kolejna książka zasiliła moją domową biblioteczkę. Tym razem jest to zbiór polskich przepisów na pyszne potrawy. Książkę otrzymałam od Troy . "Polska książka kucharska" urzekła mnie ilością przepisów. Praktycznie pomysł na obiad, sałatkę na spotkania z przyjaciółmi czy pyszne wypieki można znaleźć właśnie w tej książce. Aż ponad 600 stron z przepisami i poradami. Została(...)Zupy zimne * Mąka * Makarony * Kluski * Knedle * Pierogi * Kasza * Ryż * Jajka * Grzyby * Mięso * Wołowina * Wieprzowina * Cielęcina * Dziczyzna * Drób * Baranina * Pasztety * Ryby * Sosy * Sałatki * Surówki * Desery * Ciasta * Baby, babki, babeczki * Ciasta i ciastka bezowe * Ciasta bez pieczenia * Ciasta i ciastka biszkoptowe * Ciasta i ciastka czekoladowe * Ciasta
Zrób to smacznieLeniwa niedziela. Całe osiedle śpi, jedynie jakiś starszy Pan urządził sobie spacer ze swoim pupilem. Czworonożny kudłacz, merdający radośnie ogonem, prowadzi swego właściciela parowymi alejkami. A
W kuchni Karmel-itkiHuhu-ha, huhu-ha, nasza zima zła! A zimy nie ma. Rękawiczki poszły w kąt. Niedobrze... Nie ma zimy w tym roku (odpukać, bo to
W kuchni Karmel-itkizapobiec jej pękaniu, dodając do niej szczyptę sody oczyszczonej przed rozsmarowaniem po cieście; pomaga pozbyć się nieprzyjemnego zapachu i posmaku ryb - przez co najmniej pół godziny mocz surową rybę w litrze wody z rozpuszczonymi dwiema łyżkami stołowymi sody oczyszczonej; opłucz i wysusz mięso przed przyrządzeniem; pozwala uniknąć zważenia się gotowanego mleka ; w tym celu dodaj do niego szczyptę sody oczyszczonej(...)łyżeczkę sody oczyszczonej do wody podczas gotowania kalafiora; dzięki temu pozbędziesz się nie tylko charakterystycznego zapachu, warzywo utrzyma także śnieżnobiały kolor; za dużo octu w barszczu czerwonym lub innej potrawie? Szczypta sody oczyszczonej pomoże usunąć nadmiar kwasowości; pomaga pozbyć się zapachu cebuli lub czosnku z dłoni ; posyp jedną rękę sodą oczyszczoną, dodając odrobinę wody, aby uzyskać pastę, a następnie
Trzeci talerzPerskiej można spotkać pastę tahini z dodatkiem syropu daktylowego. Do sosu tahini najlepsza jest pasta z lekko prażonych ziaren sezamu. Na Bliskim Wschodzie jest to obowiązkowy dodatek do wielu potraw. Składniki 1/2 szklanki pasty tahini 3/4 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego lub 1/2 szklanki wody 1/4 szklanki soku z cytryny (ewentualnie nieco więcej, jeśli ktoś lubi bardzo(...)kolendry, szczyptę mielonej ostrej papryki. Przygotowanie Wszystkie składniki (z wyjątkiem natki z pietruszki lub kolendry) zmiksować w blenderze na jednolitą masę. Podawać do pieczonych lub grillowanych mięs i ryb w tym oczywiście do falafela i kebabu oraz do warzyw i sałatek. Uwaga - bezpośrednio po dodaniu wody sos gęstnieje, ale nie należy się tym martwić, rozrzedzi się podczas miksowania
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPolędwiczki z dorsza owijane cukinią Piątek , to zazwyczaj rybka , taka to już tradycja lub przyzwyczajenie Dobre przyzwyczajenie , bo zdrowe . To bardzo lekka propozycja , jeśli jednak ktoś
Ogrodnik w podróżyKuchnia Stanów Zjednoczonych to nie tylko hamburgery. To przede wszystkim kuchnia napływowych mieszkańców Nowego Świata. Warto co jakiś czas się w nią zagłębić. Jak w miskę
Karo in the Kitchenzdrowo się odżywiają! Jedzą dużo warzyw, a niewiele mięsa, które czasem jest tylko dodatkiem do potraw. W kuchni śródziemnomorskiej nie zagęszcza się zup i sosów śmietaną i mąką. Potrawy przygotowuje się w wodzie i na parze, piecze na ruszcie i w folii. Nie smaruje się chleba masłem, a do przyrządzania ciepłych dań używa się oliwy. Na włoskich(...)najważniejszych podam w następnym wpisie ) . Najistotniejsze jest to, by udało się zmienić proporcje produktów i przestrzegać kilku zasad : – używaj oliwy i oleju zamiast masła, margaryny i smalcu, -jadaj ryby nawet 5 razy w tygodniu ( zamiast czerwonego mięsa ), -jedz dużo surówek, sałatek i lekkich zup warzywnych -wybieraj pieczywo pełnoziarniste, np. z soją, słonecznikiem, sezamem, płatkami owsianymi -zastępuj słodycze owocami, przyrządzaj
Pysznosci Babci Basiczęsto zdarza się zakupić w naszym rejonie ośmiornicę . Tym razem Biedronka wyszła nam na przeciw i utworzyła miesiąc portugalski. Ośmiornice, kalmary, mule i całe mnóstwo pysznych ryb to raj dla amatorów tych pyszności. Kupiliśmy ośmiornicę, stojąc przy kasie pani w kolejce przed mną pyta co to jest? Wytłumaczyłam pani - starszej pani a ona na to że nie ma odwagi spróbować(...)pożywne i sycące danie jednogarnkowe których w kuchni portugalskiej nie brakuje. Powiedziałabym że Arroz de Polvo to taka paella hiszpańska lub risotto włoskie, pyszne i sycące. Ryż stanowiący składnik potrawy powinien pływać w dużej ilości sosu - taki sposób przygotowania zwany jest malandrinho. Zapraszam na potrawkę z ośmiornicy z ryżem po portugalsku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDziś obchodzimy Światowy Dzień Makaronu! Z tej okazji prezentuję Wam przepis na niebanalny makaron Lubella z krewetkami w przepysznym sosie śmietanowym z dodatkiem brandy i octu
karmelowyszybko.Wczoraj przygotowałam śledzie. Teraz przegryzają się w słoiczkach, w lodówce. To zdecydowanie jeden z moich ulubionych przysmaków. Jako dziecko byłam bardzo wybredna i za żadne skarby świata nie wzięłabym ryby do ust, a co dopiero takiego surowego, oślizgłego śledzia. Od dwóch lat robię kilka ich wersji. W zeszłym roku największym powodzeniem cieszyły się śledzie ze śliwkami i orzechami włoskimi. Przepis(...)podstawie przepisu Joasi.Na koniec, chciałam Wam jeszcze życzyć, tak przedświątecznie, żebyście w wirze przygotowań znaleźli chwilę czasu dla siebie. Jakoś przeżyjemy w tym roku te nieumyte okna, albo 10 potraw zamiast 12. Części z nas dbanie o własne potrzeby (szczególnie w te szalone dni) przychodzi łatwiej, innym trudniej. Szczególnie ci drudzy powinni skusić się na taki prezent dla siebie
W kuchni wieczoremKarpia można zjeść przygotowanego tradycyjnie obtaczanego w jajku i macę, a później smażonego na oleju. Można też przygotować go w płatkach migdałów. Jednak nasze najnowsze odkrycie
Kolizje SmakówSosy są dodatkiem do sypkich, suchych potraw. Nadają im soczystość i podkreślają smak. Podawane są do potraw gorących, jak i zimnych mięs oraz przekąsek. Dzisiaj przedstawiam znakomity sos do zimnego bufetu, wędlin, pasztetów oraz do kanapek. Składniki: -3 łyżki płaskie musztardy -20 dag oleju sojowego lub słonecznikowego -10 dag korniszonów -kilka marynowanych grzybków -1 łyżka(...)dalej dodając olej. Do gęstego sosu dodać drobno posiekane korniszony i grzybki oraz białka jajek. Dodać zieleninę i doprawić do smaku solą i cukrem. Podawać jako dodatek do mięs, ryb, sałatek
Kulinarne przemysleniapasta z bakłażana Smalec z wędzonego boczku Muffiny pizzowe Prażone migdały z papryką Chipsy z jarmużu Papryczki jalapeño faszerowane tuńczykiem Grillowany bakłażan z sosem czosnkowym Francuski pasztet z wątróbki Potrawy na ciepło Mini pizza Chili con carne Bigos Paszteciki z pieczarkami Paszteciki z brązową soczewicą Amarantusowa tarta z marchewką i fenkułem Zapiekanka z kaszanki i ziemniaków Tagliatelle z sosem(...)kiełbasą chorizo Rybka lubi pływać Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie w miodzie Śledzie z czosnkiem Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem Śledzie marynowane w oleju lnianym Gravlax - marynowany łosoś Ryba po grecku w wersji odchudzonej Pieczony łosoś w posypce z curry Rillettes z łososia Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Pracochłonne lecz warte wysiłku Kokosowe krewetki z salsą mango-habanero
Codziennik Kuchennyhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Frittata to rodzaj omletu z warzywami, który w zasadzie powinien być zapiekany w piekarniku. Danie to jest bardzo
Di gotuje