zmiękła. Wlać przecier pomidorowy. Wrzucić brązowy cukier i wlać sos chilii. Wymieszać i gotować na bardzo małym gazie. Do mięsa dodać : pół łyżki oleju, mieloną paprykę, pieprz mielony,curry,cynamon,1/2 łyżeczki soli, kminek, jajko i usiekane zioła. Dokładnie wyrobić ( masa jest luźna ale tak ma być). Masę mięsną nabierać na łyżkę za pomocą drugiej zsuwać delikatnie(...)Odkryć i delikatnie przewrócić kotleciki na drugą stronę. Ponownie przykryć i dusić jeszcze 10 minut. Doprawić sos do smaku ( zależy jaki kto woli mniej lub bardziej pikantny). Podawać z ryżem lub kuskusem na sypko
Buniabaje w kuchnikurczaka por 2 ząbki czosnku mały słoiczek suszonych pomidorów w zalewie (240 g) sól, pieprz, curry 1 łyżka suszonej bazylii Filet pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i curry. Pora umyć, pokroić w krążki.Rozgrzaną patelnię podlać niewielką ilością zalewy z suszonych pomidorów (1 łyżka), wyłożyć pora, przykryć i dusić kilka minut, w razie potrzeby podlewając wodą(...)dusić pod przykryciem do miękkości co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodać wyjęte z zalewy, pokrojone pomidory i suszoną bazylię, całość poddusić jeszcze około 3 minut. Podawać z ryżem (najlepiej ciemnym
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki podstawowe: 300 g dorsza (u mnie polędwica). Składniki panierki z
JejKuchniazimę Słodko-kwaśny sos z ananasem i kukurydzą, który z powodzeniem możecie zrobić w domu do słoiczków na zimę. Wspaniały, gęsty, kolorowy sos do potraw z drobiem lub ryżu. Naprawdę genialny do przygotowania prostego i szybkiego obiadu. Polecam pięknie :) Pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: 2 żółte cukinie (bez pestek, ale ze skórką) 2 łyżki soli 1,5kg żółtych pomidorów 1,5kg żółtej(...)bazylią (może być zwykła) 1 i 1/2 szklanki octu 2szklanki cukru 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa opakowanie przyprawy do spaghetti bolognese 3 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżka curry 1/4 łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka ostrej papryki 1 opakowanie pektyny ( można ewentualnie dodać pod koniec gotowania - sos będzie bardziej gęsty) sól do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Cukinie
Moja Książka Kucharskapuszka ciecierzycy (lub 1 pełna szklanka ugotowanej) 1 puszka pomidorów 4 ząbki czosnku 2/3 szklanki passaty pomidorowej szczypta chili po 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonej kolendry, cynamonu i łyżeczkę curry só, cukier l i pieprz do smaku olej do smażenia natka pietruszki Bakłażana i cebulę pokroić w grubą kostkę, poddusić na oleju. Dodać posiekany drobno czosnek i jeszcze chwilę smażyć(...)ciecierzycę. Gotować kilka minut pod przykryciem, następnie dodać przyprawy i gotować 3-4 minuty. Na końcu dodać posiekaną natkę, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem (użyłam jaśminowego), posypane natką pietruszki
Czerwień i błękitcukinii ~1/2 średniej marchewki (ok.40-45g) ~100g pieczarek ~ząbek czosnku ~120g passaty pomidorowej (przecier pomidorowy) ~2 wędzone wege kiełbaski ~sól ~ulubione przyprawy; ja użyłam pieprzu ziołowego, pieprzu cayenne, ziół prowansalskich, curry, słodkiej papryki, oregano, bazylii i...pewnie jeszcze czegoś, ale nasypałam tyle przypraw, że już ich wszystkich nie pamiętam ;) Marchewkę zetrzeć na średnich oczkach tarki. Resztę warzyw pokroić. W garnku rozgrzać(...)pomidorową, przecisnąć czosnek przez praskę, dodać przyprawy posolić do smaku. Kiełbaski pokroić i również dodać do garnka. Gotować całość jeszcze ok. 7 minut, aż kiełbaski nieco zmiękną. Podawać z ryżem/kaszą/pieczywem. Smacznego! :) Przygotowałeś kiedyś jakąś potrawę z przepisu na blogu? Masz jej zdjęcie? Wyślij je na maila anytrami@o2.pl a zostanie opublikowane na FANPAGE CHILI
chili & sugarwody i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc), a następnie gotujemy do miękkości w świeżej, osolonej wodzie. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i dokładnie mieszamy z przyprawami (curry, majeranek, pieprz, papryka i chilli - przypraw dodajemy w zależności od mięsa - każdy kawałek powinien być nimi pokryty ), dodajemy trochę oliwy i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie mięso podsmażamy(...)Dolewamy przecier pomidorowy, doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy ciecierzycę. Mieszamy dokładnie i dolewamy mleko kokosowe i śmietankę. Sos dusimy jeszcze chwilę i dodajemy sok z cytryny/limonki. Gotowy sos podałam z ryżem. Wychodzi go dużo i można nadmiar zamknąć w słoiki
Gotowanie jest łatwedość sporą kostkę i przełożyłam do próżniowo zamykanego pojemnika, oprószyłam solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam w kosteczkę, dodałam do mięsa. Jogurt wymieszałam z ostrą papryką i curry, wlałam go do mięsa. Całość wymieszałam, naczynie zamknęłam i odstawiłam do lodówki na kilkanaście godzin. W zasadzie wystarczą dwie godziny, ale cóż… praca. Rozgrzałam elektryczny grill (maksymalna moc). Kawałki mięsa(...)szaszłyków. Płytę grilla przy pomocy silikonowego pędzelka posmarowałam olejem. Ułożyłam na niej szaszłyki. Piekłam ok. 25 minut, aż mięso stało się miękkie. W połowie grillowania odwróciłam szaszłyki. Podałam z ryżem ugotowanym na sypko i sosem jogurtowym
Kuchenne zapiski Edytybójcie się kupowania "dziwnych" składników. Większość z nich można zamrozić na później (np. galangal, papryczki chilli, liście limonki kaffir, trawę cytrynową) lub przechowywać w lodówce przez wiele tygodni (pasty curry, grzybki straw, sos sojowy, sos rybny). Zapraszam do gotowania! Składniki: 400 ml bulionu drobiowego* 400 ml mleka kokosowego 4 cm galangalu 2 łodygi trawy cytrynowej 5 listków kaffiru 1/2 łyżeczki(...)cukru palmowego** 1 szalotka 3 duże boczniaki 1/2 szklanki grzybów straw*** 4 łyżki sosu rybnego sok z 1 limonki + do podania: papryczka chilli, pokrojona w krążki szczypiorek, drobno posiekany ryż jaśminowy (opcjonalnie, ja wolę bez ;)) tajska pasta chilli (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Trawę cytrynową zgniatamy tłuczkiem do mięsa, galangal kroimy w plastry, szalotkę kroimy
Tajskie smakiwygląda po upieczeniu jak prażone orzeszki. Razem z kalafiorem, po zmiksowaniu, dobrze doprawione tworzą pyszny krem. Środa: Kurczak pod parmezanem Klasyk włosko-amerykańskiej kuchni. Wspaniałe dania główne z dodatkiem ryżu, makaronu lub kaszy. Łatwe do zrobienia i wychodzi zawsze! Możecie użyć dowolnego rodzaju mięsa: schabowego, albo cielęciny. W przypadku kurczaka też panuje dowolność i możecie sięgnąć po filety z piersi(...)taki być. Chowder to również metoda gotowania, to lekki, zawiesisty krem z pływającymi kawałkami, np. warzyw. Nasz chowder jest na wskroś wegański, słodki, kremowy i mega zdrowy! Piątek: Proste curry z kurczaka i małż Może nie lubicie kuchni hinduskiej, może jej nie próbowaliście, może nie przepadacie za owocami morza. Wierzcie, że wszystkie te uprzedzenia opadną z Was jak łuski
Niedzielny kucharzpiesi curry, pieprz, sól, olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka kroimy w kostkę bądź paski, doprawiamy przyprawą curry, pieprzem, solą, słodką papryką, ewentualnie przyprawą do kurczaka nie zapominając o curry bo to dominująca przyprawa w tym daniu i nie ma co jej żałować :) . Usmażonego kurczaka przerzucamy na osobny pojemnik a na tym samym tłuszczu smażymy warzywa. Cebulę podsmażamy z przeciśniętym(...)wody dusząc aż marchewka będzie lekko twarda. Dodajemy porę i nadal lekko dusimy. Wrzucamy do warzyw kurczaka i pokrojona paprykę. Wszystko razem dusimy aż warzywa zmiękną. Podajemy z ryżem
W Moim Magicznym Domuszwach, ale powiększa się z każdym dniem. Na półce obok krążków cukinii oraz różnego rodzaju ogórków właśnie ustawiłam kilka słoików słodko-kwaśnego sosu z cukinii. Będzie do makaronu czy ryżu, a na zimno może być świetnym dodatkiem do kanapek. Składniki (na 6-7 słoików 400ml): 2 kg cukinii (najlepiej młodej, cienkiej) 0,5 kg czerwonej papryki 0,5 kg cebuli(...)szklanki wody sos pomidorowy: 3 ząbki czosnku 200ml koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki wędzonej papryki (może być ostra, jeśli lubicie pikantne smaki) 0,5 łyżeczki curry kilka gałązek tymianku garść liści bazylii Cukinie umyć, pokroić w ćwiartki, a następnie w 1cm kawałki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w krótkie paski. Cebulę obrać, pokroić w większą
Obiad gotowyłyżki). NAPÓJ RYŻOWO-KOKOSOWY Piłam już kilka mlek roślinnych, jednak nigdy nie to z połączenia ryżu i kokosu. W składzie tego ekologicznego napoju możemy znaleźć: wodę, ryż (14%), mleczko kokosowe (6%), sól morską oraz naturalny aromat - także skład jak najbardziej w porządku ;). Wartości odżywcze w 100 ml: energia: 53 kcal tłuszcz: 1,2 g węglowodany(...)napój ten jest: naturalnie wolny od białek mleka, laktozy i glutenu ma przyjemny delikatny słodki smak bez dodatku cukru o obniżonej zawartości tłuszczu zrobiony z pełnego ziarna PRZYPRAWA CURRY Bardzo ciekawa byłam smaku mojej ulubionej przypraw w wersji ekologicznej. Dużym zaskoczeniem było dla mnie to, że dużo tego typu przypraw ma w swoim składzie cukier, nie wspominając już
Zdrowie na języku :Pdnia jest smaczniejsze. Składniki: ok. 300 g dyni (np. butternut lub hokkaido) 100 - 150 g czerwonej soczewicy 400 ml mleczka kokosowego 1 - 2 łyżki czerwonej pasty curry 1 cebula odrobina oleju Wykonanie: W garnku rozgrzać olej i podsmażyć posiekaną cebulę razem z pastą. Dynię obrać i pokroić w kostkę dodać do cebuli i chwilę przesmażyć(...)gotować aż dynia i soczewica będą ugotowane. Ewentualnie doprawić do smaku. Podczas gotowania kontrolować poziom płynu i w razie potrzeby dolać odrobinę wody. Podawać z ryżem
Sto kolorów kuchniwykorzystaniu soczewicy do kotlecików wegetariańskich zostało mi jej jeszcze trochę. Postanowiłam wykorzystać ją do dania, które chciałam zrobić od dawna: soczewicy w sosie curry. Przepis wypatrzyłam kiedyś w jakieś gazetce. Jako, że dalej jemy dania bez mięsa, to taka soczewica wydawała się idealna na późny obiad.Składniki:cebula4 ząbki czosnku2 marchewki2 szklanki soczewicy (ja użyłam zielonej)7-8 pieczarekpół czerwonej(...)szklankę wody i dusimy do miękkości. W razie potrzeby dolać więcej wody.5. Dodajemy soczewicę, przecier i przyprawy. Dusimy jeszcze ok 10 minut.Soczewicę można podawać z ryżem, makaronem lub chlebem. Ja wybrałam ryż. Potrawa jest naprawdę sycąca
Pasja Smaku