ryż curry - 2304 przepisów (strona:40/154)

Curry warzywne. 116

Jednak niezmiennie używam jako bazy smakowej: kurkumy, świeżego imbiru, czosnku i chilli.  I oczywiście nie wyobrażam sobie curry bez natki kolendry, która bardzo podkręca smak potrawy. Curry najczęściej podaje się z ryżem, ale równie dobrze smakuje jako samodzielna potrawa. Składniki: 1/2 małego kalafiora 6 małych młodych ziemniaków (użyłam odmiany Irga) 10 zielonych szparagów lub garść zielonej fasolki 2 szalotki

Codziennik Kuchenny
Warzywne curry z ziemniakami, marchewką, cebulą i papryką (dietetyczne) 99

Wystarczy ugotować ryż, pokroić kilka warzyw, wrzucić do garnka i zalać wodą. Później tylko dodać kilka przypraw, mleko kokosowe i curry jest gotowe.  Warzywne curry z ziemniakami, marchewką, cebulą i papryką  Składniki (4 porcje): 3 średnie marchewki  3 średnie ziemniaki 1 duża papryka 2 średnie cebule 1/2 puszki mleka kokosowego(...)mleko kokosowe i zamieszać. Dodać czosnek, kurkumę i pieprz. Jeżeli curry nie jest wystarczająco słone dodać też sól.  Zetrzeć skórkę z jednej limonki, wycisnąć sok z połówki dodać do curry (można użyć skórki z cytryny i soku z 1/4 cytryny) . Podawać z ryżem lub chlebem indyjskim posypane natką pietruszki.  Ten przepis nie zawiera oleju

wegujemy
Curry z kurczakiem 158

razu robię się mięsożerna :-). Dziś więc zapraszam na proste curry z kurczakiem. W domu najchętniej jadamy je z białym ugotowanym na sypko ryżem. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na curry, ale bezmięsne:  curry z ziemniakami i fasolką i  keralskie curry warzywne według Jamiego Olivera .   Curry z kurczakiem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 duża pierś(...)łyżka żółtej pasty curry olej do smażenia + 1 łyżka do marynaty 1 łyżeczka kurkumy sól  Wykonanie: Pierś myjemy, suszymy i kroimy w kostkę. W miseczce mieszamy pastę curry, olej, papryczkę chili, kurkumę, sól i imbir. Dodajemy pokrojone mięso, mieszamy i odstawiamy na 30 minut.  Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim kurczaka, aż się

Kulinarne przygody Gatity
Butter chicken – indyjskie curry z kurczaka krok po kroku 2340

możemy zabarwić na żółto dodając odrobinę kurkumy. Gotowe curry posypujemy listkami kolendry lub pietruszki (ja nie miałam, więc użyłam suszonej kolendry). Butter chicken, jak większość indyjskich curry podajemy z ugotowanym na sypko ryżem basmati (ten ze zdjęcia ugotowałam z kilkoma strąkami kardamonu) lub z chlebkami naan lub roti. Post Butter chicken – indyjskie curry z kurczaka krok po kroku pochodzi

Poezja smaku
Ryż po hiszpańsku 150

torebki ryżu 1 puszka kukurydzy  1 puszka groszku 300 gram pieczarek 1 cebula 1 papryka czerwona 1,5 łyżki kurkumy od Skworcu curry ostra papryka sól, pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Ryż gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy według przepisu na opakowaniu. Cebulę obieramy, pieczarki i paprykę oczyszczamy , kroimy w kostkę , podsmażamy na rozgrzanym oleju(...)Groszek i kukurydzę odsączamy z zalewy, dodajemy do podsmażonych warzyw. Dodajemy ostudzony ryż , podsmażamy przez kilka minut, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodka i ostrą papryką oraz curry. Wszystko dokładnie mieszamy, podajemy na ciepło

Bajeczna Kuchnia
Curry z tofu i mango 137

opcją na szybki obiad z tego z ma się w lodówce. Jest bardzo rozgrzewające, dlatego szczególnie polecam je robić w zimne dni. Podane z ryżem jest też wyjątkowo sycące.  Tak jak wcześniej wspomniałam do curry można dodać wszystko, także owoce, dlatego dzisiejszy przepis na curry zawiera mango, które doda słodowego aromatu i będzie ciekawym urozmaiceniem.  Curry(...)gotuj na małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dolej niewielką ilość wody.  Na koniec dodaj mleczko kokosowe, pastę curry oraz sok i startą skórkę z połówki limonki.  Podawaj z ryżem posypane świeża kolendrą. Smacznego

wegujemy
Curry z kurczaka w sosie saté 361

opcjonalnie: 3 łyżki posiekanych liści kolendry (jeśli ktoś lubi) Zuzia - zawsze pierwsza w kuchni i gotowa do degustacji :) Rozgrzewamy olej w woku i wrzucamy po chwili do niego pastę curry oraz masło orzechowe. Smażymy przez parę minut na wolnym ogniu.  Następnie dodajemy pokrojonego w kawałki kurczaka, obtaczamy w powstałej na woku masie i smażymy na złotawy kolor.  Wlewamy(...)momentu w którym uznamy, że warzywa są wystarczająco miękkie). Tuż przed podaniem posypujemy orzeszkami ziemnymi (*papryczką chili, kolendrą).  Serwujemy z makaronem noodle lub ryżem. Smacznego!!!Źródło: "Indiase & Thaise Curry's" Jody Vassallo

W mojej holenderskiej kuchni
Curry z białym serem na serwatce- Mattar Paneer 169

curry jest wyjątkowe i wyjątkowo zdrowe bo nie na bulionie lecz na serwatce,która wiadomo jest bardzo zdrowa.Smakuje wyjątkowo lekko i podana do miseczki ryżu zadowoli każdego dbającego o zdrowe odżywianie. Curry Mattar Paneer składa się głównie z białego twardego wiejskiego sera Paneer podobnego do sera Feta,zielonego groszku i świeżych pomidorów i zależnie od regionu często dla podniesienia wartości

Sztuka gotowania w/g Samiry
RYŻ Z CUKINIĄ I BAKŁAŻANEM 196

ząbek czosnku 1 mała cebula przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, pieprz cayenne, papryka słodka olej rzepakowy 1 łyżeczka masła 150 g ryżu ugotowanego w wodzie z solą, curry i kurkumą SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wszystkie warzywa kroimy i wrzucamy na rozgrzany olej z dodatkiem masła. Smażymy do momentu aż zmiękną. W międzyczasie doprawiamy do smaku. Podajemy z ryżem

wege i kropka
Zielone curry z ciecierzycą 158

Cześć! Dzisiejszym curry żegnam się z tym daniem na okres wiosenno-letni. Następne curry zjem gdy przyjdą chłodne dni. Dziś curry w wersji wege – z ciecierzycą. Zapraszam do wypróbowania przepisu! Składniki (2 porcje): ryż basmati, ryż jaśminowy lub makaron 1 puszka ciecierzycy 1 łyżka oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego do smażenia 2 ząbki czosnku – drobno posiekane(...)tajskiej limonki kaffir garść świeżych liści kolendry Wykonanie: Szalotkę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Ciecierzycę odsącz. Ryż ugotuj i odstaw. Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj czosnek, szalotkę, kumin i mieloną kolendrę, smaż około 5 minut. Następnie dodaj pastę curry, smaż kolejne 2 minuty, mieszając. Dodaj mleko kokosowe, cukier oraz liście kaffiru oraz ciecierzycę, smaż na małym ogniu

Moja pasja smaku
Indyk curry z ananasem i mleczkiem kokosowym 122

piersi z indyka puszka mleczka kokosowego 1/2 świeżego ananasa 1 cebula 1 łyżka sosu sojowego 2 ząbki czosnku papryka czerwona kurkuma curry pieprz cayenne, ew. sól do smaku olej kokosowy do podsmażenia Ryż ziołowy: 200 g ryżu  świeża natka pietruszki świeża kolendra sól Przygotowanie: Sos: Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć krótko na oleju. 2 ząbki czosnku przecisnąć przez(...)cebuli. Mięso umyć i pokroić w kostkę, przyprawić papryką, kurkumą oraz curry i dodać na patelnię. Podlać odrobiną wody. Pod przykryciem dusić do miękkości na małym ogniu. Świeżego ananasa pokroić w kostkę. Następnie wlać mleczko kokosowe, łyżkę sosu sojowego, dodać ananasa i ponownie doprawić do smaku. Ryż: Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie wg. instrukcji na opakowaniu. Polecam

Ze smakiem i z pasją