ryba potrawy - 2000 przepisów (strona:94/134)

Krewetki z czosnkiem i pietruszką 207

      Uwielbiam owoce morza a zwłaszcza krewetki. A krewetki na maśle z dużą ilością czosnku i pietruszki są jednym z moich ulubionych dań.  

Passion of Cooking
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 142

każdego dania. Ale ogólne wrażenie mam bardzo pozytywne i uważam kuchnię grecką za niezwykle smaczną.Zapraszam was do obejrzenia mojego kulinarnego pamiętnika z wyjazdu. Niestety nie sfotografowałam wszystkich potraw, jakie jedliśmy z Mężem - czasem jedliśmy po zmroku, gdy nie miałam możliwości robić zdjęć.Jestem ciekawa, które danie podoba wam się najbardziej? Co z greckich dań sami byście zjedli?Talerz(...)Gemista to pomidory i papryki faszerowane nadzieniem z ryżu, a następnie pieczone. Zazwyczaj jest to potrawa wegetariańska, ale moje danie zawierało maleńkie kawałeczki mielonego mięsa w farszu. Saganaki (σαγανάκι) oraz tzatziki ( τζατζίκι - czyt. dzadzyki, ew. cacyki) z pitąSaganaki - tak tę potrawę nazywano w naszej hotelowej tawernie, ale wbrew opisom z internetu (klik), nie był

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak prawidłowo oczyścić matwę (sepię) 269

naprawdę prawidłowo zwany jest też sepią.Jest również wartościowym produktem,który dodaje się do makaronu zabarwiając go na czarno lub do ryżu.Czarne risotto z owocami morza do wykwintna potrawa. Mątwa i kałamarnica są często mylone ze sobą.Podstawową różnicą jest to,że mątwa posiada 8 macek z czego 2 chwytne dużo dłuższe od pozostałych ośmiu.Kałamarnica zwana kalmarem(...)siły można łatwo ją usunąć.W razie gdyby złamała się trzeba będzie wetknąć palec do worka i poszukać jej końca.Nie jest to jakoś nadzwyczajnie nie miłe zajęcie.Patroszenie ryb wydaje mi się dużo bardziej niewdzięcznym zajęciem. ciemna nakrapiana błonka na worku może być również usunięta ale nie jest to konieczne.Nie ma to wpływu na smak.Jeśli mątwa będzie pieczona

Sztuka gotowania w/g Samiry
ŻYCIE BLOGERA OD KUCHNI. 148

Życie blogera kulinarnego to..."Fejm, kasa i bankiety." Serio? Nie jest wcale tak słodko. Aby to osiągnąć, trzeba się nieźle narobić. A mimo to, tylko nielicznym

W kuchni Karmel-itki
Dlaczego nie zobaczycie mnie w telewizji. Przynajmniej na razie 182

Gdzie w tym prawdziwe gotowanie, gdzie profesjonalizm? Telewizja rządzi się swoimi prawami. To że je znam, nie znaczy że w jakikolwiek sposób mam im się dobrowolnie podporządkować. Tylko zdechłe ryby płyną z prądem. Płyń, Master Chefie, ale beze mnie.   Ważne, że swojego własnego, podpisanego imieniem fartucha mam, i w żadnym wypadku oddawać go nie zamierzam. Dostałam go w ramach(...)restauracji na Olszewskiego 128, do zeszłorocznej zwyciężczyni Top Chef, Kasi Daniłowicz , której kibicowałam chyba od 3 odcinka. Po jej praktykach w paryskim Pavillon Ledoyen nie ukrywam, że na autorskie potrawy Kasi ostrzę sobie już nie tylko zęby, ale i kieszonkowy scyzoryk.   Śniadaniówki? Na pytanie „Kawa czy herbata” jestem w stanie o 6 rano odpowiedzieć tylko jedno – „Kawa

Karo in the Kitchen
książki kucharskie 3 164

idealna dla podróżników. John Gregory Smith „Turkish Delights” – wydanie w języku angielskim Ponad 100 tradycyjnych tureckich przepisów. Opis składników, produktów i zasad gotowania. Kapitalne przepisy na jagnięcinę oraz potrawę narodową Polski – kebab. Jeśli macie w rodzinie kebabożercę to ta książka jest dla niego. Niech zacznie robić sam w domu i zobaczy różnicę między tym, co je na mieście(...)angielskim Na tę książkę trafiłam szukając przepisu na kibbe, kuleczki z mięsa i kaszy bulgur faszerowane orzeszkami pinii. Oprócz przepisu na kibbe znalazłam ponad 500 przepisów i pomysłów na ryby, przystawki, kurczaka i desery. Wszystkie szybkie, proste i niezwykle apetyczne. Na koniec kilka informacji gdzie kupuję książki: 1. Na FB jest GastroKsięgarnia prowadzona przez dwóch szefów kuchni, nie ma takiej

ladykitchen
"PYSZNIE BEZ GLUTENU" - recenzja 229

Otwieram z niecierpliwością kopertę, zastanawiając się, co może skrywać. Jak to co? Nowiutka, świeżutka, jeszcze cieplutka książka wydawnictwa MUZA "Pysznie bez glutenu".Co do glutenu mam

W kuchni Karmel-itki
Pietruszka - zielona moc natury 173

zdobi. W zdrowej kuchni nie może zabraknąć ziół. Są niezastąpione dzięki swojej wszechstronności. Posiadają ogrom witamin i mikroelementów, które mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Nie tylko nadają potrawom apetycznego wyglądu, ale usprawniają trawienie. Natka pietruszki i koperek to najczęściej używana w kuchni zielenina. Czy wiesz ile zdrowia wnosi do Twojej diety dodatek natki pietruszki? Lista zalet wydaje(...)nieomal wszystkie nasze potrzeby witaminowe . Natka pietruszki ułatwia przyswajanie żelaza ( nawet 2-4 krotnie) z innych produktów, zarówno roślinnych, jak i zwierzecych. Świeże ziele pasuje do zup i sosów, ryb, masła ziołowego, twarogu i grzybów. Nadaje się prawie do wszystkich mieszanek ziołowych, równiez do suszenia i mrożenia. Uwagi: Jedynie osoby ze schorzeniami nerek i kobiety w ciąży powinny ograniczyc spożycie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Moje pesto 149

niezwykłe zioła i warzywa. Ten urodzaj ma swoje odbicie w kuchni Liguryjczyków, która jest jedną z najzdrowszych w całych Włoszech. Ich dieta oparta jest na ziołach, warzywach, owocach, orzechach, rybie, oliwie z oliwek, chlebie i makaronach. Korzystają w swych przepisach również często z czosnku, który jest raczej rzadko używany w północnych Włoszech. Ta zdrowa dieta może wyjaśniać, dlaczego Liguryjczycy(...)koniec te trzy składniki są mieszane z pesto i odrobiną wody z gotowania. Voila! Jak już pewnie zdążyliście zauważyć, ja lubię bawić się smakami i wymyślać własne wersje tradycyjnych potraw i napojów. W pesto zakochałam się tak naprawdę dzięki małej włoskiej kawiarence, gdzie sos ten podawany był ze świeżą bagietką i serem Parmezan w małej miseczce. Jeśli kiedykolwiek będziecie

Gotowanie to kochanie
Witam na blogu Chilli, czosnek i oliwa! 200

krajów basenu Morza Śródziemnego, a nie w Polsce. Nie dlatego, że jestem fanką wylegiwania się na plaży we Włoszech, czy Chorwacji, ale ponieważ lekkie makarony, tapenady i grillowane ryby są mi bliższe niż przysłowiowy schabowy z kapustą. Uważam kuchnię śródziemnomorską za najlepszą kuchnię na świecie, a pisząc tego bloga chciałabym zgłębić jej tajniki i przedstawić ten temat bliżej innym ludziom(...)nawiązać kontakt z innymi takimi maniakami jak ja;) Myślę, że powinnam Wam jeszcze wyjaśnić, skąd się wziął pomysł na nazwę bloga. Chilli, czosnek i oliwa to moje ulubione składniki potraw. Zwykły chleb czy makaron przyprawiony tą „świętą trójcą” staje się naprawdę pyszny. Jak możecie się domyśleć, lubię potrawy aromatyczne i pikantne. Ponadto w kuchni cenię prostotę i wysoką

Chilli Czosnek i Oliwa
Japońska zupa z pasty miso – miso-shiru. Co to jest umami? 173

tworzą się gdy ziarna soi są fermentowane) są jednym z najważniejszych wspomagaczy układu krążenia. Poza tym miso nie jest spożywane samodzielnie, a zawsze jako dodatek i komponent wielu zdrowych potraw.   Zupa jest najszybszą i najłatwiejszą z nich. W wersji podstawowej, wegetariańskiej, robimy ją na bulionie dashi (z wodorostów kombu i płatków suszonego tuńczyka pasiastego – bulion jest dostępny(...)uwalnia się wtedy, gdy na białka działa temperatura lub enzymy. Enzymy znajdują się i w serze, i w paście miso – powstają w procesie fermentacji i dojrzewania. Uwędzona na ciepło ryba będzie miała więcej umami niż ta świeżo złowiona. MISO-SHIRU Garść wodorostów suszonych zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 8-10 minut aż napęcznieją, odcedzamy na sicie i kroimy je drobniej. Chyba

Karo in the Kitchen
Premiery wydawnicze, jesień 2014. Cz. III - Rachel Khoo, "Moja mała francuska kuchnia" 172

przy którym dużo się nie narobicie. Pisałam już wcześniej o francuskich gulaszach i pieczonych mięsach. Uwielbiam je, bo są proste i zawsze wyborne. Sporo jest tu owoców morza i ryb. Ja ciągle nie jestem fanką takich dań, bo nie mam zaufania do świeżości takich produktów w naszych sklepach, ich specyficzny zapach, kiedy je obrabiamy wypełnia całe mieszkanie, a i smakowo(...)się w tysiące akcesoriów i skrzętnie dobierane tkaniny. A jednak w książkach, czy to Rachel, czy Jamiego, wszystko pięknie ze sobą gra. No i o to chodzi. Oprócz zdjęć potraw książkę uzupełnia porcja reporterskich ujęć z podróży i portrety Rachel Khoo. Wszystko poprawnie, z wyczuciem, klasycznie. Tak więc, mniej więcej, prezentują się moje spostrzeżenia na temat książki

W kuchni wieczorem
LIEBSTER BLOG. 196

  Widzę, po blogach skacząc to tu, to tam, że znów LIEBSTER BLOG w eterze jest i wszyscy się nominująwzajemnie, odpowiadają na pytania, zadają ponownie i

W kuchni Karmel-itki
Sałatka z makrelą w oleju 151

Sałatka jest bardzo szybka w przygotowaniu i znika... również ekspresowo. Idealnie smakuje ze świeżym pieczywem i nadaje się na lunch do pracy (*).  Polecam! 3 jajka

Di gotuje
Marchewka z groszkiem 119

Marchewka z groszkiem cieszy się w moich domu większym powodzeniem niż sama marchewka na gęsto. Preferuję jej szybką wersję i kupuję mrożone opakowanie marchewki z groszkiem

Czerwień i błękit
Roladki z cukinii [na dwa sposoby] 224

Cukinie, cukinie… wciąż łatwo dostępne na targach i w sklepach, tanie i smaczne. Dziś ponownie w wersji grillowanej, jednak wariacja cukiniowej przystawki. Roladki z cukinii

PastelFood
Roladki z cukinii [na dwa sposoby] 401

Cukinie, cukinie… wciąż łatwo dostępne na targach i w sklepach, tanie i smaczne. Dziś ponownie w wersji grillowanej, jednak wariacja cukiniowej przystawki. Roladki z cukinii

PastelFood

Proponowane wyszukiwania