Kurczak z ananasem w wiosennych barwach, to prawdziwy przysmak dla osób lubiących dania mięsne z owocami, o nie co słodkim smaku. Doskonały dodatek do ryżu na sypko, ugotowanym z dodatkiem curry. Lekka potrawa, szybka i prosta w przygotowaniu. Szczerze polecam wyśmienicie smakuje i pięknie się prezentuje. Składniki 2 filety z kurczaka puszka ananasów 1 mała śmietanka 30 % sól, pieprz, papryka(...)słodka w proszku curry olej Filety z kurczaka kroimy w kostkę wkładamy do miseczki, posypujemy pieprzem, solą, papryką, przyprawą curry( według uznania)i dokładnie mieszamy. Miskę nakrywamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Ananasa kroimy w kostkę, sok odlewamy do szklanki. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy mięso i smażymy z każdej strony na lekko złoty kolor. Wsypujemy pokrojonego ananasa
gotuj ze mnąDzisiaj zapraszamy na curry z kurczakiem, kalafiorem oraz zielonym groszkiem. Bardzo smaczne i aromatyczne danie Składniki: - 500 g filetów z kurczaka - 100 g ryżu - 200 g kalafiora - 1/2 szklanki zielonego mrożonego groszku - 2 łyżki masła - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 2 łyżeczki kminu - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka kurkumy - kawałek imbiru - 1 zielona papryczka chili - 150 g śmietany 18% Porcja(...)kalafiora i zielony groszek oraz przyprawiamy. Jak warzywa nam zmiękną dodajemy śmietanę i jeszcze chwilę gotujemy. W między czasie gotujemy ryż. Na talerzu kładziemy ryż i na wierzchu nasze kurczakowo-warzywne curry Smacznego
Kuchenne WariacjeWymieszaj i chwilę gotuj. Włóż pokrojoną rybę i duś, aż sos się zredukuje, a ryba będzie ugotowana. Dopraw solą.Gotowe rybne curry posyp posiekana kolendrą. Możesz również delikatnie skropić sokiem z limonki. Podawaj z chlebkiem naan lub z ryżem.Smacznego
Oryginalny smakzalewie to najlepiej dodać ją dopiero w momencie kiedy doprawiamy curry mlekiem kokosowym, gdyż jest ona już miękka. W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Dolewamy mleko kokosowe oraz dodajemy przyprawę curry i pastę curry. Trzymamy na małym ogniu przez około 15 minut, aż sos się trochę zredukuję. Jeśli sos nie będzie miał satysfakcjonującej konsystencji możemy
Mania Gotowaniamlekiem kokosowym (cała zawartość puszki). Gotuj wszystko razem 5-10 minut- do czasu gdy dynia będzie dostatecznie miękka. Pomidorki poprzekrawaj na pół. dodaj do curry, wymieszaj i gotuj razem dosłownie minutę. Podawaj z ryżem lub z pieczywem, a nawet wcinaj samo. Smaku idealnie dopełnia świeża kolendra. Smacznego! Artykuł Dyniowe curry z pomidorami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfDynię pokroić w kostkę, pora w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pora i lekko przesmażyć, następnie wsypać ryż i podgrzewać do momentu, aż stanie się szklisty (trzeba uważać, żeby nie przypalić). Następnie dodać dynię i soczewicę, posypać curry, zalać częścią bulionu i gotować na małym ogniu, aż cały płyn się wchłonie. Stopniowo dodawać pozostały bulion
Anioły w kuchniDynię pokroić w kostkę, pora w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pora i lekko przesmażyć, następnie wsypać ryż i podgrzewać do momentu, aż stanie się szklisty (trzeba uważać, żeby nie przypalić). Następnie dodać dynię i soczewicę, posypać curry, zalać częścią bulionu i gotować na małym ogniu, aż cały płyn się wchłonie. Stopniowo dodawać pozostały bulion
Anioły w kuchniłyżkach mleka kokosowego drobno posiekane cebulę i czosnek, pokrojoną w plasterki ostrą papryczkę, obrany, starty na małych oczkach imbir i pastę curry. Następnie dodajemy resztę mleka kokosowego i dokładnie mieszamy, by pasta curry się w nim równomiernie rozpusciła. Do tego dodajemy bulion, sos rybny i cukier i doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego sie sosu dodajemy umyty i podzielony na małe(...)oddzielnym garnku gotujemy ryż. Danie jest gotowe, gdy wszystkie warzywa zmiekną, ale nadal bedą jędrne i lekko chrupiące. Podajemy z ryżem jaśminowym i limonką, posypane listkami tajskiej bazylii lub kolendry. *na rynku dostępne są pasty red curry o różnych składach-wybierzcie taką, która zawiera trawę cytrynową, galangal, limonkę kaffir i kumin, najlepiej bez dodatku cukru
Zawsze głodna!Już niedługo będziemy musieli pożegnać się na kilka miesięcy z dynią, więc to takie małe pożegnalne danie. Moja specjalność czyli curry, a połączyłam w nim wszystko to co kocham: bakłażany, soczewicę czerwoną, kolendrę. Gotowe w pół godzinki więc w sam raz na danie obiadowe w tygodniu. Składniki na 4 porcje: około 500 g dynki piżmowej obranej i pokrojonej w małą(...)sól. Gotuj wszsytko do całkowitej miękkości soczewicy (jeszcze jakieś 10 minut maksymalnie). Na samym końcu dodaj kolendrę. Podawaj z ryżem i z kolendrą. Smacznego Artykuł Curry z dynią, bakłażanem i soczewicą pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfpokrojonej w kostkę dyni,może być więcej czerwona duża cebula 4 żabki czosnku , duże 2 jabłka łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka startego imbiru łyżeczka curry szczypta gałki muszkatołowej płaska łyżeczka kurkumy olej kokosowy ryż ekologiczny czarny olej rzepakowy do skropienia dyni Najpierw nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wykładamy blachę papierem do pieczenia. Dynie myjemy i kroimy(...)czym dodajemy dynię, jabłko pokrojone na kawałki razem ze skórką .To wszystko posypujemy rozmarynem i curry. Dolewamy filtrowanej wody tak by nie przykryła dyni i jabłka. Gotujemy około 15 minut pod przykryciem. Solimy do smaku i miksujemy na krem. Przed podaniem dokładamy ryżu i danie gotowe! Pyszne i aromatyczne. Po prostu zdrowe
Z Kuchni Do Kuchnidyni piżmowej 1 puszka ciecierzycy 200 ml mleczka kokosowego 1 szklanka bulionu warzywnego 2 łyżeczki curry 2 łyżki sosu sojowego (bez glutenu) 1/4 łyżeczki imbiru szczypta gałki muszkatołowej szczypta papryki chili 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz 1 łyżka oleju kokosowego Dodatkowo: ryż natka pietruszki Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Cebulę(...)dodajemy curry. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu do miękkości dyni. Następnie dodajemy odcedzoną ciecierzycę z puszki i wszystko dokładnie mieszamy. Przyprawiamy sosem sojowy, imbirem, gałką muszkatołową, papryką ostrą i wlewamy mleko kokosowe. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu, aż całość zgęstnieje. Na końcu przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Podajemy z ugotowanym ryżem i posiekaną natką
Kuchnia MagdaLenydyni piżmowej 1 puszka ciecierzycy 200 ml mleczka kokosowego 1 szklanka bulionu warzywnego 2 łyżeczki curry 2 łyżki sosu sojowego (bez glutenu) 1/4 łyżeczki imbiru szczypta gałki muszkatołowej szczypta papryki chili 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz 1 łyżka oleju kokosowego Dodatkowo: ryż natka pietruszki Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Cebulę(...)dodajemy curry. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu do miękkości dyni. Następnie dodajemy odcedzoną ciecierzycę z puszki i wszystko dokładnie mieszamy. Przyprawiamy sosem sojowy, imbirem, gałką muszkatołową, papryką ostrą i wlewamy mleko kokosowe. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu, aż całość zgęstnieje. Na końcu przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Podajemy z ugotowanym ryżem i posiekaną natką
Kuchnia MagdaLenyzioła i samodzielnie zrobioną mieszankę curry, ale to tamtemu z przeszłości zawdzięczam swoje odkrycie, że mieszanka curry to fajna rzecz. Ku mojemu wielkiemu ubolewaniu Przyjaciółka postanowiła ostatnio zamieszkać 300km ode mnie, więc nie pozostaje mi nic innego jak pocieszyć się dużą miską ryżu z żółtym sosem ;) Tak to się już w życiu plecie. Pozdrawiam Cię Gosiu! Składniki 500g piersi(...)minuty. Jeśli sos jest wodnisty, a nie gęsty to gotować bez pokrywki aż woda wystarczająco odparuje. Podawać z ryżem z ryżem i/lub indyjskimi chlebkami . Danie jest minimalnie ostrawe za sprawą mieszanki curry , więc może przydać się raita
W kuchni wieczorempapryczki chilli lub ją pomiń i pomiń połowę tartego imbiru. Pozostałe przyprawy i tak tworzą bardzo mocną, intensywną mieszankę, inspirowaną kuchnią indyjską. Żeby złagodzić ostry smak, curry można podać z łagodnym, gotowanym ryżem, jednakże to dodatkowa porcja węglowodanów, na którą nie każda osoba z cukrzycą może sobie pozwolić. Składniki na 4 porcje : 1 puszka ciecierzycy 400g zielonej fasolki szparagowej (może(...)minut na małym ogniu, bez przykrycia. W międzyczasie w garnku zagotować wodę i na osolony wrzątek wrzucić fasolkę szparagową. Gotować 2-3 minuty, odcedzić i dodać do curry, pozostawiając kilka fasolek do dekoracji dania na talerzach. Kiedy sos zgęstnieje, doprawić danie pieprzem, syropem klonowym i sokiem z cytryny. Podawać z pokruszonym serem feta, posypać listkami kolendry. 1 porcja
Dietologjeszcze spore zapasy fasoli z własnego ogródka i czas ją zużyć, a poza tym można się już żegnać z rozgrzewającymi potrawami. Dziś moja ulubiona forma obiadu, curry, a jakże, ale Was zaskoczę tak samo jak moje Miśki, jest pikantnie. ps. Jest smaczne nawet na 3 dzień przechowywane w lodówce. Składniki na 4-6 porcji: około 300 g suchej fasoli namoczyć(...)fasola była ciepła w środku i odparować odpowiednią ilość wody. Na samym końcu dodaj mleko kokosowe, tj. na 1 minutę przed końcem gotowania. Gotowe! Podawaj z ryżem lub z pieczywem! Smacznego! Artykuł Curry z czerwonej fasoli pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarf