około 1 łyżki sól i pieprz, do smaku W sporym garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i smaż 3-4 minuty, aż zacznie mięknać. Dodaj czosnek, jeśli używasz, i pastę curry i smaż kolejne 2-3 minuty, mieszajac jak najczęściej. W międzyczasie zagotuj wodę w niewielkim rondelku. Wrzuć słodkie ziemniaki i gotuj około 5 minut - powinny być podgotowane, ale nie całkowicie(...)gotuj kolejnych 5-7 minut, lub do czasu, aż warzywa będa miękkie. Na 2-3 minuty przed końcem gotowania dorzuć szpinak. Podawaj od razu, z ugotowanym na sypko ryżem basmati i/lub chlebkami naan. Znakomicie nadaje się też do mrożenia - ja do porcji przeznaczonych do zamrażarki nie dodaję szpinaku, można dorzucić go w ostatniej chwili przy odgrzewaniu. Przepis
Lejdi of the housebędzie idealny... SKŁADNIKI 2 pojedyncze filety z kurczaka 2 łyżki oleju kokosowego 1 duża marchewka 1 jabłko 0,5 szklanki mleka kokosowego 1,5 szklanki wody 1,5 łyżki curry 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka ziaren kolendry 0,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki kardamonu 0,25 łyżeczki chili 0,25 łyżeczki białego pieprzu 0,25 łyżeczki(...)czasu mieszając. Gdy tak się stanie dodajemy starte na grubej tarce jabłko i mleko kokosowe; dusimy jeszcze przez chwilę aż jabłko rozsmaży się. Tak przygotowany sos podajemy z ryżem, posypany sezamem (wcześniej podprażcie go chwilę na suchej patelni) i polany jogurtem
Czary - gary w kuchniszklanki słodkiej śmietany kremówki 1 duża łyżka musztardy 1 łyżeczka miodu sól i pieprz do smaku Mięso umyć, podzielić na cienkie płaty, przyprawić z obu stron słodką papryką, curry, granulowanym czosnkiem oraz tymiank iem. Kłaść na każdym płacie po 2 figi i zwijać w roladę. Spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać masło, obsmażyć roladki ze wszystkich stron na lekko złoty(...)dusić kilka minut na niewielkim ogniu. Doprawić solą i pieprzem. Można dodać również do smaku nieco soku z cytryny, by sos nie był za słodki. Roladki można podać z ryżem lub kaszą jaglaną i surówką
Czerwień i błękitDanie dla miłośników kuchni hinduskiej. Pikantne, ale bardzo aromatyczne i smaczne. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 duża cebula 2 szklanki ciepłej wody 1 papryczka chilli
O kuchni z uczuciempożywne i sycące danie dla całej rodziny*. Bardzo proste w przygotowaniu, w którym pomóc mogą nam nasze dzieci. Piersi indyka marynowane są w mleku kokosowym, wymieszanym z mieloną przyprawą curry, czosnkiem, sokiem i skórką z limonki, bazylią oraz miodem, natomiast warzywa – cukinia i czerwona papryka – w sosie sojowym, również z odrobiną miodu. Tak zamarynowane składniki nabijane są naprzemiennie(...)lubiącym dań pikantnych możemy podać szaszłyki bez sosu. “Tajskie szaszłyki z indyka z warzywami, pieczone w piekarniku lub na grillu” świetne będą na obiad z ugotowanym ryżem jaśminowym lub na kolację bez dodatków. * Na pomysł zrobienia takich szaszłyków wpadła moja 7-letnia córcia, która przyleciała do mnie z książką ze zdrowymi przepisami i pytaniem, czy możemy razem ugotować
Moja Delicjakorzeniu 2 suszone papryczki chili sól pieprz 1 op.chińskiej mieszanki 1 pęczek dymki olej 1 łyżeczka kurkumy 1 szkl.bulionu 1 łyżka łagodnej pasty curry lub 2 kostki bulionowe curry 1/2 pęczka natki ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Czosnek i imbir obrać,drobniutko posiekać .Chili pokruszyć.Dymkę pokroić na kawałki najpierw myjąc ją.Mięso opłukać,osuszyć.Pokroić w dość grubą kostkę,zrumienić w woku(...)mnie o tak dużą pokrywkę).Dusimy ok.5 min,nie dłużej.Na ok 2 min.przed końcem dokładamy dymkę czyli szczypior z cebulkami.Ponownie przyprawiamy do smaku.Posypujemy zieloną pietruszką i podajemy z ryżem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiKebab jest potrawą kuchni orientalnej. Jest to zwłaszcza danie kuchni tureckiej. Dziś proponuję moją wariację z salsą z bakłażana,nutką curry,imbiru i kurkumy. Składniki mięso: piersi z indyka/kurczaka curry kurkuma imbir czosnek ostra czerwona papryka pieprz,sól oregano oliwa Salsa z bakłażana: 1 szt.bakłażanu 1/2 małej cukini puszka czerwonej fasoli czerwona świeża papryka 1 szt.cebuli pasta pomidorowa czosnek(...)Dusiłam aż warzywa zmiękną. Piersi z indyka pokroiłam na cienkie paseczki. Doprawiłam przyprawami,polałam oliwą i odstawiłam na około godzinę do lodówki. Podsmażyłam je na oliwie na patelni. Ugotowałam ryż z dodatkiem kurkumy. Gdy ryż się gotował, przygotowałam sos. Do miseczki wlałam jogurt. Dodałam pokrojone,obrane kiszone ogórki,ząbki czosnku, fetę i świeży koperek. Wszystko zmiksowałam. Podawałam ryż
