sosie). Klopsiki w sosie curry: Na tą samą patelnię wrzucamy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Po 1-2 minutach, dodajemy pastę curry, utłuczoną kolendrę oraz koncentrat pomidorowy i podsmażamy razem z cebulą mieszając, aż cebula oblepi się przyprawami. Wlewamy bulion i mleczko kokosowe. Zagotowujemy co jakiś czas mieszając i gotujemy, aż mleczko rozpuści się, a curry nabierze jednolitej barwy. Dodajemy(...)smaku oraz sok i skórkę otartą z wyparzonej wrzątkiem limonki. Próbujemy czy curry jest wystarczająco ostre i czy trzeba dodać więcej pasty. Wrzucamy 1-2 garści świeżego szpinaku, a gdy zmniejszy objętość, wkładamy do sosu podsmażone klopsiki. Gotujemy na małym ogniu ok. 5-7 minut. Podajemy z ryżem basmati lub jaśminowym. Przed podaniem danie warto posypać kawałkami orzechów nerkowca. Zobacz
Poezja smakuząbki czosnku 3 woreczki ryżu Jako dodatek proponuję zapiekane banany.Tradycyjnie w kuchni afrykańskiej używane są do tego platany (odmiana bananów nie spotykana u nas) Można je zastąpić zwykłymi niezbyt dojrzałymi twardszymi bananami choć i tak nie uda nam się uzyskać tego właściwego smaku, ale zawsze coś:) 3-4 małe banany ( najlepiej niezbyt dojrzałe) sól, curry, chili, olej do smażenia(...)zmięknie, wrzucamy fasolkę i wlewamy mleczko kokosowe.Wszystko razem mieszamy i smażymy jeszcze przez pięć minut. Ugotowany ryż przekładamy do filiżanki i formujemy z jej pomocą na talerzu (tak jak na zdjęciach). Kroimy do miski banany w grubsze talarki i dodajemy przyprawy: curry, sól, chili, dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy przez chwilę aż banany nabiorą złocistego koloru
noteskulinarnyfigasosu sojowego jasnego sól, pieprz, papryka słodka, curry, oregano pomidorki koktajlowe i świeże ogórki do dekoracji Wykonanie: 1. Kroimy cebulę w pół-talarki i szklimy na oliwie. 2. Obieramy pieczarki, siekamy je i dorzucamy do smażącej się cebuli, solimy, pieprzymy i sypiemy sporo oregano. Podsmażone pieczarki odstawiamy na bok, gotujemy ryż tak jak zawsze(...)naczynia żaroodpornego lejemy trochę oliwy, następnie wrzucamy ugotowany ryż i mieszamy wszystkie składniki (paprykę kroimy w kosteczkę, ogórki kiszone kroimy też w kosteczkę). 4. Tofu kroimy w kosteczkę i dodajemy do naszej zapiekanki, wszystko mieszamy, dodajemy łyżkę sosu sojowego jasnego, solimy, pieprzymy, dodajemy curry, paprykę słodką. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. 5. Wkładamy zapiekankę do nagrzanego piekarnika
Kawa z mlekiemsyropu lub świeżego ( kostka) 🍴4 łyżki Rodzynek 🍴 1/2 Czerwonej Cebulki 🍴3 łyżki Natki pietruszki drobno siekanej 🍴 15 dag sera żółtego tartego 🍴8 łyżek Ryżu ugotowanego może być biały SOS: 🍴 4 Łyżki Jogurtu Naturalnego 🍴 1 Łyżka przyprawy Curry 🍴 sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z kurczaka myję, kroję w kostkę i gotuję w osolonej wodzie ok 25 minut
Gotowanie Patkiczasie dodać osączony groszek i mrożoną fasolkę szparagową, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Curry posypać pokruszoną lub pokrojoną w kostkę fetą i liśćmi kolendry. Podawać z ryżem. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychSKŁADNIKI : marchewka cebula dymka kawałek pora 1/2 czerwonej papryki 1/4 dyni hokkaido garść fasolki szparagowej 3 łyżki ciecierzycy 100g makaronu z czarnego ryżu 5 łyżek mleka kokosowego garść grzybów mun łyżka pędów bambusa (opcjonalnie) przyprawy: curry, imbir, słodka papryka, chili, majeranek, pieprz ziołowy WYKONANIE: ciecierzycę gotujemy do miękkości, makaron wrzucamy do gotującej się wody, po czym gotujemy
healthy dreamsWspaniała przygoda. Na początku było oczywiście dość stresująco, jednak Pan Andrzej oraz cała ekipa filmowa okazała się bardzo wyluzowana i cierpliwa ;) Przygotowałam zielone curry z kurczakiem , natomiast Pan Andrzej przygotował dla mnie nafaszerowane nóżki kurczaka z ryżem zapiekanym w mleku kokosowym. Mniam <3 Jeśli chcecie pójść w moje ślady i przeżyć kulinarną przygodę, zapraszam na stronę CASTINGU do programu
My Culinary Artłyżki wiórek kokosowych puszka mleczka kokosowego opakowanie jogurtu naturalnego/śmietany jogurtowej kawałek świeżego kawałka imbiru 3-4 ząbki czosnku łyżka ostrej pasty curry 3 łyżki sosu sojowego 1 szt. cebuli łyżka koncentratu pomidorowego olej sól ryż Pierś z kurczaka pokroiłam na małe kawałki. Posoliłam,dodałam starty imbir,sos sojowy i polałam odrobiną oleju. Wymieszałam i odstawiłam kurczaka aby przeszedł
potrawyregionalneBardzo aromatyczny kurczak na maśle, czyli popularne indyjskie kremowe czerwone curry z kurczaka z dodatkiem śmietany oraz masła. Podawane z ugotowanym na sypko ryżem basmati lub chlebkami naan. Składniki: 500 g udek bez skóry i kości lub piersi kurczaka na marynatę: 1/2 szklanki jogurtu greckiego 1 cm korzenia imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki chilli łyżeczka garam masali łyżeczka kurkumy
wyzwania kuchenneKulki stanowią prawdziwą ozdobę stołu i są bardzo łatwe do przygotowania. Z dużą ilością curry i kurkumy mają piękny kolor i bogaty aromat. Można je podawać z ryżem, kaszą, kuskusem i oczywiście z sosem. Składniki do potraw orientalnych znajdziecie na stronie Sklep.naSushi.pl Składniki na 4 porcje: 40 dag mielonej chudej wieprzowiny 2 ząbki czosnku, drobno posiekane świeża natka kolendry
Apetyczna babeczkamałym ogniu przez około 4 minuty. Dodać kurczaka, zalać gorącym bulionem, dodać przyprawy: kurkumę i curry i całość zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 3 minuty. Na koniec dodać zahartowaną śmietanę, wymieszać, podgrzać i gotowe. Podawać z ryżem, na talerzu posypać natką pietruszki. Smacznego
Moja kraina smakówłyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku Przygotowanie: Mięso pokroić w niewielką kostkę, doprawić curry, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na 10 minut. W dużym garnku lub patelni rozgrzać oliwę i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać mięso i krótko smażyć na dużym ogniu. Dodać wypłukany dokładnie ryż i zalać bulionem. Wymieszać całość, doprawić kurkumą. Gdy całość zacznie wrzeć zmniejszyć ogień
KuchniaWeDwoje.plmocno rozgrzanym oleju obsmażyć kawałki kurczaka. Jak już mięsko jest delikatnie zarumienione, wrzucić cebulkę pokrojoną w piórka i chwilkę smażyć. Wlać odrobinę wody lub wywaru, dodać curry pastę, curry w proszku i zagotować. Wymieszać. Cukinię umyć, przekroić na pół i pokroić w cienkie półplasterki. Dodać do mięsa. Wlać mleko kokosowe, dodać listki keffir i gotować na małym ogniu około(...)kokosowe. Gotować do momentu zredukowania wody z mleczka kokosowego. Ja jednak zagęściłam. Jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozmieszać w odrobinie wody i wlać do gotującego się sosu. Zagotować. Podawać z ryżem lub makaronem. Polecam było pyszne
Kuchnia Pokoleńmięsem i skorupiakami. Bardzo lubię łączyć krewetki z kiełbasą lub kurczakiem . Do tego dania z ryżem można dodać praktycznie wszystko co się ma pod ręką i to co lubi się najbardziej. Dania z ryżem – jambalaya na 4 porcje Składniki: 250 g ryżu długoziarnistego, u mnie basmati 1 kostka warzywna, ekologiczna 1 zielona papryka, mała 1 żółta papryka, mała(...)ząbki czosnku 15 cm pora pęczek natki pietruszki, 6 łyżek posiekanej 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka curry w proszku ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 250 g krewetek, surowych 150 g szynki sól do smaku Zacznij od ugotowania ryżu. Ryż opłukaj, zalej 1,5 l wody i włóż warzywną kostkę. Ja dodatkowo solę i dodaję jeszcze 2 łyżeczki soli. Zagotuj
codojedzenia