ryż smażony - 6533 przepisów (strona:293/436)

TRÓJKĄCIKI SCHABOWE ZE ŚLIWKAMI I BRĄZOWYM RYŻEM 103

kolety schabowe bez kości po łyżce bazylii i ziół prowansalskich szczypta pieprzu 15g.śliwek suszonych 2 cebule olej do smażenia ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kolety opłukać,osuszyć i rozbić na bardzo cienki kotlet.Bazylię wymieszać z ziołami prowansalskimi i pieprzem,natrzeć kotlety z obu stron.Śliwki zalać wrzątkiem,kiedy woda ostygnie,osączyć je na sicie.Na plastrze mięsa układamy po 2 szt.śliwki,złożyć kotlety(...)posiekaną cebulę przełożyć do rondla z rozgrzanym olejem,i dusimy 5 min.Wkładamy kotlety ,dusimy do miękkości na malutkim ogniu.Jeśli trzeba,podlać odrobiną gorącego wrzątku.Podajemy z ryżem lub ziemniakami i duszoną marchewką.Smacznego życzę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Indyk z mascarpone i suszonymi pomidorami 207

kremowym sosie z serka mascarpone z dodatkiem suszonych pomidorów to propozycja na szybki obiad. Zamiast indyka można użyć piersi z kurczaka. Gotowe mięsko można podać z ulubioną kaszą lub ryżem. składniki: 500 g piersi z indyka 250 g serka mascarpone 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju (słoiczek o pojemności 300 ml) sól,pieprz 1 garść posiekanej natki pietruszki(...)mięso zmieniło kolor, do smaku doprawić solą i pieprzem. Suszone pomidory osączyć z oleju i pokroić w paseczki. Gdy mięso zmieni kolor, dodać pokrojone pomidory i serek mascarpone. Smażyć wszystko razem aby serek się rozpuścił i smaki się wymieszały często mieszając. Jeśli sos wyjdzie za gęsty podlać wodą. Doprawić do smaku jeśli potrzeba. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki wymieszać

Monia miesza i gotuje
Indyk z mascarpone i suszonymi pomidorami 207

kremowym sosie z serka mascarpone z dodatkiem suszonych pomidorów to propozycja na szybki obiad. Zamiast indyka można użyć piersi z kurczaka. Gotowe mięsko można podać z ulubioną kaszą lub ryżem. składniki: 500 g piersi z indyka 250 g serka mascarpone 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju (słoiczek o pojemności 300 ml) sól,pieprz 1 garść posiekanej natki pietruszki(...)mięso zmieniło kolor, do smaku doprawić solą i pieprzem. Suszone pomidory osączyć z oleju i pokroić w paseczki. Gdy mięso zmieni kolor, dodać pokrojone pomidory i serek mascarpone. Smażyć wszystko razem aby serek się rozpuścił i smaki się wymieszały często mieszając. Jeśli sos wyjdzie za gęsty podlać wodą. Doprawić do smaku jeśli potrzeba. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki wymieszać

Monia miesza i gotuje
gołąbki z kaszą... 142

Jeżeli z kaszą, to "staropolskie" ? Jak zrobić gołąbki po staropolsku :)  Zamiast ryżu używamy kaszę i do sosu nie dodajemy koncentratu pomidorowego :) Główkę kapusty gotujemy w osolonej wodzie i jak się gotuje to powoli odcinamy zmiękczone liście... Na farsz potrzebujemy ugotowaną kaszę pomieszaną z surowym mielonym mięsem,  podsmażoną cebulą i przyprawami...dodajemy również jajko, żeby farsz ładnie się kleił(...)zawijamy i odkładamy łączeniem do dołu... Jeżeli zostanie nam farsz i trochę kapusty, to kroimy drobno kapustę łączymy z farszem... robimy kulki :)otaczamy mąką i na rozgrzanej patelni smażymy gołąbkowe kotlety Dużych liści od kapusty nie wyrzucamy, tylko wykładamy nimi dno garnka... żeby nasze gołąbki podczas gotowania nie przywierały do dna :) Przed włożeniem do gotującego się na małym ogniu bulionu

