łyżeczki curry w proszkupół łyżeczki kurkumypół łyżeczki sproszkowanego imbirupół łyżeczki ziaren kolendrypół łyżeczki czerwonej słodkiej paprykiszczypta cynamonułyżeczka cukrusok z polowy limonki2 łyżki oleju arachidowego sólPrzygotowanie:Zaczynamy od posiekania drobno cebuli, czosnku i papryczki chilli, a także pokrojenia papryki na krótkie paski. Soczewicę odcedzamy zostawiając trochę wody z zalewy. Pomidora kroimy w drobną kostkę. Do moździerza wsypujemy przyprawy: curry(...)minutach wsypujemy przyprawy z moździerza, dodajemy pastę curry i jeszcze chwilę smażymy.Do garnka wrzucamy soczewicę wraz z resztą wody z zalewy i pomidora i gotujemy na małym ogniu, aż pomidor się rozpadnie. Doprawiamy cukrem, sokiem z limonki i solą.Podajemy, jak już wcześniej wspomniałam, z ryżem, chlebkami naan lub chapati
Zakręcony Wideleckroimy w kostkę. Doprawiamy papryką ostrą i słodką, curry i imbirem. Cukinię kroimy w ćwiartki. Kurczaka smażymy na oliwie z oliwek około 2 minut, dodajemy cukinię i smażymy wszystko jeszcze około 5 minut. W rondelku podgrzewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki. Na patelni rozpuszczamy około 2 łyżek masła, dodajemy ryż i smażymy przez około minutę, cały czas mieszając
Delusional Trinenatury twardy zawodnik, w tej frittacie, po upieczeniu staje się mięciutki i słodki. Zobacz przepis Środa: Kebaby hinduskie z ryżem Po trzydniowym maratonie kaszowym czas na przerwę. Polecamy Wam to super proste danie z repertuaru znanego nowojorskiego blogera Kevina Curry’iego. Kebaby po hindusku są bardzo aromatyczne, pachną orientem i są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. 30 minut(...)bułki hamburgerowe, co dodatkowo ułatwiło nam sprawę. Razem z burgerami zrobiliśmy pulpety do flaczków. Same flaczki ugotowały się w czasie, kiedy pęczotto zapiekało się w piekarniku. Wtedy też ugotowaliśmy ryż i zrobiliśmy kebaby. Generalnie całość pracy nad pięcioma zestawami obiadów zajęła nam nieco ponad 2 godziny. Z tym, że w tym czasie zrobiliśmy też oddzielny obiad na niedzielę: gnocchi
Niedzielny kucharzudało mi się zrobić i wyszło bardzo ciekawie i kolorowo:) Składniki : 50g ryżu jaśminowego 1 sznycel z szynki wieprzowej 1/2 marchewki fioletowej 1/2 marchewki żółtej 1/2 skorzonery 2 łyżki kiełków słonecznika 1 łyżka oliwy z oliwek Przyprawy : curry pieprz czarny kmin rzymski mielony papryka słodka cząber Mięso myjemy(...)folii aluminiowej na pierwszym poziomie parowaru. Marchewki myjemy, obieramy i kroimy w stożki. Skorzonerę myjemy, obieramy i znów płuczemy wodą, ponieważ jej skórka jest bardzo obficie pokryta ziemią. Ryż wrzucamy do pojemnika na ryż i stawiamy go na drugim poziomie oraz zalewamy wrzątkiem na 2 cm ponad jego stan. Wlewamy również wrzątek do pojemnika na wodę i włączamy
Parowar Facetagaram masala, kurkuma, kmin rzymski. Jak zaczną mocno pachnieć, ale nie palić się :) dodajemy cebulę, pomidory, seler naciowy i drobno pokrojoną papryczkę chili (można pominąć chili jeśli chcesz łagodne curry). Wszystko dusimy 2-3 min. Kolejny krok to wlewamy całą zawartość opakowania passaty i dusimy jeszcze 3-4 minuty. Teraz czas na czosnek, przeciskamy dwa ząbki i teraz dodajemy bakłażana(...)zauważymy, że bakłażan jest już miękki dodajemy pierz, sól do smaku i 3 łyżki jogurtu naturalnego. Mieszamy i dusimy jeszcze chwilkę, ok. 2 min. Ryż Basmati gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Zazwyczaj jest to 1 szklanka ryżu na 6 szklanek lekko osolonej wody. Gotujemy 10 min. bez przykrycia. Życzymy smacznego
vegetaniejakiś czas się spełni :) ) . Tymczasem zapraszam was na pyszną zupkę rybną curry. Smacznego! SKŁADNIKI ( 4 PORCJE) : łyżeczka oleju roślinnego, bądź kokosowego 4 porządne łyżeczki czerwonej pasty curry 1 średnia cebula 2 łyżeczki pokrojonego drobno lub startego imbiru Ok. 1,5 L bulionu lub gorącej wody 400 ml mleka kokosowego ( 1 puszka) 300 g filetu z dorsza opcjonalnie(...)czerwonej papryczki chili w zależności od preferencji (świeża lub suszona) Do podania: ryż jaśminowy lub makaron ryżowy, świeża kolendra PRZYGOTOWANIE: Rybę i owoce morza rozmrozić jeśli używamy zamrożonych. W wysokim garnku o grubym dnie rozgrzać olej i podsmażyć na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodaję pastę curry, podsmażam do momentu aż zacznie unosić się intensywny zapach
Calzonella.comminor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kurczak z sosem orzechowym, ryżem i orientalną surówką Składniki – 4 porcje: Ryż długoziarnisty z dzikim Uncle Ben’s – 2 torebki Pierś z kurczaka – 1 podwójna sztuka Jogurt naturalny gęsty- 3 łyżki Żółta pasta curry – 3 łyżki Sezam do posypania Składniki - sos orzechowy: Orzechy arachidowe nieprażone i niesolone – 1 szklanka Mleko kokosowe(...)łyżka Sos sojowy – 1 łyżka Olej np. sezamowy – 2 łyżki Wykonanie: Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski. Następnie przygotowujemy marynatę z jogurtu i pasty curry. Mięso marynujemy przez około 2-3 godziny (minimum). Następnie posypujemy sezamem, pieczemy lub grillujemy przez 10-15 minut w zależności od grubości/wielkości mięsa. Wykonanie – sos orzechowy: Orzechy namaczamy przez
Kuchnia Bon Appetitproste w obróbce chude mięsko. Zachęcam również do wypróbowania polędwiczki w roli głównej w tych przepisach: – curry indyjskie z polędwiczką, dynią i cieciorką – polędwiczki w sosie winno-śmietanowym z suszonymi pomidorami . Przepis na 4 porcje, jedna bez ryżu to około: 228kcal, B: 35g, T: 6,3g, W: 8,7g. Składniki: – 600g polędwiczki wieprzowej – 500g szparagów zielonych(...)łyżki soku z cytryny – 3 szalotki – 2 ząbki czosnku – 1 łyżeczka oleju rzepakowego – 1 łyżeczka oleju sezamowego – sól, pieprz Dodatkowo: świeża kolendra, sezam, ryż Polędwiczki oczyszczamy z błonek i kroimy w cienkie plastry, oprószamy solą oraz pieprzem, odstawiamy na bok. Szalotki kroimy w cienkie talarki, czosnek w słupki, szparagi w 1-2cm kawałki
Be Fit Be Strongponieważ tofu ma bardzo delikatny smak, lubi się z większością przypraw. W mojej kuchni tofu pojawia się w pikantnym curry, czy aromatycznej zupie pho. Lubię je także w postaci smażonej, jako dodatek do orientalnych dań z makaronem czy ryżem. I wtedy właśnie je marynuję, żeby nabrało charakteru. I jeszcze mała uwaga. Tofu najlepiej kupować w sklepach azjatyckich, ma zdecydowanie
Kulinarne przygody Gatitykurczaka. Masło stanowi podstawę marynaty do mięsa, w skład której wchodzi jeszcze mleko kokosowe, sok z limonki i curry. Po wymieszaniu powstaje aromatyczna pasta, która podczas skażenia zamienia się w chrupiącą skorupkę otaczającą szaszłyk. Osobna historia to „ryż” z kalafiora – wspaniała i zdrowa przystawka, dzięki której na nowo odkryjecie kalafiora. Gorąco polecamy ten prosty przepis na szybki niedzielny obiad
Niedzielny kucharzkurczaka. Masło stanowi podstawę marynaty do mięsa, w skład której wchodzi jeszcze mleko kokosowe, sok z limonki i curry. Po wymieszaniu powstaje aromatyczna pasta, która podczas skażenia zamienia się w chrupiącą skorupkę otaczającą szaszłyk. Osobna historia to „ryż” z kalafiora – wspaniała i zdrowa przystawka, dzięki której na nowo odkryjecie kalafiora. Gorąco polecamy ten prosty przepis na szybki niedzielny obiad
Niedzielny kucharzDorzucamy zieloną paprykę, mieszamy wszystko dokładnie i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. W jogurcie rozpuszczamy 2-3 łyżeczki przyprawy curry. Dodajemy do pozostałych składników, mieszamy i z powrotem przykrywamy. Dusimy na małym ogniu około 5 minut. Podajemy z ryżem, kaszą lub frytkami, wedle uznania
Gotuj z Rumcajsemsuszonych pomidorów - 3 ząbki czosnku - 1 kulka mozzarelli - kilka łyżek przecieru pomidorowego - sól, pieprz do smaku - przyprawy do kurczaka: curry, papryka słodka, szczypta chili cayenne i imbiru - przyprawy do szpinaku: papryka słodka, chili cayenne, bazylia suszona - olej rzepakowy - ryż do podania Filety z kurczaka przekrój wzdłuż na cieńsze plastry, grubsze części rozbij mocno tłuczkiem, pozostałe delikatnie. Zamarynuj mięso
Corner With Recipesorientalnym sosie były soczyste a nad garnkiem roznosił się przyjemny migdałowo-kardamonowy aromat. Do tego dania koniecznie ugotujcie też ryż bo sosu po duszeniu mięsa jest sporo i żal go wylewać. Jako, że jest to danie jednogarnkowe, typu curry - łatwe do odgrzania i wręcz zyskujące wtedy na smaku - warto przygotować większą porcję na kilka
Milion Smakówpomidorowy. Czosnek wyciskamy przez praskę i dodajemy do sosu. Gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Sos doprawiamy cynamonem oraz pastą curry. Dodajemy kukurydzę, sezam oraz orzeszki. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Podajemy z ryżem basmanti
Mania Gotowania