słodkiego oraz ostrego smaku. Składniki: - pierś z kurczaka - 1 sztuka - ryż brązowy - 1 woreczek - pomarańcze - 2 sztuki - papryka czerwona - 1 sztuka - ananas - 5 plastrów - cebula - 1 sztuka - czosnek - 2 ząbki - oliwa - 1 łyżka - szczypiorek - ostra papryka - curry - kurkuma - pieprz, sól Sposób przygotowania: Mięso pokroić(...)pomarańcza. Ananasa, paprykę oraz kolejnego pomarańcza pokroić, dodać do mięsa i razem lekko poddusić. Całość dokładnie wymieszać, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawić. Podawać z gotowanym ryżem, posypane szczypiorkiem. Smacznego
Fit-aminapierś z kurczaka 1 cebula 1 duży ziemniak 50 g pasty massaman curry 250 ml mleka kokosowego 1 łyżka sosu rybnego 1 gwiazdka anyżu 2 liście laurowe 1/4 szklanki obranych fistaszków 2 łyżki oleju arachidowego 1-2 łyżeczki puree z tamaryndowca* 2 łyżeczki cukru* +do podania: ryż jaśminowy CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Kurczaka i ziemniaka kroimy(...)kostkę o boku 2 cm, cebulę kroimy w piórka, orzeszki prażymy na suchej patelni. 2. W rondelku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy pastę curry i smażymy 1 minutę. Dodajemy mleko kokosowe i kurczaka, doprowadzamy do wrzenia. zmniejszamy ogień, dodajemy ziemniaki, orzechy (kilka zostawiamy do przybrania), anyż, liście laurowe, puree z tamaryndowca i cukier. Gotujemy 30-40 minut, aż ziemniaki
Tajskie smakimleka kokosowego · 1 łyżka masła · 2 łyżeczki czerwonej pasty curry ( w zależności od stopnia ostrości pasty) · 1 łyżeczka mielonego imbiru lub 2 łyżeczki świeżego startego · 2 ząbki czosnku(...)świeża kolendra · ryż PRZYGOTOWANIE: W garnku na małym ogniu rozpuścić masło i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili smażenia dodać pokrojony drobno, lub przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć ok minutę. Do tego dodać czerwoną pastę curry, imbir i smażyć przez ok. 2 minuty (w razie konieczności podlać wodą aby przyprawy
Calzonella.comdodatkami podana z ryżem to smaczny, kolorowy i sycący posiłek. Składniki na tołpygę w sosie kokosowym 1 / 2 kg płatu lub filetu ze świeżej tołpygi 1 puszka mleka kokosowego 1 / 4 świeżego ananasa (lub kilka plastrów z puszki) 1 cebula 1 czosnek 1 mały kawałek świeżego imbiru 2 łyżki rodzynek 1 łyżka sosu rybnego 4 łyżki curry 1 szczypta chili(...)Smażyć ok. 5 minut, dodać sos rybny, curry i szczyptę chili, wymieszać. Chwilę podsmażać. Wlać mleko kokosowe, wsypać rodzynki i gotować ok. 15 minut, aby sos się zredukował. Dodać pokrojony w kostkę ananas oraz rybę, trzymać na ogniu jeszcze 10 minut. Tołpygę w sosie kokosowym można podawać z ugotowanym na sypko ryżem lub z indyjskim chlebkiem naan. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
niecodziennikparypozostałą przyprawę curry i smażyć jeszcze chwilę. Po tym czasie dodać pokrojone papryki, puree z mango, wlać mleko kokosowe, zagotować i całość chwilę smażyć. Na samym końcu dodać mango w kostkach, doprawić do smaku solą, pieprzem i jeszcze kilka minut dusić. Przed podaniem posypać drobno posiekaną kolendrą. 5. Kurczaka po tajsku podawać z białym lub brązowym ryżem, świetnie smakuje
Szalona Kuchnia Ewelinyjakiś czas odwracając mięso. Po wysmażeniu kurczaka z naczynia wyjmujemy, a do rondla dajemy 2 łyżki masła lub oleju i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir i pastę curry. Smażymy razem, mieszając. Wlewamy mleko kokosowe wymieszane z wodą i skrobią, dodajemy liście limonki i mieszamy całość aż sos się zagotuje. Dodajemy sok z limonki, sos rybny, cukier i połowę drobno(...)piekarnika. Pieczemy 40 minut. Całość posypujemy resztą pokrojonej chili i kolendrą bądź posiekaną pietruszką. Podajemy gorące, z ryżem lub z azjatyckim makaronem – my zjedliśmy z gryczanym makaronem japońskim sobą – świetnie wchłania zawiesisty sos. Pastę Kanokwan – oryginalną, produkowaną i pakowaną w Tajlandii pastę curry oraz liście limonki kaffir dostaniecie między innymi w Piotrze i Pawle. Warto się zaopatrzyć w kilka opakowań
Karo in the KitchenSkładniki/2 porcje: – 100 g ryżu jaśminowego – ok. 250-300 g piersi z kurczaka – papryka czerwona i żółta – cebula – sól i pieprz – szczypta chili i pieprzu cayenne – 1 łyżeczka imbiru mielonego – szczypta curry – 1 łyżeczka papryki słodkiej sos – 2 łyżki octu balsamicznego – 2 łyżki miodu Przygotowanie: Filet opłukać(...)osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ipokroić w kostkę. Paprykę żółtą i czerwoną umyć i pokroić w cienkie paski. Filet przyprawić solą i pieprzem, dodac curry, paprykę mielonąoraz imbir, chilli i pieprzu cayenne. Smażyć na rozgrzanej patelni aż kurczak będzie kruchy. Pod koniec dodać ocet balsamiczny wymieszany z miodem i smażyć chwilę aż sos zgęstnieje. Na drugiej patelni zeszklić
I LOVE LIFEpuszki) * 2 puszki po 400 g całych pomidorów (najlepiej bez skórki) * 2 łyżeczki czerwonej pasty curry * 1 papryczka chilli * 1 ½ łyżki garam masala * 200 ml wody * 2 łyżki oliwy z oliwek * 1 ½ łyżeczki soli * pieprz Dodatki do podania: prażone migdały, świeża mięta, ryż, jogurt. WYKONANIE: Bakłażana kroimy na mniej więcej 1 cm kostkę, wrzucamy do miski i solimy(...)obrać. Jednak zmięknie ona w trakcie gotowania). Cebule, czosnek i papryczkę chili kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do rozgrzanego garnka z olejem. Dodajemy pozostałe przyprawy (garam masala, pasta curry) i smażymy około 5 minut uważając żeby czosnek się nie przypalił. Dodajemy bakłażana i smażymy kolejne 5 minut aż bakłażan nabierze koloru. Dodajemy pomidory z puszki i wodę. Całość przykrywamy
Mohiellasmakuje genialnie! Danie szalenie proste, a pełne niesamowitych smaków. Przepis na bogu już w środę! Czwartek: Kebaby hinduskie z ryżem Po trzydniowym maratonie kaszowym czas na przerwę. Polecamy Wam to super proste danie z repertuaru znanego nowojorskiego blogera Kevina Curry’iego. Kebaby po hindusku są bardzo aromatyczne, pachną orientem i są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. 30 minut(...)bułki hamburgerowe, co dodatkowo ułatwiło nam sprawę. Razem z burgerami zrobiliśmy pulpety do flaczków. Same flaczki ugotowały się w czasie, kiedy pęczotto zapiekało się w piekarniku. Wtedy też ugotowaliśmy ryż i zrobiliśmy kebaby. Generalnie całość pracy nad pięcioma zestawami obiadów zajęła nam nieco ponad 2 godziny. Z tym, że w tym czasie zrobiliśmy też oddzielny obiad na niedzielę: gnocchi
Niedzielny kucharzłyżeczki curry w proszkupół łyżeczki kurkumypół łyżeczki sproszkowanego imbirupół łyżeczki ziaren kolendrypół łyżeczki czerwonej słodkiej paprykiszczypta cynamonułyżeczka cukrusok z polowy limonki2 łyżki oleju arachidowego sólPrzygotowanie:Zaczynamy od posiekania drobno cebuli, czosnku i papryczki chilli, a także pokrojenia papryki na krótkie paski. Soczewicę odcedzamy zostawiając trochę wody z zalewy. Pomidora kroimy w drobną kostkę. Do moździerza wsypujemy przyprawy: curry(...)minutach wsypujemy przyprawy z moździerza, dodajemy pastę curry i jeszcze chwilę smażymy.Do garnka wrzucamy soczewicę wraz z resztą wody z zalewy i pomidora i gotujemy na małym ogniu, aż pomidor się rozpadnie. Doprawiamy cukrem, sokiem z limonki i solą.Podajemy, jak już wcześniej wspomniałam, z ryżem, chlebkami naan lub chapati
Zakręcony Wideleckroimy w kostkę. Doprawiamy papryką ostrą i słodką, curry i imbirem. Cukinię kroimy w ćwiartki. Kurczaka smażymy na oliwie z oliwek około 2 minut, dodajemy cukinię i smażymy wszystko jeszcze około 5 minut. W rondelku podgrzewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki. Na patelni rozpuszczamy około 2 łyżek masła, dodajemy ryż i smażymy przez około minutę, cały czas mieszając
Delusional Trinenatury twardy zawodnik, w tej frittacie, po upieczeniu staje się mięciutki i słodki. Zobacz przepis Środa: Kebaby hinduskie z ryżem Po trzydniowym maratonie kaszowym czas na przerwę. Polecamy Wam to super proste danie z repertuaru znanego nowojorskiego blogera Kevina Curry’iego. Kebaby po hindusku są bardzo aromatyczne, pachną orientem i są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. 30 minut(...)bułki hamburgerowe, co dodatkowo ułatwiło nam sprawę. Razem z burgerami zrobiliśmy pulpety do flaczków. Same flaczki ugotowały się w czasie, kiedy pęczotto zapiekało się w piekarniku. Wtedy też ugotowaliśmy ryż i zrobiliśmy kebaby. Generalnie całość pracy nad pięcioma zestawami obiadów zajęła nam nieco ponad 2 godziny. Z tym, że w tym czasie zrobiliśmy też oddzielny obiad na niedzielę: gnocchi
Niedzielny kucharzudało mi się zrobić i wyszło bardzo ciekawie i kolorowo:) Składniki : 50g ryżu jaśminowego 1 sznycel z szynki wieprzowej 1/2 marchewki fioletowej 1/2 marchewki żółtej 1/2 skorzonery 2 łyżki kiełków słonecznika 1 łyżka oliwy z oliwek Przyprawy : curry pieprz czarny kmin rzymski mielony papryka słodka cząber Mięso myjemy(...)folii aluminiowej na pierwszym poziomie parowaru. Marchewki myjemy, obieramy i kroimy w stożki. Skorzonerę myjemy, obieramy i znów płuczemy wodą, ponieważ jej skórka jest bardzo obficie pokryta ziemią. Ryż wrzucamy do pojemnika na ryż i stawiamy go na drugim poziomie oraz zalewamy wrzątkiem na 2 cm ponad jego stan. Wlewamy również wrzątek do pojemnika na wodę i włączamy
Parowar Facetagaram masala, kurkuma, kmin rzymski. Jak zaczną mocno pachnieć, ale nie palić się :) dodajemy cebulę, pomidory, seler naciowy i drobno pokrojoną papryczkę chili (można pominąć chili jeśli chcesz łagodne curry). Wszystko dusimy 2-3 min. Kolejny krok to wlewamy całą zawartość opakowania passaty i dusimy jeszcze 3-4 minuty. Teraz czas na czosnek, przeciskamy dwa ząbki i teraz dodajemy bakłażana(...)zauważymy, że bakłażan jest już miękki dodajemy pierz, sól do smaku i 3 łyżki jogurtu naturalnego. Mieszamy i dusimy jeszcze chwilkę, ok. 2 min. Ryż Basmati gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Zazwyczaj jest to 1 szklanka ryżu na 6 szklanek lekko osolonej wody. Gotujemy 10 min. bez przykrycia. Życzymy smacznego
vegetaniejakiś czas się spełni :) ) . Tymczasem zapraszam was na pyszną zupkę rybną curry. Smacznego! SKŁADNIKI ( 4 PORCJE) : łyżeczka oleju roślinnego, bądź kokosowego 4 porządne łyżeczki czerwonej pasty curry 1 średnia cebula 2 łyżeczki pokrojonego drobno lub startego imbiru Ok. 1,5 L bulionu lub gorącej wody 400 ml mleka kokosowego ( 1 puszka) 300 g filetu z dorsza opcjonalnie(...)czerwonej papryczki chili w zależności od preferencji (świeża lub suszona) Do podania: ryż jaśminowy lub makaron ryżowy, świeża kolendra PRZYGOTOWANIE: Rybę i owoce morza rozmrozić jeśli używamy zamrożonych. W wysokim garnku o grubym dnie rozgrzać olej i podsmażyć na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodaję pastę curry, podsmażam do momentu aż zacznie unosić się intensywny zapach
Calzonella.com