chleba naszego
Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym . 130

poza mięsem mają w sobie też warzywa i dużo sosu . Składniki: ilość zależy od wielkości . 500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego 200 g kapusty białej kilka łyżek ryżu ugotowanego na sypko cebula 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 marchewki ,ugotowane i pokrojone drobno pół papryki ,surowa,pokrojona na drobno sól ,pieprz,najlepiej świeżo mielony majeranek,do smaku zioła(...)drobno 2 marchewki ugotowane i pokrojone Cebulkę kroimy i podsmażamy .Kapustę kroimy na drobno. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie,doprawić do smaku i formować gołąbki .Obtoczyć w mące i smażyć na oliwie z każdej strony na złoty kolor.Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Składniki sosu zmiksować na gładko i zalać nim gołąbki ,wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.Smacznego

Ladylaura.
Kremowa, rozgrzewająca zupa z kurczakiem i warzywami 359

Warzywa już miękkie, zupa powoli sobie pyrka, pora ją zabielić, zagęścić i doprawić. Na patelni rozpuszczamy masło. Wsypujemy do niego mąkę i energicznie mieszając pozbywamy się jakichkolwiek grudek, następnie smażymy przez minutę, dwie, jasną zasmażkę. Rozprowadzamy ją szybko 2 łyżkami wazowymi gotującej się zupy, dokładnie mieszamy i wlewamy całość do garnka. Mieszamy całość żeby pozbyć się ewentualnych grudek. Do zupy(...)minut bez przykrycia, aż zupa lekko zgęstnieje. Podajemy z tym, z czym lubimy – u nas to na zmianę makaron jajeczny nitki, jak do rosołu, domowa zacierka albo ryż. W każdej opcji ta zupa jest pyszna. Sycąca, mimo że lekka, rozgrzewa. A ten kolor… tylko poprawia humor Jeśli macie tak jak ja sentyment do zup z kubka pt. ‘krem

Karo in the Kitchen
Mielone a’la strgonow 145

postanowiliśmy zrobić coś a’la strogonow, ale z mięsa mielonego i wykorzystać to danie jako sos z mięsem do ziemniaków. Oczywiście można jeść je z chlebem, makaronem, czy ryżem, ale polane nim ziemniaczki są na prawdę pyszne. Przepis Składniki: 1 biała i czerwona cebula (oczywiście można użyć dwie białe) 750 g pieczarek 600 g mielonego mięsa, najlepiej wołowego(...)Przygotowanie: Mięso podsmażamy jak na spagetti, my lubimy dość mocno podsmażyć, i odkładamy na bok. Grzyby czyścimy, kroimy na dość spore kawałki i podsmażamy z solą i pieprzem. Do smażonych grzybów dodajemy pokrojoną w drobną kostkę białą cebulę i troszkę dusimy pod przykryciem. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Chwilkę smażymy i dodajemy rosołek. Oczywiście my użyliśmy rosołku z kostki

KasiaiKrzysiu.pl
Gulasz Strogonow z dzika z pieczarkami 213

mięso z dzika wraz z całą marynatą. Smażyć przez 7 minut do zrumienienia mięsa na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Wrzucić cebulę, zmniejszyć ogień do średniego i smażyć kolejne 5 minut . Duszenie: Następnie wsypać łyżkę mąki i wlać wino. Wymieszać wszystko (wino dość szybko zgęstnieje). Gdy odparuje połowa wina, wlać 400 ml wody. Zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień(...)sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Gotować jeszcze przez 10 minut . Spróbować i w razie potrzeby ponownie przyprawić solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Podawać z kaszą pęczak, kaszą jęczmienną lub ryżem. Smacznego! The post Gulasz Strogonow z dzika z pieczarkami appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Tofu w sosie orzechowym 200

cukru trzcinowego 2 kopiaste łyżki masła orzechowego 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki sosu sojowego 1 kostka tofu (180 g) 7 łyżek wody szczypta chilli opcjonalnie: prażone orzeszki ziemne, niesmażone i niesolone   Przygotowanie:      Mieszamy cukier, ocet, sos sojowy i chilli. Dodajemy masło orzechowe oraz wodę i mieszamy wszystko do uzyskania kremowej konsystencji sosu. Tofu kroimy(...)złoty kolor, zalewamy je wcześniej przygotowanym sosem i podgrzewamy całość jeszcze przez chwilę. Tak przygotowane tofu możemy posypać rozgniecionymi (np. tłuczkiem do ziemniaków) orzeszkami ziemnymi. Moje zaserwowałam z jaśminowym ryżem i startą marchewką z sezamem. Smacznego! Ostrzegam: słone

Weganizm infantylny
Kurczak po meksykańsku. 125

kilka łyżek oleju, dodajemy kurczaka i podsmażamy, aż mięso się zetnie (będzie białe). Następnie dodajemy cebulę, solimy i smażymy, aż cebule się zeszkli, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy około minuty. Po tym czasie dodajemy pomidory, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy danie, aż pomidory zmiękną, a całość będzie miała konsystencję gęstego sosu. Dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę, doprawiamy przyprawą(...)Gotowy sos przekładamy na tortille, dodajemy łyżkę sosu czosnkowego, zwijamy, bądź składamy na pół i gotowe. Kurczaka po meksykańsku można również podać (zamiast z tortillą) z makaronem lub ryżem. Pycha

Rozpustne gotowanie
Gulasz wieprzowy z cukinią i papryką 116

chcemy mieć gulasz) Mięso kroimy w średnią kostkę i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Dorzucamy 2 pokrojone w piórka cebule i pokrojony w plasterki czosnek. Solimy, pieprzymy i posypujemy papryką. Smażymy całość przez 10 minut często mieszając. Następnie dolewamy bulion i dusimy mięso aż zmięknie.W międzyczasie obieramy cukinię, pozbawiamy ją gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Z papryką postępujemy(...)chrupkie) zaklepujemy nią gulasz. Gotujemy jeszcze chwilę aż całość zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji. Danie doprawiamy do smaku Vegetą. Gotowy gulasz podajemy z dowolnymi dodatkami. Świetnie pasuje do niego ryż i kasza, ale ziemniaki także się sprawdzą

My simple kitchen
Chili con carne 399

drobno pokroić. W garnku rozgrzać oliwę, wsypać ostrą i słodką paprykę, oregano, kmin rzymski. Dodać czosnek i cebulę, smażyć około 3 minuty ciągle mieszając. Do cebuli dodać mięso i smażyć przez kilka minut, dopóki nie zmieni koloru na jaśniejszy. Następnie dodać bulion, koncentrat i pomidory. Gotować na średnim ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Papryki pokroić w sporą(...)czerwoną fasolę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Jeśli jest za mało pikantne dodać ostrej mielonej papryki. Gotować jeszcze 5 minut, tak żeby papryka była miękka. Podawać z ryżem, makaronem lub tortillą. Smacznego

W poszukiwaniu inspiracji
Polędwiczki w sosie wraz z dodatkiem marchewki i koperku 157

dodatkiem startej marchewki oraz posiekanego koperku. Aby danie było nieco lżejsze w smaku do sosu nie dodałam słodkiej śmietany. Poniższe polędwiczki świetnie smakują podane z ziemniakami jak i ryżem.  Składniki na 2-3 porcje: 1 polędwiczka wieprzowa (0,4 kg) 2 mniejsze marchewki 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy(...)przygotowywania polędwiczek Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubsze plasterki i lekko rozbić. Przyprawić solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek wraz z masłem i przesmażyć kawałki mięsa (smażyć krótko z obu stron, tylko do ścięcia mięsa) . Usmażone polędwiczki przełożyć na talerz. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać

Ugotować
Ekspresowe kotlety drobiowe(z majonezem i żółtym serem) 116

usmażyć na patelni. To bardzo smaczne i soczyste danie. Jest świetną alternatywą dla zwykłych kotletów z mięsa mielonego. Świetnie pasują do ziemniaków gotowanych lub pieczonych, purée ziemniaczanego oraz ryżu. Polecam Składniki: 1 filet z kurczaka (ok. 300 g) 1 łyżka majonezu 1 jajko 50 g żółtego sera 2 łyżki mąki 1 mała cebula 1 łyżka oleju sól i pieprz(...)dużej misce wymieszaj wszystkie składniki – filet, ser, cebulę, jajko, majonez i mąkę. Dopraw solą i pieprzem. Porcje przygotowanej masy kładź (dużą łyżką) na rozgrzany olej formując placki i smaż na złoty kolor z obu stron.     Do kotletów drobiowych polecam: * Surówkę z marchewki * Pomidory z cebulką i oliwą * Kalafiora duszonego w śmietanie * Cukinię smażoną w cieście * Sałatkę obiadową

