ryż smażony - 6533 przepisów (strona:293/436)

Najlepsze pieczone pasztety wegetariańskie 178

kosteczkę, marchew obrać, zetrzeć na tarce na dużych\średnich oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i przyprawy, podsmażyć kilka minut, następnie dodać marchew i smażyć ok 5 minut. Do całości dodać soczewicę, wymieszać, zdjąć z ognia, przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Do przestudzonej masy dodać żółtka, oliwę z oliwek, wymieszać, następnie delikatnie wmieszać ubitą(...)zimno. Klops ryżowo jajeczny Wspaniale smakuje z sosem koperkowym lub pomidorowym! Składniki 3/4 szklanki szklanka ryżu 8 jajek ugotowanych na twardo 2 surowe jajka 40 dag pieczarek 1 mały por 50 g orzechów włoskich 3 cebulki dymki sól, pieprz 1 łyżka oleju Ryż ugotować w osolonej wodzie na miękko. Pieczarki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, por pokroić

Mój pomysł na
Klopsiki wołowe 181

mięsożerców - pyszne zarówno z ryżem lub różnymi kaszami. Moi bliscy je uwielbiają, więc mogę je z czystym sumieniem polecić. Jest to przepis na same klopsiki w sosie, bez dodatków, gdyż te zostawiam Wam do woli wedle życzenia i gustu:) Smacznego:) Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowego 5 pieczarek 1 cebula 1 jajko 1 pomidor szklanka wody 1 spora łyżka serka(...)puszystego naturalnego Piątnica / ewentualnie 2 łyżki jogurtu naturalnego przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka zmielonej świeżo kolendry, papryka słodka, lubczyk, tymianek mały pęczek koperku mały pęczek natki pietruszki olej do smażenia Przygotowanie: W miseczce mieszamy mięso, jajko i drobno posiekany koperek. Przyprawiamy. Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe. Na patelni podsmażamy pokrojone drobno pieczarki, cebulę oraz pomidora. Gdy zmiękną dodajemy

Zasmakuj Kuchni
Fasolka szparagowa z kurczakiem 153

receptur.   Składniki: 1kg żółtej fasolki szparagowej 500g piersi z kurczaka 2 cebule ząbek czosnku strąk czerwonej papryki około 400ml bulionu warzywnego lub drobiowego 100ml słodkiej śmietanki olej do smażenia sól, pieprz, oregano, słodka papryka natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojonego w plasterki kurczaka z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem(...)dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw (przez około 15 minut). Odlewamy nieco gorącego płynu i zahartowujemy śmietankę. Dodajemy do kurczaka z warzywami i mieszamy do zagotowania. Serwujemy z ryżem posypane ziołami lub rukolą

Pyry na Gaz
Piersi w sosie z niebieskiego sera i suszonych pomidorów 172

wyschnąć i stać się wiórowaty. Próbujemy stopień usmażenia na największym kawałku. Jeśli już gotowy, usmażonego kurczaka odkładamy. W rondlu rozpuszczamy masło, wrzucamy na nie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smażymy do czasu aż czosnek straci surowy zapach. Wlewamy śmietanę, wrzucamy pokrojone w cienkie paseczki suszone pomidory, tymianek i posiekaną pietruszkę. Ser pleśniowy kroimy w kostkę i wrzucamy do śmietany. Całość(...)płynnej konsystencji. Do sosu wkładamy usmażonego wcześniej kurczaka. Podajemy kurczaka z makaronem (np. w zdrowej opcji ze zdjęć– z makaronem z cukinii), z dowolną kaszą, z naturalnym lub dzikim ryżem . Pyszny jest też w duecie z brokułem gotowanym na parze czy kalafiorem. Podajemy ze wszystkim, co wchłonie sos. Chociaż on jest tak dobry, że można go i bezkarnie zlizywać prosto

Karo in the Kitchen
Pietruszkowy kurczak z marchewką 184

soku z cytryny 4 marchewki 4 duże pieczarki 1 cebula Pęczek natki pietruszki 2 łyżki świeżego koperku Sól Pieprz 1 szklanka wody 1 łyżeczka Vegety lub Kucharka Olej do smażenia Filet z kurczaka kroimy na cienkie paski lub mniejsze kawałki. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka i sokiem z cytryny. Odstawiamy na 30 minut dla przegryzienia smaków. Marchewki obieramy i kroimy(...)Podlewamy wodą. Doprawiamy solą, pieprzem i Vegetą. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koperek. Dokładnie całość mieszamy i dusimy na wolnym ogniu około 20 minut.  Podajemy z ryżem lub ziemniaczkami

VioletoweKucharzenie
Schab zapiekany ze szpinakiem 293

jedno z ulubionych mięs moich panów, chętnie by z niego zobaczyli na stole kotlety schabowe. Nie tym razem, tym razem, że upał za oknem był wielki postanowiłam go nie smażyć a upiec :) I tak powstało to danie, pyszne bo cała rodzina się w nim zakochała, całe danie zniknęło i już wiem, że mam to danie niedługo powtórzyć. Schab zapiekany(...)gorgonzoli gałka muszkatołowa ( mielona ) sól, pieprz, ostra papryka  do podania ugotowane na parze brokuły oraz podprażone pestki słonecznika i migdały w płatkach 20 dkg ugotowanego ryżu Piekarnik nagrzej do 180 C.  Na rozgrzaną patelnię dałam 1 łyżkę oleju i podsmażyłam na nim obrany i drobno posiekany czosnek, po chwili dołożyłam zamrożony szpinak podlałam dwoma łyżkami wody i przykryłam

Kuchnia na wzgórzu
Delikatne nuggetsy z kurczaka 167

dłonią.   Tak przygotowane nuggetsy możecie upiec lub usmażyć na patelni. Obie wersje są smaczne, jeśli jednak oczekujecie prawdziwej chrupkości, to wybierzcie opcję ze smażeniem na patelni. Kurczaka smażymy po ok. 1-2 minuty z każdej strony do uzyskania złoto-brązowego koloru. Wykładamy na papierowy ręcznik do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Jeśli wolicie zaoszczędzić nieco na kaloriach możecie kurczaka upiec(...)minut Kurczak jest delikatny, soczysty i na pewno zasmakuje całej rodzinie! Możecie podać go jako samodzielną przekąskę z sosami do wyboru albo jako danie główne z dodatkiem ryżu, ziemniaków etc. Na pewno będzie pysznie - smacznego

Cooking Monster
Duszony indyk z cieciorką i pietruszką 142

odcedzeniu) 3 czerwone cebule 3 ząbki czosnku szklanka białego wytrawnego wina pęczek zielonej pietruszki pół łyżeczki kurkumy łyżeczka kolendry łyżeczka tymianku łyżeczka pieprzu sól olej do smażenia Sposób przygotowania. Z udźca usunąć skórę oraz kość i pokroić w większą kostkę. W wysokim rondlu lub patelni obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. Cebulę i czosnek drobno pokroić(...)miękkości. W razie potrzeby, gdyby sos za bardzo zredukował się dolać wody.  Pod koniec duszenia wsypać odsączoną cieciorkę, posiekaną natkę pietruszki i kilka minut podgotować. Najlepiej podawać z ryżem. Smacznego

na moim stole...
Quiche z karmelizowanym fenkułem, grillowaną gruszką i wędzonym łososiem 134

lodówki.Formę na tartę posmarować masłem i posypać mąką. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Przykryć folią aluminiową i dokonać jej perforacji widelcem. Obciążyć suchym: ryżem, grochem lub fasolą. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec przez 15 minut. Po czym ściągnąć folię wraz z obciążeniem, a następnie włożyć z powrotem i piec kolejne 15 minut do zarumienienia. Wyjąć(...)grubsze paski. Następnie grillować z obu stron do zarumienienia (dzięki temu wydobywamy cudowny anyżowy aromat). Na patelni rozgrzać masło i wsypać cukier, lekko skarmelizować. Wrzucić grillowane kawałki fenkułu i smażyć aż do momentu, gdy staną się bursztynowe i szkliste (ok. 15 min). Gruszkę obrać i pokroić wzdłuż na talarki. Grillować z obu stron.Na ciasto wyłożyć równomiernie karmelizowany fenkuł, następnie

Food Square
Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym 242

potraw. Tymczasem dzisiaj znowu kurczak - w sosie śmietanowo ziołowym. Jest to jedno z ulubionych dań mojego chłopaka. Najbardziej lubi jak podaję je z makaronem świderki, ale oczywiście można użyć ryżu, kaszy czy ziemniaków, co kto lubi :) KURCZAK W SOSIE ŚMIETANOWO-ZIOŁOWYM (4 porcje) Składniki: - 500 gram piersi z kurczaka - 1 duża cebula - 1 czerwona papryka - 200 gram śmietany (ja użyłam(...)papryka chili, gałka muszkatołowa, curry - oliwa z oliwek Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek. Gdy będzie już przesmażona dodać również pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Smażyć około 5 minut i przełożyć do miseczki lub innego naczynia. Patelnię zostawić do smażenia kurczaka. Mięso umyć, wysuszyć, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą papryki

Zgrabne Gotowanie
Schab w sosie myśliwskim 341

czasie gdy grzyby się gotują możemy przyprawić mięso pieprzem, solą i czosnkiem granulowanym. Do zblednowanych grzybków dodajemy bulion i gotujemy. Boczek i ogórki kroimy w paski, cebulę w piórka smażymy, a potem dorzucamy do sosu. Czosnek kroimy w plasterki, podsmażamy i wrzucamy do sosu. Teraz, gdy sos nam się powoli gotuje zajmiemy się mięsem. Kotlety podsmażamy z obu stron(...)Twój sos jest zbyt rzadki, możesz zagęścić go łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/3 szklanki zimnej wody.  Sos można podać nie tylko z kaszą gryczaną, ale również z ryżem lub ziemniakami. Polecam

Czerwona Porzeczka
Kurczak w cytrynie i oregano 182

danie lekkie, ale także zimą, gdy chcemy wprowadzić do menu trochę słońca. Koniecznie musi być jednak podany na ciepło. Kurczak w cytrynie i oregano bardzo dobrze smakuje z ryżem. Składniki: 10 kawałków kurczaka (pałki, udka) 2 cytryny 3-4 gałązki świeżego oregano lub 2 łyżki suszonego 2 niewielkie szalotki, poszatkowane 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki płatków papryki lub słodkiej papryki(...)minut). Skarmelizowaną cytrynę odłożyć na bok; kurczaka przełożyć na inne naczynie – skórą do góry. Miękką cytrynę z pieczenia kurczaka przełożyć z naczynia żaroodpornego na patelnię, na której smażyliście kurczaka (jeśli w piekarniku używaliście tej samej patelni, po prostu zostawcie miękką cytrynę na niej). Patelnię ustawić na średnim ogniu. Dodać oregano, poszatkowaną szalotkę, zmiażdżony czosnek, paprykę i tak podsmażać mieszając

Pociąg Do Kuchni
LECZO Z MIĘSEM MIELONYM 163

wzbogacone o mięso mielone staje się bardziej sycące. Przepyszne, aromatyczne, jednogarnkowe danie w sam raz na zimne dni i wieczory. Można je podać samodzielnie z pieczywem albo np z ryżem lub kaszą. Zazwyczaj gotuję więcej lecza i jego nadmiar zamykam w słoiki.  Składniki: * 500 g mięsa mielonego wieprzowego * 2 małe cukinie * 1 czerwona papryka * pół papryki żółtej * pół papryki(...)Skworcu ) * sól do smaku * odrobina oliwy z oliwek Wykonanie: W garnku rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno pokroić. Przełożyć to na rozgrzaną oliwę, smażyć do zarumienienia. Następnie dodać mięso mielone, smażyć wszystko co chwilę mieszając, żeby mięso się rozdrobniło. Na końcu dodać pokrojone w kostkę cukinie i papryki pokrojone w nieduże paski. Wszystko razem

Zrób to smacznie
Strogonow 227

rozgrzewamy olej i obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie przekładamy je do dużego garnka i zalewamy gorącą, przegotowaną wodą (tak aby przykryła mięso). Na patelni po wcześniejszym smażeniu szklimy cebulę a następnie wrzucamy ją do mięsa. Dodajemy przecier oraz koncentrat pomidorowy, listki laurowe, ziele angielskie oraz sól. Garnek przykrywamy i gotujemy około 1,5 godziny (do momentu(...)przyprawiamy papryką słodką i ostrą oraz musztardą. W oddzielnej miseczce mieszamy śmietanę z łyżką wazową wywaru a następnie przelewamy do całości. Doprowadzamy do zagotowania. Strogonowa podajemy z pieczywem lub ryżem ugotowanym na sypko

Qchnia po prostu

Proponowane wyszukiwania