esencja kuchni azjatyckiej. Ja lubcie takie smaki , a Wy ? Jeśli tak to wypróbujecie ten przepis. Składniki: 600 g filetu indyka 1 duża cebula 4 łyżeczki czerwonej pasty curry 2 łyżeczki gram masala 2 łyżeczki carry 2 cm imbiru 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej 1 łyżeczka koncentratu 200 ml pasty pomidorowej 1 puszka mleczka kokosowego(...)cytrynową. Całość wymieszać. Gotować na wolnym ogniu ok.30 minut, do miękkości mięsa. Na ostanie 5 minut dodać pokrojone na cząstki pomidory koktajlowe oraz doprawić do smaku cukrem. Podawać z ryżem, posypać natką pietruszki
Delicious Titbitsłyżek mąki ziemniaczanejolej Wykonanie:Oczyścić kurczaka, odciąć mięso od kości. Pokroić na większe kawałki- kęsy.W misce rozbijamy jajko, dolewamy sok pomarańczowy, dodajemy sól, cukier, sos sojowy i curry. Łączymy i dodajemy kurczaka. Odstawiamy kurczaka na 20 min. Dodajemy mąki, mieszamy by kurczak połączył się z mąką. W woku, lub na patelni na głębokim oleju smażymy kurczaka- porcjami ( ja smażyłam(...)soku pomarańczowego. Na koniec dodajemy kurczaka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżka w sosie. Do obiadu na łyżce oleju sezamowego podsmażyłam pół brokuła i całą marchewkę. Kurczaka możemy podawać z ryżem lub chińskim makaronem- noodlami.Smacznego
Smaki Edytyłyżki masła 3 łyżki oliwy z oliwek sól do smaku Pokrój cebulę w kostkę. W garnku z grubym dnem rozpuść masło i zeszklij cebulę razem z papryką w proszku, curry, kminem rzymskim i pieprzem. Następnie dodaj pokrojony w plasterki czosnek i smaż przez minutę. Pokrój mięso na małe kawałki i podsmaż na patelni na oleju posypując kurkumą. Przełóż mięso(...)Odcedź bataty z wody. Rozgrzej olej i usmaż frytki . Wyłóż gulasz na miskę, posyp pietruszką, a na wierzchu ułóż frytki z batatów. Posyp solą morską gruboziarnistą. Podaj gulasz z ryżem lub kaszą bulgur i sałatą. The post Gulasz wołowy z żółtą soczewicą i frytkami z batatów appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniakukurydzą ; blog: teczasmakow FASOLA Bezglutenowe ciasto z fasoli i bananów ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Surówka z mango i fasoli mung ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Ryż z czarną fasolą ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Ekspresowe chili con carne z fasolą ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Florencka (toskańska) zupa z fasoli (ribollita) ; blog: Smakołyki Angeli(...)błękit Sałata rzymska z boczkiem, fasolą i fetą ; blog: Czerwień i błękit Gruzińskie ciasto z czerwonej fasoli ; blog: Hajduczek naturalnie Fasolka po bretońsku ; blog: To i owo stokrotki Fasolowe curry z morszczukiem ; blog: U stóp Benbulbena Sałatka z buraków i czerwonej fasoli ; blog: Mops w kuchni Minestrone z fasolką i makaronem ; blog: lejdi of the house Biała fasola z pietruszką
Weekendy w domu i ogrodziekolendry, olej do woka, Podgrzać olej w garnku, podsmażyć cebulę aż będzie szklista. Dodać mięso i podsmażać około 5 min. Cały czas mieszając drewnianą łyżką dodać pastę curry, pomidory, trawę cytrynową, mleko kokosowe, szklankę ciepłej wody i sos rybny. Zmniejszyć ogień i gotować 20 min. 5 minut przed podaniem dodaj liście kafiru w całości(...)które miało na celu przybliżenie nam produktów z azjatyckiej oferty Lidl. Oprócz zupy Khao poun przygotowaliśmy również: Lap neua - tajska sałatka z polędwicą wołową i kolendrą, Nasi goreng - "smażony ryż" - tradycyjne danie kuchni malajskiej i indonezyjskiej. Atmosfera podczas spotkania, jak zawsze była bardzo sympatyczna a Pascal dzielił się z nami wiedzą zdobytą podczas podróży po Azji. Produkty, użyte podczas
królestwo garówzamówić podczas pierwszej wizyty w Indiach? Daniem ogólnoindyjskim jest thali - zestaw przekąsek składający się z ryżu lub roti (indyjski chlebek), warzyw w sosie, ostrych marynat oraz często mięsa. Drugim uniwersalnym daniem indyjskim jest dal, czyli rodzaj gęstej zupy z soczewicy. Charakterystyczną potrawą jest dosa, czyli cienkie, suche naleśniki wyra(...)kawałki chleba prawą ręką i nabierając na nie jedzenie. Źródło: http://www.satyamsweetmart.com/thali.php THALI Kuchnia Indii jest tak różnorodna jak ich kultura - od północno-zachodniego tanduri po południowe ostre curry Trudno wyobrazić sobie indyjską kuchnię bez przypraw, uzywanych nie tylko dla polepszenia smaku, ale także do pobudzenia apetytu i procesów trawiennych. Wiele uwagi poświęca się temu, by przyprawy podkreślały oryginalny
ClauditteMissCookingChicken Saag jest jednym z klasycznych indyjskich curry. Wyróżnia się dodatkiem szpinaku i często śmietany. W przeszłosci pojawiła się już wersja z tofu . Dziś zapraszam na przygotowanie w nieco inny sposób drobiowe saag. Składniki (4 porcje) -450 g rozdrobnionego szpinaku -500 g filetu z kurczaka -1 cebula -2 ząbki czosnku -1 łyżeczka startego świeżego imbiru -1 łyżeczka kminku(...)cebula się zeszkli. Dodać pozostałe przyprawy, szpinak i pomidory z puszki. Wymieszać. Poddusić około 10 minut, mieszając. Dodać śmietankę i poddusić jeszcze 5 minut. Podawać na gorąco z ryżem basmati lub chlebkami naan . Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 333 kcal Tłuszcz: 19,4g Białko: 31,3g Węglowodany: 7,5g Smacznego
Zielona Kuchniasensacja dla smakowych kubków. Gulasz z kurczaka i soczewicy Uwielbiam jesienią mięsne gulasze. Są sycące i można je jeść z czym popadnie. Jeśli mam w domu ryż serwuję ryż. Dla urozmaicenia często podaję gulasz z kaszą lub ziemniakami. Lubię gulasze gdzie obok mięsa są również warzywa. Poza tym mięsny gulasz można ugotować nawet z kurczaka. Placki ziemniaczane(...)prostu to co mam pod ręką. Nic dziwnego, że za każdym razem ziemniaczane krokiety inaczej smakują. Nudna deszczowa jesień, a do tego nudny obiad….o nie, nie! Curry z kurczakiem Idealnym daniem na jesienne chłody to curry. Muszę przyznać, że moje curry lubi cała rodzina. Co prawda mamy różne wymagania odnośnie ostrości curry, ale staram się zawsze jakoś wypośrodkować
codojedzeniasmaczne i wyszukane. Jagnięcina gości na świątecznych stołach. W Grecji jagnięcina stała się podstawą wielu narodowych dań. U nas w domu często jemy jagnięcinę. Piekę polędwicę z jagnięciny , gotuję curry lub gulasz . Dzisiaj proponuję przepis z jagnięciny, marokański tagine. Przepis z jagnięciny -tagine Składniki: 800 g jagnięciny, karkówka 1 cebula 1 czosnek solo ½ łyżeczki suszonych chili płatków po 1 łyżeczce(...)małym ogniu przez 75 minut. Mięso powinno być bardzo miękkie. Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj rodzynki. Ugotowany gulasz posyp natką pietruszki lub kolendrą. Podaj tagine z szafranowym ryżem . Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Przepis z jagnięciny – marokański tagine appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaDzisiaj na obiad jagnięcina. Potrawa pochądząca z Pakistanu, w której trudno byłoby sie nie zakochać. Delikatne mięso, przełamane ostrością przypraw I delikatnością joguru, pozostawia u
Smaki Edytykalafiora ( u mnie ok. 400 g ) -jedna czerwona papryka słodka -150 g kiełbasy krakowskiej z pieprzem -1 duża cebula -1 mała cukinia (ok. 150 g ) -1/2 łyżeczki curry -1/2 łyżeczki papryki słodkiej -1/2 łyżeczki ziół prowansalskich -szczypta papryki ostrej -szczypta pieprzu czarnego -sól do smaku -150 g jogurtu naturalnego -1 łyżka mąki kartoflanej -olej(...)mąką i zagotowujemy, pamietając o mieszaniu, żeby nie zrobiły sie grudki. Gotową potrawkę posypujemy na talerzu dowolną zieleniną. Można ją spożywać jako samodzielne danie lub np. z ugotowanym ryżem czy kaszą jaglaną. Świetnie się będzie komponować z pieczonymi ziemniaczkami
Kulinarne przemysleniakoleżanki, zajadały ze smakiem ! Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 szklanki wody 1 łyżeczka soli 4 duże marchewki 2 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki cayenne 1 łyżeczka curry w proszku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru pieprz świeżo mielony łyżeczka soku z cytryny 3 jajka 2 łyżki oleju do smażenia 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka masła Wodę zagotować(...)zimno. Klops ryżowo jajeczny Wspaniale smakuje z sosem koperkowym lub pomidorowym! Składniki 3/4 szklanki szklanka ryżu 8 jajek ugotowanych na twardo 2 surowe jajka 40 dag pieczarek 1 mały por 50 g orzechów włoskich 3 cebulki dymki sól, pieprz 1 łyżka oleju Ryż ugotować w osolonej wodzie na miękko. Pieczarki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, por pokroić
Mój pomysł naCurry pieczarkowe...Szybkie, proste i pyszne!Aromatyczny, lekko pikantny indyjski sos.Kawałki pieczarek.Idealne jako samodzielne danie lub jako dodatek.Pycha! Składniki:500 g pieczarek;1 duża, biała cebula;2 cm kawałek imbiru;2 ząbki czosnku;Puszka krojonych pomidorów (waga z zalewą 400 g);1/2 łyżeczki kuminu;1/2 łyżeczki kolendry;1/2 łyżeczki kardamonu;1 łyżeczka garam masala;1/4 łyżeczki płatków chili(...)puszki wraz z zalewą. Dusić, co jakiś czas mieszając, aż sos odparuje do połowy, a potrawa nieco zgęstnieje.Posolić do smaku.Na końcu dodać czubatą łyżkę jogurtu.Podawać z ryżem, plackami roti (jak u mnie), czy chlebkami naan.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jogurt naturalny można zastąpić jogurtem greckim lub gęstą, kwaśną śmietaną o zawartości tłuszczu 18 %.Z dodatku płatków chili można
Gospodyni Miejskazgęstnienia) sosu. Negimaki (gdy mięso „odpocznie”) kroimy na kawałki grubości nie większej, jak 2,5 cm (na jeden kęs). Podajemy posypane sezamem, z przygotowanym sosem z marynaty i ugotowanym ryżem. R A D Y: Wołowinę na negimaki wybieramy zawsze dobrej jakości, najlepsza będzie polędwica. Shiitake to japońska nazwa, która wzięła się od drzewa shii, na którym te grzyby są uprawiane(...)smakiem i taki też smak nadaje potrawom, zawiera bowiem aż 12% kwasu winnego (naturalny cukier, który także występuje w strąkach nie równoważy dużej zawartości kwasu). Dodaje kwaśnego smaku potrawom curry, sosom, marynatom. W Azji, skąd dotarł z Afryki przez Bliski Wschód, jest szczególnie popularny w Tajlandii i Indiach, poza Azją – w Meksyku. W Europie jest jednym ze składników sosu
mojewypiekiinietylkoKażdy sklep , każda restauracja , każdy dom ma swój własny przepis, dlatego przyprawa ta może mieć różne smaki. Ras el hanout można stosować do bardzo wielu potraw zaczynając od ryżu i kuskusu, duszonych warzyw, przez wszelkie dania mięsne i dania z ryb, na szczególnie popularnym w Maroku gulaszu tajine ko ńcząc. Ja czasami dodaję ją do masła, któremu(...)mielonej prażonej cebuli 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonych suszonych płatków róży 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki mielonego anyżu Źródło
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataszklanki bułki tartej majeranek, curry, słodka papryka, sól, zioła prowansalskie 1,5 l bulionu Składniki na sos: 3 marchewki pietruszka 1/2 selera 1/2 cukinii mały por majeranek, curry, słodka papryka, sól, zioła prowansalskie łyżeczka masła łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: 1.Mięso włożyć do sporej miski. Zetrzeć cukinię i marchewkę na najmniejszych oczkach i dodać do mięsa. Dodać przyprawy, jajko(...)totalnej miękkości i odparowania części bulionu. Następnie całość blendujemy, przyprawiamy do smaku i zagęszczamy mąką ziemniaczaną. 6. Gdy sos jest gotowy, wrzucamy spowrotem pulpety. Gotowe! Podajemy z ziemniaczkami, ryżem lub kaszą – jak kto woli
Mama z miasta