ryż curry - 2304 przepisów (strona:75/154)

KURCZAK Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ 158

łyżeczka zmielonej kolendry 1/4 łyżeczki soli pół łyżeczki kurkumy łyżeczka czerwonej pasty curry kawałek około 2-3 cm kawałka świeżego korzenia imbiru 1 świeże/sproszkowane zielone chili ( ja dodałam sproszkowane ) łyżka oleju do smażenia świeża kolendra do posypania 1 cebula 3-4 ząbki czosnku ryż do podania Soczewicę wypłukałam zimną wodą. Przełożyłam ją do garnka i zalałam bulionem. Zagotowałam(...)przez dwie minuty smażyłam nasiona kminku. Jeśli macie w swoich zapasach możecie na tym etapie dodać 2 liście curry. Dorzuciłam  posiekaną cebulę, starte ząbki czosnku i  starty imbir. Wsypałam zmielony kminek i zmieloną kolendrę. Posoliłam, dodałam sproszkowane chili,pastę curry i kurkumę. Smażyłam wszystko przez około 5 minut. Do przypraw włożyłam pokrojone kawałki piersi kurczaka. Chwilkę je podsmażyłam

potrawyregionalne
Curry z kurczaka ze szpinakiem 120

pracy, tylko podgrzać i gotowe. Podawać z ryżem lub indyjskim chlebkiem. Piersi kurze pokroić w kawałki o grubości palca. Cebulki pokroić drobno, czosnek posiekać i lekko zmiażdżyć. Imbir oskrobać i zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulki i smażyć chwilkę. Muszą lekko zmięknąć. Dodać imbir, kolendrę, gorczycę,paprykę słodką, curry, posiekaną chilli i kurczaka. Obsmażyć kurczaka

Kuchnia Pokoleń
Gulasz z indyka z warzywami 193

kasza gryczana, kasza jęczmienna , ryż, czy ziemniakami z wody. Sprawdźcie przepis i do dzieła…. Składniki 500g mięsa gulaszowego z indyka (kupicie np. w Lidlu) 1 czerwona papryka 2 małe marchewki 1 biała papryka (możecie zastąpić inną dowolną papryką) 1 mała cukinia średnia cebula 2 łyżki ayvaru 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry olej do smażenia średniej wielkości(...)kostkę papryki. Marchewkę i pora pokrojonego w półplasterki. Wszystko razem dusimy ok. 10 minut i dodajemy ayvar, pastę curry i pozostałe przyprawy. Mieszamy i dusimy całość jeszcze przez ok. 5-7 minut. Gulasz podajemy z dowolnymi dodatkami jakie lubimy – kaszą, ryżem czy ziemniakami. Smacznego! Artykuł Gulasz z indyka z warzywami pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ryba w sosie pomidorowym 116

miruna , mintaj. Te sprawdziłam i mogę polecić. Danie bardzo smaczne, można podawać z ziemniakami jak również z ryżem. Zapraszam do przepisu. Składniki 600 g filetów rybnych ( dorsz, miruna, mintaj) 2 cebule 2 ząbki czosnku 5 g imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki curry pomidory krojone z puszki z ziołami 100 ml wywaru warzywnego, może być z kostki posiekana natka pietruszki(...)puszki, bulion warzywny, sok z cytryny. Doprawić szczyptą imbiru, kurkumą, curry, solą i pieprzem. Dusić około 10 minut. Do sosu włożyć filety ryby, przykryć i dusić pod przykryciem około 10 minut. W połowie gotowania przewrócić rybę na drugą stronę. Na koniec posypać pietruszką. Podawać z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką. Smacznego:) Artykuł Ryba w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu

gotuj ze mną
Ciasto bananowe z wędzonymi śliwkami i czekoladą 138

arabskim. Używam jej w potrawach, gdzie w przepisie jest przyprawa do piernika, bo smakuje korzennie, ale też nieco bardziej pikantnie z nutą curry i chilli. W Maroku skąd pochodzi ta przyprawa używa się jej do mięs czy ryżu, ale najlepsza jest jako nie oczywisty składnik deserów. Np. piernika z ras el hanout . Takie ciasto bananowe to proste składniki, które wystarczy

Ugotowane pozamiatane
WARZYWNE CURRY 967

jednak będzie równie pyszne kiedy przygotujecie je na wodzie i 30%-wej śmietance. Podajcie je z jaśminowym ryżem lub ryżowymi kotlecikami . SKŁADNIKI / 2 porcje 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego sól 1 łyżka pasty curry (polecam  taką  ) lub po 1/2 łyżeczki zmielonych przypraw: kuminu, kolendry, kurkumy, słodkiej papryki  i curry

cool and minty
wrapy z krewetkami w papierze ryżowym. 190

Poniżej podaję ilość na 300 gram krewetek, jeśli macie więcej lub mniej to musicie dopasować je pod siebie. Składniki: 8 listków papieru ryżowego krewetki 2 małe marchewki 100 gr ryżu (tutaj jaśminowy ale do sushi też się nada czerwona kapusta ( ok ¼ główki) szpinak (kilkanaście listków) rzodkiewka (parę sztuk) Przygotowanie: Papier ryżowy moczymy w wodzie na parę sekund (każdy moczymy osobno(...)składniki: drobno pokrojona w paski marchewka oraz kapusta, do tego kilka listków szpinaku, pokorojona w plasterki rzodkiewka oraz 1-2 łyżki stołowe ryżu. Potem zawijamy całość dość ciasno, tworząc wrapy. Serwujemy je np. z sosem pikantnym sosem curry z nerkowców według tego przepisu. Wrapy z krewetkami podajemy na zimno. Smacznego! Artykuł wrapy z krewetkami w papierze ryżowym. pochodzi z serwisu

PaleoLife
Kurczak w pomidorach z curry 118

podwójna pierś z kurczaka 1 cebula 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka pasty z ostrych papryczek chilli / 1/2 świeżej chilli 1 łyżka curry sól pieprz oliwa / olej kokosowy 2-3 łyżki śmietany 18% lub mleczka kokosowego (opcjonalnie) ryż Przygotowanie: Na patelni zeszklić pokrojona w kosteczkę cebulę, następnie dodać pokrojonego w kostkę kurczaka, smażyć. Dodać pokrojone pomidory, chilli i przyprawy. Dusić

Malinowo w kuchni
Cukinie faszerowane 210

Składniki: 2 średnie cukinie 3/4 szklanki ryżu 30 dkg fileta z kurczaka 1 szklanka odgotowanych grzybów leśnych 1 jajko sól, pieprz, curry, przyprawa do kurczaka, papryka słodka i ostra, Przygotowanie: … Czytaj dalej Cukinie faszerowane

czarrna od kuchni
Dip jogurtowy z ogórkiem i miętą. 159

może występować w roli chłodnika. Natomiast w towarzystwie białego pieczywa będzie fajną przekąską. Przygotowałam ten dip z zamiarem podania go do curry z kurczaka. Jego orzeźwiający smak bardzo dobrze komponował się z daniem głównym. Do tego ryż basmati i osiągamy pełnię kulinarnego szczęścia ;) Składniki: 200 g jogurtu naturalnego ogórek świeży 15 listków mięty sól kumin chili Wykonanie: Ogórka obrać

zadanie-gotowanie
Danie chińskie 282

łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki "Maggie" w płynie 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki chilli Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy w cienkie paseczki. Wkładamy do miski. Dodajemy składniki marynaty. Mięso dokładnie mieszamy. Dokładamy rodzynki. Odstawiamy do lodówki na min. dobę. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kurczaka smażymy na tłuszczu. Dodajemy posiekaną kapustę. Dusimy do czasu

Pobite gary Barbary
Czerwone curry po tajsku 140

smakowały. Efekt przeszedł moje oczekiwania. Zostałam bardzo miło rozczarowana! Ale zacznijmy od początku! Usmażyłam mięso na oleju. Przeprawę Royal Brand czerwone Curry po tajsku rozrobiłam z wodą i dodałam na patelnię. Poddusiłam chwilę i dodałam ugotowany ryż. Podlałam odrobiną wody i po ok 5 min danie gotowe. Fenomenalny smak. Powiem, że jedyne co dodałam dodatkowo to odrobiną soli. Wyczuwalna

Malinowe Pocałunki
Średnio-Ostre Tajskie Czerwone Curry! Test. 168

Hej! Jakiś czas temu otrzymałam paczkę do testowania od Blue Dragon. Prezentowała się mniej więcej tak: W zestawie otrzymałam:Średnio-ostry sos tajskie czerwone curryMleczko kokosoweOstry

Emcia Pichci
Urugwaj od kuchni. INDYK W MARCHEWCE. 205

półplasterki pory. Dodałam do nich mięso, dolałam wodę, włożyłam marchewkę, dolałam wino (nie jest konieczne). W trakcie gotowania doprawiłam pieprzem i odrobiną curry. Całość dusiłam pod przykryciem, co chwila mieszając, ok. 15 minut. Podałam wraz z ugotowanym ryżem. *  Mała wskazówka:  Jeśli nie mamy wiele czasu, można pomóc sobie marchewką z puszki lub ze słoika. Jest już miękka

W kuchni Karmel-itki