internecie znalazłam wiele wersji śledzia po kaszubsku. Bardzo mnie to zdziwiło, bo byłam przekonana, że te śledzie robi się w jeden określony albo choć podobny sposób, jak np. rybę po grecku. Długo przeglądałam najróżniejsze przepisy układałam w głowie proporcję, składniki i tak w końcu stworzyłam swoją wersję. Dziś rano z trwogą je spróbowałam i powiem nieskromnie, wyszły mi! ;) nigdy(...)pora roku? Lato 5. Twój ideał faceta? Ryan Gosling <3 6. Dom czy mieszkanie? Zdecydowanie dom 7. Twój ulubiony kosmetyk kolorowy? Soft Mat Lipcream, Manhattan 8. Twoja ulubiona potrawa? Wiele tego, nie potrafię wymienić jednej, z okazji zbliżających się świąt będą to makiełki ;) 9. Chłopczyk czy dziewczynka? nie myślałam nigdy o tym ;) 10. Wada, która najbardziej denerwuje
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćTworzenie własnych przypraw i sosów urozmaica klasyczne potrawy z grilla. Oto kilka przepisów na bardziej naturalne domowe przyprawy i sosy do grilla, które można przygotować w domu. Domowy ketchup. Smak dobrych pomidorów jest wyjątkowy. Można powiedzieć, że nie trzeba ubierać go w dodatkowe aromaty używając przypraw. Pomidory należy przeciąć wzdłużnie na pół, pozbyć się nasion, Miąższ przecisnąć przez sitko(...)cebulę w proszku, gorczycę, kminek, pieprz cayenne itp. Zachęcamy do eksperymentowania i znalezienia właściwej proporcji smaku. Domowej roboty sos teriyaki. Sos Teriyaki jest doskonałym dodatkiem do grillowanego mięsa i ryb. Wystarczy wymieszać w równych częściach: sake, ryż kukurydziany lub biały wermut z syropem z agawy, dodać imbir, olej sezamowy i chili do smaku. Domowy sos czekoladowy . Jest on bardzo łatwy
naRuszcieTworzenie własnych przypraw i sosów urozmaica klasyczne potrawy z grilla. Oto kilka przepisów na bardziej naturalne domowe przyprawy i sosy do grilla, które można przygotować w domu. Domowy ketchup. Smak dobrych pomidorów jest wyjątkowy. Można powiedzieć, że nie trzeba ubierać go w dodatkowe aromaty używając przypraw. Pomidory należy przeciąć wzdłużnie na pół, pozbyć się nasion, Miąższ przecisnąć przez sitko(...)cebulę w proszku, gorczycę, kminek, pieprz cayenne itp. Zachęcamy do eksperymentowania i znalezienia właściwej proporcji smaku. Domowej roboty sos teriyaki. Sos Teriyaki jest doskonałym dodatkiem do grillowanego mięsa i ryb. Wystarczy wymieszać w równych częściach: sake, ryż kukurydziany lub biały wermut z syropem z agawy, dodać imbir, olej sezamowy i chili do smaku. Domowy sos czekoladowy . Jest on bardzo łatwy
naRuszcieTo chyba moje najlepsze krokiety jakie mogę jeść i jeść.Połączenie sera i pieczarek to dla mnie najsmakowitsze połączenie.Zapraszam!. Ciasto: ******************** 4 szkl.mąki 2
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkitatusinych smakołyków ;)), a co za tym idzie sama będę odpowiedzialna za przygotowanie wigilijnej kolacji. Nie czuję specjalnie napięcia i przedświątecznej gorączki. Ale miło jest poszperać w necie i wyszukać potrawy, których nigdy nie było na moich wigiliach, a chętnie bym ich spróbowała. Poniżej przedstawiam tegoroczne inspiracje. Nie wiem czy uda mi się ze wszystkich skorzystać, ale większość na pewno(...)przecież to zwykły makaron) i mini klopsy świąteczne w sosie pieczarkowym. Łazanki z kapustą W międzyczasie podjadać będzie można śledzie z cebulką i suszonymi pomidorami (dla Misia), sałatkę jarzynową, rybę po grecku oraz marynowane pieczarki. Śledzie z cebulką i suszonymi grzybami Sałatka jarzynowa Co do słodkości to tuczyć się będziemy babką świąteczną, śniegowymi kulami, świątecznymi muffinkami oraz pierniczkami. Babka
bastalenaCudo, cudo, cudo... to zdecydowanie najlepsze śledzie, jakie jadłam. Połączenie śledzia z majerankiem i czosnkiem choć podejrzewałam, że może być dobre (bowiem wszystko to
Smaczne ZdroweDzień dobry, Owoce morza są ważną częścią kuchni śródziemnomorskiej i występują w wielu tradycyjnych daniach. Czy zatem nie zastanawialiście się, dlaczego na moim blogu dotąd nie
Chilli Czosnek i Oliwajest ono bardzo cenionym mięsem w Toskanii, choćby w formie duszonej z winem i warzywami, czyli królika cacciatora, którego miałam okazję przygotowywać w czasie włoskiej lekcji gotowania. Potrawy z królika można było również zamówić w prawie każdej restauracji.Przepis na dzisiejsze danie znalazłam w książce "Dwaj łakomi Włosi". Zaciekawiło mnie połączenie cytrynowo-pomarańczowej marynaty, białego wina, tymianku(...)mięsnych tak jest, wiem, że w Warszawie pod Halą Mirowską można kupić różne cuda, ale ja mam tam strasznie daleko. Po prostu tęsknię do małych, branżowych sklepików - z mięsem, rybami czy serami, jakich pełno choćby we Włoszech. Szkoda, że u nas takich ze świecą szukać, przypuszczam, że w przeszłości było ich więcej. Mogę jedynie dziękować za roztropność dyskontów
Chilli Czosnek i OliwaMałe tęskonty. Wielkie plany. Gdzieś pośród szarej rzeczywistości. Chodz, pomaluj mi świat w kolorach tęczy i kup różowe okulary. Zanurz się w życiu niczym ryba w głębokiej wodzie. A potem policzmy wszystkie gwiazdy na niebie owinięci szalikiem z butelką wina w ręku. I zjedzmy do tego lody. W środku nocy. Bo w życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym(...)ciasto. Można oczywiście zrezygnować z lukru i posypać ciasto tylko cukrem pudrem. A już w następnym poście zapraszam Was na notkę z jajami:) I Bynajmniej nie będzie to potrawa wielkanocna
My simple kitchendałam szansę Pascalowi i skusiłam się na kieszonkę z pstrąga faszerowaną serem ricotta z pachnącym ryżem. Wyszło niesamowicie intensywne w smaku i bardzo oryginalne. Na pewno nie jest to potrawa na którą się rzucimy i wciągniemy w 5 min, przez intensywny smak co chwilę odkłada się widelec jednak potem chętnie sięga po niego z powrotem. Przepis całkowicie kopiuję ze strony(...)układamy je tak, by leżały błyszczącą stroną do góry. Folie zwijamy na pół. Filety doprawiamy solą i pieprzem z obu stron, od strony mięsa układamy farsz, zakrywamy drugą połową ryby (która też jest doprawiona). Na wierzch kładziemy skórki cytryny. Rybę zawijamy w folię (folia ma służyć jako kieszonka). Rybę wkładamy na blachę, a następnie do nagrzanego piekarnika na mniej więcej
Brzuszki Łakomczuszkioraz śliwek, trzecim orzechów i rodzynek. Jest w czołówce eksporterów mrożonych łososi, małży, malin, jagód, soku winogronowego i wielu innych produktów. Długa linia brzegowa oraz czyste wody, obfitują w ryby i owoce morza. Hodowane są tu łososie, pstrągi, małże, wodorosty, przegrzebki i abalone. Chile obok Norwegii, jest największym na świecie producentem łososia. Zimny Prąd Humboldta opływający wybrzeże, sprzyja występowaniu takich(...)oczywiście) – abalone czyli suchotki, uchowce - ślimaki morskie. Bytują przytwierdzone do skalistego podłoża nogą i właśnie ta noga jest cenionym przysmakiem. Jest to bardzo ceniona i niestety bardzo droga potrawa. Bardzo smaczne, o bardzo przyjemnej konsystencji. - ośmiornica - karczochy z małżami - zapiekane przegrzebki - chipsy z avocado i łososiem Do przygotowania przystawek została użyta oliwa z awokado. Mieliśmy również możliwość spróbowania różnego
królestwo garówniskotłuszczowe, a najlepiej gotowane na parze. Tak więc opracowałam dla Was kilka przepisów. Kilka miałam, bo sama się odchudzałam przez 4 lata z widocznymi skutkami, a kilka wykombinowałam sama :) Potrawy będą z różnych zakątków Świata. Jak widać, jedzenie dietetyczne wcale nie musi być nudne. :) Dzięki temu sama przypomniałam sobie o bardzo dawno zapomnianym, aczkolwiek bogatym w składniki odżywcze(...)pietruszki i ząbkami czosnku. Teraz trzeba umyć i pokroić jarmuż. Gdy mamy wszystko gotowe układamy w naczyniu do gotowania na parze (Ja użyłam koszyczków bambusowych). Gotujemy do czasu, aż ryba oraz jarmuż będą miękkie. Ja dodatkowo ugotowałam jeszcze parę ziemniaków na parze i brokuły. Gdy mamy już wszystko gotowe wykładamy na talerze. Smacznego
Zainspiruj się kuchniąSzpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!