę, dwie, jasną zasmażkę. Rozprowadzamy ją szybko 2 łyżkami wazowymi gotującej się zupy, dokładnie mieszamy i wlewamy całość do garnka. Mieszamy całość żeby pozbyć się ewentualnych grudek. Do zupy(...)minut bez przykrycia, aż zupa lekko zgęstnieje. Podajemy z tym, z czym lubimy – u nas to na zmianę makaron jajeczny nitki, jak do rosołu, domowa zacierka albo ryż. W każdej opcji ta zupa jest pyszna. Sycąca, mimo że lekka, rozgrzewa. A ten kolor… tylko poprawia humor Jeśli macie tak jak ja sentyment do zup z kubka pt. ‘krem
Karo in the Kitchenpostanowiliśmy zrobić coś a’la strogonow, ale z mięsa mielonego i wykorzystać to danie jako sos z mięsem do ziemniaków. Oczywiście można jeść je z chlebem, makaronem, czy ryżem, ale polane nim ziemniaczki są na prawdę pyszne. Przepis Składniki: 1 biała i czerwona cebula (oczywiście można użyć dwie białe) 750 g pieczarek 600 g mielonego mięsa, najlepiej wołowego(...)Przygotowanie: Mięso podsmażamy jak na spagetti, my lubimy dość mocno podsmażyć, i odkładamy na bok. Grzyby czyścimy, kroimy na dość spore kawałki i podsmażamy z solą i pieprzem. Do smażonych grzybów dodajemy pokrojoną w drobną kostkę białą cebulę i troszkę dusimy pod przykryciem. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Chwilkę smażymy i dodajemy rosołek. Oczywiście my użyliśmy rosołku z kostki
KasiaiKrzysiu.plmięso z dzika wraz z całą marynatą. Smażyć przez 7 minut do zrumienienia mięsa na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Wrzucić cebulę, zmniejszyć ogień do średniego i smażyć kolejne 5 minut . Duszenie: Następnie wsypać łyżkę mąki i wlać wino. Wymieszać wszystko (wino dość szybko zgęstnieje). Gdy odparuje połowa wina, wlać 400 ml wody. Zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień(...)sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Gotować jeszcze przez 10 minut . Spróbować i w razie potrzeby ponownie przyprawić solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Podawać z kaszą pęczak, kaszą jęczmienną lub ryżem. Smacznego! The post Gulasz Strogonow z dzika z pieczarkami appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjacukru trzcinowego 2 kopiaste łyżki masła orzechowego 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki sosu sojowego 1 kostka tofu (180 g) 7 łyżek wody szczypta chilli opcjonalnie: prażone orzeszki ziemne, niesmażone i niesolone Przygotowanie: Mieszamy cukier, ocet, sos sojowy i chilli. Dodajemy masło orzechowe oraz wodę i mieszamy wszystko do uzyskania kremowej konsystencji sosu. Tofu kroimy(...)złoty kolor, zalewamy je wcześniej przygotowanym sosem i podgrzewamy całość jeszcze przez chwilę. Tak przygotowane tofu możemy posypać rozgniecionymi (np. tłuczkiem do ziemniaków) orzeszkami ziemnymi. Moje zaserwowałam z jaśminowym ryżem i startą marchewką z sezamem. Smacznego! Ostrzegam: słone
Weganizm infantylnykilka łyżek oleju, dodajemy kurczaka i podsmażamy, aż mięso się zetnie (będzie białe). Następnie dodajemy cebulę, solimy i smażymy, aż cebule się zeszkli, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy około minuty. Po tym czasie dodajemy pomidory, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy danie, aż pomidory zmiękną, a całość będzie miała konsystencję gęstego sosu. Dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę, doprawiamy przyprawą(...)Gotowy sos przekładamy na tortille, dodajemy łyżkę sosu czosnkowego, zwijamy, bądź składamy na pół i gotowe. Kurczaka po meksykańsku można również podać (zamiast z tortillą) z makaronem lub ryżem. Pycha
Rozpustne gotowaniechcemy mieć gulasz) Mięso kroimy w średnią kostkę i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Dorzucamy 2 pokrojone w piórka cebule i pokrojony w plasterki czosnek. Solimy, pieprzymy i posypujemy papryką. Smażymy całość przez 10 minut często mieszając. Następnie dolewamy bulion i dusimy mięso aż zmięknie.W międzyczasie obieramy cukinię, pozbawiamy ją gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Z papryką postępujemy(...)chrupkie) zaklepujemy nią gulasz. Gotujemy jeszcze chwilę aż całość zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji. Danie doprawiamy do smaku Vegetą. Gotowy gulasz podajemy z dowolnymi dodatkami. Świetnie pasuje do niego ryż i kasza, ale ziemniaki także się sprawdzą
