ryż curry - 2304 przepisów (strona:54/154)

Curry z kalafiorem, zieloną i żółtą cukinią 150

curry z kalafiorem, zieloną i żółtą cukinią. Ostatnio uzależniłam się od cukinii. Cieszę się, że fala upałów już za nami i można delektować się takimi daniami jak moje ukochane curry! Składniki (3 – 4 porcje) 1/2 dużej główki kalafiora 1 średnia zielona cukinia 1 średnia żółta cukinia 1 średnia cebula 3 – 4 ząbki czosnku 1 łyżka oleju kokosowego(...)zacznie gęstnieć. Dopraw solą, pieprzem i w razie potrzeby – pozostałymi przyprawami. Około 5 – 7 minut przed końcem gotowania – dodaj cukinię zieloną i żółtą. Curry podawaj w głębokich miseczkach z ugotowanym wcześniej ryżem. Przed podaniem posyp posiekaną kolendrą

Moja pasja smaku
indycze golonki na ostro w curry czerwonym po tajsku... 171

wyjąc na talerz do wywaru wlać 1/2 szklanki słodkiej śmietany 12% i blenderem wszystko zmiksować sos jest zagęszczony i to bez mąki podać z ryżem, ziemniakami lub z czym lubisz........SMACZNEGO!!! czerwone curry po tajsku Royal Brand: produkt naturalny, bez soli - skład: czerwona papryka w kawałeczkach, cebulka dymka, imbir w proszku, płatki kokosowe lub wiórki, orzeszki ziemne, papryczki chili, pomidory

W Mojej Kuchni Lubię
Curry z botwiną i ciecierzycą 130

Cześć ! Przyszła wiosna, pojawiła się botwina, wreszcie można z nią eksperymentować ! O curry z jej dodatkiem, śniłam od dawna ! Danie wegańskie, pyszne i niezwykle aromatyczne. Jadłabym codziennie ! A Wy ?? Składniki (2 duże porcje): 1/2 pęczka botwiny 1 średnia żółta cebula 1 łyżka oleju roślinnego 1 puszka (400 g) pomidorów całych, bez skórki 1 puszka ciecierzycy 1 puszka (400 ml) mleka(...)Dodaj mleko kokosowe, botwinę oraz ciecierzycę i gotuj około 10 – 15 minut – aż sos zacznie gęstnieć. Dopraw solą, pieprzem i w razie potrzeby – pozostałymi przyprawami. Curry podawaj w głębokich miseczkach z ugotowanym wcześniej ryżem. Przed podaniem posyp posiekaną kolendrą

Moja pasja smaku
Pomarańczowe curry z kurczaka 108

ziemniaczaną rozrabiam z kilkoma łyżkami zimnej wody i dodaję do mięsa. Gotuję jeszcze około 2 minut, aż sos zgęstnieje. Najczęściej podaję z ryżem jaśminowym lub ryżem basmati, ale zdarza się nam jeść curry z chlebem naan , który bardzo lubimy. PS. Jeśli ktoś nie lubi sosu ze skrobią kukurydzianą lub ziemniaczaną może ten etap pominąć, my też nie zawsze zagęszczamy

Cztery Fajery
Pomarańczowe curry z kurczaka 160

ziemniaczaną rozrabiam z kilkoma łyżkami zimnej wody i dodaję do mięsa. Gotuję jeszcze około 2 minut, aż sos zgęstnieje. Najczęściej podaję z ryżem jaśminowym lub ryżem basmati, ale zdarza się nam jeść curry z chlebem naan ( z tego przepisu ), który bardzo lubimy.    PS. Jeśli ktoś nie lubi sosu ze skrobią kukurydzianą lub ziemniaczaną może ten etap pominąć

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pulpety z cukinii i ziemniaków w pomidorowo-kokosowym sosie curry 107

curry na bazie mleczka kokosowego. Ja zjadłam je z pitą i obowiązkowo posypane kolendrą ale pyszne będą też z ryżem. Pulpety z cukinii i ziemniaków w pomidorowo-kokosowym sosie curry SKŁADNIKI: Pulpety: 600 g cukini 3 średnie ziemniaki 1 mała cebula 6 łyżek mąki ryżowej 2 małe jajka po ¼ łyżeczki zmielonego kminu i kolendry oraz kurkumy ¼ łyżeczki chilli (opcjonalnie) pół(...)Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Kuleczki podawać z sosem i kolendrą. Dodatki to ryż albo placki typy pita, lub chlebki indyjskie

Smaczny zeszyt
SMAŻONY RYŻ Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM 248

kurczaka 200g pieczarek 1 cebula 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej mała puszka kukurydzy (200g) 1 łyżeczka curry pieprz sól przyprawa gyros słodka papryka łyżka koncentratu pomidorowego olej do smażenia ok 1l bulionu Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wsypujemy surowy ryż, podsmażamy ok. 3-4 minuty ciągle mieszając, aż ziarenka ryżu staną się białe. Następnie wlewamy 1/2 szklanki(...)kostkę paprykę, pokrojone pieczarki oraz odcedzoną z zalewy kukurydzę. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku: solą, papryką, curry i  pieprzem. Smażymy, aż kurczak i warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilkę smażymy całość.  Na koniec łączmy ryż z warzywami i kurczakiem. Mieszamy i podajemy

Walijskie Pichcenie
Roślinny jadłospis na cały tydzień #4 139

cebula 3 ząbki czosnku 3 cm korzenia imbiru 200 g ciecierzycy z puszki 200 g pieczarek pół łyżeczki przyprawy curry ½ łyżeczki papryki w proszku pół puszki mleczka kokosowego czerwona papryka 100 g szpinaku 10 pomidorków koktajlowych sól, pieprz 100 g ryżu W garnku rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę, czosnek i imbir. Wcześniej pokrój je w drobną kostkę. Następnie dodaj(...)pieczarki pokrojone w półplasterki, paprykę pokrojoną w paski oraz przyprawę curry oraz 100 ml wody. Duś ok. 5 minut. Dodaj mleko kokosowe, paprykę w proszku oraz ciecierzycę i szpinak. Gotuj jeszcze 4 minuty. Dopraw do smaku. Podawaj z ryżem. Kolacja: Zupa orzechowa (porcja na dwa dni) [620 kcal

365 dni dookoła kuchni
Curry z kalafiorem romanesco i szpinakiem 140

Cześć ! Czuję wiosnę w powietrzu. Jest już tuż tuż. Zimę żegnam ukochaną potrawą – curry z zielonymi warzywami – z kalafiorem romanesco i szpinakiem. Kto się skusi na miseczkę ? Składniki (4 małe porcje): 1 mały kalafior – u mnie romanesco 1 średnia czerwona cebula 1 łyżka oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego 1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g) 1 puszka(...)Około 10 – 15 minut przed końcem gotowania – dodaj kalafiora. 5 minut przed końcem gotowania Dodaj szpinak i gotuj do momentu aż liście ‚zwiędną’ Curry podawaj w głębokich miseczkach z ugotowanym wcześniej ryżem. Przed podaniem posyp posiekaną pietruszką lub kolendrą

Moja pasja smaku
Kurczak w Czerwonym Curry według ALEXA 237

Mięso pokroić w kostkę. Obsmażyć na maśle tak jak na sos i dodać 1 łyżeczkę czerwonej pasty curry. Rozmieszać. Co jakiś czas podlewać wodą. Dodać chińską mieszankę warzyw i dusić pod przykryciem do dopóki bambus będzie miękki. Między czasie ugotować ryż. Jak wszystko będzie gotowe wyłozyć na talerz płaski lub głęboki. Jak kto chce. I Gotowe. SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Pieczone bakłażany w sosie curry 135

dziś dla Was coś pysznego – pieczone bakłażany gotowane później w sosie curry. To jedno z tych ukochanych dań – bardzo aromatycznych i uszczęśliwiających Nie wierzysz ? Spróbuj ! Składniki: 2 bakłażany (ok 800 g) 3 małe żółte cebule 3 – 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili świeży imbir – kawałek wielkości kciuka 1 puszka (400 g) pomidorów całych, bez skórki(...)około 5 minut. Dodaj mleko kokosowe oraz plastry bakłażana, gotuj około 15 – 20 minut – aż sos zacznie gęstnieć. W razie potrzeby – dopraw ponownie. Curry podawaj w głębokich miseczkach z ugotowanym wcześniej ryżem. Przed podaniem posyp posiekaną kolendrą. Smacznego

Moja pasja smaku
Risotto dyniowe na oleju kokosowym 185

kokosowy 150 ml białego wytrawnego wina Lubczyk/ Curry/ Rozmaryn/ Tymianek/Sól himalajska Sok z połowy cytryny Parmezan Przygotowanie: 1) Cebulę kroję bardzo drobno. Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oleju kokosowego i szkle na nim cebulę. 2) Kolejno dokładam pokrojoną dynię i startą marchewkę, wszystko duszę około 10 minut. 3) Wreszcie wsypuję ryż i mieszam tak długo, aż zostanie dokładnie(...)Dolewa wino i mieszam tak długo, aż odparuje. 5) Bulion dzielę na 3 porcję (szklanki). Wlewam pierwszą szklankę i mieszam tak długo, aż ryż wypije bulion. Powtarzam czynność 3 razy. 6) Gotowe risotto doprawiam odrobiną curry, lubczyku, tymianku, rozmarynu oraz solę- mieszam. 7) Dodaję sok z cytryny i ponownie mieszam. 8) Przed podaniem posypuję parmezanem i jeszcze raz dokładnie

Pause Gotowanie!
Risotto dyniowe na oleju kokosowym 204

kokosowy 150 ml białego wytrawnego wina Lubczyk/ Curry/ Rozmaryn/ Tymianek/Sól himalajska Sok z połowy cytryny Parmezan Przygotowanie: 1) Cebulę kroję bardzo drobno. Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oleju kokosowego i szkle na nim cebulę. 2) Kolejno dokładam pokrojoną dynię i startą marchewkę, wszystko duszę około 10 minut. 3) Wreszcie wsypuję ryż i mieszam tak długo, aż zostanie dokładnie(...)Dolewa wino i mieszam tak długo, aż odparuje. 5) Bulion dzielę na 3 porcję (szklanki). Wlewam pierwszą szklankę i mieszam tak długo, aż ryż wypije bulion. Powtarzam czynność 3 razy. 6) Gotowe risotto doprawiam odrobiną curry, lubczyku, tymianku, rozmarynu oraz solę- mieszam. 7) Dodaję sok z cytryny i ponownie mieszam. 8) Przed podaniem posypuję parmezanem i jeszcze raz dokładnie

Pause Gotowanie!
Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości 97

czas na przepisy i patenty szefa, którymi oczywiście się z Wami podzielę. Co zrobiliśmy? Pierwszą propozycją szefa była zaparzana pierś indyka w słodko-ostrym sosie mango-curry z groszkiem cukrowym podana na smażonym ryżu. Danie dla mnie zaskakujące i bardzo smaczne. Dzięki metodzie zaparzania, pierś indyka wyszła soczysta, bardzo krucha i delikatna. Pokrojone w plastry mięso wrzuciliśmy do gotującego się

Dietolog
Curry z batatami i szpinakiem 69

zastąp ją przyprawą curry i dodaj trochę ostrej papryki. Jeśli nie lubisz pikanterii, to oczywiście paprykę możesz pominąć, chociaż pewnie będziesz żałować 😉 Z czym podawać curry? Dzisiejszą wspaniałość kuchni indyjskiej podałem z ryżem basmati, ale świetnie będą również pasowały chlebki naan

Blendman
Curry z burakiem i dynią 114

sokiem z cytryny. Do sosu curry dodać ugotowane i pokrojone w kostkę buraki i dynię. Delikatnie wymieszać i podgrzewać do czasu aż warzywa będą ciepłe.  Curry z burakiem i dynią podawać z ryżem lub chlebkiem naan.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Instytut Kulinarny Transgourmet – otwarcie 71

laurowym. Odrobinę orientu zapewnił Bartosz Peter dzięki jego Bao Bun z wołowiną z imbirem, sezamem, kolendrą i warzywami. Podobnym tropem poszedł Michał Kuduk i przygotował zupę curry z mlekiem kokosowym, kurczakiem, krewetkami i ryżem. Spore wrażenie zrobiła na mnie także kaszanka połączona z kaczką confit w formie eleganckiej kulki. Gajce zasmakował kozi ser w malutkim rożku z owocami leśnymi

kuron.com.pl
Buddha bowl: ryż, kurczak, awokado 143

klasycznym dressingiem. Smacznego! Buddha bowl: miska rozmaitości z ryżem, kurczakiem i awokado Czas przygotowania:  15 minut Proporcje dla 1 osoby Składniki: 1/2 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego 1/2 piersi z kurczaka przyprawa curry sól himalajska olej do smażenia 1/2 dojrzałego awokado 2 duże rzodkiewki 2 garści liści szpinaku 2 garści kiełków soi kilka plasterków zielonego ogórka posiekana natka pietruszki Dressing

Kulinarne przygody Gatity
10 top przepisów w szkolnym roku 168

słodko z serem czy dżemem to również masowa produkcja. Na drugi dzień wystarczy je tylko podgrzać. Często gotuję obiady na dwa dni, które można jeść z ryżem, kaszą bądź ziemniakami. Są to smaczne curry , śmietankowe sosy z mięsem i smaczne gulasze . Moje dzieci lubią mięsne sosy, więc takie najczęściej gotuję. Są aromatyczne, niektóre pełne warzyw ale jedno mają wspólne

codojedzenia
Masala dosa 120

przypomina mi mieszankę przypraw, która zazwyczaj jest używana do tego dania w oryginale. Zgodnie z geografią smaków zaadoptowałem je na nasze warunki, prawie jak Anglicy curry :) Danie konkursowe, także trzymajcie kciuki :) Składniki: - ryż - czerwona soczewica - ziemniaki - cebula - pieprz ziołowy Wykonanie: Soczewicę mieszamy z ryżem w stosunku 1 do 1 i zalewamy wodą. Zostawiamy na noc lub na dzień

Kryzysowa Książka Kucharska
Curry z kurczakiem i warzywami 149

minut. Do podsmażonych warzyw dodać mięso oraz pastę curry. Wymieszać. Wlać mleko kokosowe i całość dusić około 8 minut. Danie doprawić do smaku sosem sojowym. Zielone curry z kurczakiem i warzywami serwować z ryżem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Warsztaty z Inką – relacja 167

grzybowym, kopytka z pieczonej dyni podane z gulaszem z gesich serc z boczniakami, smazone filety z pstrąga i sałatką z soczewica ze swieżymi warzywami i domowe curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym ryżem. Po wszystkim tradycyjnie przystapiliśmy do degustacji pysznych dań. Dziękuję za zaproszenie

karmelowy
Bezglutenowe warsztaty z Kawą Inka ... i Tomaszem Jakubiakiem ! 128

świadomie. Podczas warsztatów przygotowywaliśmy dania bez glutenu, wykorzystując do klasycznych przepisów, np pierogów - zamienniki mąki pszennej - tu gryczana. Na menu tego dnia składało się: *  żółte curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym ryżem * kopytka z pieczonej dyni z estragonem i gulasz z gęsich serc i boczniaków * filety z pstrąga podane z dwiema sałatkami z soczewicy i świeżych warzyw * pierogi

kolorowotorcikowo
Słodka sałatka z kurczakiem 216

naturalny - 3 łyżki - zielona pietruszka - bazylia - miód - 2 łyżki  - curry, pieprz, kurkuma, zioła (suszone)  - oliwa - 2 łyżki  Sposób przygotowania:  Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, a następnie wymieszać z curry, 1 łyżką miodu, kurkumą, pieprzem oraz ziołami. Odstawić na 30 min do lodówki. Ryż ugotować w wodzie. Ananasa oraz pomarańcze obrać ze skórki, pokroić

Fit-amina
Przyprawy. Co, jak i do czego ! 137

lekko goryczkowata, którą chętnie stosuje się do barwienia potraw. W kuchni dodawana zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Znana głównie z potraw na bazie ryżu oraz warzyw a także jako składnik curry. Można dodawać ją do kompotów owocowych a także napoi po treningu .                   Kurkuma wykazuje działanie antynowotworowe oraz przeciwzapalne

Życie na widelcu