powiem że sos jest cudownie pyszny- aksamitnie kremowy. Podany z makaronem lub ryżem tworzy sycące danie. Można go zrobić jak my dziś z dodatkiem warzyw, lub te całkowicie pominąć. Wówczas jest równie dobry. Składniki- krewetki po tajsku z krewetkami: – opakowanie krewetek (około 250g) -przyprawy: żółte curry (opcjonalnie możecie dodać też zieloną pastę curry, ale uważajcie z ilością bo jest(...)mleko kokosowe. Dusić wszystko na małym ogniu przez 10-15 minut. Podawać z ugotowanym wcześniej ryżem lub dowolnym makaronem. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny i posypać świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Jeśli spodobał Wam się nasz dzisiejszy przepis na krewetki w sosie curry i postanowiliście go wypróbować koniecznie dajcie mi znać w komentarzu. A jeśli zaś szukacie innych ciekawych
ArbuziakiJeżeli chcielibyście spróbować innych, przetestowanych przeze mnie, pyszności tego autora, polecam kurczaka w sosie karmelowym lub dietetyczny butter chicken , palce lizać! Zapraszam! Scroll down for recipe in English Szybkie curry z kurczakiem i szpinakiem (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oleju roślinnego 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki kurkumy 1 szczypta(...)łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru brązowego 1 łyżka soku z cytryny lub limonki 100 g liści szpinaku baby, ew. posiekanych duża garść świeżej kolendry, posiekanej makaron ryżowy lub ugotowany ryż, do podania Przygotowanie: W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na większym ogniu olej, włóż cebulę i smaż przez 5 do 6 minut, do zeszklenia. Dodaj kmin, kolendrę, kurkumę, pieprz
karmelowyłyżki sosu sojowego (opcjonalnie - w wersji bezglutenowej Tamari) - sól do smaku Do podania: - ryż basamati - świeża kolendra W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę pokrojona w piórka oraz drobno pokrojony czosnek. Gdy cebula zmięknie dodajemy curry, kolendrę, cynamon oraz imbir starty na drobnych oczkach. Przesmażamy około minuty, a nastepnie wrzucamy kalafiora osuszonego po uprzednim(...)twardawy dodajemy pomidory, a po chwili mleczko kokosowe. Ważne, aby kalafiora nie rozgotować. W gotowej potrawie powinien być lekko chrupki. Całość doprawiamy sosem sojowy i/lub solą. Podajemy z ryżem basamati aromatyzwanym w trakcie gotowania anyżem i/lub cynamonem. I gotowe! Maksymalnie w pół godziny! Smacznego! Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz na blogu
Simple Dishkwiatów brokułów garść rodzynek 1 średnia cebula 1 czerwona papryka 1 pomidor sól, pieprz, curry, słodka papryka, vegeta natur Przygotowanie: Pierś kroimy w kosteczkę, cebulę, paprykę i pomidor w kosteczkę. Wszystko razem (oprócz rodzynek) podsmażamy na patelni, przyprawiamy do smaku. Ryż gotujemy w osolonej wodzie ze szczyptą imbiru - nada wspaniałego zapachu. W misce mieszamy dokładnie wszystkie gotowe składniki
Zasmakuj Kuchni250g mrożonych krewetek 3 ząbki czosnku mała cebula kawałek imbiru łyżka oleju kokosowego 3-4 łyżki czerwonej pasty curry Kanokwan od DeCare.pl 300 ml passaty pomidorowej 300 ml mleczka kokosowego 3-4 łyżeczki cukru papryka ostra, sól, pieprz ryż (u mnie jaśminowy) do podania limonka i liście kolendry (lub natka pietruszki) Krewetki rozmrażamy, porządnie płuczemy i osuszamy, zdejmujemy(...)olej kokosowy, dodajemy cebulę, czosnek, imbir, pastę curry i podsmażamy przez kilka sekund. Dodajemy krewetki i smażymy wszystko jeszcze przez 4-5 minut. Do krewetek dodajemy sos pomidorowo-kokosowy i całość dusimy przez chwilę, aby smaki się połączyły. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem oraz papryką ostrą. Podajemy z ugotowanym ryżem, limonką i siekaną kolendrą/natką pietruszki
Zawsze głodna!minut z obu stron, aż marynata zamieni się w zarumienioną skórkę ale ryba zostanie soczysta. Rozkładamy na talerze porcje ryżu (tu jest porcja dla 2 osób na jeden posiłek), na nie porcje sosu (z tego przepisu wystarczy curry dla 4 osób) a na wierzch kawałki usmażonej ryby. Posypujemy grubo posiekaną kolendrą, pietruszką i szczypiorem, od razu podajemy. SKŁADNIKI - RYBA(...)indyjskiej przyprawy Korma lub mieszanki przypraw curry + do doprawienia 500g ziemniaków typu A lub B 350-400g kalafiora ½ puszki pomidorów z zalewą, rozgniecionych widelcem 1 puszka mleka kokosowego 1 niepełna puszka wody + jeszcze 250ml wody 4-5 łyżek czerwonej soczewicy, suszonej kolendra lub natka pietruszki i szczypior do podania SKŁADNIKI - RYŻ 1 porcja ryżu (porcja na 2 osoby
Karo in the Kitchenpatrz też uwagi 2 łyżki (40g) czerwonej pasty curry 200g liczi z puszki 200g pędów bambusa 100ml bulionu 150ml mleczka kokosowego 1 średnia papryczka chili 2 kawałki trawy cytrynowej duża garść bazylii tajskiej kilka łyżek soku z limonki 1 łyżka sosu rybnego Do podania 125g ryżu jaśminowego Instrukcje Nogi lub piersi z kaczki lekko solimy i umieszczamy w brytfannie podlewając(...)Upieczone piersi z kaczki możemy podzielić na 2-3 kawałki, a nogi na pół. Do gotującego się curry dodajemy mięso, liczi, pędy bambusa oraz bazylię tajską (której część zostawiamy do dekoracji). Gotujemy jeszcze powoli przez 10 minut pod przykryciem. Podajemy z ryżem jaśminowym i sosem z duszenia. Uwagi Jeśli przygotowujemy danie dla 4 osób, możemy też upiec całą kaczkę
Kulinarna Pokusasolo 2 puszki pokrojonych pomidorów, około 800 g 1 czerwona papryka 1 ½ łyżeczka curry ¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki soli lub wedle smaku + 1 łyżka do ryżu 1 łyżka pokrojonego świeżego tymianku 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki 200 g krewetek, obranych Ugotuj ryż na sypko w osolonej wodzie z dodatkiem laurowych liści . Gotowy ryż odparuj
codojedzeniaMiękka, delikatna wołowina otoczona aromatycznym sosem curry z dodatkiem żółtej fasolki i mnóstwa kiełków fasoli mung. Pyszny sos, odpowiedni do podpłomyków, makaronu, ryżu czy kaszy. Wołowinę podałam w pięknych, miedzianych patelniach, które są idealnej wielkości dla jednej osoby. Są w stałej ofercie Tureckiego Sklepu . Składniki: 400ml mleczka kokosowego 500g wołowiny 200g kiełków fasoli mung ze słoika 200g żółtej fasolki
Gotowanie i blogowaniemożliwych opcji. Ten można by rzecz warzywny i gęsty gulasz możecie zjeść z chrupiącą i rumianą kromką pieczywa bądź z ugotowanym ryżem, kaszą czy makaronem. Danie jest mocno uniwersalne, przez co możecie je podać z dowolnymi dodatkami. Curry jest kremowe, gęste i sycące poprzez dodatek soczewicy. SKŁADNIKI NA CURRY Z SOCZEWICĄ: - 3 ząbki czosnku - 1-2 cm korzenia mbiru
SMYKWKUCHNItego dania może być wiele. Ja proponuję dzisiaj takie: dwie pojedyncze lub jedna podwójna średniej wielkości pierś z kurczaka, dwie torebki ryżu, jedno opakowanie bukietu warzyw (kalafior, brokuł, marchew) 450g, jedno jajko, sos sojowy, sok z limonki, curry, majeranek, pieprz, czosnek, sos tajski ostry, fix do kuchni chińskiej, olej kokosowy Na patelni rozgrzewam dwie łyżki stołowe oleju. Kurczaka kroję(...)łyżkami soku z limonki, majerankiem, pieprzem i curry. Tak zamarynowane mięso wrzucam na patelnię i smażę. Następnie dodaję ugotowane wcześniej warzywa. Wszystko mieszam i smażę do momentu aż smaki się połączą. Całość przesuwam na bok patelni i wbijam jajko. Czekam aż delikatnie się podsmaży a następnie mieszam z pozostałymi składnikami. Gdy ryż jest już gotowy, dorzucam go na patelnię
Przepis na Dzień Dobrysera cheddar 100 g kukurydzy z puszki 80 g ryż u Dip 200 g kwaś nej ś mietany 1 papryczka chili Farsz 400 g mielonej woł owiny 300 g passaty pomidorowej 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 zą bki czosnku 1/2 łyż eczki curry 1/2 łyż eczki kolendry w proszku szczypta papryczki chili(...)passata di pomodoro 1 peperone rosso 1 cipolla rossa 2 spicchi d'aglio 1/2 cucchiaino di curry 1/2 cucchiaino di c olendra un pizzico di chili sa le, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Przygotowania burrito rozpoczynamy od ugotowania ryżu. Ugotowany ryż odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy dip. Do miseczki przelewamy śmietanę, wrzucamy drobno posiekaną papryczkę
La grande e la piccola cuocaPrzepis na kurczaka curry podpatrzyłam u teściowej, która wykorzystuje je jako szybkie, danie obiadowe. Czas jego przygotowania determinuje czas gotowania makaronu czy ryżu, a składniki na jego przygotowanie niemal każdy ma w domu. Do tego jest po prostu przepyszne! Składniki: 500g piersi z kurczaka łyżka masła łyżka oliwy z oliwek sól, czarny pieprz, curry 200ml śmietanki
Pyry na Gazimbir, pastę z krewetek, pastę curry, sos rybny, sos sojowy, pokruszone liście keffir, cukier. Wszystko razem wymieszać i chwilkę smażyć. Około 30 sekund, ale cały czas mieszać. Wrzucić pokrojone w paski mięso i smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Wlać wodę, mleczko kokosowe, sok z limonki i wymieszać. Gotować około 15 minut. Podawać z ryżem. Każdą porcję obsypać kolendrą
Kuchnia Pokoleń