ryba potrawy - 2000 przepisów (strona:84/134)

PIECZONY CZOSNEK. 199

  Wydawałoby się, że chce go odstraszyć, zaniechać wieczornych igraszek. Zdziwiony, a mimo to zachwycony, wręcz jeszcze bardziej jej pragnął. A wszystkiemu winien on. Pieczony czosnek

W kuchni Karmel-itki
Śledzie w sosie musztardowym 218

  Długo czekały śledzie na publikację bo aż od świąt - jakoś nie było czas, chęci i weny do siedzenia przed komputerem i stukania w klawiaturkę. Ale

Świat Smaku
filety śledziowe w sosie warzywno-pomidorowym... 281

Składniki: śledzie 1,5 kg/większe,świeże, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, włoszczyzna 1 pęczek

W Mojej Kuchni Lubię
Tuńczyk w pomidorach z selerem naciowym 169

Błyskawiczna Piątkowa Kuchnia - kolejna odsłona! Dziś w cotygodniowym, błyskawicznym kucharzeniu odcinek pt. Makaron na winie! Czyli co się nawinie to do makaronu ;)  A nawinęła mi

Grunt to przepis!
Sałatka ziemniaczana z łososiem i sosem pistacjowym 169

F ioletowe ziemniaki odkryliśmy osiem lat temu na rynku małego miasteczka w Peru - ojczyźnie ziemniaka. Widok worków napełnionych fioletowymi cudeńkami stojącymi obok worków napełnionych kolorowymi kukurydzami

SzczyptaSmaQ
Wycieczka do Brukseli i nowy dział na blogu 183

wołowego mięsa, zawinięty w cienki plaster wołowiny, wspaniały smak. Na moim stole była także miseczka kremu z cykorii, delikatny krem z białej cykorii oraz tarta z brokułami, serem i rybą, zmieloną jak na kotleciki rybne. Po obiedzie pojechaliśmy do hotelu Agenda Loiuse, po krótkim odpoczynku nadeszła pora na spacer po Brukseli. W kolejnym dniu wycieczka do Brugii i wizyta(...)dwukrotnie smażone, które możecie kupić już za 2,5 euro/porcja, z sosem 3,5 euro, spokojnie wystarczy dla dwóch osób. Jak piszą w przewodnikach, wcale nie należą one do potraw wegetariańskich. Dlaczego? Otóż najlepsze frytki belgijskie smażone są na tłuszczu zwierzęcym!  Konfitury. Sklepowe witryny wyglądają jak najlepsze sklepy z biżuterią.    Konfitury znajdziecie np. w  makaronikach

Moja smaczna kuchnia
Bułgaria na talerzu. GULASZ JAGNIĘCY Z DYNIĄ I PAPRYKĄ. 164

****************************** Wielkimi krokami zbliża się I półfinał konkursu kulinarnego "BlogerChef", organizowanego przez Doceń Polskie oraz blog W Krainie Smaku. Odbędzie się on już jutro, 19 stycznia, w

W kuchni Karmel-itki
Makaron z sosem koperkowym 183

Składniki : makaron pół pęczka koperku sól, pieprz masło 3 łyżki jedno żółtko ewentualnie śmietana kilka kropel soku z cytryny marchew Przygotowanie : Masło rozpuścić w rondelku, dodać

Proste Potrawy
Kapusta z grzybami po lasowiacku 162

jeden raz, jej zapach i smak zawsze kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem. Suszone grzyby nadają jej aromatu, a wywar powstały przy ich gotowaniu podkreśla nie tylko grzybowy smak potrawy, ale też nadaje kapuście specyficzną barwę. Na wigilijnym stole kapusta z grzybami jest po prostu obowiązkowa. I koniecznie, podobnie jak kapusta z grochem, musi być pikantna, więc nie żałuję(...)połączeniu z kapustą. Suszone kozaki raczej odradzam, po ugotowaniu mają sino-szarą barwę, przez co kapusta staje się ciemna i szarawa. Tak przygotowaną kapustę podajemy do ziemniaków i ryby, ale po odciśnięciu jest doskonałym farszem do kulebiaka albo kapuśniaczków, czy pieczonych pierogów. Kapustę z grzybami najlepiej przygotować dzień wcześniej i trzymać w chłodnym miejscu, a przed podaniem podsmażyć na maśle

Trzeci talerz
Pieczony świeży śledź z karmelizowanymi warzywami i puree z topinamburem 119

Mocno wzięłam sobie do serca to, by jak najwięcej ciekawych przepisów świątecznych pojawiło się na blogu jeszcze przed wigilią. Tak się rozpędziłam, że nawet nie zauważyłam

Mango Papaja
Łosoś z sosem malinowym, kaszą jaglaną i sałatką z roszponki i prażonych płatków migdałowych 246

Posiadanie własnego bloga kulinarnego ma tę zaletę, że częściej próbujemy nowych dań i nowych smaków. Gdyby nie blog, to na pewno tak często nowe dania nie

Moja Delicja
Sałatka z młodych ziemniaków 179

Latem nie gotuję wyszukanych potraw dla mnie to czas prostoty w kuchni. Wystarczy ugotować młode ziemniaki, kalafiora, fasolkę i obiad oraz kolacja gotowe. Na obiad zajadam ciepłe warzywa z dodatkiem masła lub oleju lnianego. Z tego co pozostaje niezjedzone po obiedzie robię sałatkę na kolację lub lunch do pracy.  Dziś proponuję sałatkę z młodych ziemniaków z wyrazistymi, kwaśnymi(...)przepadacie za nimi to wymieńcie te składniki na ogórki małosolne, korniszony lub paprykę konserwową. Sałatka z młodych ziemniaków może być smakowitym uzupełnieniem do mięs z grilla lub pieczonych ryb. Składniki: 5 ugotowanych młodych ziemniaków (średnie) 4-6 suszonych pomidorów (najlepiej w oleju) 1 płaska łyżka kaparów 2 łyżki posiekanego koperku 1/2 małej czerwonej cebuli 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki

Codziennik Kuchenny
Kuchnia kaszubska - Placki ziemniaczane, plince 169

Gospodarstwa agroturystyczne wygrywają z miejskimi hotelami. Dużo ludzi woli spędzić urlop na wsi ładując akumulatory przy wtórze szumiącego zboża czy strumienia. Jadą tam też po to, aby spróbować tradycyjnych potraw podanych w naczyniach ozdobionych regionalnym wzorem. Gdy patrzę na to wszystko, na to jak zmienia się podejście Polaków do naszej własnej kuchni, jak odbudowują się stare szlacheckie dworki(...)dzielnica Gdańska, która była kiedyś odrębną miejscowością. Pomyślałam sobie, że warto pójść za ciosem, skoro regionalność jest trendy i kultywować rodzimą tradycję kulinarną, czyli – kuchnię kaszubską. Z dużą ilością ryb (morze i jeziora), niezbyt dużą ilością mięsa, sporą dawką ziemniaków i kaszubskich truskawek (które kilka lat temu zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych).  Kuchnia kaszubska jest kuchnią dość słodką

Posadzone i zjedzone
SAŁATKA Z CAMEMBERTEM I GRUSZKĄ 222

omega -6 ca 67%, które jakos kładniki diety regulują poziom cholesterolu. Łyżka tego oleju zabezpiecza dzienne zapotrzebowanie organizmu w NNKT.Olej ten jest znakomitym dodatkiem do ziemniaków, kasz, pieczywa, sera, ryb, mięs, wszelkich warzywnych sałatek i surówek, a także składnik winegretu, majonezu czy dressingów.Zapraszam na stronę SEMCO gdzie dowiecie się jeszcze więcej ciekawostek na temat firmy i ich oferty(...)bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek, pietruszka.   Ta kompozycja sprawia, że mieszanka ziaren „ZIOŁOWO MI!” znajduje zastosowanie w daniach kuchni śródziemnomorskiej, sałatkach, zupach, twarogach, daniach mięsnych oraz rybnych, potrawach z grilla, oraz jako smaczny dodatek lub wręcz baza do kanapek. Zawarte w mieszance zioła mają świetny wpływ na Wasze zdrowie:   rozmaryn   przyspiesza trawienie tłuszczów,   majeranek

Z Majeczką w kuchni
Warkocz z piersi kurczaka z warzywami -gotowany na parze 241

mnie z gotowaniem na parze to jest trochę na bakier. Nie przepadam za potrawami tak robionymi bo wg mnie para po prostu wypłukuje z produktów smaki , które ściekają do wody w dolnym garnku ( pojemniku parowara ).Wiele osób mówi , że to nie prawda , ale wystarczy po zakończeniu gotowania spróbować tą wodę by zobaczyć jaki ma smak.  Dla tego ograniczałam(...)prostu wystarczy zabezpieczyć produkty folią spożywczą przeznaczoną do kontaktu z gorącymi produktami lub folią aluminiową ( robi się wtedy duże papilotki). Po włożeniu razem do jednego opakowania warzyw , mięsa ( ryby)- gotujemy w parze tworzącej się z soków zawartych w produktach nic nie tracąc ze smaków. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania