zielonej papryki 1 ostra papryczka 1 pęczek świeżej kolendry 400 ml mleka kokosowego 1/2 łyżeczki soli morskiej 1 szczypta białego pieprzu 1 szczypta imbiru 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki oliwy 2 łyżki uprażonego sezamu 1 limonka Wykonanie: Na rozgrzany tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę(...)dodać do dania. Kolejna czynność to dodanie mleka kokosowego i pozostawienie na małym ogniu do 30 minut. Na koniec posypać posiekaną kolendrą oraz uprażonym sezamem. Podawać z ryżem
Wino Francja Kuchniałyżki mleka kokosowego. Wymieszać, podsmażać przez ok. 2 minuty. Dodać czosnek i chili, zamieszać podsmażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać mięso, wymieszać, żeby całe było pokryte mieszanką curry. Smażyć aż ze wszystkich stron zmieni kolor. Trawę cytrynową rozgnieść (np.wałkiem), dodać razem z sosem rybnym, bulionem i pozostałym mlekiem kokosowym do woka. Całość, często mieszając, zagotować. Zmniejszyć temperaturę i gotować(...)minuty. Doprawić sokiem z limonki, cukrem i ewentualnie solą. Następnie dodać ananasa (opcjonalnie pędy bambusa), podgrzać. Przed podaniem wymieszać z posiekaną bazylią. Podawać z makaronem ryżowym lub ryżem jaśminowym. Smacznego
Pełny talerzKurczak w sosie paprykowo- pomidorowym to wbrew pozorom bardzo szybkie i proste danie do przygotowania. Danie to możemy podać z dowolnymi dodatkami, wyśmienicie będzie smakował podany
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!trawą cytrynową. Gotować ok. 10 minut. Na patelni rozgrzać olej, dodać szalotkę. Podsmażyć na średnim ogniu przez ok. 3 minuty. Dodać czosnek, słodką paprykę. Podsmażyć przez minutę. Dołożyć pastę curry, podsmażać ok. 30 sekund, aż zacznie mocno pachnieć. Połowę mleka kokosowego dodać na patelnię, dobrze wymieszać. Dodać bulion, pozostałe mleko kokosowe, zamieszać. Dołożyć dynię i listki limonki, mieszankę warzywną. Dodać(...)Dodać krewetki, gotować jeszcze 2-3 minuty, aż będą różowe (lub tylko do podgrzania, jeżeli używamy krewetek gotowanych). Zdjąć z płyty, wymieszać z bazylią. Posypać krążkami chili. Podawać z ryżem i cząstkami limonki. Smacznego
Pełny talerzSkładniki (6 dużych sztuk): 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 duża marchewka 1 jajko 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy: sól himalajska, curry, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra, mieszanka ziołowa Przygotowanie: Na patelni rozgrzej olej i podsmaż przez chwilę posiekaną cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj starta na drobnych oczkach marchewkę(...)kotletów, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym na 190*C piekarniku przez 35 minut. Podawaj z warzywami i pieczonymi ziemniakami lub kaszą, ryżem
Zdrowie na języku :Pdzieci. Gorąco polecam! Składniki: 8 pałeczek z kurczaka 2 mniejsze czerwone papryki 2 średnie cebule 1 puszka mleczka kokosowego przyprawa do kurczaka 2 łyżeczki tandoori masala 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1 kopiasta łyżeczka słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie) 1/3 łyżeczki pieprzu sól Pałki z kurczaka umyć i osuszyć. Zasypać przyprawą do kurczaka, podsmażyć na oleju(...)wszystkimi przyprawami. Dobrze wymieszać i wylać na mięso. Naczynie żaroodporne przykryć i wstawić do piekarnika. Piec około 1 godziny w temperaturze 200 stopni. Najlepiej smakuje z kaszą kuskus lub ryżem. Smacznego
kuchnia doskibulionu warzywnego 200 ml mleczka kokosowego tajska bazylia (lub inna) Wykonanie: Cebule pokroić w kostkę i zeszklić w rondlu na kokosowym oleju. Dodać czosnek roztarty z solą oraz pastę curry, kolendrę, kurkumę i imbir. Wymieszać. Po 2 minutach zwiększyć ogień i dodać bataty (obrane i pokrojone w około 1.5 cm kostkę) i marchew (oczyszczoną i pokrojoną w półplasterki). Podsmażyć chwilę(...)rozgotują. Na 2 minuty przed końcem gotowania dodać soczewicę. Na koniec dodać kokosowe mleczko, sok z limonki, chutney i posiekane (niezbyt drobno) listki bazylii. Dobrze wymieszać. Podawać na ryżu lub z jakąś odmianą hinduskiego pieczywa. Najlepiej smakuje po odgrzaniu
zadanie-gotowanieskładniki: 300 g filetów z kurczaka 150 g cebuli 20 g czosnku szczypta ostrej papryki 3 łyżki śmietany 250 ml bulionu 2 łyżki curry 125 ml przecieru pomidorowego natka pietruszki masło wykonanie: Filety kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki, mieszamy z przyprawami i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Cebulę roimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę(...)pokrywką i dusimy przez ok. 20 min. Po tym czasie dodajemy śmietanę, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Opcjonalnie jeszcze przyprawiamy. całość posypujemy natką pietruszki i podajemy np. z ugotowanym ryżem
Domowy Smak Jedzeniawcześniej zamacerować w pachnącej marynacie. Niech Was nie przeraża długa lista przypraw, której trzeba użyć do specjalnej bejcy. Niektóre składniki, jak kurkumę można pominąć, a zamiast niej użyć curry. Obejdzie się też bez ziela angielskiego, choć to przyprawa którą każdy ma w domu tyle że zazwyczaj w kuleczkach, a nie w mielonej postaci. Owoce można jednak łatwo rozetrzeć w moździerzu(...)roztarty w moździerzu ma wyjątkowo przyjemny i świeży aromat. Jako dodatek do shawarmy polecamy Wam bulgur – kaszę, którą można ugotować w 12 minut. Dobrym dodatkiem będzie też kuskus, ryż, lub kasza. Shawarmę można też zapakować do bułki i zjeść jak klasyczny kebab. Tu znajdziecie przepis jak to zrobić . Przepis na shawarmę pochodzi z zestawu lanczy na cały tydzień „Najprostsze
Niedzielny kucharzChutney (wym. czatnej), to uniwersalny dodatek do potraw z mięs (zwłaszcza z drobiu) ryb, serów, potraw z ryżem i do chleba. To rodzaj gęstego, słodko-kwaskowatego sosu na bazie duszonej cebuli z jakimś owocem. Bywa często też bardzo ostry. Zwłaszcza te rodem z Indii. SKŁADNIKI: ok. 1 kg miąższu z mango (dojrzałe ale wciąż lekko twarde) 1-2 łyżki oleju(...)posiekanego drobno świeżego imbiru 200 g drobno posiekanej czerwonej papryki 60 ml soku z ananasa (niesłodzonego) 30 ml octu jabłkowego 50-60 g brązowego cukru 1 ½ łyżki curry w proszku sól gruboziarnista do smaku świeżo zmielony pieprz do smaku 120 g żółtych rodzynek 100 g posiekanych grubo orzechów macadamia Wykonanie: Mango okroić wzdłuż pestki a miąższ pokroić w średnio
Sztuka gotowania w/g Samiryduże marchewki - dwie małe cebule ( ja dałam jedną białą i jedną czerwoną) - 3 małe ząbki czosnku - 1/3 szklanki wiórków kokosowych - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1 łyżeczka curry - pieprz, sół - 2 duże pomidory - 1 średniej wielkości kalafior - 1 łyżeczka soku z cytryny - 200 g jogurtu greckiego Przygotowanie : Pokroić marchewkę, cebule, czosnek i podsmażyć na małym(...)minut, następnie przełożyć do blendera i zmiksować, przelać z powrotem na patelkę, dodać jogurt i ugotowanego kalafiora, wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku. Można podawać samo lub z ryżem. Smacznego
zdrowa vege kuchniajajko1,5 łyżki lnu mielonego złotego odtłuszczonego 5 łyżek kaszy jaglanejPrzyprawy : pieprz ziołowyCukinie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Przyprawiamy pieprzem ziołowy. Możecie użyć więcej przypraw, np curry, ja nie bardzo mogłem, ze względu na gardło. Mieszamy i odkładamy na bok. Pieczarki myjemy i o ile nie są idealnie białe obieramy daszek, kroimy na małe kawałki. Szczypiorek myjemy(...)formujemy kotleciki, które układamy na folii aluminiowej w parowarze. Kasze jaglaną wsypujemy do sitka i płuczemy zimną wodą po czym wsypujemy ją w pojemnik do ryżu i zalewamy wrzątkiem na ok . 0,5 cm powyżej, żeby wchłonęła całą wodę. Jeżeli damy więcej kaszy, poziom trzeba dać wyższy, przy ok 200 g, to będzie już 2 cm.Parowar włączyłem
Parowar FacetaShorba. Przypuszcza się, że pochodzi z Persji, Shorba jest tradycyjnie przygotowywana przez gotowanie na wolnym ogniu mięsa we wrzącej wodzie wraz z solą i aromatyzowana aromatycznymi przyprawami curry i ziołami. Z biegiem lat popularne stały się wegetariańskie warianty Shorba. Shorba pochodzi od arabskiego terminu „Shurbah”, oznaczającego zupę. Moja wersja luźno nawiązuje do tradycyjnej Shorby, co nie zmienia faktu, że jest(...)płatki 1 łyżeczka nasion gorczycy 1 zielone chili , pozbawione nasion i grubo pokrojone 1 łyżka kminu rzymskiego 1 łyżki kolendry 50 ml oleju rzepakowego 1l bulionu warzywnego 50g ryżu basmati Sól Pieprz świeżo zmielony Chutney 200 g pomidorów Piccolo , przekrojonych na pół 1 czerwona cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku , drobno posiekane 1 zielone chili , bez pestek, w połowie drobno
RafalCookolej zielona pietruszka Wykonanie: W garnku rozgrzać olej i dodać kumin, gorczycę i goździki. Mieszać, aż zaczną strzelać. (ten etap można pominąć i użyć południowoindyjskiej mieszanki przyprawowej np. Madras curry ) Dodać roztarty z solą czosnek, imbir i cukier. Zamieszać 2 - 3 razy i zmniejszyć ogień. Dodać cebulę pokrojoną w cienkie piórka i smażyć na małym ogniu do miękkości. Dodać oczyszczoną(...)średnim ogniu, pod częściowym przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa staną się miękkie, ale jędrne (15 - 25 minut). Po zdjęciu z ognia wymieszać z jogurtem. Podawać z ryżem lub chlebkami naan, udekorowane natką
zadanie-gotowaniepieprz 1 kostka rosołowa olej 1 łyżka masła 2-3 łyżki mąki 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego Sposób wykonania: Fileta myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i przyprawiamy curry, papryką słodką, solą i pieprzem. Pokrojone w kostkę cebule smażymy na gorącym oleju, dodajemy rozdrobniony czosnek i mięso. Smażymy, aż mięso będzie lekko podsmażone. Następnie do mięsa wlewamy wodę dodajemy(...)masła dla delikatniejszego smaku. Mąkę mieszamy z wodą i wlewamy do sosu do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości sosu i na koniec dodajemy śmietanę. Zagotowujemy. Indyka podajemy z ryżem. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetą