ryż curry - 2304 przepisów (strona:81/154)

Sałatka Ananas z szynką 155

Sałatka “Ananas” z szynką – wbrew pozorom nie jest to sałatka z ananasem, lecz tylko przypominająca go swoim wyglądem :) Polecam ją zwłaszcza na imprezy

Kulinarne Przeboje
Pałki z kurczaka w sosie z pieczarkami i kukurydzą 122

Pałki z kurczaka nie muszą być tylko pieczone. Możecie przygotować je w pysznym sosie curry z dodatkiem pieczarek i kukurydzy a wszystko otulone mleczkiem kokosowym. Takie pałki można podać z makaronem lub ryżem. Danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Pałki z kurczaka w sosie z pieczarkami i kukurydzą Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Kurczak na sposób indyjski, pyszny obiadek czyli Balti maślany kurczak 130

Miałam dzisiaj gościa na obiad. Ona bardzo lubi taką kuchnię, więc musiałam dla niej to wyczarować. Smakowało nam bardzo. Przygotowanie marynaty – jogurt włożyć do miski

Kuchnia Pokoleń
Curry z mango 88

Składniki 250 g piersi z kurczaka 1/2 mango 1/2 puszki mleczka kokosowego 1 łyżka kolendry olej do smażenia 1 woreczek ryżu Marynata 1 łyżeczka kurkumy 1/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka startego imbiru 3 ząbki … Czytaj dalej Curry z mango

gotuj ze mną
Curry z dynią 152

małym ogniu przez 5 minut, żeby dynia się nie rozpadła. Jeśli Wasza dynia jest bardzo miękka, skracamy czas gotowania. Curry przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Podajemy posypane posiekana natką lub kolendra. Podajemy jako samodzielne danie lub z dodatkiem ryżu

Kulinarne przygody Gatity
Szybki kurczak w sosie słodko-kwaśnym 343

Przyprawa do kurczaka 2 cebule 1/2 czerwonej papryki 7 pieczarek 520 g sosu słodko-kwaśnego  JAMAR 0,5 łyżeczki curry 0,5 łyżeczki oregano 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka lubczyku Sól Pieprz 150 g ryżu Cebulę oraz paprykę kroimy w drobna kosteczkę. Szklimy na rozgrzanym oleju. Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy przyprawą

VioletoweKucharzenie
Pasta primavera, Long Phung 137

kolejny (restauracja serwuje dania kuchni wietnamskiej, tajskiej i chińskiej). Polecam tofu w pomidorach. W zestawie dostajemy też miseczkę ryżu i 2 sosy: ostry i łagodny. Wegetarianie i jarosze mają tutaj szeroki wybór dań: tofu w sosie curry, smażone z kiełkami, makaron z warzywami. Poza tym jest oddzielna sekcja w menu „dania warzywne”, w której znajdziemy m.in.: bakłażana w sosie chili

Qlinarnie i Qlinarnie
Zielone curry z kurczakiem 109

zapach pozostający w kuchni jeszcze długo po gotowaniu. Rewelacja. Potrzebne nam: - słoiczek sosu curry zielone - pojedyncza pierś z kurczaka - pół papryczki ostrej - szalotka - sól do smaku - mięta otarta suszona - 3/4 szklanki ryżu - łyżka octu jabłkowego - 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gotowy mieszamy z octem wymieszanym z wodą w stosunku 1:1. Umyte

W poszukiwaniu inspiracji
Curry z kurczakiem, dynią i batatem 190

kostkę batata oraz dynię. Wlewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy kilkanaście minut aż warzywa zmiękną. Dodajemy pastę curry, mleko kokosowe i gotujemy całość jeszcze chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem, jeśli jest taka konieczność. Podajemy z ryżem lub pitą, gotowe

Mango Papaja
Kurczak w sosie pomarańczowym 214

słodkiego oraz ostrego smaku.  Składniki:  - pierś z kurczaka - 1 sztuka  - ryż brązowy - 1 woreczek  - pomarańcze - 2 sztuki  - papryka czerwona - 1 sztuka - ananas - 5 plastrów - cebula - 1 sztuka  - czosnek - 2 ząbki  - oliwa - 1 łyżka  - szczypiorek  - ostra papryka - curry  - kurkuma  - pieprz, sól    Sposób przygotowania:    Mięso pokroić(...)pomarańcza. Ananasa, paprykę oraz kolejnego pomarańcza pokroić, dodać do mięsa i razem lekko poddusić. Całość dokładnie wymieszać, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawić. Podawać z gotowanym ryżem, posypane szczypiorkiem.  Smacznego

Fit-amina
Massaman Curry z kurczakiem 387

pierś z kurczaka 1 cebula 1 duży ziemniak 50 g pasty massaman curry 250 ml mleka kokosowego 1 łyżka sosu rybnego 1 gwiazdka anyżu 2 liście laurowe 1/4 szklanki obranych fistaszków 2 łyżki oleju arachidowego 1-2 łyżeczki puree z tamaryndowca* 2 łyżeczki cukru* +do podania: ryż jaśminowy CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Kurczaka i ziemniaka kroimy(...)kostkę o boku 2 cm, cebulę kroimy w piórka, orzeszki prażymy na suchej patelni. 2. W rondelku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy pastę curry i smażymy 1 minutę. Dodajemy mleko kokosowe i kurczaka, doprowadzamy do wrzenia. zmniejszamy ogień, dodajemy ziemniaki, orzechy (kilka zostawiamy do przybrania), anyż, liście laurowe, puree z tamaryndowca i cukier. Gotujemy 30-40 minut, aż ziemniaki

Tajskie smaki
Curry z dynią, soczewicą i groszkiem cukrowym 86

mleka kokosowego ·         1 łyżka masła ·         2 łyżeczki czerwonej pasty curry ( w zależności od stopnia ostrości pasty) ·         1 łyżeczka mielonego imbiru lub 2 łyżeczki świeżego startego ·         2 ząbki czosnku(...)świeża kolendra ·         ryż PRZYGOTOWANIE: W garnku na małym ogniu rozpuścić masło i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili smażenia dodać pokrojony drobno, lub przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć ok minutę. Do tego dodać czerwoną pastę curry, imbir i smażyć przez ok. 2 minuty (w razie konieczności podlać wodą aby przyprawy

Calzonella.com
Tołpyga w sosie kokosowym 70

dodatkami podana z ryżem to smaczny, kolorowy i sycący posiłek. Składniki na tołpygę w sosie kokosowym 1 / 2 kg płatu lub filetu ze świeżej tołpygi 1 puszka mleka kokosowego 1 / 4 świeżego ananasa (lub kilka plastrów z puszki) 1 cebula 1 czosnek 1 mały kawałek świeżego imbiru 2 łyżki rodzynek 1 łyżka sosu rybnego 4 łyżki curry 1 szczypta chili(...)Smażyć ok. 5 minut, dodać sos rybny, curry i szczyptę chili, wymieszać. Chwilę podsmażać. Wlać mleko kokosowe, wsypać rodzynki i gotować ok. 15 minut, aby sos się zredukował. Dodać pokrojony w kostkę ananas oraz rybę, trzymać na ogniu jeszcze 10 minut. Tołpygę w sosie kokosowym można podawać z ugotowanym na sypko ryżem lub z indyjskim chlebkiem naan. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

niecodziennikpary
Kurczak po tajsku z mango i paprykami 107

pozostałą przyprawę curry i smażyć jeszcze chwilę. Po tym czasie dodać pokrojone papryki, puree z mango, wlać mleko kokosowe, zagotować i całość chwilę smażyć. Na samym końcu dodać mango w kostkach, doprawić do smaku solą, pieprzem i jeszcze kilka minut dusić. Przed podaniem posypać drobno posiekaną kolendrą. 5. Kurczaka po tajsku podawać z białym lub brązowym ryżem, świetnie smakuje

Szalona Kuchnia Eweliny
Kurczak po tajsku – tajskie kokosowe curry z kurczakiem 225

jakiś czas odwracając mięso. Po wysmażeniu kurczaka z naczynia wyjmujemy, a do rondla dajemy 2 łyżki masła lub oleju i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir i pastę curry. Smażymy razem, mieszając. Wlewamy mleko kokosowe wymieszane z wodą i skrobią, dodajemy liście limonki i mieszamy całość aż sos się zagotuje. Dodajemy sok z limonki, sos rybny, cukier i połowę drobno(...)piekarnika. Pieczemy 40 minut. Całość posypujemy resztą pokrojonej chili i kolendrą bądź posiekaną pietruszką. Podajemy gorące, z ryżem lub z azjatyckim makaronem – my zjedliśmy z gryczanym makaronem japońskim sobą – świetnie wchłania zawiesisty sos. Pastę Kanokwan – oryginalną, produkowaną i pakowaną w Tajlandii pastę curry oraz liście limonki kaffir dostaniecie między innymi w Piotrze i Pawle. Warto się zaopatrzyć w kilka opakowań

Karo in the Kitchen
Kurczak z ryżem jaśminowym i papryką 194

Składniki/2 porcje: – 100 g ryżu jaśminowego – ok. 250-300 g piersi z kurczaka – papryka czerwona i żółta – cebula – sól i pieprz – szczypta chili i pieprzu cayenne – 1 łyżeczka imbiru mielonego – szczypta curry – 1 łyżeczka papryki słodkiej sos – 2 łyżki octu balsamicznego – 2 łyżki miodu   Przygotowanie: Filet opłukać(...)osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ipokroić w kostkę. Paprykę żółtą i czerwoną umyć i pokroić w cienkie paski. Filet przyprawić solą i pieprzem, dodac curry, paprykę mielonąoraz imbir, chilli i pieprzu cayenne. Smażyć na rozgrzanej patelni aż kurczak będzie kruchy. Pod koniec dodać ocet balsamiczny wymieszany z miodem i smażyć chwilę aż sos zgęstnieje. Na drugiej patelni zeszklić

I LOVE LIFE
Curry z bakłażanem i czarną fasolą 240

puszki) * 2 puszki po 400 g całych pomidorów (najlepiej bez skórki) * 2 łyżeczki czerwonej pasty curry * 1 papryczka chilli * 1 ½ łyżki garam masala * 200 ml wody * 2 łyżki oliwy z oliwek * 1 ½ łyżeczki soli * pieprz Dodatki do podania: prażone migdały, świeża mięta, ryż, jogurt. WYKONANIE: Bakłażana kroimy na mniej więcej 1 cm kostkę, wrzucamy do miski i solimy(...)obrać. Jednak zmięknie ona w trakcie gotowania). Cebule, czosnek i papryczkę chili kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do rozgrzanego garnka z olejem. Dodajemy pozostałe przyprawy (garam masala, pasta curry) i smażymy około 5 minut uważając żeby czosnek się nie przypalił. Dodajemy bakłażana i smażymy kolejne 5 minut aż bakłażan nabierze koloru. Dodajemy pomidory z puszki i wodę. Całość przykrywamy

Mohiella
Menu na tydzień: Zdrowe przepisy z pęczakiem za 80 zł 91

smakuje genialnie! Danie szalenie proste, a pełne niesamowitych smaków. Przepis na bogu już w środę! Czwartek: Kebaby hinduskie z ryżem Po trzydniowym maratonie kaszowym czas na przerwę. Polecamy Wam to super proste danie z repertuaru znanego nowojorskiego blogera Kevina Curry’iego. Kebaby po hindusku są bardzo aromatyczne, pachną orientem i są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. 30 minut(...)bułki hamburgerowe, co dodatkowo ułatwiło nam sprawę. Razem z burgerami zrobiliśmy pulpety do flaczków. Same flaczki ugotowały się w czasie, kiedy pęczotto zapiekało się w piekarniku. Wtedy też ugotowaliśmy ryż i zrobiliśmy kebaby. Generalnie całość pracy nad pięcioma zestawami obiadów zajęła nam nieco ponad 2 godziny. Z tym, że w tym czasie zrobiliśmy też oddzielny obiad na niedzielę: gnocchi

Niedzielny kucharz
Curry z soczewicy 175

łyżeczki curry w proszkupół łyżeczki kurkumypół łyżeczki sproszkowanego imbirupół łyżeczki ziaren kolendrypół łyżeczki czerwonej słodkiej paprykiszczypta cynamonułyżeczka cukrusok z polowy limonki2 łyżki oleju arachidowego sólPrzygotowanie:Zaczynamy od posiekania drobno cebuli, czosnku i papryczki chilli, a także pokrojenia papryki na krótkie paski. Soczewicę odcedzamy zostawiając trochę wody z zalewy. Pomidora kroimy w drobną kostkę. Do moździerza wsypujemy przyprawy: curry(...)minutach wsypujemy przyprawy z moździerza, dodajemy pastę curry i jeszcze chwilę smażymy.Do garnka wrzucamy soczewicę wraz z resztą wody z zalewy i pomidora i gotujemy na małym ogniu, aż pomidor się rozpadnie. Doprawiamy cukrem, sokiem z limonki i solą.Podajemy, jak już wcześniej wspomniałam, z ryżem, chlebkami naan lub chapati

Zakręcony Widelec
Pomidorowe risotto z cukinią 130

kroimy w kostkę. Doprawiamy papryką ostrą i słodką, curry i imbirem. Cukinię kroimy w ćwiartki. Kurczaka smażymy na oliwie z oliwek około 2 minut, dodajemy cukinię i smażymy wszystko jeszcze około 5 minut. W rondelku podgrzewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki. Na patelni rozpuszczamy około 2 łyżek masła,  dodajemy ryż i smażymy przez około minutę, cały czas mieszając

Delusional Trine
Menu na tydzień: Zdrowe przepisy z pęczakiem za 80 zł 84

natury twardy zawodnik, w tej frittacie, po upieczeniu staje się mięciutki i słodki. Zobacz przepis Środa: Kebaby hinduskie z ryżem Po trzydniowym maratonie kaszowym czas na przerwę. Polecamy Wam to super proste danie z repertuaru znanego nowojorskiego blogera Kevina Curry’iego. Kebaby po hindusku są bardzo aromatyczne, pachną orientem i są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. 30 minut(...)bułki hamburgerowe, co dodatkowo ułatwiło nam sprawę. Razem z burgerami zrobiliśmy pulpety do flaczków. Same flaczki ugotowały się w czasie, kiedy pęczotto zapiekało się w piekarniku. Wtedy też ugotowaliśmy ryż i zrobiliśmy kebaby. Generalnie całość pracy nad pięcioma zestawami obiadów zajęła nam nieco ponad 2 godziny. Z tym, że w tym czasie zrobiliśmy też oddzielny obiad na niedzielę: gnocchi

Niedzielny kucharz