ryba potrawy - 2000 przepisów (strona:94/134)

KARCZMA VIKING NA KASZUBACH – REWELACYJNA KUCHNIA 178

wszystko  budziło zaufanie i robiło doskonałe wrażenie.  Ale był to dopiero wstęp, bowiem prawdziwą rewelacją była dopiero karta dań. Znaleźliśmy w niej wszystko, co  lubimy najbardziej: ryby, jagnięcinę, dziczyznę – w cenach więcej niż umiarkowanych. Kuchnia podkreśla silne akcenty skandynawskie, ale przemyca też dania klasycznej polskiej i regionalnej ( kaszubskiej ) kuchni – stąd zapewne gęsina i pierogi „kiszewskie”. Ulubiona zupa(...)gusty szeroko pojętego regionu morza Bałtyckiego nie różnią się znowu tak bardzo. I jeszcze jedno: w karcie dań za mieszczono informację o alerg enach  występujących w poszczególnych potrawach. Dla osób z uczuleniami to niezwykle ważne a tak rzadko w restaurac jach uzyskać możemy informację na ten temat. Gorąco polecam! (function

Smaki Ewy
Dla zdrowia seniora, Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 175

tematy spotkania. Chef Dominik Moskalenko - Sokołów, Bartek - SzczyptaSmaQ, Chef Łukasz Konik - Uzdrowiska Konstancin Uczes tnikami warsztatów byli seniorzy, blogerzy oraz redakcja magazynu „Kukbuk” , a program obejmował zarówno wspólne przygotowanie potraw odpowiednich dla osób starszych, jak i prezentacje tematyczne . Laura Osęka   – psychodietetyk i edukator żywieniowy  –  przedst awi ła psychologicz ne aspekty  żywienia seniorów.   W podeszłym(...)dieta osoby starszej  powinna składać się w 60 % z węglowodanów, w 20 % z białka i w 20 % z tłuszczów. Na talerzu seniora nie może zabraknąć chudego mięsa, tłustych ryb, dobrych produktów zbożowych, nabiału, orzec hów i ziaren, warzyw i owoców oraz dużej iloś ci wody. O dietę seniora w znaczącym stopniu powinny zadbać osoby młodsze –  dzieci

SzczyptaSmaQ
Dip jogurtowy z porem 222

Jogurt naturalny to właściwie jedyna forma nabiału jaką ostatnio jem. Nie przepadam za serami, a do wyjałowionego ze wszystkiego co dobre mleka jakoś nie jestem przekonana

Kraina Tysiąca Smaków
Terrina z łososia w maku 155

soli morskiej (cypryjska) - masło do wysmarowania formy - mak do oprószenia formy i terriny Łososia i cebulę kroimy w dużą kostkę. Odkładamy trochę ładnych „kostek” do ułożenia w całości. Pozostałą rybę, z cebulą przekładamy do malaksera. Dodajemy startą skórkę z wyparzonej cytryny, odciśnięte bułki, całe jajka i sól – miksujemy pulsacyjnie. Dodajemy zielony pieprz marynowany – mieszamy łyżką (pieprz ma pozostać w całości(...)formy i kroimy w plastry. Terrina z łososia w maku może zostać podana w plastrach, jako elegancka przystawka, czy np. w formie kanapki (sandwicha) z chlebem pumpernikiel. To potrawa dająca wiele możliwości na wykwintne urozmaicenie stołu. Terrina jest bardzo aromatyczna, wilgotna i delikatna. Mak tworzy na niej delikatnie chrupiącą skórkę dodając nie tylko ciekawą strukturę, ale też wprowadzając nowy smak

mojewypiekiinietylko
Skomponuj swój idealny lunch! 176

mają najwyższą wartość odżywczą. Zatem powinniśmy spożywać jak najwięcej tłuszczy właśnie z tej grupy!  lniany słonecznikowy  sojowy kukurydziany z orzechów i nasion Znajdziemy je także w tłustych rybach morskich, jak : łosoś makrela śledź sardynka A ponadto w :  nasionach dyni nasionach słonecznika w orzechach  Jedna porcja tłuszczu odpowiada jednej łyżce oleju roślinnego, 100 g łososia(...)cukinii i tuńczyka Robiłam już kilka razy, ale przepis opublikowałam dopiero w wakacje. Pamiętam, że wtedy zaczynałam przekonywać się do cukinii... a z czasem dodawałam ją do wielu innych potraw. ;) Placuszki są naprawdę pyszne. Zjadłam w towarzystwie ryżu i pomidorków. Drobiowe klopsiki  Klopsiki to także świetny pomysł! Nie muszą być w sosie pomidorowym. Same w sobie sprawdzą się

Kuchnia Ellie
Biała Trufla - restauracja Szczecin 171

dzięki mojej Bratowej) i bardzo się z tego cieszę :). Przy alei Jana Pawła II 45 w Szczecinie znaleźć możecie restaurację Biała Trufla w której menu zmienia się co tydzień. Potrawy przyrządzane są z lokalnych produktów i są naprawdę pięknie podane.  Stolików w restauracji jest dosłownie kilka, wnętrze jest jasne z szarymi dodatkami. Na ścianach znaleźć można ciekawe cytaty(...)suszonymi pomidorami) z pesto. Wszystko na duży plus. Dania główne za to były przepyszne, powyżej sandacz w cukinii z nori i makaronem somen. Smaki się idealnie komponowały, pyszna ryba, sosy. Tutaj rozpływający się w ustach kurczak zagrodowy w miodzie pitnym z idealnie przygotowanymi szparagami, grillowanym bakłażanem i chrupiącymi pestkami granatu. Nigdy nie jadłam tak smacznego kurczaka. Wszystkie mięsa i ryby

Corner With Recipes
"Sałatka na przeziębienie" - grecka sałatka z natki pietruszki 223

połowę dziennego zapotrzebowania na tę witaminę, tak więc porcja sałatki będzie jak kilka tabletek witaminy C;)Uwielbiam natkę pietruszki i dodaje ją często i w dużych ilościach do codziennych potraw. Wzorem mojej Teściowej, zamroziłam też kilka okazałych pęczków kupionych na bazarze wczesną jesienią (natkę drobno posiekałam i włożyłam do plastikowych pudełek), aby teraz szybko doprawić ciepłe dania zielonymi listkami(...)Grecji tradycyjnie znalazłaby się wśród innych meze - przystawek, podana razem z pitami pokrojonymi w trójkąty. Ja wymyśliłam dla niej również inne świetne zastosowania - jako dodatek do mięsa czy ryby, jako przekąska, nadzienie do kanapki, czy element menu na przyjęcie (np. w stylu arabskim). Ja nafaszerowałam tą sałatką kieszonki z chlebków pita wysmarowane w środku hummusem i całość polewałam świeżym sokiem

Chilli Czosnek i Oliwa
Kotlety z tuńczyka z sosem aioli 245

Rzadko w swojej kuchni używam smalcu i jego pochodnych, chyba ze robię gulasz na wzór węgierski gdzie wtedy on jest niezbędny . Dlatego gdy dostałam opakowanie nowego

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Krewetki z czosnkiem i pietruszką 197

      Uwielbiam owoce morza a zwłaszcza krewetki. A krewetki na maśle z dużą ilością czosnku i pietruszki są jednym z moich ulubionych dań.  

Passion of Cooking
"Smakowite prezenty. Słodkie i słone przysmaki na cały rok" Sigrid Verbert - recenzja 149

chybił trafił" na którejkolwiek stronie i książka nas zauroczy.  Mi osobiście najbardziej przypadły do gustu pomysły i inspiracje, których znajdziecie tu mnóstwo. I nie chodzi o same potrawy czy przepisy, a o to, jak obdarować nimi bliskich. Wiadomo, że jemy oczami, a prezent jest czymś wyjątkowym i powinien mieć piękną oprawę. Autorka prezentuje nam proste sposoby na udekorowanie(...)słodkie i słone". A więc nie tylko różnego rodzaju wypieki, których w książce jest naprawdę sporo, ale także musztarda z miodem, majonez z sezamem, domowy keczup, weki z rybami, kuleczki serowe przygotowane z greckiego jogurtu i mnóstwo innych pomysłów, od których na samą myśl ślinka cieknie.W gruncie rzeczy pomysły nadające się do wykorzystania nie tylko na prezenty, ale również

Kraina Tysiąca Smaków
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 136

każdego dania. Ale ogólne wrażenie mam bardzo pozytywne i uważam kuchnię grecką za niezwykle smaczną.Zapraszam was do obejrzenia mojego kulinarnego pamiętnika z wyjazdu. Niestety nie sfotografowałam wszystkich potraw, jakie jedliśmy z Mężem - czasem jedliśmy po zmroku, gdy nie miałam możliwości robić zdjęć.Jestem ciekawa, które danie podoba wam się najbardziej? Co z greckich dań sami byście zjedli?Talerz(...)Gemista to pomidory i papryki faszerowane nadzieniem z ryżu, a następnie pieczone. Zazwyczaj jest to potrawa wegetariańska, ale moje danie zawierało maleńkie kawałeczki mielonego mięsa w farszu. Saganaki (σαγανάκι) oraz tzatziki ( τζατζίκι - czyt. dzadzyki, ew. cacyki) z pitąSaganaki - tak tę potrawę nazywano w naszej hotelowej tawernie, ale wbrew opisom z internetu (klik), nie był

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak prawidłowo oczyścić matwę (sepię) 258

naprawdę prawidłowo zwany jest też sepią.Jest również wartościowym produktem,który dodaje się do makaronu zabarwiając go na czarno lub do ryżu.Czarne risotto z owocami morza do wykwintna potrawa. Mątwa i kałamarnica są często mylone ze sobą.Podstawową różnicą jest to,że mątwa posiada 8 macek z czego 2 chwytne dużo dłuższe od pozostałych ośmiu.Kałamarnica zwana kalmarem(...)siły można łatwo ją usunąć.W razie gdyby złamała się trzeba będzie wetknąć palec do worka i poszukać jej końca.Nie jest to jakoś nadzwyczajnie nie miłe zajęcie.Patroszenie ryb wydaje mi się dużo bardziej niewdzięcznym zajęciem. ciemna nakrapiana błonka na worku może być również usunięta ale nie jest to konieczne.Nie ma to wpływu na smak.Jeśli mątwa będzie pieczona

Sztuka gotowania w/g Samiry
ŻYCIE BLOGERA OD KUCHNI. 139

Życie blogera kulinarnego to..."Fejm, kasa i bankiety." Serio? Nie jest wcale tak słodko. Aby to osiągnąć, trzeba się nieźle narobić. A mimo to, tylko nielicznym

W kuchni Karmel-itki
Dlaczego nie zobaczycie mnie w telewizji. Przynajmniej na razie 167

Gdzie w tym prawdziwe gotowanie, gdzie profesjonalizm? Telewizja rządzi się swoimi prawami. To że je znam, nie znaczy że w jakikolwiek sposób mam im się dobrowolnie podporządkować. Tylko zdechłe ryby płyną z prądem. Płyń, Master Chefie, ale beze mnie.   Ważne, że swojego własnego, podpisanego imieniem fartucha mam, i w żadnym wypadku oddawać go nie zamierzam. Dostałam go w ramach(...)restauracji na Olszewskiego 128, do zeszłorocznej zwyciężczyni Top Chef, Kasi Daniłowicz , której kibicowałam chyba od 3 odcinka. Po jej praktykach w paryskim Pavillon Ledoyen nie ukrywam, że na autorskie potrawy Kasi ostrzę sobie już nie tylko zęby, ale i kieszonkowy scyzoryk.   Śniadaniówki? Na pytanie „Kawa czy herbata” jestem w stanie o 6 rano odpowiedzieć tylko jedno – „Kawa

Karo in the Kitchen