ryba potrawy - 2000 przepisów (strona:89/134)

DOMOWA PASTA SEZAMOWA TAHINI 169

Potrzebujesz zaledwie trzy składniki: garść cierpliwości, mocny blender i sezam... Tahini, tahina, pasta sezamowa - te trzy nazwy oznaczają jedno i to samo: pyszny składnik arabskiej kuchni

W kuchni Karmel-itki
Łosoś z gotowanymi warzywami i pieczonymi ziemniakami 265

fasolka szparagowa czy marchewka to jedne z najlepiej pasujących do łososia dodatków. Fasolki nie użyłem, gdyż gotuje się nieco inaczej niż pozostałe warzywa, a chciałem zachować możliwą prostotę wykonania potrawy. I tak wymaga ona pewnej koordynacji działań: czas pieczenia ziemniaków to 30-40 minut, a przygotowania łososia i warzyw – 15-20 minut. Warto zgrać to w taki sposób(...)pieprzem oraz skrapiamy 3-4 łyżkami oliwy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy do miękkości kilka razy odwracając. W międzyczasie przygotowujemy łososia i warzywa. Kawałki ryby posypujemy ok. 1 płaską łyżeczką soli oraz szczyptą pieprzu. Nawilżamy 1-2 łyżkami oliwy. Pozostawiamy na kilkanaście minut, aby mięso przeszło przyprawami – w razie potrzeby w lodówce. Marchewkę obieramy i kroimy

Kulinarna Pokusa
Kalafiorowe gratin 196

często serwowane w czasie tradycyjnej, bezmięsnej kolacji wigilijnej, Gros souper. Ta „wielka kolacja” paradoksalnie składa się z 7 skromnych dań opartych przede wszystkim na popularnych w Prowansji warzywach oraz rybach. I tak na stole znajdziemy marynowane oliwki, l’aigo boulido – zupę czosnkowo-ziołową, ślimaki, dania z solonego dorsza, omlety, czy selera naciowego z anchoiade (pastą z anchois).  Menu kolacji(...)szczyptą chilli (aby danie nie było mdłe), a wierzch posypałam natką pietruszki.  Mimo świątecznego rodowodu, zachęcam, aby w naszych realiach potraktować kalafiorowe gratin jak danie codzienne – ciekawą propozycję potrawy dla wegetarian, lub też fajny dodatek warzywny do porcji mięsa dla pozostałych.  Kalafiorowe gratin według przepisu z frenchfood.about.comna 4 porcjeSkładniki: 1 kalafior, pokrojony na różyczki 3 łyżki masła

Chilli Czosnek i Oliwa
Spirulina - co , jak, z czym i dlaczego? 167

trawione jest w 20%. Spirulina zawiera najwięcej beta-karotenu i kwasów nukleinowych spośród wszystkich pokarmów roślinnych i zwierzęcych. Spirulina zawiera: białko, zawartość trzykrotnie przewyższa to zawarte w wołowinie i rybach beta-karoten witaminy A,C,D,K,E łatwo przyswajalne żelazo, co przyczynia się do produkcji hemoglobiny i erytrocytów magnez jod selen potas nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega(...)szkodliwych składników i metali ciężkich. Udowodniono, że 1 g spiruliny ma tyle samo wartości odżywczych co 1 kg warzyw! Można ją dodawać do koktajli, sosów, dipów i wielu innych potraw. Nie możemy zapomnieć, że spirulina każde danie zabarwi na kolor zielony!   Właściwości: obniża stężęnie cholesterolu we krwii wzmacnia układ odpornościowy ma działanie antynowotworowe pomaga w leczeniu cukrzycy wspomaga

Blondynka Gotuje
Turecka pasta paprykowa - szybka wersja 175

popularna w tureckim regionie Anatolia pasta z czerwonych papryczek chilli lub długich słodkich czerwonych papryk oraz soli. Gęsta i aromatyczna, swoją konsystencją przypomina przecier pomidorowy. Dodaje aromatom wielu potrawom, takim jak pide czy börek. Można stosować ją również jako smarowidło do chleba. Tradycyjna metoda przygotowania  Biber salçası jest praco- i czasochłonna. Pozbawione pestek papryki miażdży się(...)zależy od proporcji papryk słodkich i chilli jakich użyjecie. Polecam Wam tę pastę na kanapki, ma wspaniały smak, nieco zbliżony do ajwaru . Można jej użyć także jako marynaty do ryby, czy mięsa, jako sosu do posmarowania pide czy pizzy lub jako dipu do świeżych warzyw czy paluszków chlebowych.  Turecka pasta paprykowa Biber salçası na podstawie przepisu z książki "Istanbul

Chilli Czosnek i Oliwa
Cukiniami sierpień się zaczyna... 130

innych rzeczy, bo nasze cukinie w tym roku dały czadu. A zaczynamy od klasyki- placuszki. Jestem fanką placków ziemniaczanych- w każdej formie. Nawet z kminkiem, którego w żadnej innej potrawie nie toleruję. Byłam ciekawa, czy placki cukiniowe spełnią moje oczekiwania, dlatego zrobiłam je w bardzo podstawowej formie, bez zbędnych dodatków. Wykorzystałam prosty przepis z Kwestii Smaku . Otrzymałam bardzo delikatne(...)placuszków. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Podajemy ze śmietaną i drobno pokrojoną cebulą. I już mamy delikatne placki na obiad. Dla wielbicieli konkretów- radzę podać placuszki z rybą, albo innym mięsem.  I to tyle, bo mimo piątku mam dziś szalenie zajęty dzień. Smacznego! A ja jadę testować Polish Lody

les mirabelles
Krokiety z dorsza --Crocchette di merluzzo 117

                              

w mojej kuchni
Chrzan tarty 138

Kiedy przeczytałam na słoiczku mojego ulubionego chrzanu tartego jaki ma skład, to wzięłam sprawy w swoje ręce i utarłam go sobie sama :)  Na słoiczku małymi

Proste Potrawy
Dieta CZTO, dzień siódmy 116

naleśników, w ciągu tygodnia zjadłam tylko jedno. Zwykle jadam ich znacznie więcej. Nie zamieniałam dni. Stosowałam kolejno, jak otrzymałam w jadłospisie. Dlatego przez dwa pierwsze dni na obiad miałam rybę, dzień warzywny oddzielał kolejne cztery dni mięsne. Przez cały tydzień czułam się dobrze lub bardzo dobrze. Nie zawsze miałam tyle czasu na przygotowanie posiłku, ile bym chciała. Przygotowując obiad, przygotowywałam(...)jadam na co dzień. Produkty nieprzetworzone, warzywa, owoce, nabiał. To co lubię. Znacznie więcej miodu, chleba i mięsa, niż w mojej codziennej diecie. Natomiast jeśli chodzi o technikę przyrządzania potraw, to znacznie więcej pieczenia, niż gotowania. Zero zup i smażonego mięsa. Częściej jadam mięso smażone bez tłuszczu, niż pieczone z jego dodatkiem. Oto mój ostatni dzień pierwszego tygodnia Śniadanie

Kucharzyca
Pstrągi faszerowane ziołami z pieczonymi ziemniakami i olejem rzepakowym 94

„Mogą być alternatywą dla tradycyjnego karpia na wigilijnym stole. Ja osobiście je wolę z uwagi na to, że mają mniej ości i łatwiej je usunąć. Przesiąknięte

Wiem co jem
Śledzie po kaszubsku 163

Chętnie przygotowuję dania ze śledziami, szczególnie marynowanymi w occie, a śledzie po kaszubsku to danie, które lubię szczególnie. Ostre śledzie w sosie pomidorowym z dodatkiem marynowanych

Trzeci talerz
Kanapki z nori 343

chilli – ma być ostro i konkretnie. Wiele osób uważa, że intensywne przyprawy lub zbyt duża ich ilość, zabijają smak głównego składnika.  Często gdy próbuje później taką potrawę to prawie nie ma ona dla mnie smaku. No ale to jest kwestia smaku i gustu. Ja bardzo lubię przesadzać z ulubionymi przyprawami i dodatkami. Oczywiście tak by nie zabić smaku delikatnego(...)imbir wasabi kilka grzybów mun sezam biały sezon czarny tzw. paluszki krabowe WYKONANIE Łososia marynujemy w soku z cytryny, sosie sojowym i rozmarynie co najmniej 2 godziny. Następnie pieczemy rybę w piekarniku nagrzanym do 180°C około 20 minut. Kroimy go na podłużne kawałki o szerokości ok. 2 cm. Marchewkę, ogórka i rzodkiewkę kroimy w równe, cienkie słupki. Nori możemy

OstryKęs
Urugwaj od kuchni. INDYK W MARCHEWCE. 198

Przypadkowo znalazłam się na stronie : http://recipies.wikia.com/ Rozejrzałam się tu i ówdzie, zaopatrzyłam w olbrzymią ilość wspaniałych receptur. I skorzystałam z nich. Dziś właśnie propozycja, którą

W kuchni Karmel-itki
Ryż na maśle z kurkumą 311

Ryż na maśle z kurkumą... Złocisty, sypki, o maślanym smaku. I wyczuwalnym aromacie kurkumy. Idelany do drugiego dania. Pyszny zastępca ziemniaków. Smacznego! Składniki: 100 g ryżu

Gospodyni Miejska
Chutney z pigwy, jabłek i owoców dzikiej róży - Ambition, kuchnia z dbałością 186

szklana, ze stalową obwódką oraz niewielkim otworem pozwalającym na uchodzenie nadmiaru pary podczas gotowania. Nie trzeba kłaść pokrywki pod kątem, wystarczy normalnie przykryć garnek i zmniejszyć ogień na minimalny. Potrawa gotuje się, ale pokrywka nie podskakuje, bo właśnie nadmiar pary wylatuje tym niewielkim otworem. (W ten sposób także oszczędzamy prąd lub gaz.) Rączki garnka i uchwyt pokrywki nie nagrzewają się(...)Rękojeść noża wykonana jest z drewna pakka, które jest mieszanką różnych rodzajów drewna egzotycznego. Ten duży nóż idealnie sprawdził się w mojej kuchni do krojenia mięsa czy tuszek ryb, z którymi, jak wiadomo, czasami trudno sobie poradzić w przypadku dużych okazów. I nóż, i garnek w pełni spełniają moje oczekiwania. Od sprzętu, z jakiego korzystam w kuchni, wymagam nie tylko

Codzienna kuchnia niecodzienna