ryż curry - 2304 przepisów (strona:56/154)

Pierś z kurczaka curry z brzoskwiniami 283

pyszne danie na wczorajszy obiad. Jeśli też lubicie takie połączenia to polecam. Składniki (dla 2 osób): 1/2 piersi z kurczaka 2 łyżeczki curry 2 świeże brzoskwinie lub brzoskwinie z puszki 1 jogurt naturalny grecki 100 g ryżu  sól, pieprz, cukier olej do smażenia Wykonanie: Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Następnie doprawić curry i podsmażyć

Pasja Smaku
Kurczak curry z ryżem z piekarnika 251

kurczaka 1 szt. lub skrzydełka zalewa: masło pół kostki 1 łyżka vegety pieprz papryka słodka 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka ketchup 3 łyżki 1 żabek czosnku woda 2 szklanki woda 1 szklanka do podlania Do naczynia żaroodpornego wsypuję suchy ryż, rozkładam go równo, następnie na to wykładam cebulę pokrojoną w pióra i przyprawionego kurczaka wg własnego uznania (ja pokroiłam(...)kurczaka w kostkę i przyprawiłam solą, papryką słodką, curry). Wszystko zalać zalewą. Zalewa: Rozpuszczam masło, dodaję resztę składników i dokładnie mieszam.  Piekę w temp 180°C z termoobiegiem przez około 1,5 godziny. Gdy minie około 50-60 minut albo gdy zobaczę, że nie ma już wody w ryżu polewam 1 szklankę na całość.  Smacznego

Kuchnia Viki
Udka ze szpinakowym ryżem 160

Składniki: 2 udka z kurczaka 100 ryżu 150 g szpinaku mrożonego w brykiecie 1 cebula 1/2 cukinii 1/2 fenkuła jarzynka, pieprz, curry czubryca czerwona, ocet balsamiczny, sos chili, maggi, czosnek … Czytaj dalej Udka ze szpinakowym ryżem

czarrna od kuchni
Dorsz curry ze szparagami i groszkiem 132

gram dorsza 150 ml mleka kokosowego czosnek  szalotka garść mrożonego groszku  pęczek szparag zielonych pomidorki koktajlowe zielona pasta curry- łyżka  sos sojowy  olej do smażenia  ocet ryżowy lub sok z cytryny świeży tymianek ryż brązowy do podania  Gotuję ryż. Na oleju smażę czosnek i szalotkę. Dodaje posiekane drobniej szparagi (pozbawione końców) oraz(...)dodaję pomidorki. Wlewam mleko kokosowe i gotuję sos 5 minut. Dorsza kroję w kostkę. Sos doprawiam pastą curry, sosem sojowym i octem ryżowym. Na koniec gotowania dodaję do sosu dorsza, ściągam sos z ognia i mieszam dokładnie całość. Podaję z ryżem i posypuję tymiankiem.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Tajlandia od kuchni 183

dodatkami i sosami. Równie popularny jest tutaj ryż, też zazwyczaj smażony z warzywami i mięsem lub owocami morza. Kolejne sztandarowe danie to curry. Do wyboru żółte, zielone lub czerwone. Curry z miesem (kurczak, wołowina, wieprzowina), curry z rybą, z owocami morza lub wegetariańskie-z warzywami. Co kto lubi. Na uwagę zasługują również rozmaite szaszłyki. Zazwyczaj mięsne lub rybne, czasem(...)lizać!  Zupa Tom Yum z krewetkami i ryż jako dodatek Tajski bulion drobiowy. Genialny w smaku!  Zupa z makaronem, rybą i mięsnymi kulkami Wegetarianie oraz osoby dbające o linię również znajdą w Tajlandii coś dla siebie. Jest tu ogromny wybór warzyw duszonych/smażonych w różnych sosach (np. curry, tamaryndowcowym, słodko-kwaśnym) oraz sałatek. Na uwagę zasługuje popularna

Zawsze głodna!
Wieprzowina po chińsku z ryżem 268

ząbki czosnku 400 g mieszanki warzyw "po chińsku" 2 łyżki sosu rybnego 4 sojowego łyżeczka chili łyżeczka imbiru łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka curry 1,5 łyżki brązowego cukru 1,5 szklanki wody sól i pieprz ryż do podania Przepis 1 Mięso kroimy w paseczki i oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso do zrumienienia. Następnie(...)oraz dodajemy chili, imbir, gałkę muszkatołową, curry oraz cukier. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, aby przyprawy pokryły każdy kawałek mięsa. 3 Następnie całość podlewamy wodą (1,5 szklanki) oraz przykrywamy pokrywką. Mięso powinno się dusić około godziny, aby było miękkie i aromatyczne. 4 W międzyczasie na drugiej patelni podsmażamy mieszankę warzyw oraz gotujemy ryż. 5 Kiedy mięso w sosie jest

Kuchnia Bazylii
Potrawka orientalna z kurczakiem 156

mieszanka chińska 450 g (u mnie kuchnia eksperta) 1 puszka ananasa 1 mały sok pomidorowy (330 ml) przyprawy: sól, pieprz, curry, kurkuma, chilli do zagęszczenia sosu: 1-2 łyżki mąki pszennej Wrocławskiej + nieco wody do potrawy ryż WYKONANIE Pora umyć, pokroić w krążki (tylko białą część), przełożyć do głębokiej patelni i skropić oliwą. Piersi z kurczaka umyć, pokroić(...)dusić około 15 minut. W międzyczasie ugotować ryż w ilości wedle uznania (u mnie saszetka na jedną osobę). Do garnuszka nalać nieco wody, wsypać mąkę i dobrze wymieszać żeby nie było grudek. Wlać do gotującej się jeszcze potrawy mieszając. Doprawić potrawę odrobiną chilli i w razie potrzeby solą, pieprzem i curry. Potrawa powinna mieć słodko-ostry smak

Passions hobbies life
Czerwone curry mango z kurczakiem 211

Wspaniałe połączenie ostrości curry ze słodyczą dojrzałego mango. Nie jest słodkie, ale z wyczuwalną nutą owocu. Świetnie komponuje się z ryżem lub chlebkami Naan. Składniki (4 porcje) -500g filetu z kurczaka -3 ząbki czosnku -1 łyżeczka startego świeżeo imbiru -1 łyżeczka papryczki chilli -1 cebula -4-5 łyżeczek czerwonej pasty curry -1 puszka mleczka kokosowego -1/2 szkl. bulionu(...)zalać mleczkiem kokosowym i bulionem i dusić na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.  Gdy pasta curry się rozpuści dodać puree z mango, sos rybny i 2-3 listki limonki lub kolendry. Dusić około 15 minut. Podawać z ryżem jaśminowym lub chlebkami Naan, posypane listkami kolendry i plasterkami świeżego chilli (opcjonalnie). Wartość energetyczna (1 porcja) Energia

Zielona Kuchnia
Indyk w kokosowym curry (wolnowar) 338

papryka chili/jalapeno drobno posiekana 6 ząbków czosnku puszka mleka kokosowego 1 drobno pokrojona czerwona papryka 3 łyżki bazylii (suszonej) 1 łyżeczka imbiru sól i pieprz do smaku 2 łyżki curry 1 łyżeczka chilli 2 cebule pokrojone w kostkę 1 por drobno posiekany mąka z tapioki świeża bazylia Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy trochę oleju kokosowego, wrzucamy piersi i smażymy je około(...)godzin, albo na high 4-6 godzin. Pod koniec zagęszczamy sos 1-2 łyżkami mąki z tapioki. Serwujemy ciepłe posypane świeżą bazylią, najlepiej smakuje z ryżem lub chlebkiem naan. Artykuł Indyk w kokosowym curry (wolnowar) pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Bigos inaczej - kapusta z mięsem mielonym i ryżem 826

woreczki);2 średnie cebule;200 g koncentratu pomidorowego;1/2 łyżki vegety;1 płaska łyżeczka curry;1 czubata łyżeczka słodkiej papryki;1/2 łyżeczki ostrej papryki;1 liśc laurowy;3 ziarna ziela angielskiego;1,5 l zimnej wody;Sól;Pieprz;Olej.Sposób przygotowania:Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Cebule obrać, porkoić w drobną kostkę.Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować(...)koniec smażenia mięso z cebulą doprawić curry i vegetą. Wymieszać.Do garnka, w którym będzie gotowany bigos, wrzucić poszatkowaną kapustę, dodać podsmażone mięso mielone z cebulą, konentrat pomidorowy, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, szczyptę soli i pieprzu i zalać około 1,5 litra zimnej wody. Gotować, aż kapusta będzie miękka.Następnie dodać ryż, wymieszać i chwilę razem gotować.Ugotowany

Gospodyni Miejska
Katsu Curry 187

dodatkowo dodałem warzywa posypane przyprawą curry. Jeżeli chcemy możemy je równie dobrze usmażyć zamiast upiec. Kotleta kroimy w paski. Podajemy z klejącym ryżem i pieczonymi warzywami. Polewamy sosem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. The post Katsu Curry appeared first on Oslov

Oslov.
Pieczony łosoś w posypce z curry 176

Dziwię się bo łososia w posypce curry jemy 1-2 razy w tygodniu. Do przyprawienia ryby używam tylko odrobiny soli i bardzo aromatycznej mieszanki curry z młynka.  Tak upieczonego łososia można podać w towarzystwie ryżu lub kuskusu z gotowanymi warzywami na zwykły obiad. Bardzo dobrze smakuje również w towarzystwie mieszanki sałat z sosem winegret. Łosoś przed pieczeniem Składniki: filet

Codziennik Kuchenny
Kurczak curry 190

zadowoleniem po brzuchu. Po tym daniu klepał brzuch długo, cmokał i wysyłał znajomym mmsy z curry na talerzu. Na pewno nie bez znaczenia było, że curry podane było z chlebkiem naan, a nie z ryżem, jak najczęściej robię. Sama uznałam, że to już niemal poziom "master" :)  Podsumowując: gdyby nie było tak dobre, pewnie nie opublikowałabym przepisu na blogu

bistro mama
Kolorowa chińszczyzna na ostro 110

łyżki sosu sojowego 3 łyżeczki przyprawy do dań chińskich 3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej 1 płaska łyżeczka przyprawy curry szczypta pieprzu sól olej do smażenia Sposób przygotowania: Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie z 1/2 kostki rosołowej - dzięki temu będzie bardziej aromatyczny, lekko zmieni kolor. Grzyby Mun moczymy 20 minut w gorącej wodzie, następnie

Kolorowy Przepisownik
Kurczak curry smażony z warzywami i ryżem 182

pekińskiej 2 marchewki 500 g mrożonej żółtej fasolki szparagowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki curry 2 łyżeczki pasty tahini 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki olej do smażenia (około 2 łyżek) sól 400 g ryżu jaśminowego Sposób przygotowania: Ryż gotujemy na sypko.  Mięso kurczaka kroimy w małe kawałki i obtaczamy w curry. Na patelni(...)pekińską.  Całość mieszamy, dodajemy pastę tahini, paprykę ostrą oraz wędzoną. Solimy do smaku. Podgrzewamy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając do momentu aż fasolka będzie miękka. Ugotowany ryż przesypujemy na patelnię wszystko razem dokładnie łączymy

Qchnia po prostu