sosem ajwarowym podawany z grillowaną piersią z kurczaka. Porcja dla 2 osób: Składniki: 100 g białego ryżu 100 g czerwonego ryżu 1/2 papryki czerwonej 1/2 cukinii 2 pojedyncze piersi z kurczaka sól Falksalt czarny pieprz Prymat szczypta curry szczypta suszonej bazylii, ziół prowansalskich oliwa z oliwek Sos ajwarowy: 2 papryki czerwone 1 bakłażan szczypta wędzonej papryki
Bike By Lifesię goryczki po przepłukaniu kaszy zimną wodą, przelej ją gorącą wodą. Kasza jaglana jest wtedy delikatna w smaku. Mam dla Ciebie moje ulubione pomysły na wykorzystanie niektórych kasz lub ryżu. Są wśród nich takie, które smakują także wyśmienicie na słodko. Kasza jaglana Dzięki swojej delikatności doskonale nadaje się do deserów. Możesz z niej przygotować budyń jaglany, krem do ciasta(...)Ogranicza Cię tutaj tylko Twoja wyobraźnia. Kasza owsiana Kasza owsiana stanowi dla mnie zamiennik płatków owsianych, czyli podaję ją zazwyczaj na słodko. Ryż Nie musi on stanowić bazy jedynie do pomidorówki. Przygotuj do niego aromatyczne curry lub tikkę masalę. Na słodko posmakuje Tobie, jak i Twoim dzieciom w formie domowego belriso (polecam szczególnie wersję czekoladową z wiśniami). Ogólne wskazówki
Fabryka pomysłówwłasna mieszanka przypraw: 1/3 łyżeczki kurkumy około 4 rozgniecione ziarna kolendry 3 rozgniecione goździki 1/3 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki przyprawy curry 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie, gdyż pasta curry jest również ostra) Przygotowanie: Kurczaka kroimy w dość dużą kostkę. Mieszamy wszystkie przyprawy do marynaty i przyprawiamy kurczaka. Pozostawiamy na 30 minut w lodówce. Bataty obieramy ze skóry. Cebulę, chilli(...)kurczaka przekładamy do większego garnka, Następnie dodajemy bataty, pomidory z puszki oraz trawę cytrynową. Dusimy przez około 10 minut. W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Dolewamy mleko kokosowe oraz dodajemy przyprawę curry i pastę curry. Ilość pasty curry zależy od ostrości jaką chcecie uzyskać, im więcej tym danie bardziej ostre. Jeśli wolicie aby wasza potrawa była
Mania Gotowaniałyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 50 ml wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka kuminu rzymskiego 1 łyżeczka curry szczypta papryki chili sól, pieprz Dodatkowo: ok. 100 g fistaszków Radix-Bis ryż basmati Radix-Bis Wykonanie: Podudzia z kurczaka najlepiej zamarynować dzień wcześniej. Marynata: W misce łączymy ze sobą oliwę, sos sojowy, sok z cytryny, czosnek obrany(...)Orzechy obieramy z łupin. Sos: W wysokim naczyniu mieszamy mleko kokosowe z wodą, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Następnie dodajemy pastę orzechową oraz cukier i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy curry, kuminem rzymskim, papryką chili oraz szczyptą soli i pieprzu. Rozgrzewamy patelnię (u mnie: patelnia do smażenia bez tłuszczu WOLL DIAMOND LITE ) i układamy na niej zamarynowane podudzia z kurczaka. Smażymy
Kuchnia MagdaLenyłyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 50 ml wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka kuminu rzymskiego 1 łyżeczka curry szczypta papryki chili sól, pieprz Dodatkowo: ok. 100 g fistaszków Radix-Bis ryż basmati Radix-Bis Wykonanie: Podudzia z kurczaka najlepiej zamarynować dzień wcześniej. Marynata: W misce łączymy ze sobą oliwę, sos sojowy, sok z cytryny, czosnek obrany(...)Orzechy obieramy z łupin. Sos: W wysokim naczyniu mieszamy mleko kokosowe z wodą, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Następnie dodajemy pastę orzechową oraz cukier i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy curry, kuminem rzymskim, papryką chili oraz szczyptą soli i pieprzu. Rozgrzewamy patelnię (u mnie: patelnia do smażenia bez tłuszczu WOLL DIAMOND LITE ) i układamy na niej zamarynowane podudzia z kurczaka. Smażymy
Kuchnia MagdaLenyłyżka octu ryżowego lub jabłkowego 3 łyżki czerwonej pasty curry (ze słoiczka) 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego / kuminu 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1/4 łyżeczki mielonej papryczki chilli 1/4 łyżeczki cynamonu dodatkowo – pieczywo lub ryż jaśminowy Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage
Eat me! Fit me!ząbki czosnku plaster imbiru 2 łyżki oleju kokosowego (Targroch) 250 ml wody 300 ml mleka kokosowego 2 łyżki płatków drożdżowych (Targroch) sól i przyprawy: curry (1 łyżka), kurkuma (1 łyżeczka), papryka słodka (1 łyżeczka), chilli (1/2 łyżeczki), pieprz ziołowy (1 łyżeczka), pieprz czarny (1/3 łyżeczki) Przygotowanie: Cebulę, czosnek i imbir oczyść i drobno posiekaj(...)małą kostkę dynię i wlej 250 ml wody. Dodaj wszystkie przyprawy, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez ok. 45 minut, aż dynia będzie miękka. W międzyczasie ugotuj ryż w 400 ml wody. Kiedy dynia będzie już miękka dodaj ugotowany ryż, płatki drożdżowe oraz wlej mleko kokosowe. Gotuj na pełnym ogniu, co chwilę mieszając jeszcze przez
Zdrowie na języku :Pprostu, albo jako przyprawę curry – która zawiera również inne aromatyczne składniki. Dlatego też wybór jakiego dokonamy w tym zakresie będzie miał istotny wpływ na smak i aromat naszego ryżu. Do innych typowych dodatków należą: bulion warzywny lub drobiowy, sos sojowy lub teriyaki, a także chili. Tego ostatniego nie musimy użyć jeśli ryż ma być raczej łagodny w smaku
Kulinarna Pokusasmaż, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut, do zeszklenia. Dodaj mieloną kolendrę, kmin i kurkumę i smaż mieszając przez kolejne 2 minuty. Następnie wmieszaj cayenne, pomidory, liście curry i 1 łyżeczkę soli, po czym wlej bulion wraz z mlekiem kokosowym. Gotuj, często mieszając, przez 10 minut, następnie dodaj sok z limonki i cukier i gotuj przez kolejne(...)odstaw na 5 minut, aby łosoś doszedł w cieple sosu. Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne. Podawaj danie z ryżem lub makaronem ryżowym posypane świeżą kolendrą. Smacznego! English version Easy salmon curry (4 servings) Ingredients: 2 tablespoons olive oil or other vegetable oil 1 large onion, finely chopped 1 teaspoon ground coriander 1 teaspoon ground cumin
karmelowysurowizny. Kurczaka nie można smażyć za długo bo będzie suchy. Wlać mleczko kokosowe, pomidory z puszki, dodać pastę curry i zagotować. Doprawić do smaku solą. Gotować 10 minut i gotowe. Gdyby było za gęste wlać trochę wody. Podawać z kluseczkami, ryżem, makaronem lub chlebkiem naan. Można obsypać posiekaną świeżą koleandrą lub posiekaną natką pietruszki. Pycha, mniam
Kuchnia Pokoleńpomidory w puszce (albo kilka świeżych) 1/2 arkusza glonów nori garść świeżych liści bazylii curry w ilości do smaku świeżo mielona sól oraz pieprz kolorowy bardzo niewielką szczyptę cynamonu odrobinę cukru (około 1/2 łyżeczki) 1 łyżeczka mleka kokosowego olej z pestek winogron ryż basmati z dzikim SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ryż basmati z dzikim gotujemy z dodatkiem oleju według(...)pokrojonego bakłażana i pomidory. Mieszamy wszystko doprawiając solą i pieprzem. Następnie dodajemy pokruszone glony nori, curry, bardzo niewielką szczyptę cynamonu, około 1/2 łyżeczki cukru, a także łyżeczkę mleka kokosowego. Wszystko mieszamy i chwilę dusimy pod przykryciem. Na koniec dodajemy rozdrobnione liście bazylii. Podajemy z ryżem. SMACZNEGO
wege i kropkapewni oczekiwanych efektów:) Zapraszam na kolejne rozdanie: Składniki: 1 filet z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1/2 cebuli ryż przyprawy (u mnie przyprawa naturalna Rafexu - skład: pasternak, marchewka, cebula, pietruszka, kurkuma, pieprz czarny, lubczyk, curry, czosnek) sól Mięso zalewamy zimną wodą, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa i gotujemy do miękkości na wolnym gazie. Doprawiamy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładużych pieczarek 2 zabki czosnku 1 duża lub 2 małe papryczki chilli Po pół łyżeczki: kurkumy, curry, pieprzu ziarnistego, papryki słodkiej puszka fasoli czerwonej kieliszek wina u mnie biały Tokaj szklanka przecieru pomidorowego Garść startego sera W 5 szklankach wody gotujemy ryż (wysypujemy z torebek) z dodatkiem soli. Na patelni podsmażamy pieczarki z czosnkiem, gdy już pieczarki całkowicie puszczą
NaKońcuJęzykaSkładniki: - ryż basmati – (40 g) - filet z piersi kurczaka (140 g) - pietruszka (10 g) - pomidorki koktajlowe – 3 szt. (50 g) -przyprawy: curry, pieprz cytrynowy, sól himalajska. Wykonanie: Mięso pokroić w drobną kosteczkę, przyprawić i poddusić na patelni pod przykryciem, do gotowego mięsa dodać ryż sypki. Zalać wodą (1/2 szklanki) Całość wymieszać. Dusić pod przykryciem
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czaspyszne.:)Dodajemy paprykę, pieczarki I curry paste. Mieszamy. Dodajemy mleko kokosowe, bullion I sos sojowy. Smażymy ok 4 min.I już prawie koniec :) Dodajemy pomidory- od zagotowania trzymamy ok 2 min. Zciągamy z gazu I dodajemy natkę pietruszki. I obiad gotowy, prawda że szybko I przyjemnie ? :)Na początku obiadu dobrze jest wstawić ryż.Do ryżu zawsze po ugotowaniu dodaję
Smaki Edyty