potrawyregionalneokoło 5 minutach dodałam kawałki ziemniaka. Dodałam starty na tarce korzeń imbiru i czosnek. Wymieszałam warzywa. Następnie po około 5 minutach wsypałam pokrojoną dynię. Przyprawiłam pastą curry i garam masalą. Posoliłam do smaku. Kolej na mleczko kokosowe. Daje cudowny kokosowy smak i rewelacyjnie sprawdza się w zupach i sosach. Wymieszałam wszystko i zalałam wodą. Można zamiast niej(...)lubicie dynię to polecam również: KLUSKI Z DYNIĄ ZIEMNIAKAMI I PARMEZANEM LECZO WEGETARIAŃSKIE PLACUSZKI DROŻDŻOWE Z DYNIĄ DYNIA MARYNOWANA ZUPA Z DYNI NA MLEKU WCZESNOJESIENNA MINESTRONE DYNIA Z RYŻEM
potrawyregionalnemojej ostatniej podróży ;) Grillowany filet z indyka, a do tego sos bananowy. składniki na sos: 3 banany mała cebula 1 łyżka masła 1 szklanka wody 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego sól do smaku wyciśnięty sok z połowy cytryny Banany obieramy, kroimy w cząstki, zalewamy sokiem z cytryny i mieszamy. Cebulkę kroimy drobno(...)będzie zrumienione i soczyste. Po upieczeniu owijamy w folię aluminiową i pozostawiamy tak na kilka minut. Przed samym podaniem posypujemy kolorowym pieprzem. Podajemy razem z sosem bananowym i ryżem
noteskulinarnyfigakokosowy, 200g czerwonej fasoli z puszki, 200g kukurydzy konserwowej, 1 duża czerwona papryka, passata pomidorowa - 500g 1 łyżka musztardy miodowej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego + pół szklanki wody, szczypta cukru, curry, czosnek granulowany, majeranek, papryka słodka, chili, sól, pieprz, optymalnie: ser żółty do starcia na grubych oczkach oraz szczypiorek dla dekoracji Do mięsa dodaję wszystkie przyprawy. Celowo nie podaję ilości ponieważ(...)minut. Dodaję passatę i gotuję ok. 10 minut. Całość wykładam na talerz, posypuję tartym żółtym serem oraz pokrojonym szczypiorkiem. Możecie podawać z czym tylko chcecie- z ryżem, tortillą lub kaszą. Ja serwuję z grzankami :) Chili Con Carne
Przepis na Dzień Dobryprzepisy będą wegetariańskie, bezpretensjonalne, zbilansowane, pyszne i kolorowe. Czytając książki o kuchni wegetariańskiej zawsze się zastanawiam jaki był ciąg myślowy, który doprowadził do powstania risotto ze słonecznika zamiast ryżu czy pizzy z pieczarek portobello. Co wyróżnia “Naturalnie i zdrowo”? Sarah Britton pokazuje jak gotować z łatwo dostępnych, tanich składników. Wystarczy trochę pobawić się codziennymi produktami i zastosować kilka nowych technik(...)stykała się z patelnią. W ten sposób proste składniki zamieniają się sycące dania. Typowymi dla My New Roots daniami są zdrowe wege wersje klasycznych dań np. kanapki z kurczakiem curry czy risotta. Sarah Britton dba też o zero waste i to takie, które przekłada się na krótszy czas spędzany w kuchni. Uczy nas, żeby przygotowywać większe ilości dań i składników
Ugotowane pozamiatanedzień wcześniej. Poza tym chciałam również coś szybkiego, łatwego i nowego. Niezbyt dużo wymagań, prawda? ;) Przejrzałam kilka przepisów i ostatecznie zdecydowałam się na przyrządzenie własnej wersji popularnego indyjskiego curry madras. 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 1-2 cm startego imbiru 1 papryczka czerwone chili 2 łyżki pasty madras 2 plastry schabu, puszka pomidorów 1-2 łyżki płynnego(...)rzadszy. Dodać mięso i smażyć aż zmieni kolor. Wlać pomidory, miód, ocet oraz drobno posiekaną kolendrę. Wszystko smażyć przez kilkanaście minut na niewielkim ogniu. Podawać z chlebkiem nan lub ryżem (ja z braku jednego i drugiego podalam z tortillą i muszą przyznać że też bardzo dobrze smakowało), przybrać jogurtem, posypać kolendrą i od razu podawać. Smacznego
Codzienne Gotowaniecisną się do oczu. Chusteczka i ulubiona smutna piosenka- dwie przyjaciółki, nieodłącznie towarzyszące mi przez ostatnie dni.Na szczęście została energia i chęć. By coś ugotować. I coś zjeść.SZYBKIE CURRY Z TOFU./własny;/2 porcje1/2 małej cukinii1/2 żółtej papryki1 mała cebula2 ząbki czosnku1/2 papryczki pepperoni (lub chili)1/2 kostki tofu1 szklanka śmietanki 12%po 1/2 łyżeczki:kurkumy, cynamonu, imbiru(...)wlewam mleko. Podgrzewam na wolnym ogniu.Osobno podsmażam pokrojone w kostkę tofu. Następnie dodaję do warzyw przyprawy, tofu, wszystko mieszam.Solę i pieprzę, gdy to konieczne. Zagotowuję. Podaję z czerwonym ryżem.SMACZNEGO!Pozdrawiam,Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkizalewie 1 szklanka białego, półwytrawnego wina Celebro sól, pieprz, curry do smaku oliwa z oliwek (ok. 4 łyżek) Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i curry, wrzucić na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy z oliwek, zrumienić, przełożyć do rondla.Pora umyć, pokroić w krążki, wyłożyć na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy, zmniejszyć ogień i dusić(...)dusić razem około 7-10 minut.Przygotowana potrawka idealnie komponuje się z makaronem penne ugotowanym al dente (ja łączę całość przed podaniem ), czy też ugotowanym na sypko ryżem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała