ryba potrawy - 2000 przepisów (strona:89/134)

Chrzan tarty 151

Kiedy przeczytałam na słoiczku mojego ulubionego chrzanu tartego jaki ma skład, to wzięłam sprawy w swoje ręce i utarłam go sobie sama :)  Na słoiczku małymi

Proste Potrawy
Dieta CZTO, dzień siódmy 132

naleśników, w ciągu tygodnia zjadłam tylko jedno. Zwykle jadam ich znacznie więcej. Nie zamieniałam dni. Stosowałam kolejno, jak otrzymałam w jadłospisie. Dlatego przez dwa pierwsze dni na obiad miałam rybę, dzień warzywny oddzielał kolejne cztery dni mięsne. Przez cały tydzień czułam się dobrze lub bardzo dobrze. Nie zawsze miałam tyle czasu na przygotowanie posiłku, ile bym chciała. Przygotowując obiad, przygotowywałam(...)jadam na co dzień. Produkty nieprzetworzone, warzywa, owoce, nabiał. To co lubię. Znacznie więcej miodu, chleba i mięsa, niż w mojej codziennej diecie. Natomiast jeśli chodzi o technikę przyrządzania potraw, to znacznie więcej pieczenia, niż gotowania. Zero zup i smażonego mięsa. Częściej jadam mięso smażone bez tłuszczu, niż pieczone z jego dodatkiem. Oto mój ostatni dzień pierwszego tygodnia Śniadanie

Kucharzyca
Pstrągi faszerowane ziołami z pieczonymi ziemniakami i olejem rzepakowym 111

„Mogą być alternatywą dla tradycyjnego karpia na wigilijnym stole. Ja osobiście je wolę z uwagi na to, że mają mniej ości i łatwiej je usunąć. Przesiąknięte

Wiem co jem
Śledzie po kaszubsku 176

Chętnie przygotowuję dania ze śledziami, szczególnie marynowanymi w occie, a śledzie po kaszubsku to danie, które lubię szczególnie. Ostre śledzie w sosie pomidorowym z dodatkiem marynowanych

Trzeci talerz
Kanapki z nori 376

chilli – ma być ostro i konkretnie. Wiele osób uważa, że intensywne przyprawy lub zbyt duża ich ilość, zabijają smak głównego składnika.  Często gdy próbuje później taką potrawę to prawie nie ma ona dla mnie smaku. No ale to jest kwestia smaku i gustu. Ja bardzo lubię przesadzać z ulubionymi przyprawami i dodatkami. Oczywiście tak by nie zabić smaku delikatnego(...)imbir wasabi kilka grzybów mun sezam biały sezon czarny tzw. paluszki krabowe WYKONANIE Łososia marynujemy w soku z cytryny, sosie sojowym i rozmarynie co najmniej 2 godziny. Następnie pieczemy rybę w piekarniku nagrzanym do 180°C około 20 minut. Kroimy go na podłużne kawałki o szerokości ok. 2 cm. Marchewkę, ogórka i rzodkiewkę kroimy w równe, cienkie słupki. Nori możemy

OstryKęs
Urugwaj od kuchni. INDYK W MARCHEWCE. 211

Przypadkowo znalazłam się na stronie : http://recipies.wikia.com/ Rozejrzałam się tu i ówdzie, zaopatrzyłam w olbrzymią ilość wspaniałych receptur. I skorzystałam z nich. Dziś właśnie propozycja, którą

W kuchni Karmel-itki
Ryż na maśle z kurkumą 341

Ryż na maśle z kurkumą... Złocisty, sypki, o maślanym smaku. I wyczuwalnym aromacie kurkumy. Idelany do drugiego dania. Pyszny zastępca ziemniaków. Smacznego! Składniki: 100 g ryżu

Gospodyni Miejska
Chutney z pigwy, jabłek i owoców dzikiej róży - Ambition, kuchnia z dbałością 198

szklana, ze stalową obwódką oraz niewielkim otworem pozwalającym na uchodzenie nadmiaru pary podczas gotowania. Nie trzeba kłaść pokrywki pod kątem, wystarczy normalnie przykryć garnek i zmniejszyć ogień na minimalny. Potrawa gotuje się, ale pokrywka nie podskakuje, bo właśnie nadmiar pary wylatuje tym niewielkim otworem. (W ten sposób także oszczędzamy prąd lub gaz.) Rączki garnka i uchwyt pokrywki nie nagrzewają się(...)Rękojeść noża wykonana jest z drewna pakka, które jest mieszanką różnych rodzajów drewna egzotycznego. Ten duży nóż idealnie sprawdził się w mojej kuchni do krojenia mięsa czy tuszek ryb, z którymi, jak wiadomo, czasami trudno sobie poradzić w przypadku dużych okazów. I nóż, i garnek w pełni spełniają moje oczekiwania. Od sprzętu, z jakiego korzystam w kuchni, wymagam nie tylko

Codzienna kuchnia niecodzienna
Smażony kleń z pędami sosny i test patelni Ballarinii 200

każdej strony. Na półmisku układamy liście i kwiaty jarmużu oraz smażone pędy sosny. Polewamy tłuszczem ze smażenia lub innym ulubionym sosem. Wykładamy rybę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Smacznego !  Rybę smażyłam na nowej patelni. Moja opinia testu poniżej: O patelni Ballarinii lini Lucca Ma granitową powłokę, która pod żadnym pozorem nie przywiera. Można smażyć bez tłuszczu!  Dużą zaletą powłoki(...)robiłam syrop z  mniszka lekarskiego!  Dwa uchwyty ułatwią przesuwanie patelnią. Są one wykonane z tworzywa sztucznego i odporne na temperaturę do 160 stopni, więc można utrzymać ciepłą potrawę w piekarniku, nim wróci mąż z pracy :) Zapraszam do sklepu internetowego  Ballarini   albo do   fan paga

Bon Appetit Małgorzaty
Gremolata. Ziołowa przyprawa 196

Gremolata to klasyczna ziołowa przyprawa ze skórki cytryny, czosnku i natki pietruszki, często dodaje się też oliwę i sól. Ale jadłam też gremolatę miętową i bazylikową

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO I DIETETYCZNIE 162

przy chorobie nie mogę innych wykonywać. Ćwiczenia do codziennego wykonania- na szczęście zajmują  prawie 14 minut: *******************************************************************************************   http://onet.tv/l/dbajosiebie/sprawdzone-cwiczenia-na-idealne-cialo/32rgcv   TABELA WARTOŚCI ENERGETYCZNEJ WYBRANYCH  PRODUKTÓW I POTRAW ! ******************************************************************************************* PRODUKTY ZBOŻOWE  ************************************* Chleb baltonowski , cienką kromka -30gram- 75 kcal Chleb Staropolski , kromka - 40 gram - 88 kcal Chleb Graham , kromka-50 gram- 113 kcal Chleb Razowy Żytni , kromka(...)kcal Ryż Biały gotowany, łyżka - 20 gram - 27 kca  Muesli z Owocami , łyżka - 10 gram - 32.5 kcal Płatki Kukurydziane , łyżka - 10 gram - 36 kcal   JAJA, MIĘSO ,RYBY I ICH PRZETWORY : ***************************************************** Jajko , sztuka - 50 gram - 66.5 kcal Kiełbasa z Indyka 6 plasterków - 30 gram - 38.5 kcal Parówki Drobiowe , sztuka - 50 gram - 130 kcal Pasztet Drobiowy , 30 gram - 68.5 kcal

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Innowacyjna kuchnia molekularna - warsztaty, Łódź, 30.11.2012 161

sumie było nas 10 "kulinarek. Na początek zaczęliśmy od części teoretycznej, ale pokazowej. Zobaczyłam jak się robi tajemnicze ravioli z soku porzeczkowego, smakowałam mięsa z kwiatami i pomarańczą oraz ryby z kawą, jak i jajek przygotowanych za pomocą "suvi" (piszę fonetycznie). Bawiliśmy się też ciekłym azotem, czego efektem były wyborne lody ananasowe z szampanem i kokosowe z malibu(...)wykład poradniczy, gdzie radzono nam "jak być lepszym blogerem". Nie powiem, bardzo się przydały te informacje, przynajmniej mojej osobie. Chwilowa przerwa, a następnie część tak bardzo wyczekiwana! Gotowanie! Przyrządzaliśmy potrawy, które zwyciężyły w konkursie organizowanym właśnie przez PepsiCo, na potrawy z wykorzystaniem chipsów, Pepsi, listków Sunbites... Same pyszności! A czekając, aż upieką się bądź usmażą nasze dania, dostała

W kuchni Karmel-itki
Catering dietetyczny? Pomelo! 148

domu. Syncio podjadał :) Po powrocie do domu w końcu mogłam odgrzać obiad. Surówka z czerwonej kapusty była całkiem niezła, pure ziemniaczane w niewielkiej ilości ale smaczne za to porcja ryby wielgachna. Podzieliłam się obiadem z Córcią i najedzone byłyśmy obie. Przejdźmy teraz do wniosków. Czy warto korzystać z tego typu cateringu jaki oferuje Pomelo? Tak. Jeśli mieszkacie w Warszawie(...)Pewnie nie choćby z racji braku możliwości dostawy do miejscowości podwarszawskich ale też dlatego, że gotowanie sprawia mi mnóstwo radości i nie zrezygnuję z niego dobrowolnie. Zdecydowanie też wolę potrawy przygotowywane tu i teraz, świeżo wyjęte z garnka :) Pozostaje też kwestia kosztów. Tego typu catering nie jest tania inwestycją, jednodniowy koszt to od 52 do 77 zł przy wykupieniu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Grillowany kurczak nadziany serem kozim z sałatką z dodatkiem oleju rzepakowego 133

Wiosna to pora radosna, czas na grillowanie i zdrowych potraw zjadanie.  Filet z kurczaka serem kozim został nadziany i w papierowych woreczkach grillowany.  Do mięsa lekka sałatka została przygotowana, olejem rzepakowym na końcu polana.  Całość smaczne, zdrowe i kolorowe.  „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego dania na nim przygotowuję(...)myjemy suszymy, nacinamy po długości, wypełniamy serkiem kozim i spinamy wykałaczkami. Wierzch mięsa delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Tak przygotowane filety wkładamy do woreczków papierowych do smażenia mięs i ryb, każde oddzielnie. Grillujemy w papierowych woreczkach po 10 min z każdej stronie. Dzięki temu, że mięso zamknięte jest w woreczku, wszystkie smaki się pomieszają, a kurczak będzie soczysty. Na wierzch

Moniki Smakołyki
Smak wyspy Chios 128

może chodnikiem. Czując na twarzy powiew morskiej bryzy przechadzamy się wśród uliczek, na których rosną pomarańcze. Miejce to jest pełne straganów oraz sklepów ze świeżymi rybami - bajka! Szukając dobrej, lokalnej restauracji posiłkowałem się przewodnikiem wydawnictwa Pascal. Słowo pisane zaprowadziło mnie do Restauracji Byzantio . Miejsce to istnieje od 1965 roku i prowadzone jest od początku przez jedną rodzinę(...)temat Retsiny rozmawiałem z kilkoma osobami, które miały okazję pić ten niesamowity trunek w Grecji i zgadzam się z nimi - nie smakuje ona w innym klimacie, z innymi potrawami jak właśnie tam, skąd pochodzi. Co nie znaczy, że nie można przywieźć do Polski kilku butelek : ) Starter. Tzatziki - niebo w gębie. To, co spotykamy w Polsce nie umywa się

Right Behind The Kitchen

Proponowane wyszukiwania