Potrawka z kurczaka i szpinaku to zarówno dietetyczne i bardzo zdrowe danie obiadowe. Tą potrawkę możecie podać z dowolnymi dodatkami – kaszą jęczmienną, kasza gryczaną, czy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wiecie czym jest remulada? Remulada duńska to gęsty sos na bazie majonezu z dodatkiem warzyw. Wyczuwalny jest smak kapusty, ogórka, cebuli i curry. Można go dodawać do jajek, wędlin, grillowanych warzyw, świetnie smakuje także z nachosami. U mnie remulada posłużyła jako marynata do schabu. Smak zaskakujący. Składniki: schab 1 łyżka masła 2 łyżki remulady duńskiej od FolWark 2 łyżki śmietany(...)stopniach przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmuje schab, z naczynia żaroodpornego przelewam powstały sos do rondelka, dodaję śmietanę i redukuję sos. Doprawiam solą i pieprzem. Podaję z ryżem. Spróbujcie- jest pyszne. Artykuł Schab remuladowy pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plzimnego oleju przecisnąłem przez praskę 4 ząbki czosnku. Całość podgrzewałem na średnim ogniu do momentu, kiedy czosnek wydzielił intensywny zapach. Wówczas dodałem do niego 3 łyżki zielonej pasty curry, a po dalszym smażeniu przez 30 sekund - zamarynowanego wcześniej kurczaka wraz z marynatą. Całość doprowadziłem do wrzenia po czym dodałem 4 pokruszone liście limonki kaffir, a całość zalałem 400 ml mleka(...)dania dodałem posiekany pęczek natki kolendry (pozostawiając kilka listków do dekoracji). Gotowe danie wyłożyłem do głębokich misek. Udekorowałem liśćmi natki kolendry oraz cząstkami limonki. Danie doskonale smakuje podane z ryżem jaśminowym
Wyprawy kulinarnełyżki oleju. Wrzucamy na niego cebulę i smażymy 2 minuty do zmięknięcia. Do cebuli dodajemy czosnek, połowę przygotowanej papryczki chili i smażymy jeszcze minutę, cały czas mieszając. Dodajemy pastę curry i chwilę ją smażymy z cebulą i czosnkiem, będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Wlewamy odrobinę bulionu, rozprowadzamy w nim pastę. Wlewamy resztę i dodajemy warzywa – brokuły oraz fasolkę szparagową. Zmniejszamy(...)kokosowe, dodajemy sos sojowy, wrzucamy pokrojone tofu oraz mrożony zielony groszek. Wszystko delikatnie mieszamy i dusimy pod przykryciem jeszcze około 5 minut. Gotowe danie podajemy gorące, najlepiej z ryżem który pięknie wchłonie kremowy sos. Dla dodatkowej ostrości posypujemy pozostałymi paseczkami papryczki chili, a dla świeżości skrapiamy odrobiną soku z limonki. Powrót na górę
Smaczna StronaJak wykorzystać warzywa z rosołu? Zawsze robiąc rosół wyjadałam jedynie marchewki bo jedynie one same w sobie mi smakują. Z racji tego iż staram się
Czarnawisienkapatelni z wysokim rantem rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy cebulę, czosnek i pastę curry. Smażymy 1 minutę i dodajemy ziemniaki, marchewkę oraz pietruszkę i soczewicę. Doprawiamy solą, pieprzem, curry, kurkumą oraz słodką i ostrą papryką. Stopniowo, cały czas mieszając dolewamy bulion lub wodę oraz mleczko kokosowe (50 ml można odłożyć do dekoracji). Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do małego(...)przykrycia, przez około 15 minut, aż sos zredukuje się i zagęści. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Posypujemy świeżą kolendrą lub listkami natki pietruszki. Podajemy z ugotowanym ryżem i cząstkami limonki do wyciśnięcia oraz opcjonalnie także z kleksem mleczka kokosowego
