łyżki kukurydzy -200 g mięsa -1 jajo -80 g jogurtu naturalnego -40 g startego sera żółtego -1 łyżka tłuszczu do wysmarowania formy Przygotowanie: 1. Ryż gotujemy. 2. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy curry i podsmażamy. 3. Smarujemy naczynie żaroodporne tłuszczem i nakładamy ryż. Następnie mięso, paprykę i pieczarkę pokrojoną w kostkę, groszek, kukurydzę i przyprawiamy solą, pieprzem. Delikatnie
Zdrowie i pysznie na talerzuśrednia cebula 1 łyżka oleju rzepakowego 1 kartonik mleka kokosowego pieprz, sól, łyżka sosu sojowego opcjonalnie: ryż brązowy Przygotowanie: Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Rozgrzewamy olej na patelni (lub w woku), dodajemy pastę curry i podsmażamy ok. 1minutę na średnim ogniu. Dodajemy czosnek. Mieszamy. Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, opruszamy solą i pieprzem. Dodajemy
Kitchens Alphabetkurczaka, pokrojonych w większą kostkę 400 g puszka mleka kokosowego 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki czerwonej pasty curry 1 łyżka miodu 2 x 400-g puszki krojonych pomidorów świeża kolendra, prażone nasiona do podania olej kokosowy do smażenia ryż lub makaron ryżowy do podania uprażone nasiona lub migdały do podania Przygotowanie: W dużej misce wymieszaj dynię z chili(...)Slow Cook P2 na 40 minut aż dynia będzie miękka. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne i podawaj anie z ryżem lub makaronem ryżowym, posypane kolendrą i prażonymi nasionami lub migdałami. Smacznego! English version Chicken, pumpkin and peanut butter curry (6 servings) Ingredients: 1 medium butternut squash or pumpkin, peeled and chopped into small cubes 1 teaspoon chili powder
karmelowysól pieprz oliwa Wykonanie: 1. Filet z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na oliwie z dodatkiem tymianku i curry. Doprawić solą i pieprzem. 2. Ananasy i pomarańcze pokroić w kostkę i posiekać natkę. 3. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. 4. Rodzynki zalać sokiem z ananasów i pozostawić aż napęcznieją. 5. Filet, ananasy
Szalona Kuchnia Ewelinyłyżki ketchupu 2 duże łodygi szczypiorku do sałatki pół płaskiej łyżeczki przyprawy curry sól i pieprz do smaku pół słoika pieczarek marynowanych – ok. 210g ścięty wierzch z ananasa lub łodygi szczypioru do ozdoby (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na sałatkę “Ananas” z szynką: Ryż ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Pozostawić do ostudzenia. Jajka ugotować(...)kosteczkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Szynkę pokroić w kosteczkę. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić w kosteczkę. W dużej misce wymieszać ze sobą ryż, jajka, kukurydzę, szynkę, szczypiorek, paprykę, ketchup, majonez, przyprawę curry oraz sól i pieprz do smaku. Pieczarki odsączyć z zalewy, pokroić na cienkie plasterki. Na podłużnym półmisku wyłożyć sałatkę. Wierzch sałatki można delikatnie posmarować majonezem
Kulinarne Przebojepiersi z kurczaka 200 g ryżu risotto 500 ml bulionu 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, curry Kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy całą torebką curry. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc. Cebulę drobno siekamy i szklimy na jednej łyżce oleju kokosowego. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę i całość dusimy. Pieczarki kroimy(...)ryż i zalewamy 250 ml bulionu. Dusimy na małym ogniu, mieszając od czasu do czas. Kiedy ryż wchłonie bulion - dolewamy pozostałą część. Gotujemy około 30 minut. Powstałe risotto powinno być wilgotne i soczyste. Oprócz tego baaaaaardzo aromatyczne i mocno curry! :) Gotowe! Smacznego :) aakuku
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!koniecznie spróbujcie! Składniki: 500 g łososia (filet)400 g mleka kokosowego1 cebula 2 łyżki czerwonej pasty curry (ok. 1/2 małego słoiczka) 1/2 cytryny1 łyżeczka cukru1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie)sól 1/2 pęczka świeżej kolendry lub ew. pietruszki garść rodzynek (opcjonalnie) 300 g ryżu Sposób przygotowania:Łososia pokroić w kostkę o boku ok. 1,5 cm. Podsmażyć krótko na odrobinie oliwy(...)Dodać łososia i na małym ogniu gotować jeszcze przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Podawać gorące, z ugotowanym na sypko ryżem.Smacznego!A teraz wyliczenia:łosoś 15 złmleczko kokosowe 8 złcebula 0,2 złpasta curry 2 złcytryna 0,5 złkolendra 2 złryż 3 złrodzynki 0,7 złprzyprawy i olej 1 złKoszt całego dania:32,40 złPorcja
Obiad za dychęCurry to jeden z powodów, dla którego chciałabym tam kiedyś wpaść na dłużej. Nie miałabym nic przeciwko ich filii we Wrocławiu. Zainspirowana ich daniami, zrobiłam swoje żółte curry z krewetkami, a zamiast ryżu jest oczywiście quinoa ;) Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 10 krewetek 2 młode marchewki kilka różyczek kalafiora kilka plasterków pora 1 duży liść buraka naciowego, lub kapusty
Quinoa Raz!ząbki czosnku - 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru - 1 puszka mleczka kokosowego - 2 łyżki curry - 1 szklanka groszku - 1 łyżeczka kuminu - 1 łyżka drobno pokrojonej kolendry - 2 łyżki drobno pokrojonej pietruszki - olej rzepakowy/oliwa do smażenia - sól, pieprz do smaku, papryka słodka, ostra - ryż basmati do podania (2-3 woreczki) Na kilku łyżkach oleju podsmaż na złocisto kurczaka, zdejmij(...)pieprz, curry, groszek, kolendrę i pietruszkę. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i duś jeszcze ok. 10 minut, spróbuj i ewentualnie dopraw jeszcze raz. Ugotuj ryż zgodnie z opakowaniem i na nim podawaj curry
Corner With Recipescebula (lub dwie szalotki) 1 mały pęczek koperku 1 duże jajko 1 łyżka masła + olej do smażenia 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 1/2 łyżeczki curry w proszku sól morska, świeżo mielony pieprz Ryż gotujemy w osolonym wrzątku – zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (idealnie nadaje się ryż z poprzedniego dnia, jeśli ugotowaliśmy zbyt dużo). Cebulę kroimy(...)Łososia kroimy lub rwiemy na drobne kawałeczki. Koperek drobno siekamy. Groszek rozmrażamy poprzez zalanie ciepłą wodą. W dużej misce łączymy ze sobą: ryż, łososia, podsmażoną cebulę, posiekany koperek oraz groszek. Wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, curry oraz po dużej szczypie soli i pieprzu. Mieszamy dłonią, aż składniki równomiernie się wymieszają. Formujemy ok. 12 kotlecików (możemy lepić owalne lub okrągłe
Poezja smakunerkowcami curry z kurczakiem i soczewicą curry wegetariańskie PRZEPIS NA CURRY Z KURCZAKA (MADRAS): 500 g piersi kurczaka, cebula, puszka pomidorów, łyżeczka indyjskiej pasty madras, 1/2-3/4 szklanki wody, kilka łyżek słodkiej śmietanki lub mleczka kokosowego do smaku, kilka łyżeczek posiekanej kolendry lub natki pietruszki na ryż z warzywami: 100 g ugotowanego ryżu, pół czerwonej papryki, pół czerwonej cebuli, mała(...)Zalać całość wodą i pomidorami. Dusić na małym ogniu do redukcji płynu i miękkości mięsa. Wlać śmietankę do smaku, posypać ziołami. Warzywa pokroić w kostkę, smażyć do miękkości. Dodać ryż, dokładnie wymieszać. Dodać chutney z mango, sól i pieprz do smaku. CHICKEN MADRAS RECIPE: 500 g of chicken breast, 1 can of tomatoes, 1 onion, 1 tsp of madras
Lekcje w kuchniCurry ze szparagami Koniecznie wypróbujcie ten pyszny przepis, póki trwa sezon na szparagi. Curry ze szparagami jest wegańskie, bezglutenowe, bez laktozy, bez jajek. Najlepiej smakuje z ryżem, kaszą lub z pieczywem. PRZEPIS NA CURRY ZE SZPARAGAMI Składniki na curry ze szparagami: 2 pęczki szparagów białych 2 cebule 1 łyżeczka oleju kokosowego 3 ziemniaki 3 marchewki 4 łodygi selera naciowego
Dorota SmakujeGroszek osączam z zalewy, paprykę i marchewkę kroję w drobną kosteczkę. Na maśle podsmażam paprykę z marchewką - około 7 minut, co jakiś czas mieszam. Wsypuję ryż i przyprawy - suszoną natkę pietruszki, sól, curry i pieprz cayenne. Smażę 2 minuty. Następnie wrzucam groszek. Całość zalewam bulionem, zagotowuję. Gotuję 15 minut pod przykryciem (co jakiś czas przemieszać). Na koniec dodaję posiekany
JejKuchniadodatek do potraw najczęściej bywa ucierany na tarce lub siekany. Zupełnie inaczej pachnie i smakuje imbir suszony lub w postaci proszku. Imbir mielony jest składnikiem sypkiej przyprawy curry, zaś utarty - tajskich past curry. Popularny jest także imbir marynowany, gdyż w tej postaci stanowi „przegryzkę” podczas jedzenia sushi, aby zniwelować smak w ustach między poszczególnymi kęsami. Imbir przechowuje się w suchym(...)jako słodko – gorzko – ostrawy. O OCET RYŻOWY- Wytwarzany ze sfermentowanego ryżu, najbardziej znany jest jako dodatek do ryżu, z którego przyrządza się sushi. Jest jednak wiele rodzajów octu ryżowego. Ocet na bazie sfermentowanego ryżu jest ciemny, często nazywany czarnym lub czerwonym octem. Ocet wytworzony z destylowanych ziaren ryżu jest jasny i nazywany jest białym octem. Ciemne octy ryżowe mają
ClauditteMissCookingJednak niezmiennie używam jako bazy smakowej: kurkumy, świeżego imbiru, czosnku i chilli. I oczywiście nie wyobrażam sobie curry bez natki kolendry, która bardzo podkręca smak potrawy. Curry najczęściej podaje się z ryżem, ale równie dobrze smakuje jako samodzielna potrawa. Składniki: 1/2 małego kalafiora 6 małych młodych ziemniaków (użyłam odmiany Irga) 10 zielonych szparagów lub garść zielonej fasolki 2 szalotki
Codziennik Kuchenny