Kurczak to wciąż jedno z najpopularniejszych mięs używanych do grillowania. Tym razem będzie to kurczak w paprykowej marynacie z grilla. Do przygotowania tego dania możecie użyć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wnętrzu znajduje się dużo piasku, który później może nam chrzęścić w zębach. Pokroić go w cienkie plasterki i dusić na maśle do momentu aż zrobi się szklisty dodać pastę curry następnie podlać bulionem około 1,5litra. Oczywiście ostrość zupy można dowolnie modyfikować, moja wyszła dość pikantna ale taką lubimy. Do wywaru z pora dodać serek topiony i pozwolić(...)kurczaka pokroić w kostkę i dodać do zupy, przyprawić solą i pieprzem, jeśli to konieczne oraz na koniec dodać śmietankę. Zupę można podać w towarzystwie makaronu ryżowego lub ryżu jaśminowego
W garach u Gosipierś z kurczaka 2-3 marchewki 1 papryka czerwona 1 cebula 1 por 15 pieczarek 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków 2 łyżeczki curry łyżeczka kurkumy łyżeczka papryki ostrej sól do smaku 3 łyżki sosu teriyaki (opcjonalnie) 2 garście orzeszków ziemnych niesolonych makaron sojowy/ryżowy/ryż szczypiorek do podania Przygotowanie: Kurczaka dokładnie umyj(...)cebulę w piórka. Wrzuć warzywa na rozgrzany, lekko naoliwiony wok lub patelnię i usmaż do miękkości (około 15 minut). Następnie na innej patelni podsmaż kurczaka. Ugotuj makaron lub ryż. Na końcu przerzuć wszystko do woka (łącznie z makaronem), dodaj orzeszki ziemne, dokładnie wymieszaj i jeszcze chwilę podsmaż. Dopraw do smaku solą, papryką ostrą i sosem teriyaki (ilość spoza składników
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńFajne danie na okazję z rodzinną i nie tylko , przedstawiam jogurtowe udka w przyprawach , fanie smakują więc zapraszam do wypróbowania przepisu . 12 udek ( pałek ) 3 łyżeczki curry 3 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki pieprzu czarnego 2 łyżeczki papryki czerwonej pół łyżeczki cynamonu 1 duża cebula sól do smaku 1 duży jogurt(...)lodówki na całą noc . Na następny dzień mięso przekładam do naczynia żaroodpornego i wstawiam do piekarnika pod przykryciem na 200 stopni na około 2 godzin . Podaje z ryżem bądź kaszą jaglaną . Tak wygląda po upieczeniu
Mój SmakKolejna potrawa z typu "coś do ryżu sosowatego wziąć do pracy" i wyszło jej jak zwykle tyle że na jeden obiad dla 2 osób starczy starczy i będzie na tydzień do pracy. Standardowo w niedzielę robię albo dwa obiady tak żeby lubemu zostało jak mnie nie ma i teraz zażyczył sobie żeby miał coś do pracy na cały tydzień więc(...)papryczki chili 1 puszka czerwonej fasoli 1 duża czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 1 mała puszka groszku 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki bazylii 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki papryki słodkiej 2-3 łyżki sosu worcester 1-1,5 łyżeczki soli 1 szklanka czerwonego wina Zaczynamy od tego że proponuje duży garnek
Piekielna Kuchnia Patiłyżki nasion słonecznika ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki soli (lub mniej, do smaku) 1/4 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki curry 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki oleju rzepakowego (3g) Na sos: 200ml przecieru pomidorowego 1 duży ząbek czosnku ½ łyżeczki bazylii ½ łyżeczki oregano Sól(...)patelni zeszklić posiekany czosnek. Dodać przecier wraz z przyprawami. Dusić kilka minut do odparowania nadmiaru wody i zgęstnienia. Przełożyć pulpeciki, delikatnie mieszając chwilę dusić. Podawać z ugotowanym ryżem lub kaszą. Całość można dodatkowo posypać natką pietruszki. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówpora marchewka pół żółtej świeżej papryki cebula kawałek świeżego korzenia imbiru 3-4 ząbki czosnku łyżeczka mielonego kminku łyżeczka ziaren kminku łyżeczka zmielonej kolendry łyżeczka sproszkowanego chili łyżeczka curry łyżeczka kurkumy sól olej 2 łyżki sosu rybnego pół szklanki przecieru pomidorowego dymka (opcjonalnie) Użyłam trzy filety rybne. Pokroiłam je na małe kawałki. Pokroiłam również paluszki krabowe. Dodałam do nich(...)warzyw dodałam sos rybny. Podsmażyłam rybę i paluszki. Wymieszałam warzywa z rybą. Dodałam odrobinę wody i dusiłam około 10-15 minut. Dodałam przecier pomidorowy. Posypałam dymką. Podawałam z ryżem,który ugotowałam z dodatkiem kurkumy. Smacznego
potrawyregionalnekurczaka3 łyżki jogurtu greckiego2 cebulepuszka (lub kartonik) pomidorów w sosie własnym2 łyżki śmietanki kremówki2 ząbki czosnku2 małe papryczki chiliisłodka paprykacukierostra paprykacurrykolendraświeżo mielony pieprzsólolejWykonanie:Przygotowujemy marynatę: jogurt mieszamy z curry, ostrą i słodką papryką, pieprzem, solą i kolendrą. Pierś kroimy na spore kawałki, obtaczamy w marynacie. Chowamy do lodówki - im poleży tam dłużej tym lepiej. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebule(...)patelni (grillu) podsmażamy zamarynowane kawałki kurczaka, mieszając, aby przyrumieniły nam się równo ze wszystkich stron. Po usmażeniu kurczaka przekładamy do naszego sosu. Zagotowujemy całość - ok 5 minut. Podajemy z ryżem, makaronem lub chlebkami pita
Walijskie Pichceniewygląda, ale smakiem może mile zaskoczyć naszych domowników i gości. Polecam Wam też przepis na łososia z piekarnika z frytkami, kotlety z łososia, oraz pikantnego łososia z curry i pieczarkami. Składniki na Łososia w śmietanie dla 3-4 osób: 4 dzwonka łososia bez ości, sok z ½ cytryny, ok. 300 ml słodkiej śmietanki, 1 marchewka, koperek, 2 ząbki czosnku, Sposób przyrządzenia(...)układamy w niewielkim naczyniu żaroodpornym, zalewamy przygotowanym sosem śmietanowym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°. Zapiekamy przez ok. 30-35 minut. Łososia w śmietanie podajemy np. z ugotowanym ryżem i tartymi buraczkami . The post Łosoś w śmietanie appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlimonkikolendraolejTrawę cytrynową kroimy na mniejsze kawałki ( 1-2 cm). Galangal lub imbir ścieramy na tarce lub drobno siekamy.W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy kawałki trawy i galanalu. Dodajemy pastę curry. Dobrze mieszamy i chwilę podsmażamy.Sos rybny rozrabiamy z cukrem. Dodajemy go do garnka. Chwilkę gotujemy. Następnie zalewamy wszystko bulionem.Warzywa kroimy w słupki i wrzucamy do bulionu. Dodajemy liście limonki. Gotujemy(...)limonki. Ciężko mi określić jakie to są ilości. Zupa nie może być za kwaśna, więc najlepiej stopniowo wlewać sok do zupy.Na koniec posypujemy zupę kolendrą.Zupę możemy podać z ryżem, który musi być kleisty. Nie może być ugotowany na sypko.Wszystko podajemy oddzielnie
Olikowa kuchniaSkładniki : 4 porcje • 4 x 100 g kawałki polędwiczek z dorsza • 1 łyżeczka mielonej papryki (lub, jeśli lubimy, przyprawy curry) • 1 puszka pomidorów krojonych • 2 ząbki czosnku • 2 łyżeczki suszonego oregano • świeża bazylia • oraz: mąka ziemniaczana, cytryna, oliwa, masło, sól i pieprz Przygotowanie : Rybę dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Skropić cytryną (ok. 1 łyżeczka na porcję ryby), doprawić solą, pieprzem, posypać(...)szczyptą cukru. Wymieszać, zagotować. Gotować bez przykrycia przez ok. 10 minut aż pomidory odparują. W połowie gotowania można dodać do sosu kilka liści posiekanej bazylii. W międzyczasie ugotować ryż i fasolkę. Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Blaszkę do pieczenia posmarować oliwą i ułożyć na niej rybę. Na wierzchu położyć kilka wiórek masła i wyłożyć sos pomidorowy. Posypać pozostałą
KUCHNIA POLSKAmojej diecie. Sypię gdzie popadnie :) Z kolei z cukrem waniliowym jestem dość oszczędna, ale czasami i również jego sypnę do jakiegoś słodkiego wypieku czy owsianki. Cynamon cejloński i curry właśnie tych marek polecam bardzo mocno - są to moje najlepsze przyprawy! Syrop daktylowy Miałam go jakiś czas temu. Sprawdził się idealnie do wszelkich słodkich dań, wypieków, śniadań czy domowej granoli(...)owsianką. Czasami wrzucam takie ziarna słonecznika na suchą patelnię, dodaję szczyptę soli himalajskiej i mam przepyszną, banalnie prostą przekąskę. Krążki kukurydziane z chia / Wafle wielozbożowe / Krakersy z ryżu brązowego z czarnym sezamem Typowe chrupacze, czyli wafle kukurydziane, wielozbożowe i coś nowego, czyli krakersy z ryżu brązowego. Takie produkty zawsze dobrze mieć w szafce, na wypadek nagłej ochoty
Zdrowie na języku :Ppyszny. Składniki na 3-4 porcje udek kurczaka: 10 udek kurczaka, około 1000 g płaska łyżeczka ostrej papryki łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki miodu ½ łyżeczki curry 2-3 łyżki oleju rzepakowego sól morska Przygotowanie udek kurczaka pieczonych: Mięso myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Przygotowujemy marynatę. Udka przekładamy do miski, doprawiamy solą z każdej strony, następnie(...)kolor, po tym czasie podwyższamy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy skrzydełka ok. 10-15 minut aż uzyskają chrupiącą, rumianą skórkę. Do pieczonych udek kurczaka z miodem podałam ryż Djuvec z groszkiem . Smacznego! The post Udka kurczaka pieczone appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcurry, czosnek, przyprawa do Cevapcici Sosy: jogurt naturalny 180g, majonez, ketchup, szczypiorek, czosnek, sól, pieprz Do mięsa dodaję 2 łyżki sosu sojowego, posiekaną w drobną kostkę cebulę, płaską łyżeczkę curry, pieprzu oraz czosnku. Wsypuję 1 łyżkę stołową przyprawy do Cavapcici i wszystko dokładnie mieszam. Mięso dzielę na małe porcje. Oblepiam nimi patyczki do grilla i formuje rulonik. Piekarnik rozgrzewam(...)drugiej wsypuję łyżeczkę czosnku, szczyptę soli oraz pieprzu. Wrzucam posiekany szczypiorek. Tak powstaje drugi sos. Po upływie 30 minut nasze Cavapcici są już gotowe. Można podawać je z ryżem, pitą lub jeść po prostu same. Smacznego :) Cevapcici jagnięce Cevapcici jagnięce
Przepis na Dzień DobryWegetariańskie curry z ciecierzycy i pomidorów jadłam jakiś czas temu w jednej z krakowskich indyjskich knajpek. Było tak smaczne, że musiało szybko znaleźć się na moim blogu. Przepis jest taki jak lubię, czyli nieskomplikowany i szybki. Sos ma wyrazisty, intensywny i lekko pikantny smak dzięki podsmażeniu cebuli, czosnku i świeżego imbiru oraz dodatku kilku orientalnych przypraw, bez których(...)masło klarowane cebula 2 ząbki czosnku 2 cm imbiru 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki kurkumy łyżeczka garam masala łyżeczki chilli sól kolendra świeża limonka dodatkowo: ryż basmati Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Nasiona koledry i kuminu utłuc w moździerzu. Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać przeciśnięty przez
wyzwania kuchenne