cool and mintySkładniki Podwójna pierś z kurczaka 2 łyżeczki bazylii 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka złocistej (kamis) 2 łyżeczki kebab-gyros (prymat) 2 łyżeczki kebab- shoarma (kamis) 3 ząbki czosnku (wycisnąć przez praskę) Przygotowanie: Wszystkie przyprawy wymieszać w miseczce. Pierś pokroić na kilka kawałków (wedle uznania). Obsypać dokładnie kawałki piersi wymieszanymi(...)nią ułożyć kawałki kurczaka i przykryć je szczelnie. Następnie piec w temp. ok 180 C przez 35 minut. (temperatura i czas zależy od piekarnika) Można podać z ziemniakami lub ryżem. Do sałaty użyłam sosu vinaigrette. Składniki: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól pieprz 1 ząbek czosnku 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki musztardy Wszystkie
The Sweet Damselnich każde danie wydaje się niekompletne. Do kotlecików z dorszem pasują różne rodzaje ziół – świeża lub suszona bazylia, tymianek, majeranek, zioła prowansalskie. Zawsze warto eksperymentować z przyprawami: kurkumą, curry, pieprzem, słodką papryką albo kuminem, który poprawi strawność dania. Czy kotleciki wymagają panierki? To już kwestia Twojego wyboru. Jeżeli to dla Ciebie postawa, możesz zdecydować się na klasyczna panierkę z bułki(...)powinna być lekkim posiłkiem, dlatego staraj się nie przejadać. Pyszny kotlecik możesz przekąsić z kromką pełnoziarnistego pieczywa albo porcją sałatki. Jeżeli masz ochotę na ciepłą kolację, podaj kotleciki z ryżem, kaszą jaglaną, kuskusem lub warzywami gotowanymi na parze. Składniki, których potrzebujesz do przygotowania kotlecików z dorsza z dodatkami, znajdziesz w sklepach sieci Biedronka . Robiąc zakupy, możesz rozejrzeć się także
Tradycyjna Kuchniapadał śnieg, a gdy wychodziłam do pracy było zaledwie -2°C) mam dla Was pyszne, rozgrzewające, aromatyczne curry rodem z Cejlonu. Jeśli macie ochotę, zapraszam! Składniki na Cejlońskie curry z kurczaka: 1,5 kg kurczaka podzielonego na kawałki kilka łyżek oleju rzepakowego 1 duża cebula drobno pokrojona 2 ząbki czosnku (posiekane) 1 płaska łyżeczka ostrej papryki (ostrość dostosowujemy(...)papryką, kurkumą i kolendrą. Następnie dodajemy kurczaka i mleko kokosowe, dusimy całość do momentu aż mięso będzie miękkie. Na końcu doprawiamy solą, cukrem i sokiem z limonki. Podajemy z ryżem. Gotowe
Rozpustne gotowanieidealnie komponują się z sosem. Składniki: 5 sztuk udek kurczaka (ja przedzieliłam na dwie części) kilka sztuk pieczarek 3 łyżki musztardy sarepskiej 3 łyżki miodu 4 łyżki przecieru pomidorowego curry kurkuma imbir 1 cebula czerwona 1 szklanka wody Przygotowanie Cebulę pokroić w niewielka kostkę i wrzucić do miski. Dodać kurczaka do cebuli wraz z musztardą, miodem, koncentratem, wodą i przyprawami(...)czasie myjemy pieczarki i możemy je przedzielić na pół, ale nie jest to konieczne. 15 min przed końcem pieczenia wkładamy pieczarki do kurczaka. Kurczak świetnie pasuje do ryżu. Smacznego
Panda i jej światKurczak tikka masala jest jedną z najpopularniejszych potraw typu kurczak curry. Teorie na temat jego pochodzenia są różne w zależności od źródeł. Gdzie niegdzie możemy przeczytać, że oryginalna receptura miała ona powstać w Delhi w 1947 rouk. Z kolei inne źródła podają, że pochodzi ona z Indii Brytyjskich, gdzie była sposobem na dostosowanie lokalnej kuchni do brytyjskich gustów(...)sporne te teorie by nie były, nie zmienia to faktu, że dziś kurczak tikka masala serwowany jest w restauracjach na całym świecie, najczęściej podawany z Chlebkami Naan lub ryżem. Składniki (4 porcje) marynata -800 g filetu kurczaka -200 g jogurtu naturalnego -1 czubata łyżeczka suszonego czosnku -1 łyżeczka imbiru -2 łyżeczki przyprawy garam masala -1 łyżeczka kurkumy
