imbiru 1 jajko 4 liście kapusty pekińskiej 1/2 czerwonej papryki 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu ostrygowego 1/2 łyżeczki pasty curry (opcjonalnie, do zaostrzenia smaku) 3 łyżki oleju kokosowego do smażenia Przygotowanie: Ryż gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę kroimy w pióra, imbir ścieramy na drobnej tarce. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i imbir, smażymy(...)zeszklenia (jeśli danie ma być ostre dodajemy też 1/2 łyżeczki pasty curry). Następnie dodajemy rozmącone jajko i mieszamy z cebulą. Kiedy jajko się zetnie dodajemy mięso mielone i chwilę smażymy. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w małą kostkę paprykę oraz kapustę pekińską (tylko białą część) pokrojoną również w małą kostkę. Smażymy mieszając. Kiedy warzywa lekko zmiękną
Bon appetit mon amierybny i gotujemy 3 minuty. 4. Curry przekładamy do miseczek, posypujemy pokrojoną w krążki papryczką (bez pestek) i liśćmi świeżej kolendry. Podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego! :) Zapraszam do wypróbowania prostszego przepisu na zielone curry z kurczakiem (klik
Tajskie smakiSkładniki: opakowanie mrożonych warzyw (ja użyłem mieszanki chińskiej) 1 woreczek ryżu koncentrat pomidorowy olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, cukier, curry, sos sojowy 4 papryki Warzywa smażymy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy koncentrat i przyprawy. Dodajemy ugotowany ryż i odrobinę wody. Z papryki odcinamy górną część razem z łodygą, wybieramy ze środka pestki, wypełniamy farszem i przykrywamy odciętą „czapeczką
Gotuj z Misiemryżu potrzebujemy 2 szklanki płynu. W zależności od jakości ryżu czasem trzeba dodać z 1/2 szklanki gorącej wody więcej w czasie pieczenia. Kurczaka przyprawić według swoich upodobań, u mnie z delikatnie pikantną dobrze przypieczoną skórką. Jeśli nie lubicie mocno przypieczonej skórki, należy cały czas piec pod przykryciem. Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: 70 minut Składniki na kurczaka pieczonego na ryżu(...)podudzi z kurczaka (8 sztuk) 2 duże marchewki średni korzeń selera 450 g groszku mrożonego lub świeżego 300 g ryżu jaśminowego 2 łyżeczki czosnku suszonego łyżeczka chili 2 łyżeczki majeranku 3 łyżeczki słodkiej papryki łyżeczka curry lub kurkumy łyżeczka mielonego kuminu (opcjonalnie) mały pęczek natki pietruszki 2 łyżki oliwy Pieprz i sól (ilość według upodobań) łyżeczka ziół prowansalskich do posypania
Kuchcik gotujeSKŁADNIKI jedna podwójna pierś z kurczaka 10 dag ryżu puszka kukurydzy puszka ananasów kilka łyżek majonezu 3 łyżeczki przyprawy curry Czytaj więcej
Przepisy Kulinarnemoje Miśki mogą jeść codziennie makaron, a w czwartek to już nasza tradycja , tak ja mogę jeść codziennie ryż pod każdą postacią. Wczoraj na obiad zrobiłam to fantastycznie się prezentujące curry, bo dziś to mi już makaronu nie odpuszczą. Obecnie można już bez problemu dostać młode dynie piżmowe, co niestety już jest zapowiedzią jesieni, ale mnie to bardzo cieszy(...)szalejcie z jej ilością. Składniki na 4 porcje (podane z ryżem): około 500 g dyni (u mnie piżmowa) obrana i pokrojona w kostkę około 400 g ugotowanej ciecierzycy 2 czerwone cebule puszka mleka kokosowego 400 ml (u mnie light) pół łyżeczki papryki ostrej łyżeczka mieszanki garam masala pół łyżeczki curry łyżeczka nasion kolendry łyżeczka suszonego czosnku lub 2 ząbki świeżego
greenscarfcurry i czasami lubię pokombinować ze składnikami. Tym razem miałam do wykorzystania resztę kalafiora i bataty, co zaowocowało drobiowym czerwonym curry z wyżej wymienionymi warzywami. Pyszne i syte. Polecam podawać z chlebkami naan lub ryżem. Składniki (2 porcje) -400 g filetu z kurczaka -1 duży batat (ok. 250g) -300 g kalafiora -1 papryczka chilli -pół cebuli -1 ząbek(...)razem z pastą curry. Całość dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze kilka minut. Do całości dodać śmietankę, wymieszać i przegotować. Jeżeli curry jest za rzadkie, można podgotować chwilę dłużej w celu odparowania. Podawać posypane kolendrą, z chlebkami naan lub ryżem. Smacznego
Zielona KuchniaDanie obiadowe idealne z ryżem, kaszą kus kus bądź makaronem. Pachnące imbirem i mleczkiem kokosowym. Warzywa możecie użyć dowolne, wedle gustów. Składniki: udka z kurczaka marchewka pietruszka seler naciowy szklanka bulionu cebula czosnek kawałek świeżego korzenia imbiru puszka mleczka kokosowego 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego lub przecieru z pomidorów olej masło curry słodka czerwona papryka sól Udka z kurczaka obrałam
potrawyregionalnebrązowego ryżu 400 g ciecierzycy z zalewy 1 mała cukinia 3 łodygi selera naciowego 1 marchewka 150 g zielonego groszku mrożonego mielony kminek korma curry jarzynka 1 … Czytaj dalej Warzywny pilaw z brązowym ryżem
czarrna od kuchnipaski lub w większą kostkę - 2 łyżki czerwonej pasty curry - 1 puszka / 250g mleka kokosowego - 1 ½ łyżeczki brązowego cukru - 2 łyżeczki sosu sojowego - 1 ½ łyżeczki octu ryżowego Dodatkowo: parę pestek dyni do przyozdobenia + sos Hoisin do smaku (dostępny też w Biedronce) Ryż wkładamy do garnka i gotujemy do miękkości. Na oleju/oliwie podsmażamy cebulę(...)delikatnie solimy i podsmażamy ok 5 minut. Dodajemy ćwierć szklanki wody i podduszamy 5 minut. Po tym czasie dorzucamy pastę curry oraz mleczko kokosowe i doprawiamy brązowym cukrem + sosem sojowym + octem ryżowym. Podgotowujemy wszystko kolejne 5 minut. Podajemy z ryżem (akurat w tym przypadku zbudowałam z ryżu babki aby dodać daniu efektywności) Posypujemy całość pestkami z dyni a w osobnym
upichconafilety z kurczaka 4 plastry świeżego ananasa 1 szklanka mleka kokosowego 1 łyżka mąki 2 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyzka soku z cytryny sól i pieprz /do smaku 2 łyżki oliwy oraz: ok. 150 g ryżu bosmani /lub venere/ świeży szpinak sos sałatkowy Wykonanie: Piersi umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Mięso oprószyć(...)ilością gorącej wody i poddusić kilka minut /do miękkości mięsa/. Dodać pokrojone plastry ananasa, wlać mleko kokosowe resztę curry, wymieszać i gotować na małym ogniu do zgęstnienia sosu. -Doprawić do smaku solą . -Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i świeżą surówką /u mnie szpinakowa z ananasem i wiórkami kokosu
Zakamarki mojej kuchniPrzepis podpatrzony u Laury . Chciałam jakoś inaczej przygotować pierś z kurczaka, miałam puszkę mleczka kokosowego i warzywa w domu więc padło na green curry. Nam smakowało, a Wam polecam spróbować. Składniki : * 2 ugotowane torebki ryżu * podwójna pierś z kurczaka * 2 papryki - u mnie czerwone * 300g zielonej fasolki szparagowej * 2 cebule czerwone * puszka mleczka kokosowego(...)kostkę i usmażyć na łyżce oleju. Dodać pastę curry i wymieszać. Wlać mleczko kokosowe i poddusić żeby mleczko trochę odparowało. W garnku rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić pokrojoną cebulę i przesmażyć. Dodać papryki. Poddusić. Dodać fasolkę i wymieszać. Do warzyw dodać kurczaka i całość wymieszać i zagotować. Podawać z ryżem
Magiczne Życie Martygarnku. Umyj i posiekaj drobno szczypior. Wrzuć na rozgrzany olej i smaż na średnim ogniu przez minutę mieszając od czasu do czasu. Krok 2 Dodaj do rondla pastę curry i rozmieszaj ze szczypiorem, a następnie wlej mleko kokosowe i bulion oraz 2 łyżeczki sosu rybnego. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz temperaturę. Gotuj na wolnym ogniu. Krok 3 Obierz batata(...)mango i pokrój w kostkę podobnej wielkości jak batata. Posiekaj kolendrę i razem z mango dodaj do sosu. Chwilę gotuj. Dopraw sokiem z limonki. Podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym. Smacznego! Artykuł Piątek: Curry z krewetkami i mango pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharz