podobnego dla mojej rodzinki. Przyznaję, że trochę improwizowałam z dostępnych w domu składników, ale efekt końcowy pozostaje w klimacie kuchni indyjskiej :) Podawałam z ryżem basmati oraz sosem jogurtowym z ogórkiem i miętą . Doskonale łagodził smak pikantnego curry. Zwłaszcza, że tym razem nie pożałowałam papryczki chili ;) Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka 1 batat cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona
zadanie-gotowaniejakiś czas delikatnie mieszamy i gotujemy przez ok. 20 min. Na koniec dorzucamy kolendrę (ja nie miałam dodałam miętę cytrynową). Podajemy z ryżem pełnoziarnistym albo chlebkiem naan. Smacznego! P.S. Gdy będę robiła podobne curry jeszcze raz (a na pewno będę robiła!) dodam trochę więcej chili (o 0,5-1 papryczki), skrobię całość limonką i na pewno zadbam
Brzuszki Łakomczuszkireguły tak proste i szybkie w wykonaniu, a jednocześnie dają szeroką możliwość pofantazjowania :) Nie wyobrażam sobie też życia bez smaku curry, które dotychczas było u mnie zazwyczaj mięsnym osobnym daniem podawanym z dodatkami typu ryż. Postanowiłam połączyć jedno i drugie, i dlatego tym razem na piątkowy obiad, sięgając jedynie po to co znajdowało się w mojej lodówce, podałam wegetariański(...)makaron curry. Jest to danie lekkie, na bazie jogurtu - czyli nie takie straszne dla naszej figury ;), a z pewnością zdrowe za sprawą warzyw, z których przecież grzech nie korzystać kiedy jest na nie sezon. Składniki: 1 czerwona papryka 1 mała cukinia garść groszku* ok. 200g makaronu natka pietruszki 2 ząbki czosnku ok. pół kubeczka jogurtu naturalnego cebula sól, pieprz, papryka
Nie do chrzanu!patelni . Są tak dobre, że mógłbym je jeść bez przerwy i do wszystkiego 😂 Jeśli lubisz dania w tym klimacie, to sprawdź również: Curry z cukinią i ciecierzycą Indyjska zupa kalafiorowa Dahl z czerwonej soczewicy Ryż w sosie chilli Krem cebulowy po azjatycku
BlendmanCiepło - zimna bo nie mogę się zdecydować czy wolę ja na ciepło czy na zimno - w obu wersjach jest pyszna, choć w głosowaniu domowym przeważają
Z butelką mleczka w tlełyżeczka curry 2 łyżki startego sera dojrzewającego sól Sposób przygotowania Pierś kurczaka kroimy w niewielkie kawałki, mieszamy w misce jedną łyżkę oliwy, sól, słodką paprykę, pieprz ziołowy, oraz curry, a następnie kawałki kurczaka wkładamy do marynaty, i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej godzinę. Pora oczyszczamy i kroimy na półplasterki ( tylko białą część), drobno siekamy ząbek czosnku(...)pomidora (wcześniej go parząc) i kroimy go w kostkę. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią plastry pora i czosnek, smażymy przez dwie minuty i dodajemy ryż. Ciągle mieszając smażymy ryż, aż z białego zmieni kolor na szklisty, wtedy dolewamy dwie łyżki wazowe bulionu. Zagotowujemy bulion z ryżem, dodając kolejno, kawałki kurczaka, fasolkę, pomidora, oraz paprykę
Miód i pieprzwraz z kurczakiem, cebulę czy paprykę. Do przyprawienia kurczaka można użyć samej słodkiej/ostrej papryki w proszku, bazylię zastąpić ziołami prowansalskimi, a nawet dodać curry czy łyżkę koncentratu pomidorowego. Kurczaka należy podawać na ciepło z ryżem, kaszą (np. kuskus) czy pieczywem. W przypadku, gdyby w puszce z kukurydzą było bardzo mało zalewy, do sosu, wraz z całą zawartością puszki, można
Gospodyni Miejskaprzepis na curry z kalafiora, papryki i kurczaka. Niestety nie pamiętam dokładnie przepisu ani też w jakiej gazecie to było. Wiedziałam mniej więcej, co mam dodać i przystąpiłam do gotowania. Jak by mi nie smakowało, to próbowałabym dalej je ulepszyć. Postępowałam według sposobu przygotowania poniżej i wyszło oto takie przepyszne danie. Potrawę podałam z ryżem i posypałam obficie posiekanym szczypiorkiem(...)dodać mięso i gotować kolejne 6 - 7 minut. Mąkę wymieszać z małą ilością wody i wlać do dania. Podgrzewać jeszcze przez chwilę. Curry przeprawić solą, pieprzem czarnym i cayenne oraz skropić sokiem z limonki. Podawać z ryżem obficie posypane szczypiorkiem z dymki. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychwcześniej kaszy jaglanej - 2 łyżki sosu sojowego - ewentulanie sól i pieprz do smaku Do podania: - czarny ryż w ilości wg uznania Wykonanie: Zaczynamy od zmiksowania chilli, szalotek, czosnku, imbiru na gładką pastę razem z dodatkiem oleju, kurkumy, curry i kolendry. Przesmażamy pastę chwilę w garnku, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę cukinie. Smażymy(...)chwilę gotujemy. Gdy cukinia jest miękka dodajemy kaszę i miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy zupę sosem sojowym, rybnym i ewentulanie solą i pieprzem. Podajemy z ugotownaym osobno czarnym ryżem. Smacznego! Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz na blogu lub polubisz stronę Simple Dish na Facebooku
Simple Dishdrobno marchewki 1 puszka pomidorów 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oleju kokosowego (Targroch) przyprawy: curry, papryka słodka, pieprz cayenne, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, sól himalajska - do smaku Przygotowanie: Ryż ugotuj w 180 ml wody. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj posiekane cebulę i czosnek. Delikatnie zeszklij. Następnie wlej zblendowane
Zdrowie na języku :Pdo pracy jako drugie śniadanie , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu . Potrzebne nam będą dla jednej osoby 1 torebka ryżu 100 dag kabanosa 2 łyżeczki bazylii suszonej 2 łyżki oregano 2 łyżeczki curry chilli według uznania 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 3 kawałki pomidorów suszonych w oleju
Mój Smakłyżka oleju kokosowego 1/2 szklanki wody 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 1-2 łyżki zielonej pasty curry 1 łyżka cukru trzcinowego 300 ml mleka kokosowego sok z limonki świeże listki kolendry do podania ryż jaśminowy Przygotowanie: Zaczynamy od pokrojenia składników: mięso kroimy w kostkę, podobnie cukinię. Szalotkę, czosnek, imbir, papryczkę chili drobno siekamy. W woku(...)curry, szalotkę, imbir, chili i czosnek. Po chwili zalewamy mlekiem kokosowym i gotujemy około 7 minut. W razie potrzeby możemy dodać 1/2 szklanki wody. Następnie dodajemy liście kafiru, sos rybny i sojowy, cukier. Na sam koniec dodajemy groszek, cukinię i szpinak. Warzywa powinny "złapać" temperaturę tak, aby pozostały jędrne i nie rozgotowały się. Skrapiamy sokiem z limonki, podajemy z ryżem
Smakowity Blog KulinarnySkładnik: 0,5 kg polędwiczek kurczaka 110 g zielonej pasty curry 3 ząbki czosnku 1 cebula 450 g żółtej fasolki szparagowej (mrożonej) 200 ml mleczka kokosowego około 2 łyżek oleju ryż (basmati lub jaśminowy) Sposób wykonania: Umytego kurczaka kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek(...)cebula się lekko zeszkli dodajemy pastę curry, mieszamy. Po minucie dodajemy kawałki kurczaka. Smażymy do momentu aż mięso się zetnie z każdej strony. Dodajemy mleczko kokosowe i wsypujemy fasolkę. Podgrzewamy całość od czasu do czasu mieszając. Sos jest gotowy gdy fasolka zmięknie. Podajemy z ryżem
Qchnia po prostujajko służy nam jako spoiwo). Do ryżu dodajemy koperek i natkę pietruszki, oraz doprawiamy solą i pieprzem. Następnie lepimy w dłoniach kulki z ryżu i maczamy je w rozkłóconym jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na małym ogniu na rozgrzanym oleju.Kurczak: Filet z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą pieprzem oraz curry. Smażymy na rozgrzanym oleju. Finał: Zupę
Bon Appetit Małgorzaty