Kulinarne S.O.S.
Chilli con canre 165

czerwonej fasoli z puszki 100 ml wody Przygotowanie : Na patelni, na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chilli i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać zmieloną wołowinę i zrumieniać z każdej strony. Dodać pomidory. Wymieszać i doprawić cukrem, pieprzem oraz szczyptą soli. Przykryć i dusić przez około 20 na umiarkowanym ogniu(...)koniec dodać fasolę i gotować pod przykryciem przez ok. 3 minuty. Na koniec gotować potrawę podlewając stopniowo wrzącą lub wodą, tak aby powstało trochę gęstego sosu. Ja podaję z ryżem. Moje inne przepisy na dania w wołowiny znajdziesz tutaj Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Udka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z boczkiem 319

miseczce. Na tej samej patelni, na której smażył się wcześniej kurczak, zeszklić cebulę. Następnie dorzucić boczek (niewielką część odłożyć do posypania dania na koniec), lekko podsmażyć. Dodać czosnek i smażyć jeszcze pół minuty. Kolejno wrzucić na patelnię sos (musztardę, miód i śmietankę), wymieszać. Poukładać w sosie na patelni wcześniej podsmażonego kurczaka, dodać posiekaną natkę pietruszki (4 gałązki), wymieszać i podusić(...)niewielkiej ilości zimnej wody – następnie wlać to do sosu, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Na koniec posypać wierzch dania resztą boczku i natki pietruszki. Podawać np. z ryżem lub kaszą. Smacznego! Jeśli lubicie takie połączenia smaków, to może zaciekawią Was również te przepisy: Karkówka w marynacie miodowo-musztardowej oraz Filety z piersi kurczaka w musztardzie i miodzie (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Kulinarne Przeboje
Królik pieczony z marchewką 191

Królik pieczony z marchewką, a potem polany sosem. Bardzo smaczny, szybki do zrobienia. Mięciutki, soczysty i delikatny. Uwielbiam mięso z królika. Idealne dla małych dzieci. Podałam z ryżem. Można podać z kaszą , ziemniakami lub kluskami. Na blogu znajdziecie również inny przepis na królika w śmietanie. A wszystko w zakładce MIĘSA. Składniki: 1 tuszka z królika 4 średnie marchewki 1 duża(...)łyżeczki majeranku 3 szklanki wody sól pieprz posiekany koperek Na patelni rozgrzać masło klarowane i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać marchewkę pokrojoną w plasterki. Wszystko smażyć około 6 minut, mieszając. Całość przełożyć do naczynia do zapiekania, a na tej samej patelni podsmażyć mięso oprószone solą i pieprzem. Lekko przyrumienić z każdej strony. Przełożyć do naczynia z marchewką

O kuchni z uczuciem
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM TIKKA 152

Uwielbiam zapiekanki, te z warzywami, mięsem, rybami, z ryżem , makaronem czy kaszami. Zawsze jest okazja by zrobić to szybkie i łatwe danie dla całej rodziny. Dziś zapraszam na zapiekankę z kurczakiem tikka i makaronem. Smacznego  Przypominam o  KONKURSIE    SKŁADNIKI dla 4 osób   1 filet z kurczaka Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego(...)czerwonej 1 łyżeczka papryki chilli 1 łyżeczka papryki peperoni 1 szalotka 3 ogórki konserwowe 20 dag sera żółtego tartego 1 cukinia 2 marchewki 2 łyżki pasty tikka Olej do smażenia np rzepakowy 3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu PRZYGOTOWANIE:  Kurczaka myję, kroję w kostkę, doprawiam a następnie na rozgrzaną patelnię wylewam olej, smażę na rumiano. Pod koniec podlewam sosem

Gotowanie Patki
Ragout ze ślimaków – gulasz ze ślimaków 117

pomidory, wyjąć pietruszkę. Gotować 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie doprawić do smaku solą i cukrem. Gotować 5 minut, bez pokrywki. Posypać pokrojonymi liśćmi pietruszki. Podałam z ryżem.  **tyle otrzymałam ślimaków z pół kilograma żywych ślimaków w skorupkach, można użyć ślimaki z puszki. *Ślimaki najpierw są myte, następnie odpoczywają do następnego dnia. W tym czasie ślimaki zamykają się(...)można je zamykać w puszkach, słoikach lub mrozić. Mieliśmy też możliwość gotowania potraw ze ślimaków. W restauracji Finka leżącej na polu golfowym Sand Valley golf resort . Ja przygotowałam ślimaki smażone .  Kamila z ugotowane pozamiatane , razem z Mariolą Skalmowską przygotowała pieczarki faszerowane oraz bruschettę ze ślimakami na ostro, według przepisów z książki „ Ślimaka podróż kulinarna ”.  Jola z kulinarne przygody

królestwo garów
Chili con carne 233

Chili con carne" znaczy ni mniej nic więcej jak: "papryka z mięsem"  potrawa amerykańska o wyraźnym pikantnym smaku.  Serwowana najczęściej z ryżem u mnie w wersji z tortillą.  Składniki: 60 dag wołowiny zmielonej 1 średnia papryka czerwona 1 średnia papryka żółta 1 puszka fasoli wraz zalewą 1 puszka pomidorów z puszki 2 średnie cebule 3 żabki czosnku(...)łyżeczki chili 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1- 2 łyżeczki cukru 5 łyżek oleju rzepakowego sól, pieprz Na patelni rozgrzać oliwę wrzucić cebulę i zeszklić następnie dodać czosnek i chwilę smażyć następnie dodać mięso i je przesmażyć. Mięso posolić dodać pieprz, przykryć i dusić ok 20 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę papryki oraz pokrojone z puszki pomidory i koncentrat. Potrawę

Delicious Titbits
KURCZAK Z WARZYWAMI W MLECZKU KOKOSOWYM 142

Danie obiadowe idealne z ryżem, kaszą kus kus bądź makaronem. Pachnące imbirem i mleczkiem kokosowym. Warzywa możecie użyć dowolne, wedle gustów. Składniki: udka z kurczaka marchewka pietruszka seler naciowy szklanka bulionu cebula czosnek kawałek świeżego korzenia imbiru puszka mleczka kokosowego 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego lub przecieru z pomidorów olej masło curry słodka czerwona papryka sól Udka z kurczaka obrałam(...)skóry. Podsmażyłam na maśle z odrobiną oliwy. Zarumienione kawałki wyjęłam z garnka i zajęłam się warzywami. Pokroiłam cebulę i podsmażyłam ją na tłuszczu na którym wcześniej  smażyłam kurczaka. Dodałam do niej pokrojone w plasterki - marchewkę i pietruszkę. Chwilę je smażyłam i wsypałam kawałki selera naciowego. Na tarce starłam imbir i ząbki czosnku. Doprawiłam solą,curry i papryką. Wymieszałam

potrawyregionalne
Pierogi z nadzieniem ziemniaczanym, gotowane i pieczone 167

Pierogi, temat rzeka. Przyrządzam je na różne sposoby: z ziemniakami, kaszą, ryżem, mięsem i czym tylko się da :)  Pierwsze pierogi w życiu jadłam w dzieciństwie u mojej sąsiadki, Pani Małgosi. Do dziś pamiętam ich smak. Właśnie ona robiła je takie ugotowane i podpieczone, jak poniżej. Mój przepis oczywiście nie odzwierciedla tamtych pierogów w 100%, ale ich smak jest bardzo(...)podsypania) 5 jajek Sól Farsz: 1kg ziemniaków 2 duże cebule 70g masła Sól Pieprz Dodatkowo: Ok.100g margaryny 3 – 4 kawałki kiełbasy np. śląskiej* * kiełbasę można zastąpić pieczarkami lub smażoną cebulką Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, gdy będą miękkie odcedzamy i przegniatamy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle, po czym dodajemy ją do ziemniaków, razem z solą

Smakowy Raj

Proponowane wyszukiwania