My simple kitchendrobno pokroić. W garnku rozgrzać oliwę, wsypać ostrą i słodką paprykę, oregano, kmin rzymski. Dodać czosnek i cebulę, smażyć około 3 minuty ciągle mieszając. Do cebuli dodać mięso i smażyć przez kilka minut, dopóki nie zmieni koloru na jaśniejszy. Następnie dodać bulion, koncentrat i pomidory. Gotować na średnim ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Papryki pokroić w sporą(...)czerwoną fasolę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Jeśli jest za mało pikantne dodać ostrej mielonej papryki. Gotować jeszcze 5 minut, tak żeby papryka była miękka. Podawać z ryżem, makaronem lub tortillą. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracjidodatkiem startej marchewki oraz posiekanego koperku. Aby danie było nieco lżejsze w smaku do sosu nie dodałam słodkiej śmietany. Poniższe polędwiczki świetnie smakują podane z ziemniakami jak i ryżem. Składniki na 2-3 porcje: 1 polędwiczka wieprzowa (0,4 kg) 2 mniejsze marchewki 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy(...)przygotowywania polędwiczek Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubsze plasterki i lekko rozbić. Przyprawić solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek wraz z masłem i przesmażyć kawałki mięsa (smażyć krótko z obu stron, tylko do ścięcia mięsa) . Usmażone polędwiczki przełożyć na talerz. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać
Ugotowaćusmażyć na patelni. To bardzo smaczne i soczyste danie. Jest świetną alternatywą dla zwykłych kotletów z mięsa mielonego. Świetnie pasują do ziemniaków gotowanych lub pieczonych, purée ziemniaczanego oraz ryżu. Polecam Składniki: 1 filet z kurczaka (ok. 300 g) 1 łyżka majonezu 1 jajko 50 g żółtego sera 2 łyżki mąki 1 mała cebula 1 łyżka oleju sól i pieprz(...)dużej misce wymieszaj wszystkie składniki – filet, ser, cebulę, jajko, majonez i mąkę. Dopraw solą i pieprzem. Porcje przygotowanej masy kładź (dużą łyżką) na rozgrzany olej formując placki i smaż na złoty kolor z obu stron. Do kotletów drobiowych polecam: * Surówkę z marchewki * Pomidory z cebulką i oliwą * Kalafiora duszonego w śmietanie * Cukinię smażoną w cieście * Sałatkę obiadową
Kulinarne S.O.S.czerwonej fasoli z puszki 100 ml wody Przygotowanie : Na patelni, na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chilli i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać zmieloną wołowinę i zrumieniać z każdej strony. Dodać pomidory. Wymieszać i doprawić cukrem, pieprzem oraz szczyptą soli. Przykryć i dusić przez około 20 na umiarkowanym ogniu(...)koniec dodać fasolę i gotować pod przykryciem przez ok. 3 minuty. Na koniec gotować potrawę podlewając stopniowo wrzącą lub wodą, tak aby powstało trochę gęstego sosu. Ja podaję z ryżem. Moje inne przepisy na dania w wołowiny znajdziesz tutaj Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujemiseczce. Na tej samej patelni, na której smażył się wcześniej kurczak, zeszklić cebulę. Następnie dorzucić boczek (niewielką część odłożyć do posypania dania na koniec), lekko podsmażyć. Dodać czosnek i smażyć jeszcze pół minuty. Kolejno wrzucić na patelnię sos (musztardę, miód i śmietankę), wymieszać. Poukładać w sosie na patelni wcześniej podsmażonego kurczaka, dodać posiekaną natkę pietruszki (4 gałązki), wymieszać i podusić(...)niewielkiej ilości zimnej wody – następnie wlać to do sosu, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Na koniec posypać wierzch dania resztą boczku i natki pietruszki. Podawać np. z ryżem lub kaszą. Smacznego! Jeśli lubicie takie połączenia smaków, to może zaciekawią Was również te przepisy: Karkówka w marynacie miodowo-musztardowej oraz Filety z piersi kurczaka w musztardzie i miodzie (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Kulinarne PrzebojeKrólik pieczony z marchewką, a potem polany sosem. Bardzo smaczny, szybki do zrobienia. Mięciutki, soczysty i delikatny. Uwielbiam mięso z królika. Idealne dla małych dzieci. Podałam z ryżem. Można podać z kaszą , ziemniakami lub kluskami. Na blogu znajdziecie również inny przepis na królika w śmietanie. A wszystko w zakładce MIĘSA. Składniki: 1 tuszka z królika 4 średnie marchewki 1 duża(...)łyżeczki majeranku 3 szklanki wody sól pieprz posiekany koperek Na patelni rozgrzać masło klarowane i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać marchewkę pokrojoną w plasterki. Wszystko smażyć około 6 minut, mieszając. Całość przełożyć do naczynia do zapiekania, a na tej samej patelni podsmażyć mięso oprószone solą i pieprzem. Lekko przyrumienić z każdej strony. Przełożyć do naczynia z marchewką
O kuchni z uczuciemUwielbiam zapiekanki, te z warzywami, mięsem, rybami, z ryżem , makaronem czy kaszami. Zawsze jest okazja by zrobić to szybkie i łatwe danie dla całej rodziny. Dziś zapraszam na zapiekankę z kurczakiem tikka i makaronem. Smacznego Przypominam o KONKURSIE SKŁADNIKI dla 4 osób 1 filet z kurczaka Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego(...)czerwonej 1 łyżeczka papryki chilli 1 łyżeczka papryki peperoni 1 szalotka 3 ogórki konserwowe 20 dag sera żółtego tartego 1 cukinia 2 marchewki 2 łyżki pasty tikka Olej do smażenia np rzepakowy 3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu PRZYGOTOWANIE: Kurczaka myję, kroję w kostkę, doprawiam a następnie na rozgrzaną patelnię wylewam olej, smażę na rumiano. Pod koniec podlewam sosem
Gotowanie Patkipomidory, wyjąć pietruszkę. Gotować 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie doprawić do smaku solą i cukrem. Gotować 5 minut, bez pokrywki. Posypać pokrojonymi liśćmi pietruszki. Podałam z ryżem. **tyle otrzymałam ślimaków z pół kilograma żywych ślimaków w skorupkach, można użyć ślimaki z puszki. *Ślimaki najpierw są myte, następnie odpoczywają do następnego dnia. W tym czasie ślimaki zamykają się(...)można je zamykać w puszkach, słoikach lub mrozić. Mieliśmy też możliwość gotowania potraw ze ślimaków. W restauracji Finka leżącej na polu golfowym Sand Valley golf resort . Ja przygotowałam ślimaki smażone . Kamila z ugotowane pozamiatane , razem z Mariolą Skalmowską przygotowała pieczarki faszerowane oraz bruschettę ze ślimakami na ostro, według przepisów z książki „ Ślimaka podróż kulinarna ”. Jola z kulinarne przygody
królestwo garówChili con carne" znaczy ni mniej nic więcej jak: "papryka z mięsem" potrawa amerykańska o wyraźnym pikantnym smaku. Serwowana najczęściej z ryżem u mnie w wersji z tortillą. Składniki: 60 dag wołowiny zmielonej 1 średnia papryka czerwona 1 średnia papryka żółta 1 puszka fasoli wraz zalewą 1 puszka pomidorów z puszki 2 średnie cebule 3 żabki czosnku(...)łyżeczki chili 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1- 2 łyżeczki cukru 5 łyżek oleju rzepakowego sól, pieprz Na patelni rozgrzać oliwę wrzucić cebulę i zeszklić następnie dodać czosnek i chwilę smażyć następnie dodać mięso i je przesmażyć. Mięso posolić dodać pieprz, przykryć i dusić ok 20 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę papryki oraz pokrojone z puszki pomidory i koncentrat. Potrawę
Delicious TitbitsDanie obiadowe idealne z ryżem, kaszą kus kus bądź makaronem. Pachnące imbirem i mleczkiem kokosowym. Warzywa możecie użyć dowolne, wedle gustów. Składniki: udka z kurczaka marchewka pietruszka seler naciowy szklanka bulionu cebula czosnek kawałek świeżego korzenia imbiru puszka mleczka kokosowego 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego lub przecieru z pomidorów olej masło curry słodka czerwona papryka sól Udka z kurczaka obrałam(...)skóry. Podsmażyłam na maśle z odrobiną oliwy. Zarumienione kawałki wyjęłam z garnka i zajęłam się warzywami. Pokroiłam cebulę i podsmażyłam ją na tłuszczu na którym wcześniej smażyłam kurczaka. Dodałam do niej pokrojone w plasterki - marchewkę i pietruszkę. Chwilę je smażyłam i wsypałam kawałki selera naciowego. Na tarce starłam imbir i ząbki czosnku. Doprawiłam solą,curry i papryką. Wymieszałam
potrawyregionalnePierogi, temat rzeka. Przyrządzam je na różne sposoby: z ziemniakami, kaszą, ryżem, mięsem i czym tylko się da :) Pierwsze pierogi w życiu jadłam w dzieciństwie u mojej sąsiadki, Pani Małgosi. Do dziś pamiętam ich smak. Właśnie ona robiła je takie ugotowane i podpieczone, jak poniżej. Mój przepis oczywiście nie odzwierciedla tamtych pierogów w 100%, ale ich smak jest bardzo(...)podsypania) 5 jajek Sól Farsz: 1kg ziemniaków 2 duże cebule 70g masła Sól Pieprz Dodatkowo: Ok.100g margaryny 3 – 4 kawałki kiełbasy np. śląskiej* * kiełbasę można zastąpić pieczarkami lub smażoną cebulką Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, gdy będą miękkie odcedzamy i przegniatamy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle, po czym dodajemy ją do ziemniaków, razem z solą
Smakowy Raj