cukinią . Doprawiamy curry , solą , pieprzem i gałką muszkatołową ( oczywiście tylko kalafiora ) . Kalafiora polewamy śmietaną kremówką . Nakrywamy folia aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 170 C piekarniku przez około godzinę . Po tym czasie zdejmujemy folię , podnosimy temperaturę do 180 C i pozwalamy potrawie nabrać pięknych złocistych rumieńców Serwujemy na gorąco z dowolnym dodatkiem w postaci pieczywa lub ryży czy kaszy Smacznego
Ogrodnik w podróżytradycyjnym, polskim stole. Remulada duńska Remulada duńska – Skarb narodowej kuchni Danii w polskim wydaniu. Gęsty majonezowy sos z warzywami (kapusta, ogórek, cebula) o lekkim smaku curry. Wyśmienity do jajek, wędlin, żółtego sera i grillowanych warzyw. Doskonale uzupełnia paluszki, chipsy, nachosy i świeże warzywa. Sos teriyaki Wywodzący się z kuchni japońskiej sos na bazie(...)pomidorów z dodatkiem sezamu i wyraźną słodką nutą. Może służyć jako marynata do ryb, mięs na grilla lub jako dodatek do dań z ryżem. Doskonały jako dip. Majonez kremowy Majonez – legendarny, podstawowy sos w każdej kuchni na całym świecie. Produkowany jest według oryginalnej receptury. Aksamitna, kremowa konsystencja i doskonale skomponowany
Kuchnia z widokiem na ogródszczypta curry i słodkiej papryki sól, pieprz 2 łyżki serka mascarpone Sposób przyrządzenia: Do rosołu wrzucić obranego i pokrojonego ziemniaka w malutką kostkę ( żeby się szybko ugotował) oraz namoczoną wcześniej soczewicę, gotować ok. 15 minut. Następnie zmiksować. Dodać, wodę, czosnek, mascarpone, przyprawy i ponownie zmiksować. Gotować chwilę i podawać na gorąco z grzankami, makaronem lub ryżem :-) Pycha
pieprzny smaczekjajko- szczypta soli- 1 szklanka gazowanej wody z lodem- olej rzepakowy do smażenia (może być arachidowy, ryżowy - ważne, aby miał wysoką temperaturę dymienia)Składniki na sos:- majonez- czerwona pasta curry- pieprz syczuański Umyte, osuszone piersi drobiowe kroimy na cienkie paski i dodajemy składniki marynaty – olej sezamowy, sos sojowy, sok z cytryny, sól wędzoną i pieprz syczuański. Przykrywamy i odstawiamy(...)została obniżona temperatura tłuszczu. Smażymy ze wszystkich stron na rumiano, co jakiś czas obracając. Wykładamy z patelni na ręczniki papierowe, aby usunąć nadmiar oleju. Podajemy… z czym lubimy – sosem, ryżem, surówką… Pozostałość ciasta wykorzystałam do krążków cebulowych (oczywiście w tempurze kokosowej).Kuchnia japońska, to sztuka gotowania, ale też i podawania potraw. Warto się zagłębić w tajniki, choćby tych najprostszych. Paski
mojewypiekiinietylkopół łyżeczki: curry, sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra 2 łyżki oleju Robimy! Polędwiczki nacieramy olejem i obsypujemy mieszanką przypraw. Odstawiamy na kilka h do lodówki (najlepiej całą noc) Szykujemy brytfankę lub naczynie ceramiczne. Układamy polędwiczki, pomiędzy nie układamy polówki pomidorków, cebulkę posiekaną, papryczkę. Lekko podlewamy wodą. Zapiekamy około 25 minut w 180 stopniach. Podajemy z ryżem i dowolną
Latosiowydomprzyprawy curry Przygotowanie: mięso umyj, pokrój w kostkę, przełóż do miski składniki marynaty wymieszaj dokładnie, zalej mięso, wymieszaj dokładnie miskę z zamarynowanym mięsem odstaw na parę godzin do lodówki rozgrzej piekarnik na patyczki do szaszłyków nadziewaj naprzemiennie mięso i pomidorki koktajlowe tak przygotowane szaszłyki piecz w 220 stopniach przez kwadrans podawaj z ulubionymi dodatkami, ja proponuję ryż, sałatkę
Oka w rosole czyli KaFka gotujewsypać curry w proszku, cały sok z ananasów z puszki i wrzucić kurczaka. Gotować 3-4 minuty na małym ogniu. Po tym czasie wrzucić pokrojone na kawałki ananasy. Mleczko kokosowe wymieszać z mąką i również dodać do garnka. Wszystko zagotować i gotować przez 1 minutę. Jak trzeba, to doprawić solą. Posypać natką pietruszki i podawać z ryżem basmati
Posadzone i zjedzonepastę curry oraz przyprawy: kolendrę, kmin, sól i ewentualnie ostrą paprykę, wymieszać i smażyć przez kolejne kilka minut. Dodać kurczaka, wymieszać i smażyć około 5-7 minut. Wlać pomidory, dodać kolendrę, jeżeli sos jest zbyt gęsty dolać niewielką ilość wody. Przykryć i gotować kilkanaście minut lub do czasu aż mięso będzie usmażone. Podawać przybrane kolendrą z ryżem
Codzienne GotowanieSkładnik: 1 filet z kurczaka ok. 1/2 kg dyni 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1 puszka mleczka kokosowego 2 cebule kawałek imbiru, około 5 cm
czarrna od kuchniJest to pyszne curry z zieloną soczewicą, bardzo aromatyczne i bardzo sycące. Potrawę robi się bardzo szybko i jest dość sycąca a do tego zdrowa. Określenie "tadka"lub "tarka" w nazwie potrawy określa że przyprawy użyte do gotowania były wcześniej podsmażone na tłuszczu i dzięki temu wydobyto z nich jeszcze więcej aromatu. Można podać(...)ryżem, można jeść z bagietką, na zimno czy na ciepło, zawsze smakuje wspaniale. Dal z soczewicy - Dal Tadka. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieposolić, posypać curry i pieprzem.Piersi usmażyć na maśle.Na patelnię wlać miód i wymieszać z sosem ze smażenia. Dodać połówki gruszek i ćwiartki kiwi, podsmażyć na silnym ogniu, raz przewracając na drugą stronę. Owoce wyjąć, a do sosu dolać sok z gruszek i sypnąć trochę pieprzu.Obok plastrów mięsa położyć karmelizowane owoce, polać sos .Dobrym dodatkiem jest ryż.To proste
Kulinarny karnet ChristopheraSałatka z wędzonym indykiem to kolejna propozycja Madzi na świetną przystawkę na przyjęcie. Sałatka z porem, wędzonym indykiem i ogórkiem kiszonym jest idealnie zbilansowana, a sos
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ryżem. Jest pyszne w każdej wersji. Składniki (na 4 porcje): 1 pojedyncza duża pierś z kurczaka 500 g makaronu spaghetti 2 mniejsze pomidory 2 małe cebule 1 serek mascarpone 250 g 3 łyżki tartego żółtego sera świeża natka pietruszki – garść do posypania sól, pieprz, przyprawa do drobiu, bazylia, majeranek, czosnek 2 łyżki masła klarowanego płaska łyżeczka przyprawy curry
Zasmakuj Kuchnicurry. Smaż 1 minutę. Dodaj pomidory i mleko kokosowe. Gotuj około 7 minut. Część wody powinna wyparować. Dodaj odcedzoną z wody ciecierzycę, dopraw solą i pieprzem i gotuj na małym ogniu około 6 minut. Dorsza pokrój na spore kawałki, włóż do sosu, dodaj pietruszkę lub kolendrę i gotuj już nie mieszając około 6 minut.. Podawaj z ryżem ugotowanym
Moja Mama Gotuje