zimę Słodko-kwaśny sos z ananasem i kukurydzą, który z powodzeniem możecie zrobić w domu do słoiczków na zimę. Wspaniały, gęsty, kolorowy sos do potraw z drobiem lub ryżu. Naprawdę genialny do przygotowania prostego i szybkiego obiadu. Polecam pięknie :) Pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: 2 żółte cukinie (bez pestek, ale ze skórką) 2 łyżki soli 1,5kg żółtych pomidorów 1,5kg żółtej(...)bazylią (może być zwykła) 1 i 1/2 szklanki octu 2szklanki cukru 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa opakowanie przyprawy do spaghetti bolognese 3 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżka curry 1/4 łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka ostrej papryki 1 opakowanie pektyny ( można ewentualnie dodać pod koniec gotowania - sos będzie bardziej gęsty) sól do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Cukinie
Moja Książka Kucharskapuszka ciecierzycy (lub 1 pełna szklanka ugotowanej) 1 puszka pomidorów 4 ząbki czosnku 2/3 szklanki passaty pomidorowej szczypta chili po 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonej kolendry, cynamonu i łyżeczkę curry só, cukier l i pieprz do smaku olej do smażenia natka pietruszki Bakłażana i cebulę pokroić w grubą kostkę, poddusić na oleju. Dodać posiekany drobno czosnek i jeszcze chwilę smażyć(...)ciecierzycę. Gotować kilka minut pod przykryciem, następnie dodać przyprawy i gotować 3-4 minuty. Na końcu dodać posiekaną natkę, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem (użyłam jaśminowego), posypane natką pietruszki
Czerwień i błękitcukinii ~1/2 średniej marchewki (ok.40-45g) ~100g pieczarek ~ząbek czosnku ~120g passaty pomidorowej (przecier pomidorowy) ~2 wędzone wege kiełbaski ~sól ~ulubione przyprawy; ja użyłam pieprzu ziołowego, pieprzu cayenne, ziół prowansalskich, curry, słodkiej papryki, oregano, bazylii i...pewnie jeszcze czegoś, ale nasypałam tyle przypraw, że już ich wszystkich nie pamiętam ;) Marchewkę zetrzeć na średnich oczkach tarki. Resztę warzyw pokroić. W garnku rozgrzać(...)pomidorową, przecisnąć czosnek przez praskę, dodać przyprawy posolić do smaku. Kiełbaski pokroić i również dodać do garnka. Gotować całość jeszcze ok. 7 minut, aż kiełbaski nieco zmiękną. Podawać z ryżem/kaszą/pieczywem. Smacznego! :) Przygotowałeś kiedyś jakąś potrawę z przepisu na blogu? Masz jej zdjęcie? Wyślij je na maila anytrami@o2.pl a zostanie opublikowane na FANPAGE CHILI
chili & sugarwody i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc), a następnie gotujemy do miękkości w świeżej, osolonej wodzie. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i dokładnie mieszamy z przyprawami (curry, majeranek, pieprz, papryka i chilli - przypraw dodajemy w zależności od mięsa - każdy kawałek powinien być nimi pokryty ), dodajemy trochę oliwy i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie mięso podsmażamy(...)Dolewamy przecier pomidorowy, doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy ciecierzycę. Mieszamy dokładnie i dolewamy mleko kokosowe i śmietankę. Sos dusimy jeszcze chwilę i dodajemy sok z cytryny/limonki. Gotowy sos podałam z ryżem. Wychodzi go dużo i można nadmiar zamknąć w słoiki
Gotowanie jest łatwedość sporą kostkę i przełożyłam do próżniowo zamykanego pojemnika, oprószyłam solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam w kosteczkę, dodałam do mięsa. Jogurt wymieszałam z ostrą papryką i curry, wlałam go do mięsa. Całość wymieszałam, naczynie zamknęłam i odstawiłam do lodówki na kilkanaście godzin. W zasadzie wystarczą dwie godziny, ale cóż… praca. Rozgrzałam elektryczny grill (maksymalna moc). Kawałki mięsa(...)szaszłyków. Płytę grilla przy pomocy silikonowego pędzelka posmarowałam olejem. Ułożyłam na niej szaszłyki. Piekłam ok. 25 minut, aż mięso stało się miękkie. W połowie grillowania odwróciłam szaszłyki. Podałam z ryżem ugotowanym na sypko i sosem jogurtowym
Kuchenne zapiski Edytybójcie się kupowania "dziwnych" składników. Większość z nich można zamrozić na później (np. galangal, papryczki chilli, liście limonki kaffir, trawę cytrynową) lub przechowywać w lodówce przez wiele tygodni (pasty curry, grzybki straw, sos sojowy, sos rybny). Zapraszam do gotowania! Składniki: 400 ml bulionu drobiowego* 400 ml mleka kokosowego 4 cm galangalu 2 łodygi trawy cytrynowej 5 listków kaffiru 1/2 łyżeczki(...)cukru palmowego** 1 szalotka 3 duże boczniaki 1/2 szklanki grzybów straw*** 4 łyżki sosu rybnego sok z 1 limonki + do podania: papryczka chilli, pokrojona w krążki szczypiorek, drobno posiekany ryż jaśminowy (opcjonalnie, ja wolę bez ;)) tajska pasta chilli (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Trawę cytrynową zgniatamy tłuczkiem do mięsa, galangal kroimy w plastry, szalotkę kroimy
Tajskie smakiwygląda po upieczeniu jak prażone orzeszki. Razem z kalafiorem, po zmiksowaniu, dobrze doprawione tworzą pyszny krem. Środa: Kurczak pod parmezanem Klasyk włosko-amerykańskiej kuchni. Wspaniałe dania główne z dodatkiem ryżu, makaronu lub kaszy. Łatwe do zrobienia i wychodzi zawsze! Możecie użyć dowolnego rodzaju mięsa: schabowego, albo cielęciny. W przypadku kurczaka też panuje dowolność i możecie sięgnąć po filety z piersi(...)taki być. Chowder to również metoda gotowania, to lekki, zawiesisty krem z pływającymi kawałkami, np. warzyw. Nasz chowder jest na wskroś wegański, słodki, kremowy i mega zdrowy! Piątek: Proste curry z kurczaka i małż Może nie lubicie kuchni hinduskiej, może jej nie próbowaliście, może nie przepadacie za owocami morza. Wierzcie, że wszystkie te uprzedzenia opadną z Was jak łuski
Niedzielny kucharzpiesi curry, pieprz, sól, olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka kroimy w kostkę bądź paski, doprawiamy przyprawą curry, pieprzem, solą, słodką papryką, ewentualnie przyprawą do kurczaka nie zapominając o curry bo to dominująca przyprawa w tym daniu i nie ma co jej żałować :) . Usmażonego kurczaka przerzucamy na osobny pojemnik a na tym samym tłuszczu smażymy warzywa. Cebulę podsmażamy z przeciśniętym(...)wody dusząc aż marchewka będzie lekko twarda. Dodajemy porę i nadal lekko dusimy. Wrzucamy do warzyw kurczaka i pokrojona paprykę. Wszystko razem dusimy aż warzywa zmiękną. Podajemy z ryżem
W Moim Magicznym Domuszwach, ale powiększa się z każdym dniem. Na półce obok krążków cukinii oraz różnego rodzaju ogórków właśnie ustawiłam kilka słoików słodko-kwaśnego sosu z cukinii. Będzie do makaronu czy ryżu, a na zimno może być świetnym dodatkiem do kanapek. Składniki (na 6-7 słoików 400ml): 2 kg cukinii (najlepiej młodej, cienkiej) 0,5 kg czerwonej papryki 0,5 kg cebuli(...)szklanki wody sos pomidorowy: 3 ząbki czosnku 200ml koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki wędzonej papryki (może być ostra, jeśli lubicie pikantne smaki) 0,5 łyżeczki curry kilka gałązek tymianku garść liści bazylii Cukinie umyć, pokroić w ćwiartki, a następnie w 1cm kawałki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w krótkie paski. Cebulę obrać, pokroić w większą
Obiad gotowyłyżki). NAPÓJ RYŻOWO-KOKOSOWY Piłam już kilka mlek roślinnych, jednak nigdy nie to z połączenia ryżu i kokosu. W składzie tego ekologicznego napoju możemy znaleźć: wodę, ryż (14%), mleczko kokosowe (6%), sól morską oraz naturalny aromat - także skład jak najbardziej w porządku ;). Wartości odżywcze w 100 ml: energia: 53 kcal tłuszcz: 1,2 g węglowodany(...)napój ten jest: naturalnie wolny od białek mleka, laktozy i glutenu ma przyjemny delikatny słodki smak bez dodatku cukru o obniżonej zawartości tłuszczu zrobiony z pełnego ziarna PRZYPRAWA CURRY Bardzo ciekawa byłam smaku mojej ulubionej przypraw w wersji ekologicznej. Dużym zaskoczeniem było dla mnie to, że dużo tego typu przypraw ma w swoim składzie cukier, nie wspominając już
Zdrowie na języku :Pdnia jest smaczniejsze. Składniki: ok. 300 g dyni (np. butternut lub hokkaido) 100 - 150 g czerwonej soczewicy 400 ml mleczka kokosowego 1 - 2 łyżki czerwonej pasty curry 1 cebula odrobina oleju Wykonanie: W garnku rozgrzać olej i podsmażyć posiekaną cebulę razem z pastą. Dynię obrać i pokroić w kostkę dodać do cebuli i chwilę przesmażyć(...)gotować aż dynia i soczewica będą ugotowane. Ewentualnie doprawić do smaku. Podczas gotowania kontrolować poziom płynu i w razie potrzeby dolać odrobinę wody. Podawać z ryżem
Sto kolorów kuchniwykorzystaniu soczewicy do kotlecików wegetariańskich zostało mi jej jeszcze trochę. Postanowiłam wykorzystać ją do dania, które chciałam zrobić od dawna: soczewicy w sosie curry. Przepis wypatrzyłam kiedyś w jakieś gazetce. Jako, że dalej jemy dania bez mięsa, to taka soczewica wydawała się idealna na późny obiad.Składniki:cebula4 ząbki czosnku2 marchewki2 szklanki soczewicy (ja użyłam zielonej)7-8 pieczarekpół czerwonej(...)szklankę wody i dusimy do miękkości. W razie potrzeby dolać więcej wody.5. Dodajemy soczewicę, przecier i przyprawy. Dusimy jeszcze ok 10 minut.Soczewicę można podawać z ryżem, makaronem lub chlebem. Ja wybrałam ryż. Potrawa jest naprawdę sycąca
Pasja Smakuunosił się po kuchni cały wieczór. Przepis znalazłam tutaj . Składniki: dwie piersi z kurczaka 3 cebule 2 małe marchewki kawałek imbiru 3 ząbki czosnku pomidory z puszki 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kurkumy 3-4 łyżeczki garam masala 400 ml mleczka kokosowego Danie przygotowujemy w dużej patelni lub w woku. Cebulę kroimy w piórka, a imbir w paseczki(...)następnie dodajemy pokrojonego w dość sporą kostkę kurczaka. Smażymy kilka minut. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i dusimy ok. 20 minut. Podałam z ryżem, podczas gotowania dodałam szczyptę kurkumy i ryż miał piękny żółty kolor. Mmmm Pycha
Na moim talerzugołąbków nie robię zbyt często, tak średnio raz w miesiącu, to w domu bardzo je lubimy. Najczęściej z uwagi na moją mamę , mają one formę tradycyjną ( mięso, ryż), ale zdarzają się tez i inne, choćby z kaszą gryczaną czy grzybami . Dzisiaj całkowita nowość, choć już wiem, że zagości u nas na stałe. Gołąbki z ziemniakami(...)ziemniaków 15 dkg peklowanej domowej słoniny 2 duże cebule szczypta płatków chili 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego curry 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła Składniki na sos: 1 szklanka śmietanki do zup 18% 1 szklanka mleka 3,2% 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę szczypta
Gosia gotujePierś z kurczaka z owocem mango podana z gotowanym ryżem, to moja propozycja na smaczny obiad. Ja bardzo lubię połączenie mięsa z owocami. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie również inne tego typu dania. Szczególnie polecam kaczkę w pomarańczach lub kurczaka w pomarańczach . Jeśli skusicie się na danie z mojego przepisu i będziecie mieli ochotę podzielić się swoją opinią(...)innymi to napiszcie swój komentarz lub wskazówkę dla innych. Składniki 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 mango 2 łyzki masła klarowanego 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka kurkumy 1 puszka mleka kokosowego (400 g) 1/4 łyżeczki płatków ostrej papryki 2 ząbki czosnku Piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Do miseczki wsypać curry,sól, pieprz i kurkumę. Wszystko wymieszać, a następnie
O kuchni z uczuciemCebulę posiekać bardzo drobno, imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulę i lekko zeszklić, dodać imbir i pozostałą część Garam Masala, curry, chili, migdały i wszystko razem krótko podsmażyć, zalać pomidorami , doprawić solą i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. (Uwaga: Jeśli zamiast pomidorów z czosnkiem używacie zwykłych(...)maśle klarowanym aż będzie lekko brązowy. Dodać kawałki mięsa do sosu pomidorowego, wymieszać i gotować przez 20 minut. Podawać z jogurtem naturalnym i listkami kolendry oraz ryżem, albo domowymi chlebkami chapati. Chlebki chapati Składniki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki ciepłej wody szczypta soli 1 łyżka masła klarowanego dodatkowa mąka do wałkowania Przygotowanie: Mąkę z wodą
Kulinarne Inspiracjepieczone części kurczaka jest bardzo wiele. Można je także podawać na słodko z żurawiną lub wytrawnie z winem. Pieczone części kurczaka pasują nie tylko do klasycznych ziemniaków, także do ryżu, wszelakich kasz, makaronów. Można je podawać na różne sposoby i to jest właśnie w nich fajne. Jeśli kupicie więcej podudzi możecie je podać w każdy dzień inaczej. Moje podudzia(...)przyprawach, oleju i soku z cytryny są soczyste w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz. Składniki: 6 podudzi z kurczaka olej przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, curry, świeżo zmielona kolendra, lubczyk - wedle uznania 3 ząbki czosnku pokrojone w cienkie talarki sok z połowy cytryny 1/3 szklanki wody + pół łyżeczki cukru łyżka masła Wykonanie: Podudzia umyj, osusz
Zasmakuj Kuchnismażenia 10 dag.mrożonej fasolki zielonej drobno połamanej 4 dag.mąki sól i pieprz biały ********************************************** Na patelni Rozpuścić masło,wsypać mąkę i przygotować białą zasmażkę.Dodać pastę Curry, wlać mleko i całość energicznie mieszać.Sos gotować ok.15 minut.Fasolkę ugotować w osobnym garnuszku.Po ugotowaniu sosu odprawić go solą i pieprzem białym.Filety rybne umyć i osuszyć za pomocą ręcznika(...)stron na dobrze rozgrzanym oleju kokosowym.Mandarynki odcedzić lub obrać ze skórki i podzielić na cząstki i dołożyć je do gotowego sosu,dodać też ugotowaną Fasolkę,podgrzać.Carry podawać z ryżem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikokosowego jogurt naturalny pół łyżeczki mąki ziemniaczanej czubata łyżka curry w proszku sól, olej Przygotowanie Wycisnąć sok z limonki, wymieszać go w misce z oliwą, połową kolendry i curry - tak powstanie marynata. Kurczaka pokroić na kawałki 3-4 cm. Posolić, włożyć do marynaty, wymieszać i pozostawić na 20-25 minut (jak jest czas to można nawet na godzinę(...)wszystko mleczkiem kokosowym wymieszanym z mąką ziemniaczaną. Gotować aż sos lekko się zredukuje i lekko zgęstnieje. Dodać resztę kolendry i wymieszać. Podawać z łyżką jogurtu naturalnego na wierzchu i ryżem basmati
Kulinarne InspiracjeUwielbiam polską kuchnie, ale staram się też próbować nowych smaków. Kupiłam organiczną, w stu procentach naturalną, przyprawę garam masala. Przyszedł czas na jej użycie przeszukałam przepisy
NA MOIM TALERZUPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Do garnka wlewamy mleko kokosowe i wodę; doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, dodajemy pastę Tom Yum, sos rybny, cukier, imbir w proszku, liście curry i wiórki kokosowe. Gotujemy 5 minut. 2. Rybę kroimy w 1-2 cm kostkę. Pomidor obieramy ze skórki i kroimy na drobne kawałki. Dodajemy do zupy (rybkę i pomidora(...)dwie minuty. Gotowe! :) Uwagi: Sok z limonki nie powinien gotować się dłużej niż 10 minut - po tym czasie z kwaśnego zamienia się w gorzki. Zupę możemy podać z ryżem jaśminowym lub makaronem ryżowym. Możemy ją również posypać świeżą kolendrą i/lub pokrojoną papryczką chilli. Ten przepis bierze udział w akcjach
Tajskie smakitego przepisu wystarczy trochę fantazji w łączeniu przypraw. Należy też wyluzować z kości i ściągnąć skórę z 2 ćwiartek udek kurczaka i przygotować aromatyczną marynatę z 1 łyżeczki indyjskiego curry, 1 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczki ziaren kolendry (rozdrobnionych w moździerzu) , 1 łyżeczki czerwonej papryki, 2 łyżek oliwy i odrobiny soli. Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy ok. 1 godziny w lodówce(...)redukujemy sos na małym ogniu aż lekko zgęstnieje. Kurczaka na wschodnią nutę podałam z podsmażonym z cebulką ryżem, który następnie został ugotowany w bulionie. 1 posiekaną cebulkę szklimy na 1 łyżce oliwy, wrzucamy 200 g suchego ryżu, mieszamy aż ryż obklei się tłuszczem i cebulką, wlewamy 400 ml gorącego bulionu, gotujemy 10 minut, przykrywamy i zostawiamy, aż ryż
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię