obiad w nieco niekonwencjonalnym wydaniu. Główny posiłek dnia w słodkiej wersji to u mnie prawdziwa rzadkość. Jednak przychodzi taki moment, że każdy może się znudzić kurczakiem i rybami, które w moim przypadku niemalże codziennie goszczą na talerzu. Dzisiejszy przepis to ratunek na właśnie takie dni, a tym samym druga część mojej "akcji" pt. Jedzmy owoce sezonowe (tutaj pierwszy(...)lubić? Doskonałym uzupełnieniem całości jest mieszanka sezamu, siemienia lnianego i słonecznika od firmy Ziarenkowo- niezastąpiony dodatek w kuchni, który świetnie komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi potrawami. Przepis można śmiało wzbogacić o inne ulubione owoce i dostosować do swoich zachcianek. Cała porcja to 476kcal w tym 28,7g białka, 6,6g tłuszczu, 79,3g węglowodanów oraz
peanutbuttermonsterZnajdziemy też podpowiedzi jak kroić świeże zioła, przygotować własną sól ziołową czy filetować rybę. Mnóstwo podstawowych w kuchni czynności opisanych jest krok po kroku - np. przygotowanie owoców, warzyw, ryb i mięsa do dalszej obróbki. Makarony, faworki, jajka w koszulkach czy kruche ciasto - z tą książką na pewno udadzą się każdemu, kto w kuchni jest zielony. Dowiemy się(...)pomidora albo przygotować karczocha lub kwiaty cukinii...Przepisów jest naprawdę masa - od najprostszych pulpecików, po różnego rodzaju risotta czy np. kotlety cordon bleu, konfiturę z czerwonej cebuli, ale i potrawy typowo włoskie - pomysły na lasagne, ravioli, gnocchi, kolorowy makaron. Dzięki dokładnym ilustracjom przygotujemy makaronowe cukierki czy pierożki angnolotti albo tortelli. Pizza, focaccia, nadziewane kopytka... mogłabym tak jeszcze długo wymieniać
Kraina Tysiąca Smakówzniechęceniem. Przyznajcie się, ilu z was chciało walnąć tymi wszystkimi karpiami i makowcami i udać się na bezludną wyspę? Pewnie większość.Problem pojawia się przy stole. Małżonek nie spożywa ryb, dziecko wykrzywia się na dźwięk słowa kompot, a teściowa rzuca tekstem o tym, że ona lub jej matka robiły inaczej, znaczy lepiej. A ty? Jesteś zmęczona sprzątaniem, gotowaniem, użeraniem się(...)osobom też należy dogodzić kulinarnie. Najcierpliwszy nie może maku. Jak go kiedyś będę chciała usunąć z tego padołu to nakarmię go makowcem, hyhyhy. Ta niedogodność pozbawia go wielu wigilijnych potraw. U nas robi się kluski z makiem, kutię i inne cuda. Biedak jest tego pozbawiony, więc należy mu to wynagrodzić. Najlepiej pierogami innymi niż wszystkie. Pozwólcie, że wam przedstawięPIEROGI
ladykitchenN iedawno miałam okazję przetestować ten przepis dla magazynu kulinarnego Apetyt . Samo danie jest przykładem na udane połączenie kuchni włoskiej i tajskiej. W przygotowaniu banalnie proste
SzczyptaSmaQSkładniki: filet śledziowy 1,5 kg, kucharek 3 łyżki, mąka pszenna 2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba, cebula 4 sztuki, marchew 3 średnie, papryka czerwona 1
W Mojej Kuchni LubięPizza to jedna z uwielbianych przez nas potraw typu fast food. Co tak naprawdę sprawia, że zaliczana jest do tej grupy? Prawdopodobnie przez wysoką kaloryczność, niską zawartość błonnika, dużą zawartość tłuszczu oraz dobór niezdrowych składników dodatkowych. Można ten problem rozwiązać przez odpowiednie przygotowanie i wykorzystanie zdrowych, wartościowych produktów takich jak mąka pełnoziarnista, oliwa z oliwek, siemię lniane. Możemy przygotować(...)własny sos oraz użyć wysokiej jakości składniki jako dodatki do pizzy np. biała mozzarella oraz łosoś (dodatkowy bonus spożywania ryb, których w Polsce je się stanowczo za mało). Fakt jest taki, że przygotowanie jest trochę pracochłonne (wyrabianie ciasta, czas oczekiwania aż ciasto wyrośnie, pieczenie) ale jeżeli uświadomimy sobie, że podczas zamawiania pizzy na telefon zazwyczaj czekamy godzinę a cena zazwyczaj
wysmienityKochani, zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Jednak nie wszyscy będą mogli się cieszyć barszczem grzybowym, pierogami i rybą. Są tacy, u mnie w domu na przykład, którzy mają ścisłą dietę. Wrzodziejące zapalenie jelita grubego, w skrócie WZJG wymaga specjalnej diety. Dieta przy WZJG jest sprawą indywidualną. Co zaszkodzi Tobie, na mnie będzie miało dobry wpływ, i odwrotnie. To dieta metodą(...)prób i błędów. Choroby nikomu nie życzę. Wywraca świat do góry nogami. A jeść trzeba. Od chwili diagnozy, już nie jemy tak jak dawniej. Proponuję dziś lekko zmodyfikowaną potrawę, wykwintną w rzeczy samej, której przepis pochodzi z książki "Jaglany detoks" Marka Zaremby. Dokonałam w przepisie pewnych modyfikacji, tak aby osoba z WZJG zaakceptowała taką kombinację. Dodam, że obiad
Z Kuchni Do Kuchnipopularna w północnoafrykańskich krajach arabskich, a także w Izraelu oraz w krajach gdzie występuje duża liczba arabskich imigrantów. Używa się jej jako dodatku do gulaszu, kuskusu, sosów, mięsa czy ryb. Od dawna nosiłam się z przygotowaniem takiej pasty, a ponieważ uwielbiam chili w każdej postaci i udało mi się kupić bardzo ładne papryczki , w końcu zdecydowałam się(...)się zdecydowanie niewystarczająca jak na nasze potrzeby, gdyż zawartość słoiczka zniknęła już podczas kolejnego obiadu, na którym pojawiły się kofty z kuskusem. Harissa jest wspaniałym dodatkiem do wielu potraw, ponadto jest banalnie prosta i łatwa w przygotowaniu. Gorąco polecam ją wszystkim fanom ostrych papryczek. 6 dojrzałych czerwonych papryczek chili 3 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki mielonej kolendy
Codzienne Gotowaniewymagające- włoskie risotto. Risotto jest nie tylko wszechstronne, ale i łatwe do wykonania. Kiedy już opanujecie jego podstawy będzie jak z jazdą na rowerze- tego się nigdy nie zapomina. Potrawa popularna na całym świecie- od skromnych kuchni domowych, do tych z trzema gwiazdkami Michelin. Historia powstania risotto jest ściśle powiązana ze sprowadzeniem w średniowieczu przez Arabów ryżu do Włoch(...)krótko. Jeśli natomiast chcecie wydobyć z niego bardziej orzechowy smak- poczekajcie aż ryż lekko zbrązowieje. Ta druga opcja jest fajna do risotto z boczkiem albo mięsem wołowym, do ryb i warzyw ja osobiście preferuję wersję bianco. Do ryżu wlewamy partiami odcedzony bulion z przyprawami- po około60ml- czyli ilość równa klasycznej łyżce wazowej. Nie dolewamy więcej do chwili, gdy ryż
Karo in the KitchenBardzo dziękuję wszystkim, którzy przesłali swoje przepisy do drugiej edycji mojej akcji kulinarnej "Wytrawne potrawy wigilijne". Do Miksera Kulinarnego wysłaliśmy 17 przepisów, z czego zaakceptowałam 16. Na Durszlak tych przepisów przyszło 35 przepisów, z czego zaakceptowałam 26. Głównym powodem braku akceptacji przepisów był brak banerka akcji we wpisach. Zdarzył się też wpis niepostny i jeden zbiorowy(...)roku zastrzegłam, że będę akceptować pojedyncze przepisy. W każdym razie powstała pokaźna książka kucharska z przepisami na czas Wigilii :) Przepisy posegregowałam na zupy, pierogi i uszka, śledzie, ryby inne niż śledzie, krokiety i paszteciki oraz inne, które nie zmieściły się w żadnej z poprzednich kategorii. ZUPY Zupa rybna ; blog Pysznie i zdrowo Zimowa Zupa Grzybowa ; blog rabarbarowo Barszcz biały
Weekendy w domu i ogrodziekilkanaście dni wcześniej przygotowane, a inne wręcz przeciwnie, jak najpóźniej. I znowu: produkty potrzebne do potraw "wcześniejszych" kupujemy wcześniej, a warzywa, owoce, nabiał itp. jak najpóźniej. Jakie potrawy można przygotować wcześniej, a które na ostatnią chwilę? Bigos - zawekować w słoiki lub zamrozić w mniejszych porcjach. Pieczenie mięsne - mięso przyprawić, owinąć w folię spożywczą i zamrozić. Wyjąć dzień(...)przechować w lodówce kilka dni (owinięte folią spożywczą lub w zamkniętym naczyniu.) Tradycyjna sałatka jarzynowa - skrojona, bez dodatku przypraw i majonezu , bez obaw postoi kilka dni w lodówce. Ryby świeże, do smażenia - dzień wcześniej sprawiamy i przyprawiamy. Smażymy najlepiej przed samym podaniem. Ryby w zalewach - wiadomo, że potrzebują trochę czasu, aby nabrać smaku, więc je nawet trzeba wcześniej przygotować
Codzienna kuchnia niecodziennaI już mamy grudzień, czyli Święta tuż… tuż…:) Uwielbiam Boże Narodzenie, mimo że okres przedświąteczny daje mi -jak chyba każdemu- nieźle w kość ..;) Na
UgotujmyTo.pljeszcze? ;) Jak smakują kiszone cytryny?Nigdy ich nie jadłam, więc będę posiłkować się przekazem innych osób. Ich smak opisywany jest jako: wyrazisty, złożony, niepowtarzalny, perfumowany i intensywnie cytrusowy. Do potraw wnoszą nutę słoną i kwaśną i sprawiają, że reszta składników wydaje się nieco słodsza. A najważniejsze jest to, że wielu autorów jest nimi wprost zachwycona i dodaje je prawie(...)można wykorzystać kiszone cytryny?Kiszone cytryny możemy wykorzystać we wszystkich przepisach, w których występuje sok lub skórka z cytryny - dodać do sałatkowego dressingu, dipu, kuskusu, warzywnego gulaszu, czy pieczonej ryby. Z ich pomocą możemy przygotować fantastyczne dania marokańskie i północno-afrykańskie, a nawet indyjskie.Za 4 tygodnie, kiedy to pokaże Wam, jak wyglądają gotowe kiszone cytryny, podam Wam więcej informacji
Chilli Czosnek i Oliwawiem co robię, a przede wszystkim, że nie jest to chwilowe zachłyśnięcie się aktualnymi trendami. Co do bloga - nie zraźcie się, kiedy pojawi się coś z mięsa, ryb czy owoców morza. Jak już wspomniałam w tekście, rodzina jest bardzo mięsożerna. Zresztą, to niesamowicie dziwaczne, jeszcze jakieś półtora roku temu do głowy by mi nie przyszło, że pomimo zainteresowania(...)widać, życie pisze różne scenariusze, nawet jeśli chodzi o jedzenie.W każdym razie, czasem mogą pojawić się mięsne przepisy, ponieważ przejęłam w pełni pałeczkę domowej, rodzinnej kucharki. Oczywiście, wszystkie potrawy rekomendowane przez domowników. A ich ocena jest w pełni szczera, bo kto jak kto, ale nikt inny nie powie prosto w oczy: "wybacz,ale spieprzyłaś", "no tym razem nie wyszło
W kuchni Karmel-itki