Zielona KuchniaJest ono absolutnie idealne. Zawsze się udaje i wszystkim smakuje. Wystarczy spojrzeć na składniki poniżej, by przyznać, że ta kombinacja smaków musi być pyszna. Potrawkę jemy z kaszą, ryżem, kromką dobrego chleba lub bez niczego - jako zupę. Spróbuj to ugotować, a obiecuję, że będzie to Twoje danie popisowe. Świetnie sprawdza się jako niedzielne danie obiadowe, na wszelkich przyjęciach(...)mały kalafior, 1 cebula czerwona, 1 papryka, 2 marchewki, 3 ząbki czosnku, 3/4 szklanki groszku, puszka mleka kokosowego (400 ml), garść rodzynek - opcjonalnie, 3/4 szklanki wody, 1,5 łyżki curry, 1 łyżka natki pietruszki, 1,5 łyżeczki kminku mielonego 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka pieprzu cayenne, 1/4 łyżeczki chilli w proszku, 1, 5 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
Jeść, by żyć w zdrowiuziaren) 2 lub 3 ostre papryczki, (wedle uznania) 1 szczypta mielonego kuminu 1 szczypta mielonej kolendry 1 szczypta słodkiej papryki 1 szczypta kurkumy 1 szczypta imbiru 2 szczypty przyprawy curry 1 łyżka oliwy 1 plaster masła Wykonanie: Filety z kurczaka oczyścić z błon, umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzać tłuszcz, dodać posiekaną cebulę i czosnek, chwilę(...)małym ogniu pod przykryciem około 20 minut do miękkości i połączenia się smaków i aromatów. Na koniec dorzucić posiekaną świeżą kolendrę, oprószyć czerwonym pieprzem. Podawać z ryżem lub dobrym pieczywem. Smacznego
Wino Francja KuchniaCześć ! Mam dziś dla Was danie niezbyt urodziwie – dynię w sosie curry z zieloną soczewicą, papryką i czarną komosą ryżową. Curry nie jest fotogeniczne jednak smakiem nadrabia Gdy za oknem jest szaro i deszczowo – taka miseczka słonecznego dania odrazu poprawia mi humor. Spróbujcie koniecznie ! Składniki (4 porcje): 700 g dyni * 1 płaska łyżka oleju kokosowego (lub innego oleju(...)puszka krojonych pomidorów (400 g) +1/4 wody po przepłukaniu puszki sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, chili, mielona kolendra, kurkuma, cynamon 1 szklanka czarnej komosy ryżowej (można zastąpić ryżem) * waga po pozbyciu się nasion i obraniu ze skóry Wykonanie: Przygotuj składniki: Dynię obierz ze skórki, pozbądź się nasion a miąższ pokrój w kostkę około 1 cm. Cebulę pokrój w kostkę
Moja pasja smakuotworzenia się na większy wachlarz kulinarnych możliwości :) Pulpety wegetariańskie z dyni, tofu i ciecierzycy Składniki: puszka ciecierzycy 200 gram dyni hokkaido 60 gram tofu 6 łyżek płatków owsianych łyżeczka curry łyżeczka tandoori masala (czerwona mieszanka indyjskich przypraw) sól, pieprz Pulpety wegetariańskie z dyni, tofu i ciecierzycy Wykonanie: Całą dynię kroimy na kawałki (jak na zdjęciu powyżej) i pieczemy w piekarniku(...)miksujemy na gładką masę. Formujemy kuleczki i kładziemy na papierze do pieczenia. Pulpety wegetariańskie z dyni, tofu i ciecierzycy Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Możemy podawać z makaronem, ryżem lub na sałacie. Możemy zrobić do nich sos pomidorowy i polewać je nim. Smacznego :) Pulpety wegetariańskie z dyni, tofu i ciecierzycy
Pyza i Surówkaobejrzeniu 2 programów kulinarnych i spotkaniu Trójmiejskich blogerów. Coś takiego chodziło za mną już od dawna i doczekało się na swoją premierę. W weekend oczywiście powtórka. Składniki: Na pastę curry: 1 papryczka chilli (bez pestek) drobno krojone cebula imbir czosnek woda kurkuma orzechy nerkowca lub ziemne cukier palmowy sok z cytryny sos sojowy olej arachidowy lub ryżowy Miksujemy całość .Przed(...)Blanszowana zielona fasolka (kroimy na małe kawałki) prażony kokos czerwona cebula (drobno krojona) chilli (drobno pokrojone) odrobina octu ryżowego skórka z cytryny sok z limonki cukier palmowy Podajmy z ryżem lub tak jak u mnie z makaronem (na łazanki) i kawałkami kurczaka (u mnie grillowany). Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetyt