witaminowa. Całość dopełnia mieszanka ryżu basmati z ryżem dzikim i odrobiną klarowanego masła. Składniki 500g filetów z łososia Pęczek zielonych szparagów Pół paczki młodego szpinaku (2-3 garście) 200g zielonej fasolki szparagowej puszka mleczka kokosowego łyżka sosu sojowego łyżka sosu rybnego łyżka cukru trzcinowego sok z połowy cytryny łyżka curry w proszku 2 ząbki czosnku płaska łyżka klarowanego(...)przekroić na pół. Szpinak opłukać i wysuszyć. Łososia pokroić na kawałki (3-4 cm). W miseczce rozmieszać składniki marynaty: sos rybny, sos sojowy, mleczko kokosowe, cukier trzcinowy, curry. Na patelni rozgrzać klarowane masło i zeszklić na nim posiekany czosnek. Dodać pokrojone szparagi i obgotowaną fasolkę. Podsmażać na wolnym ogniu często mieszając, aż fasolka trochę zmięknie, a szparagi będą
Kulinarne Inspiracjeząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka curry 2 łyżki oleju pieprz sól Wykonanie: 1. Farsz: Filet z kurczaka umyć, osuszyć pokroić w bardzo małą kostkę, oprószyć przyprawą curry, solą i pieprzem. Odstawić na 20 minut,a po tym czasie usmażyć na rozgrzanym oleju. Drobno posiekane ząbki czosnku podsmażyć na oleju, dodać rozmrożony szpinak i smażyć całość na wolnym ogniu(...)całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. 2. Kule ryżowe: Wodę zagotować, rozpuścić kostki rosołowe, dodać natkę z pietruszki i chwilę gotować. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oliwie dodać ryż i smażyć kilka minut aż ziarenka staną się szkliste. Następnie cały czas stopniowo podlewać bulionem aż do momentu gdy wchłonie cały bulion, a ryż stanie się miękki. Pozostawić
Szalona Kuchnia EwelinyDługo, bardzo długo zupa pomidorowa istniała dla mnie w jednej wersji… sobotniej zupy pomidorowej mojej Mamy. Gęstej, sycącej, z ryżem, dla mnie była najlepsza. Ja długo sama nie potrafiłam gotować, nie umiałam dobrać smaków, wszystko było albo nazbyt mdłe, albo za bardzo przyprawione, nie wspominając już, że eksperymenty kulinarne nie były dla mnie. W pewnym momencie życia chcąc(...)Składniki: 3 skrzydełka; 1 puszka pomidorów Łowicz 1 opakowanie przecieru pomidorowego Łowicz 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 średnie marchewki; 1 duża pietruszka pół selera 1 łyżeczka żółtej pasty curry 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 100 g ravioli 1 bagietka pełnoziarnista żółty ser sól, pieprz, cukier do smaku 50 ml śmietany 30% pomidorki koktajlowe Wykonanie: Rozgrzać wysoką patelnię
dom-agi.pldodajemy kostkę rosołową 5. Pod koniec prużenia jak papryki są już miękkie wsypujemy curry i wlewamy sos sojowy 6. Na koniec łączymy z mięsem, doprawiamy chili i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody 7. Potrawka gotowa, podajemy z makaronem lub ryżem 8. Smacznego
Kulinarna Chwilawielu uważany jest za kaszę, pozyskiwany jest z pszenicy durum. Obecnie coraz częściej gości na stołach Polaków jako dodatek do dań obiadowych. Z powodzeniem może nam zastąpić kaszę gryczaną, ryż czy chociażby ziemniaki. Przygotowanie kuskus jest bardzo szybkie - wystarczy zalać go gorącą wodą i odczekać chwilę. W tym wpisie chciałbym Wam pokazać w jaki sposób przygotować kuskus z warzywami(...)patelni. Przepis jest inspirowany książką Dieta Fit (opisywaną już na blogu). Kuskus z warzywami z patelni- składniki: piersi z kurczaka warzywa na patelnię (600g) kuskus (200g) sól pieprz przyprawa curry zioła prowansalskie olej Przepis na kuskus z warzywami z patelni Filety z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy go ulubionymi przyprawami, w naszym wypadku to była sól, pieprz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!polecam. 2 piersi kurczaka 150 ml.sosu sojowego 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki curry 1 cebula 1/2 paryki czerwonej 1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 20 dag.ryżu pełnoziarnistego np. 5 dag.wiórek kokosowych sól pieprz plastry ananasa z puszki ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Gotujemy ryż na sypko.Dodajemy wiórki kokosowe ,mieszamy razem. Sos sojowy mieszamy z zalewą ananasa.Dodajemy posiekane w cienkie plasterki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDziś mamy dla Was dietetyczny i zdrowy obiadek a jest nim kolorowa quinoa z warzywami :) Składniki na quinoa z warzywami: - 120
Kuchenne Wariacjetypowa potrawa Karnataki, stanu położonego między Goa a Keralą. Jest to inaczej indyjskie curry – gulasz, którego oryginalny smak łączy w sobie łagodność mleczka kokosowego a wyrazistość nasion gorczycy. Najlepsza do tego jest biała, „mięsista” ryba – w moim przypadku dorsz. Podana z ryżem jaśminowym albo też chlebkami Naan ( przepis tutaj ) tworzy fantastyczne danie, które jest idealnym pomysłem(...)płaska łyżka * imbir, kolendra, sól – 1 szczypta * kurkuma, nasiona gorczycy – 1 łyżeczka * mleczko kokosowe – 180 ml * sok z cytryny – 1 łyżka DODATKOWO: * olej do smażenia * ryż * szczypiorek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy szczyptę imbiru i kolendry, kurkumę i nasiona gorczycy – przesmażamy by wydobyć aromat
Ostra na Słodkopuszki. Zmniejszamy ogień.Warzywa skrapiamy 2 łyżkami sosu sojowego. Mieszamy.W słoiczku łączymy: jogurt, 2 łyżki curry, pieprz, szczyptę soli i papryki ostrej i słodkiej. Potrząsamy i dodajemy do warzyw. Mieszamy.Na koniec dodajemy trochę ketchupu. Ja użyłam makaronu penne, ale można go zastąpić ryżem lub nawet bagietką, a co! :) Połączenie ekstremalne, ale ja lubię tak czasem zaszaleć, tym bardziej, że było
Kitchens Alphabetkosteczkę, żeby było delikatnie wyczuwalne w naszym daniu, a nie dominowało go. Przyprawiamy (ja użyłam curry, przyprawy do kebaba :) i ostrej papryki), następnie smażymy na łyżce oleju. Z warzyw, gdy zmiękną, odlewamy wodę, jaka zebrała się w garnku (ja wykorzystałam ją do ugotowania ryżu), dodajemy pomidory, mięso, przyprawy (proponuję sól, bazylię, tymianek i inne) i dusimy na małym gazie jeszcze
Taste Of My Daypokrojony drobno czosnek i imbir, a po chwili całość posypać łyżeczką curry, wymieszać i podlać bulionem z drobiu. Zredukować, dodać mleko kokosowe, wymieszać i włożyć da sosu plastry schabu. Schab dusić do zredukowania sosu około 15 minut. Podać z ryżem. Bardzo dobrze smakuje ryż długo ziarnisty wymieszany z dzikim
Kulinarny karnet Christopheramała cebula 1 mała marchew 1 mały por 1/2 mango 1/2 czerwonej papryki 4 małe pieczarki 4 łyżki sosu sojowego 50ml mleczka kokosowego przyprawy: szczypta kukrumy, curry, pieprzu cayenne i papryki słodkiej 3 łyżki oliwy ew. 2 łyżeczki mąki krupczatki do zagęszczenia sosu Przygotowanie: Pierś z kurczaka i cebulę kroimy w kostkę. Nacieramy przyprawami i podsmażamy na oliwie. Następnie(...)wodą. Jako ostatnie dodajemy pokrojone w kostkę mango. Następnie wlewamy 50ml mleczka kokosowego i 4 łyżki sosu sojowego. Przyprawiamy do smaku. Sos można zagęścić dodając 2 łyżeczki mąki krupczatki. Ryż gotujemy w osolonej wodzie i podajemy z sosem. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąAbyśmy mogli cieszyć się zdrowiem, dobrą kondycją powinniśmy pomyśleć o zdrowym odżywianiu. W obecnych czasach, powietrze jest dość mocno zanieczyszczone i coraz więcej osób cierpi na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bardzo smaczne, wyraziste kacze mięso, które można podać na wiele sposobów. Możemy podać je jako danie główne z ryżem, możemy zawinąć w tortillę, albo po prostu
Stare GaryWiecie, że jesteśmy fanami boczku. Boczek na kanapce, z ryżem, zapiekany, smażony. Każdy boczek jest dobry. A że tłusty trochę, świetnym nośnikiem smaku jest. I jeśli
slodkokwasnapl