BLOGERCHEF 2 - III PÓŁFINAŁ, 14.03-16.03.2014, KOMBORNIA 206Weekend 14.-16.03.2014 minął pod znakiem wspaniałych doznań, przede wszystkim, chociaż nie tylko, smakowych. W tych dniach bowiem uczestniczyłam w popularnym pośród blogerów kulinarnych konkursie o
W kuchni Karmel-itki
Chorwackie smaki - czyli podróż do Dalmacji cz. 1 223Wakacje w pełni udane, późne ale zasłużone. W tym roku miałam przyjemność wraz z moją drugą połówką i znajomymi wypocząć w Chorwacji. Pogoda nas zaskoczyła z
Kolejny blog o gotowaniu
Tatar z Łososia na Styl Japoński 268Jestem zachwycona smakiem tej przystawki. Każdy składnik z talerza składa się niesamowity smak całego dania. Warto poświęcić chwilkę na przygotowanie tego tatara. Możecie przygotować sobie go
Blondynka Gotuje
Paella z quinoną, małżami i krewetkami! 195sposób przygotowania i obórki, tak aby produkty nie straciły w trakcie tych procesów, zbyt dużej ilości witamin i składników odżywczych. Pamiętajcie, że w kuchni powinniśmy mieć osobne deski do ryb, do mięsa, do warzyw. Ważne, też aby po każdym użyciu deski wyparzać, ja zawsze przelewam je wrzątkiem po umyciu, aby zabić niepożądane drobnoustroje. Bardzo ważne jest również na czym przygotowujemy(...)Dodaj quinonę i cukinię, pokrojoną w dość spore połówki plasterków. Całość dopraw sokiem z cytryny, solą morską, podlej szklanką wody. Przykryj pokrywką i na małym ogniu gotujemy dalej potrawę, zajmuje to około 12-17 minut aby quinona była już dobra i mięciutka. Potrawę obsyp obficie posiekanym chili, natką pietruszki i świeżą bazylią. Danie robi się na prawdę w bardzo
SMYKWKUCHNI
Niezbędnik grillowicza czyli ruszt bez tajemnic 267dozwolone. I tak od wiosny do jesieni, jako miłośnicy biesiad na powietrzu sprawdzamy swoje umiejętności przy ruszcie, zarówno w prostych jak i bardziej wykwintnych daniach. Jak grillować by potrawy wychodziły smaczne i zdrowe? Jak zadbać o oprawę takiego wydarzenia? Jak zostać doskonałym gospodarzem i zachwycić gości? Odpowiedzi znajdziesz niżej w moim kompleksowym niezbędniku grillowicza – zapraszam do lektury! Przygotowania(...)zardzewiałych kratkach, bo choćbyśmy mieli najwyższej jakości mięso w aromatycznej marynacie to popsujemy smak bez dwóch zdań. O sposobie na proste czyszczenie grilla napisałam niżej. Marynaty. Tłuszcze. Mięsa. Ryby. Warzywa. No i dobra. Ogarnęliśmy miejsce, mamy pełną zastawę, grill rozpalony, na rozżarzonych węgielkach pojawiła się cienka warstwa popiołu, bez ognia – jesteśmy gotowi na poziom 2. Nie jestem zwolenniczką gotowych sklepowych
upichcona
Pstrąg łososiowy z salsą z fasolowo-pomidorą oraz z ryżem jaśminowym oraz Liebster Blog Award 190ryżu jaśminowego 4 ząbki czosnku sól, pieprz garść bazylii garść mięty sok 1/2 cytryny 30 ml oliwy garści fasoli czerwonej 2 pomidory limy oregano, majeranek Przygotowanie: Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą, pieprzem, posypujemy płatkami czosnku (z 2 szt), skrapiamy oliwą i grillujemy. Ryż gotujemy zgodnie z opi sem na opakowaniu. Rozgrzewamy na patelni oliwę z czosnkiem(...)maszynie:). już się nauczyłam i uszyłam pokrowce na poduszki :) Aby zabawa trwała nadal - oto moje pytania: 1. Skąd pochodzi nazwa Twojego bloga? 2. Twoja ulubiona potrawa? 3. Co chciałabyś robić na emeryturze? 4. Jak masz wolny wieczór, co lubisz robić? 5. Co lubisz w swoim charakterze, a co nie? 6. Historia, która zawsze będzie Cię rozbawiać
Łycha smaków
FETTUCINE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM / SMOKED SALMON FETTUCINE 165FETTUCINE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM / SMOKED SALMON FETTUCINE Kuchnia włoska, uwielbiam ją za smak i prostotę – kilka składników i mamy gotowe danie! Dzisiaj szybki makaron z
Martyna Cooks
FETTUCINE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM / SMOKED SALMON FETTUCINE 173FETTUCINE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM / SMOKED SALMON FETTUCINE Kuchnia włoska, uwielbiam ją za smak i prostotę – kilka składników i mamy gotowe danie! Dzisiaj szybki makaron z
Martyna Cooks
Spring rolls z pieczonym łososiem 263Nazwa angielska „ spring rolls ” jest dosłownym tłumaczeniem nazwy chińskiej. Sajgonki, krokiety wiosenne, naleśniki wiosenne (chiń.: 春卷; pinyin: chūn juǎn; wiet.: nem) – popularne danie kuchni
mojewypiekiinietylko
Kaczka po pekińsku. 193można żądać tej sztuki. Poniższy przepis ,z pewnej chińskiej restauracji ,został specjalnie uproszczony dla potrzeb domowej kuchni na podstawie klasycznego , liczącego 15 tysięcy słów. Oryginalność tej potrawy wynika przede wszystkim ze sposobu jedzenia. Mięso kaczki zawija się w placki mandaryńskie posmarowane odpowiednimi sosami ,obłożone paskami szczypioru i kawałkami świeżego ogórka . Składniki: 1 dobrze utuczona(...)podajemy go od razu. Placki mandaryńskie. Placki obok ryżu są ulubionym dodatkiem do dań w Chinach Północnych .Są one prawie zawsze dodawane do pokrojonego w paski mięsa i ryby. A do kaczki po pekińsku po prostu nie może ich zabraknąć. Składniki: 300 g mąki pszennej 0,25 l wrzącej wody 1-2 łyżki oleju sezamowego ¼ łyżeczki soli Wykonanie
Kulinarny karnet Christophera
Grzybowe penne z krewetkami w sosie winno- śmietanowym 180Grzybowe penne z krewetkami Grzybowe penne z krewetkami w sosie winno- śmietanowym Składniki na 3-4 osoby: 300g makaronu penne 200g
Aromatyczne Podróże
Śledzie z marynowanymi grzybkami i kukurydzą 432Śledzie z marynowanymi grzybkami i kukurydzą to właściwie rodzaj tatara śledziowego. Jak dla mnie idealna kompozycja – słone śledzie, naturalnie słodka kukurydza, octowe borowiki, delikatny koperek
Poezja smaku
Tagliatelle z marchewki z łososiem wędzonym, prażoną cebulą i migdałami w sosie z gorgonzolą i parmezanem 303Efekt główkowania nad smaczną i przy tym zdrową kolacją, czymś sycącym a jednocześnie nieobciążającym, nad szybką kolacją, którą można przygotować, gdy czasu nie ma zbyt wiele
Eat me! Fit me!
Makaron z cukinią i łososiem 218To łatwe w przygotowaniu i mało czasochłonne danie jest typowym „przepisem na szybki obiad”. Co prawda w praktyce przyrządzam je o przeróżnych porach, ale zwykle właśnie
Kulinarna Pokusa