PULPECIKAMI W SOSIE POMIDOROWYM SAŁATKA CEZAR Z KURCZAKA SAŁATKA Z KURCZAKIEM CURRY KOTLETY MIELONE Z KURCZAKA ORIENTALNE SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA MAKARON Z KURCZAKIEM I SOSEM POMIDOROWYM DOMOWY KEBAB Z KURCZAKA SAŁATKA KEBAB MAKARON Z KURCZAKIEM MAKARON Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM SZASZŁYKI Z KURCZAKA W SOSIE MIODOWO-MUSZTARDOWYM RYŻ SMAŻONY Z KURCZAKIEM SAŁATKA Z KURCZAKIEM I KASZĄ PĘCZAK ZUPA
nietylkopasta.plwykorzystuje wolnowar i kolejny raz powstaje szybkie i pyszne curry. Ostatnio ulubiony nasz przepis, bo robi się sam, szybko i pysznie smakuje. Tym razem wykorzystałam udka z kurczaka i zdecydowanie więcej warzyw w tym paprykę, pomidory, mrożony szpinak do Poltino i brokuły. Do tego ugotowany tylko ryż i obiad gotowy. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzełozyć do słoików lub zamrozić. Pasuje do wszystkiego – mięs, ryżu, makaronu. Ja najchętniej zjadam go z ugotowaną kaszą i wtedy robi staje się cukiniowym gulaszem. Do przygotowania potrzebujemy: 1 czebulę, utartę na tarce 500 g utarte j cukinii ok 100 ml śmietanki wegańskiej 2-4 łyżki curry tłuszcz do smażenia sól, pieprz do smaku ok. 150 ml bulionu
Szybko Tanio Smacznieskórki). do podsmażonego kurczaka dodać mleko kokosowe, czerwoną pastę curry, cukier i dusić około 10-15 minut. Dodać pokrojone w kostkę warzywa: dynię i cukinię. Dusić jeszcze około 10 minut. Warzywa powinny pozostac al dente przed podaniem posypać posiekaną natką zielonej pietruszki lub kolendrą. Podawać z ryżem, bagietką lub ziemnakami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!miecze i podsmażali w ogniu. Z wierzchu jeszcze posypywali tradycyjną przyprawą perską tzw sumakiem (lub sumor) . Wchłania ona część tłuszczu, co obniża poziom cholesterolu w organizmie. Do tego ryż basmati, do którego podawano świeże żółtko jajka (surowe). To pewnie za jego zasługą starożytni Persowie słynęli z legendarnego wigoru. Dla dodania kolorów – smażone pomidory, przysypane kurkumą, pieprzem i oliwą(...)ostatnia ma własności przeciwzapalne i stymuluje pracę wątroby. Persowie wiedzieli to bez nowoczesnych laboratoriów i analiz. Zreszą zestawienie kurkuma + pieprz jest typowe dla całej kuchni orientalnej. Indyjskie curry jest niczym innym jak właśnie tym połączeniem. Jogurty. Mówi się, że sekret długowieczności niektórych narodów w tym Bułgarów czy Greków tkwi w regularnym spożywaniu jogurtów. Bo jogurt dostarcza dobre
MODA NA BIOlokalnych produktów. Na morskim wybrzeżu jada się ryby i owoce morza, w górach dziczyznę i inne dary lasu, np. grzyby. W okolicach Harbinu, gdzie jest za zimno by uprawiać ryż, z rosnących tam zbóż produkuje się mąkę i przyrządza pierożki, makaron i kluski. Chińscy kucharze przywiązują duże znaczenie do odpowiedniego doboru przypraw. Zdają sobie sprawę, że w sztuce kulinarnej(...)kwaśnym. Dużym uznaniem cieszą się w Chinach potrawy kuchni wschodniej z okolic Szanghaju. Świeże ryby, krewetki, kraby i owoce morza podaje się w pikantno-słodkich sosach z dodatkiem imbiru, curry i kolendry. Ryby podaje się w całości, a nie jako filety pozbawione ości, a krewetki w pancerzykach, ponieważ Chińczycy lubują się w samodzielnym obieraniu i oczyszczaniu jedzenia. Wszystkie potrawy zjada
Zasmakuj Kuchnipieczarkowy z dodatkiem liści klonu – świetny do kasz, makaronów, ryżu, klusek, kopytek. PRZEPIS LIŚCIE KLONU W SOSIE PIECZARKOWYM Składniki: pół kg pieczarek 1 garść młodych liści klonu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju i 1 łyżka masła 1 łyżka suszonej natki pietruszki 0,5 łyżeczki curry garść posiekanych orzechów włoskich sól pieprz czarny świeżo mielony 400g śmietany
Dorota Smakujeoliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Dodać do miesa sól ,szczyptę curry (tylko odrobinkę), szczyptę rozmarynu i dokladnie wymieszać. Uformować 4 hamburgery ( ja pomagam sobie widelcem ) Posmarować patelnię olejem dodać czosnek opiec hamburgery z obydwu stron po około 3 minuty z każdej strony. Hamburgery są gotowe :) podawać z ziemniakami, ryżem , warzywami, surówkami... (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SMACZNEGO
zielonacukinkajajko szczypta oregano, ziół prowansalskich, papryki słodkiej, sól, pieprz, curry 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 10 dag startego żółtego sera np. mozzarelli kilka plasterków szynki 10 dag papryki konserwowej 10 oliwek pomidor mała puszka kukurydzy Wykonanie: 1.Kalafior kroimy (bez twardych części) i rozdrabniamy w blenderze na kształt sypkiego ryżu. W garnku zagotowujemy około ¾ szklanki wody. Wrzucamy rozdrobniony kalafior i gotujemy
Mama z miastaposiekane papryczki chilli , posiekane 2 ząbki czosnku, łyżkę czerwonej pasty curry. Całość zalewamy 200 ml mleka kokosowego, przykrywamy i dusimy jeszcze 15 min pod przykryciem . Zdejmujemy pokrywkę , mieszamy i na wolnym ogniu redukujemy sos aż jego nadmiar odparuje. Całość posypujemy posiekaną grubo kolendrą lub tajską bazylią. Podajemy z ryżem lub makaronem Smacznego
Niezły MłynekSkładniki: 250g ryżu, 1/2 większej cebuli, ok.20g masła, 325g krewetek koktajlowych, 230g groszku (może być mrożony), 200g kukurydzy (może być mrożona), 1/2 małej cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 świeża czerwona papryka, 1 świeża żółta papryka, ok. 1/2 łyżeczki curry, sól, pieprz, 6 ząbków czosnku, 2-3 garście świeżej natki pietruszki, papryka czerwona słodka, pieprz cayenne. Przygotowanie: Smacznego
W kuchni u Monikiogniu ok. 1 godz. Do miękkiego już mięsa dodajemy przyprawę curry. Jeśli woda się wygotowała podlewamy jeszcze szklankę wody- mieszamy. Jabłka ubieramy, kroimy w ósemki i dodajemy do mięsa. Nakrywamy i jeszcze dusimy ok. 10 min. Jabłka powinny być miękkie, ale nie dopuszczamy, by się rozpadły. Podajemy z ryżem , ziemniakami lub kaszą. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady
W kuchennym oknie Ewykawałki królika, odłożyć na talerz. Na patelni podsmażyć pastę curry, dodać królika, bulion i mleczko kokosowe, dusić do miękkości pod przykryciem (comber ok. 45 minut). Pod koniec duszenia dodać sok z limonki i posiekaną kolendrę. W sezonie można dodać świeżego pomidora pokrojonego w drobną kostkę. Podać z ryżem jaśminowym lub basmati, z kleksem zimnego jogurtu i/lub tajskim sosem
SzczyptaSmaQIndyk z warzywami i ryżem to jednogarnkowe bardzo syte i zdrowe danie obiadowe. Jego przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu, a z całą pewnością stworzycie niepowtarzalną
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!obsmaż partiami jagnięcinę, przez około 2 minuty z każdej strony, do ładnego zarumienienia i przełóż ją na talerz. Dodaj do patelni resztę oleju i dodaj cynamon, goździki, liście curry, rozgniecione nasiona kolendry i kardamon. Smaż, mieszając, przez minutę, po czym dodaj cebulę, dopraw solą i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut, do lekkiego zarumienienia. Wymieszaj dokładnie dwie(...)minut, aż mięso będzie bardzo miękkie. Tuż przed podaniem wmieszaj resztę jogurtu i sok z cytryny, podgrzej i dopraw solą jeżeli będzie to konieczne. Podawaj danie posypane kolendrą z ryżem lub chlebkiem naan. Smacznego! English version Lamb Korma (4-5 servings) Ingredients: 1 kg boneless leg of lamb salt and pepper 2 green chillies, deseeded and chopped 75g almonds, lightly
karmelowy