minut. Na patelni na rozgrzanej oliwie zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę. Papryczkę chlli pokroiłam w krążki i wsypałam do cebuli. Wymieszałam. Po chwili dodałam przecier pomidorowy i pastę Curry. Dokładnie wymieszałam i wszystko smażyło się na średnim ogniu, tak, żeby warzywa się tylko zeszkliły. Teraz kolej na mango. Dodałam pokrojone w kostkę. Na koniec dołożyłam jogurt i majonez(...)poprzecznie na dość grube plastry. Na talerzu położyłam porcje sosu ,na którym ułożyłam kawałki mięsa, na wierzchu znów dałam porcje sosu. Mojego Kurczaka Koronacyjnego podałam z krążkiem ryżu. Pyszne, wykwintne danie. Czyli... obiad po królewsku. Mam nadzieję, że tak podany kurczak zasmakuje Wam. Jest doskonały, a aksamitny sos przyprawi Was o zawrót głowy, bo danie jest naprawdę
Kuchnia u Krysiserwować U nas to obiadowy klasyk. Podsmażony kurczak, kukurydza z puszki, pomidory świeże, cebulka, kapusta pekińska i góra posypana startym żółtym serem. Jeśli tylko kapustę pekińską zastąpicie np. ryżem czy makaronem, to takie danie z powodzeniem można serwować na ciepło, zapiekając przez chwilę w piecyku czy też podgrzewając w mikrofali. Możecie tutaj dorzucić ogórka, jajko na twardo, awokado, buraka upieczonego(...)liści kapusty pekińskiej 2 średnie pomidory 1 czerwona cebula 1/2 puszki kukurydzy Sos 2 ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 2 łyżki keczupu sól, pieprz, curry, papryka słodka, odrobina cukru Sposób przygotowania Sos Składniki wymieszać na gładki sos. Sałatka Wszystkie składniki (z wyjątkiem sera i kukurydzy) myjemy i siekamy w kostkę, cebulkę w półplastry. Wsypujemy do miski
Mieszam w Garnkuokoło 3 porcje potrawki przygotujcie: 500 g drobiowej wątróbki duże jabłko dwie średnie cebule, ja użyłam czerwonych czubatą łyżkę brązowego cukru łyżeczkę startego imbiru (lub w proszku) sól łyżkę curry pół łyżki kurkumy ok. 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, więcej jeśli wolicie ostrzejszą wersję kilka ziarenen kminu rzymskiego wodę, około 0,5 l mąkę tłuszcz do smażenia Na niewielkiej ilości tłuszczy(...)ląduje garnka. Wszystko razem dusimy pod przykryciem jakieś 10 minut. Dodajemy przyprawy, dosalamy. Po kilku minutach możemy serwować. Potrawka świetnie skomponuje się z ziemniakami, czy kaszą. Ja ugotowałam ryż typu basmati, dodając pod koniec oprócz soli także nieco kurkumy, by uzyskać piękny, złoty kolor
PichceniomaniaPiątnica to firma zajmująca się konfekcjonowaniem i sprzedażą produktów w kategoriach: ryżu, przypraw, kasz, płatków, roślin strączkowych, bakalii, herbat i innych. Sama także stała się producentem wielu rodzajów kasz. Oferowane produkty pochodzą z pewnych i sprawdzonych źródeł, dzięki czemu klient ma pewność, że towar który zakupił jest wysokiej i dobrej jakości. Jednak jakość to nie wszystko :) Piątnica oprócz świetnego(...)się, jednak w końcu mi się udało i w swojej paczce znalazłam: Czarnuszka w ziarnach Stewia w liściach Koper włoski Marchewka suszona w płatkach Papryka czerwona w płatkach Curry Estragon Cząber Zioła prowansalskie Przyprawa naturalna Cynamon mielony Cynamon w laskach Wanilia w laskach Sól himalajska Rodzynki Golden Śliwka suszona Morela suszona Orzechy brazylijskie łamane Orzechy Pecan Kawa mielona
Zdrowie na języku :PCukinia ma wiele twarzy :) zwłaszcza, w pełni sezonu ... Dziś jej odsłona w połączeniu z makaronem i kurczakiem w śmietanowym sosie. Bardzo smaczne, proste połączenie. Składniki
Walijskie PichcenieZnajdziecie go w produkcie 3 steps – w którym w osobnych saszetkach są przyprawy, pasta przyprawowa i sos pomidorowy. W saszetce z przyprawami jest czarny pieprz, chilli, goździki, liście curry i gorczyca, w drugiej saszetce z pastą przyprawową znajdziecie już większą ilość przypraw w tym kolendrę, kurkumę, kmin rzymski i kozieradkę. W ostatniej największej saszetce znajdziecie sos pomidorowy(...)wielkości batat – pół szklanki zielonej soczewicy – 1 opakowanie Madras Meal KIT – prosty sos w 3 krokach -1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek – do podania: ryż, domowe chlebki naan – świeże listki kolendry do przybrania Przygotowanie: Soczewicę namocz przez 10-20 minut przed zagotowaniem. Batata obierz i pokrój w kostkę o boku
nietylkopasta.plChicken fillets marinated in yoghurtSkładniki.2 piersi z kurczaka dużeMarynata.15 dag jogurtu naturalnego1 łyżeczka mielonej kolendry1/2 łyżeczki curry1/2 łyżeczki kminku rzymskiego1 liść limetypieprzsól1 łyżka wina
Kulinarny karnet Christopheramałych i tych dużych. Spakujmy więc plecaki, załóżmy wygodne buty i razem, jak na przyjaciół przystało, wyruszmy w nieznane. Wyciągnijmy kciuki, stojąc na szosie, zwiększając swoje szanse na niezapomnianą przygodę. CURRY Z CUKINII I SZPINAKU. /własny;/ na 4 porcje 1 niewielka cukinii 3 szklanki posiekanego świeżego szpinaku (bez ogonków) 1 cebula puszka mleka kokosowego (400ml) ok. 1/2 szklanki bulionu warzywnego(...)dodaję szpinak. Kiedy zmniejszy swoją objętość, wlewam mleko kokosowe, odrobinę bulionu warzywnego. Gdy cukinia zmięknie, a sos zgęstnieje, doprawiam solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podaję z ugotowanym ryżem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiugotować kwadrans z minutami wystarczy, żeby smakować zdrową, energetyczną sałatkę. Czas: 15-18 minut Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji: 2 duże Przepis pochodzi z bloga FitMenCook Kevina Curry , mistrza krótkiej formy kulinarnej, autora mnóstwa świetnych potraw, szybkich i łatwych do zrobienia. Kevin jest pakerem:) i przykłada ogromną wagę do diety katogenicznej, nisko węglowodanowej, wysoko tłuszczowej i energetycznej. Lista składników(...)gdzie silne są wpływy kuchni meksykańskie, których filarami są kukurydza i czerwona fasolka. W oryginalnym przepisie bazę do sałatki stanowi komosa ryżowa, rzecz na świecie równie powszechna jak ryż basmati – wszędzie, poza Polską. W Polsce to rarytas, który dostać trudno, a jeśli już jest to trzeba za nią zapłacić jak za zboże. Głupie opakowanie 200 g kosztuje w hipermarkecie
Niedzielny kucharztarce o małych oczkach. Imbir obrać i zetrzeć na tarce od drobnych oczkach. Papryczkę chilli drobniutko posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać sok z cytryny i jamajską przyprawę curry i dokładnie wymieszać. Kurczaka umyć, dokładnie oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do mieszanki przypraw, czosnku, imbiru i chilli. Wszystko dokładnie wymieszać, aby kurczak pokrył się przyprawami. Przykryć folią(...)uchylić pokrywkę i powoli gotować do czasu aż ziemniaki będą miękkie, od czasu do czasu mieszać. Pod koniec gotowania ewentualnie doprawić solą i sokiem z cytryny. Podawać z ryżem, a najlepiej z ryżem z czerwoną fasolą . Smacznego
Codzienne Gotowaniezapach i smak curry oraz kurkumy. Składnik dla 4 osób: - 1 kg mięsa z piersi kurczaka - 1 puszka mleczka kokosowego - 3 ząbki czosnku - sok z połowy cytryny - 3 łyżeczki curry - 3 łyżeczki kurkumy - 1 łyżeczka imbiru - 3 papryczki chili peperoncini, możecie ją zastąpić papryką w proszku - pieprz - 4 łyżki oleju kokosowego - 3 łyżki oliwy sól właściwie jest zbędna, ale sami(...)rozgrzać olej kokosowy, włożyć schłodzonego kurczaka, chili i czosnek. Obsmażyć do wyparowania wody, ciągle mieszając. Następnie dodać mleczko kokosowe, zmniejszyć ogień i wszystko razem chwilę dusić. Podawać z ryżem, kuskusem lub kaszą jaką lubicie
Apetyczna babeczkajuż wiedziałam, że muszę z nich zrobić obiad. Uwielbiam dania jednogarnkowe to poszperałam w spiżarni i wykombinowałam danie, którym sama się zachwyciłam i zajmuje miejsce drukiem tuż za curry z dynią i ze szpinakiem ( tu znajdziecie przepis ). Dodatkowo byłam z siebie dumna, bo Nina zjadła obiad z wielkim apetytem i do tego dała mi 10/10, a na co dzień(...)orzechów najlepiej włoskich/pekan 100 g suchej czerwonej soczewicy 2-3 łyżki octu balsamicznego z czerwonego wina (można zastąpić cytryną z dodatkiem np. syropu z agawy, ryżu, klonowym) 3 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Bakłażany pokrój w półplasterki/kostkę wielkości nie większej niż 3 cm i wrzuć na rozgrzany olej w dużej głębokiej patelni lub garnku. Smaż około
greenscarfidealny sprzęt dla zabieganych bo umożliwia przygotowanie kilku dań jednocześnie, więc pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Co można ugotować na parze? Do gotowania na parze znakomicie nadają się warzywa, ryż, kasze oraz chude mięso (drób, cielęcina) i ryby. Potrawy ugotowane na parze wcale nie muszą być mdłe i bez smaku. Chcąc podkreślić smak i aromat potraw, można wcześniej zamarynować produkty(...)szałwii i zawijamy w plastry szynki. Tak przygotowane mięso gotujemy na parze przez 25 minut. PUREE Z MARCHEWKI Z CHILI Składniki: 3 duże marchewki 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki curry w proszku 1/2 papryczki chili 3 łyżki śmietany sól Przygotowanie: Marchewki obieramy i kroimy w 0,5 cm plastry. Gotujemy na parze około 20 minut. Ugotowaną marchewkę wkładamy do kielicha
Smakowity Blog Kulinarnytalyrz, to żech jeszcze sie wziōn 14 za wytōnkiwanie 15 resztkōw ze patelni. Co potrza? 500 g krewetkōw 1 banan 1 keliszek wina 100-150 ml śmiytōnki ździebko 16 curry ździebko chili 1 cebula 1 zōmbek czosku 1 łeżka masła klarowanego 3 łeżki oliwy trocha pokrajanyj 17 natki pietruszki Na maśle klarowanym i oliwie zeszklijcie pokrajanoł cebula, dociepcie(...)tego jeszcze natka, niech sie ze 2-3 minuty powarzi na małym ôgniu i mogecie sie brać za jedzynie- do tego potrzebnoł je yno jako dobroł bōłka abo trocha ryżu. Smacznego 1 są; ō- samogłoska w wymowie między o i u 2 które 3 je 4 wyglądamy 5 jak 6 dzieci 7 które 8 prezenty 9 niektórzy 10 wpadłem
Chop w kuchnimięso wołowe. Bardzo lubię je w azjatyckim wydaniu. Dziś podam wołowinę po wietnamsku na ostro (przepis autorski) Składniki: 300 g wołowiny z udźca 8 suszonych grzybków mung 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka chilli w proszku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka cukru trzcinowego olej do smażenia 4 posiekane ząbki czosnku 1 posiekana w kostkę cebula 6 łyżek mleczka koksowego 2 łyżki(...)następnie dodaj do woka mleczko kokosowe i posiekane grzyby mung, zamieszaj smaż wszystko razem jeszcze chwilę, a na koniec dodaj uprażone orzeszki ziemne podawaj z makaronem ryżowym lub z ryżem moje inne przepisy na wołowinę znajdziesz tutaj Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujeduży lub 2 małe kalafiory 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 2 puszki mleka kokosowego (każda po 400 ml) 1 szkl. wody 1-1,5 łyżeczki curry 1 łyżeczka kurkumy ok. 1 łyżeczka przyprawy garam masala ok. 1/2 łyżeczki ostrej papryki szczypta cynamonu sól morska Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w niedużą kostkę. Kalafiora dzielimy(...)mleczkiem kokosowym i gotujemy pod przykryciem (do pożądanej miękkości kalafiora). Gdyby sos był za rzadki, redukujemy go do pożądanej konsystencji. Jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy całość solą. Podajemy z ryżem
Smaki Na Talerzu