Składniki (6 dużych sztuk): 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 duża marchewka 1 jajko 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy: sól himalajska, curry, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra, mieszanka ziołowa Przygotowanie: Na patelni rozgrzej olej i podsmaż przez chwilę posiekaną cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj starta na drobnych oczkach marchewkę(...)kotletów, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym na 190*C piekarniku przez 35 minut. Podawaj z warzywami i pieczonymi ziemniakami lub kaszą, ryżem
Zdrowie na języku :Pdzieci. Gorąco polecam! Składniki: 8 pałeczek z kurczaka 2 mniejsze czerwone papryki 2 średnie cebule 1 puszka mleczka kokosowego przyprawa do kurczaka 2 łyżeczki tandoori masala 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1 kopiasta łyżeczka słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie) 1/3 łyżeczki pieprzu sól Pałki z kurczaka umyć i osuszyć. Zasypać przyprawą do kurczaka, podsmażyć na oleju(...)wszystkimi przyprawami. Dobrze wymieszać i wylać na mięso. Naczynie żaroodporne przykryć i wstawić do piekarnika. Piec około 1 godziny w temperaturze 200 stopni. Najlepiej smakuje z kaszą kuskus lub ryżem. Smacznego
kuchnia doskibulionu warzywnego 200 ml mleczka kokosowego tajska bazylia (lub inna) Wykonanie: Cebule pokroić w kostkę i zeszklić w rondlu na kokosowym oleju. Dodać czosnek roztarty z solą oraz pastę curry, kolendrę, kurkumę i imbir. Wymieszać. Po 2 minutach zwiększyć ogień i dodać bataty (obrane i pokrojone w około 1.5 cm kostkę) i marchew (oczyszczoną i pokrojoną w półplasterki). Podsmażyć chwilę(...)rozgotują. Na 2 minuty przed końcem gotowania dodać soczewicę. Na koniec dodać kokosowe mleczko, sok z limonki, chutney i posiekane (niezbyt drobno) listki bazylii. Dobrze wymieszać. Podawać na ryżu lub z jakąś odmianą hinduskiego pieczywa. Najlepiej smakuje po odgrzaniu
zadanie-gotowanieskładniki: 300 g filetów z kurczaka 150 g cebuli 20 g czosnku szczypta ostrej papryki 3 łyżki śmietany 250 ml bulionu 2 łyżki curry 125 ml przecieru pomidorowego natka pietruszki masło wykonanie: Filety kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki, mieszamy z przyprawami i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Cebulę roimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę(...)pokrywką i dusimy przez ok. 20 min. Po tym czasie dodajemy śmietanę, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Opcjonalnie jeszcze przyprawiamy. całość posypujemy natką pietruszki i podajemy np. z ugotowanym ryżem
Domowy Smak Jedzeniawcześniej zamacerować w pachnącej marynacie. Niech Was nie przeraża długa lista przypraw, której trzeba użyć do specjalnej bejcy. Niektóre składniki, jak kurkumę można pominąć, a zamiast niej użyć curry. Obejdzie się też bez ziela angielskiego, choć to przyprawa którą każdy ma w domu tyle że zazwyczaj w kuleczkach, a nie w mielonej postaci. Owoce można jednak łatwo rozetrzeć w moździerzu(...)roztarty w moździerzu ma wyjątkowo przyjemny i świeży aromat. Jako dodatek do shawarmy polecamy Wam bulgur – kaszę, którą można ugotować w 12 minut. Dobrym dodatkiem będzie też kuskus, ryż, lub kasza. Shawarmę można też zapakować do bułki i zjeść jak klasyczny kebab. Tu znajdziecie przepis jak to zrobić . Przepis na shawarmę pochodzi z zestawu lanczy na cały tydzień „Najprostsze
Niedzielny kucharzChutney (wym. czatnej), to uniwersalny dodatek do potraw z mięs (zwłaszcza z drobiu) ryb, serów, potraw z ryżem i do chleba. To rodzaj gęstego, słodko-kwaskowatego sosu na bazie duszonej cebuli z jakimś owocem. Bywa często też bardzo ostry. Zwłaszcza te rodem z Indii. SKŁADNIKI: ok. 1 kg miąższu z mango (dojrzałe ale wciąż lekko twarde) 1-2 łyżki oleju(...)posiekanego drobno świeżego imbiru 200 g drobno posiekanej czerwonej papryki 60 ml soku z ananasa (niesłodzonego) 30 ml octu jabłkowego 50-60 g brązowego cukru 1 ½ łyżki curry w proszku sól gruboziarnista do smaku świeżo zmielony pieprz do smaku 120 g żółtych rodzynek 100 g posiekanych grubo orzechów macadamia Wykonanie: Mango okroić wzdłuż pestki a miąższ pokroić w średnio
Sztuka gotowania w/g Samiryduże marchewki - dwie małe cebule ( ja dałam jedną białą i jedną czerwoną) - 3 małe ząbki czosnku - 1/3 szklanki wiórków kokosowych - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1 łyżeczka curry - pieprz, sół - 2 duże pomidory - 1 średniej wielkości kalafior - 1 łyżeczka soku z cytryny - 200 g jogurtu greckiego Przygotowanie : Pokroić marchewkę, cebule, czosnek i podsmażyć na małym(...)minut, następnie przełożyć do blendera i zmiksować, przelać z powrotem na patelkę, dodać jogurt i ugotowanego kalafiora, wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku. Można podawać samo lub z ryżem. Smacznego
zdrowa vege kuchniajajko1,5 łyżki lnu mielonego złotego odtłuszczonego 5 łyżek kaszy jaglanejPrzyprawy : pieprz ziołowyCukinie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Przyprawiamy pieprzem ziołowy. Możecie użyć więcej przypraw, np curry, ja nie bardzo mogłem, ze względu na gardło. Mieszamy i odkładamy na bok. Pieczarki myjemy i o ile nie są idealnie białe obieramy daszek, kroimy na małe kawałki. Szczypiorek myjemy(...)formujemy kotleciki, które układamy na folii aluminiowej w parowarze. Kasze jaglaną wsypujemy do sitka i płuczemy zimną wodą po czym wsypujemy ją w pojemnik do ryżu i zalewamy wrzątkiem na ok . 0,5 cm powyżej, żeby wchłonęła całą wodę. Jeżeli damy więcej kaszy, poziom trzeba dać wyższy, przy ok 200 g, to będzie już 2 cm.Parowar włączyłem
Parowar FacetaShorba. Przypuszcza się, że pochodzi z Persji, Shorba jest tradycyjnie przygotowywana przez gotowanie na wolnym ogniu mięsa we wrzącej wodzie wraz z solą i aromatyzowana aromatycznymi przyprawami curry i ziołami. Z biegiem lat popularne stały się wegetariańskie warianty Shorba. Shorba pochodzi od arabskiego terminu „Shurbah”, oznaczającego zupę. Moja wersja luźno nawiązuje do tradycyjnej Shorby, co nie zmienia faktu, że jest(...)płatki 1 łyżeczka nasion gorczycy 1 zielone chili , pozbawione nasion i grubo pokrojone 1 łyżka kminu rzymskiego 1 łyżki kolendry 50 ml oleju rzepakowego 1l bulionu warzywnego 50g ryżu basmati Sól Pieprz świeżo zmielony Chutney 200 g pomidorów Piccolo , przekrojonych na pół 1 czerwona cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku , drobno posiekane 1 zielone chili , bez pestek, w połowie drobno
RafalCookolej zielona pietruszka Wykonanie: W garnku rozgrzać olej i dodać kumin, gorczycę i goździki. Mieszać, aż zaczną strzelać. (ten etap można pominąć i użyć południowoindyjskiej mieszanki przyprawowej np. Madras curry ) Dodać roztarty z solą czosnek, imbir i cukier. Zamieszać 2 - 3 razy i zmniejszyć ogień. Dodać cebulę pokrojoną w cienkie piórka i smażyć na małym ogniu do miękkości. Dodać oczyszczoną(...)średnim ogniu, pod częściowym przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa staną się miękkie, ale jędrne (15 - 25 minut). Po zdjęciu z ognia wymieszać z jogurtem. Podawać z ryżem lub chlebkami naan, udekorowane natką
zadanie-gotowaniepieprz 1 kostka rosołowa olej 1 łyżka masła 2-3 łyżki mąki 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego Sposób wykonania: Fileta myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i przyprawiamy curry, papryką słodką, solą i pieprzem. Pokrojone w kostkę cebule smażymy na gorącym oleju, dodajemy rozdrobniony czosnek i mięso. Smażymy, aż mięso będzie lekko podsmażone. Następnie do mięsa wlewamy wodę dodajemy(...)masła dla delikatniejszego smaku. Mąkę mieszamy z wodą i wlewamy do sosu do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości sosu i na koniec dodajemy śmietanę. Zagotowujemy. Indyka podajemy z ryżem. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąodsączonej (opcja - jak robię mleko to szkoda mi wywalać) około pól szklanki mleka kokosowego 2 duże pomidory Wykonanie Podsmażamy pokrojone: paprykę , cebulę i pora. Solimy i pieprzymy. Dodajemy paprykę, curry, utarty imbir i zmiażdżony czosnek. Dodajemy pulpę kokosową jeśli mamy oraz pokrojone w kostkę pomidory (ja używam sparzone i obrane ze skórki). Wlewamy ciupkę mleka kokosowego i dusimy z minutkę(...)Mleka można dać mniej w zależności od wysokości ryby - zawsze można dolać). Dusimy około 15 minut. Możemy zostawić trochę pietruszki do posypania na wierzchu. Podajemy z kaszą jaglana lub ryżem
Lubczyk i Waniliapiersi kurczaka 3-4 łodygi selera naciowego 200 g mandarynek z syropu 1 cebula 1/2 pęczka świeżej kolendry 1/2 szkl. słodkiej śmietany 30% (lub mleczka kokosowego) 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżeczka kurkumy sól pieprz oliwa Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni. Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, dodać do cebuli i podsmażać kilka minut. Łodygi(...)Dodać pozostałe przyprawy i dusić pod przykryciem ok. 15 minut. Pod koniec dodać śmietanę, posiekaną kolendrę i mandarynki odsączone z syropu. Doprawić ewentualnie solą i delikatnie wymieszać. Podawać z ryżem
zadanie-gotowanieśmietana gęsta 3 łyżki, woda 3 szklanki, natka pietruszki 1 pęczek, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku z olejem rzepakowym wymieszać paprykę, pieprz, kucharka, rozkruszyć liście curry i natrzeć dobrze udka kurczaka, schować do lodówki na kilka godzin do szybkowara dodać 1 łyżkę masła i zeszklić pokrojone pory z pieczarkami włożyć z marynatą udka kurczaka, wlać wodę(...)makę wymieszać z wodą i śmietaną, wlać do wywaru mieszając doprowadzić do zagotowania i zagęszczenia sosu wsypać natkę pietruszki i dodać przyprawę w płynie do smaku podać z ziemniakami, ryżem lub z czym się lubi.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięobieramy i drobno siekamy. Imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Na woku lub patelni rozgrzewamy olej kokosowy, na którym szklimy cebulę z czosnkiem dodając następnie imbir i pastę curry aby puściły smak. Na podsmażone przyprawy wrzucamy pokrojony filet z indyka. Obsmażamy z każdej strony. Do obsmażonego indyka dodajemy pocięte na kawałki pomidory z puszki wraz z sokiem(...)ugotowaną fasolkę szparagową mieszamy dokładnie. Kaszę quinoa gotujemy w oddzielnym garnku. Potrawkę podajemy z kaszą lub dodajemy ją do potrawki i mieszamy. Można także podać standardowo z ryżem
Bon appetit mon amierozgrzewam na mały ogniu oliwę z korą cynamonu i anyżem. Po około 3 minutach dodaję drobno posiekaną cebulę. Całość podsmażam do zeszklenia.Dodaję 1/2 szklanki mleka kokosowego i pastę curry. Kiedy składniki się połączą dodaję pokrojonego w kostkę bakłażana i pokrojoną w plasterki cukinię. Zalewam wywarem warzywnym i duszę około 10 minut. Dodaję sparzone, pokrojone w kostkę pomidory i dusze(...)dodaje pokrojone liście jarmużu. Podduszam jeszcze 3 minuty, zalewam pozostałym mlekiem kokosowym, dodaje sok z limonki. Do sosu wkładam podsmażony paneer. Delikatnie mieszam i ściągam z ognia. Podaję z ryżem albo chlebkiem naan. Smacznego
Magiczna kuchnia Darii