ryba potrawy - 2000 przepisów (strona:78/134)

PIERNIK Z WIŚNIAMI. 397

Wiem, wiem, wiem. Dziś zaczynamy miesiąc maj, a ja tutaj o pierniku? Nie, żeby inaczej!Czasami nachodzą mnie apetyty na smaki zupełnie nie związane z obecną

W kuchni Karmel-itki
Kromka warta obiadu 195

łososia czekał drugi dzień w lodówce na wenę, więc użyłam go poniekąd ze względów praktycznych. A kromka to patent z hotelowej restauracji w Ischii- podano nam tam kiedyś rybę właśnie na kawałku chleba. Ta restauracja była dla nas źródłem niesamowitej rozrywki, ze względu na kelnera, którego przydzielono do naszego stolika. Chłopak nie znał kompletnie angielskiego, a w niemieckim znał tylko(...)wychodziło na to, że dziś na obiad jest "Fisch mit Tomaten". A jedliśmy naprawdę super dania- szczytem były świeżutkie małże w spaghetti con le cozze, poezja! Nie mam zdjęć potraw z hotelowej restauracji, jest kilka zdjęć z samej Ischii i blogowy wpis o tamtejszym ogrodzie La Mortella . No i oczywiście dzisiejsza inspiracja. GRILLOWANY ŁOSOŚ Z KURKAMI I RUKOLĄ

les mirabelles
Recenzja książki "Łatwa kuchnia śródziemnomorska" Claudii Roden 185

wszerz i zazwyczaj spod jej pióra wychodzą grube tomiska będące prawdziwym kompendium kulinarnych tradycji regionu. W "Łatwej kuchni śródziemnomorskiej" zawarła kwintesencję swojej wiedzy, jak sama pisze "sięgając po najlepsze potrawy regionu", nadając jednocześnie książce łatwą i przyjemną formę.Jak przystało na książkę dla początkujących, we wstępie zawiera ona informacje na temat składników używanych w kuchni śródziemnomorskiej oraz niezbędnego kuchennego(...)czym są i jak są wykorzystywane kiszone cytryny, ciasto filo oraz woda pomarańczowa. Książka obejmuje ok. 40 przepisów, które zostały podzielone na cztery działy: zupy i przystawki, ryby i owoce morza, drób i mięso oraz makarony, kasze i warzywa. Znajdziemy tu dania ze wszystkich zakątków basenu Morza Śródziemnego, od aromatycznych dań marokańskich po słoneczne smaki Hiszpanii. Niektóre to znane

Chilli Czosnek i Oliwa
Bliny 189

Wszyscy wiedzą że bliny to danie kuchni rosyjskiej, białoruskiej, ukraińskiej. Bliny to naleśniki z ciasta drożdżowego z mąki pszenno - gryczanej lub żytnio - gryczanej. Współcześnie dopuszcza się

Moje Małe Czarowanie
Śledzie smażone i marynowane w zalewie z octem 156

Składniki : śledzie świeże, nie solone około 1/2 kg 1/3 szklanki octu 10 % dopełnić wodą ( w sumie będzie 250 ml marynaty, śledzie powinny być zanurzone całkowicie w

Proste Potrawy
BABKA GRYSIKOWA Z KONFITURĄ WIŚNIOWĄ. 202

Zostałam zaproszona do ciekawego i inspirującego przedsięwzięcia. Chodzi o stworzenie przepisu inspirowanego tradycyjną kuchniąMałopolski, ale to nie wystarcza. Trzeba w umiejętny sposób "przemycić" motyw korala małopolskiego

W kuchni Karmel-itki
“Fotografia smaku” – recenzja 118

uprawiała autorka. Bo gotowanie było dla niej sztuką, która jak każda inna wymaga wprawy i dobrej organizacji, a nienawidzi pośpiechu. Stół jest obrazem, a estetyka wpływa przecież na smak potraw. Najważniejsze składniki jednak to szczypta magii i odrobina szaleństwa typu truskawki w grudniu. Teksty Majewskiego to wspomnienia z wakacji, wspomnienia o sławnych przyjaciołach – artystach i smakoszach. Przecież(...)zarekomenduje przepisu lepiej, niż fakt, że danie smakowało samej Kalinie Jędrusik. Widać po nich, że autor jest na diecie. Nie za bardzo lubi część dań, które przygotowywała Zofia np. ryby, ale je je, bo są dobrze zrobione.  To podejście jest mi bardzo bliskie, bo ja też nie bradzo lubię dania, które przygotowuje mój mąż, raczej bym nie ugotowała tego

Ugotowane pozamiatane
Grillowany łosoś po tajsku 172

raczej nie będzie to konieczne, gdyż objętościowo sosu nie ma dużo i po dodaniu go do sałatki oraz polaniu nim łososia bardzo dobrze skomponuje się z tymi składnikami. Potrawa jest dość prosta i nie wymagająca wyszukanych składników, ale przy tym bardzo oryginalna i całkiem dobrze wygląda. Dlatego będzie doskonałą opcją zarówno jeśli chcemy zjeść coś niebanalnego na co dzień(...)oliwy. Łososia kładziemy najpierw mięsem do dołu i grillujemy przez 7-8 minut czasami lekko poruszając. Przekładamy na drugą stroną i grillujemy przez kolejne 7-8 minut. Z gotowej ryby zdejmujemy skórę. W międzyczasie przygotowujemy sałatkę. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie (2-3mm) półtalarki, które rozkładamy a pojedyncze piórka i skrapiamy resztą soku z limonki, aby nabrały pełniejszej

Kulinarna Pokusa
Pięć niedrogich przyborów kuchennych, które ułatwiają życie 227

dodaniu kolejnych składników można wyzerować ciężar już położonych produktów. Polecam. 2. Silikonowe szczypce Mała rzecz, a cieszy. Zamiast brudzić kolejne widelce i łopatki, proste szczypce chwycą kawałek mięsa lub ryby i przewrócą je na drugą stronę w mgnieniu oka. Są też niezastąpione do nakładania spaghetti lub innych makaronów w kształcie nitek. Spokojnie można je obsłużyć jedną ręką, ponieważ otwierają się(...)naciśnięciu uchwytu znajdującego się z tyłu. No i łatwo się je myje. 3. Termometr kuchenny Choć korzystam z niego rzadko, to w tych rzadkich momentach jest niezastąpiony. Większość potraw smażonych na głębokim tłuszczu wymaga temperatury oleju 180 stopni. Jeśli wrzucimy sajgonki, gdy olej jest chłodniejszy, tylko nim nasiąkną zamiast się usmażyć. Jeśli będziemy czekać zbyt długo, istnieje ryzyko

W kuchni wieczorem
Pstrąg smażony z cebulką 158

Bardzo szybka i smaczna potrawa. Pstrąg  smażony na masełku z cebulką, warto spróbować. Potrzebujemy:Jednego pstrąga, chyba że mamy więcej chętnych, pół soku z cytryny, sól pieprz, jedna cebulka, masło klarowane, mąka.Wykonanie:Pstrąga nacieramy solą, pieprzem, od środka również. Wyciskamy sok z cytryny. Obkładamy plastrami cebuli, odstawiamy do lodówki na ok 2 godz.Można na dłużej.Po wyjęciu(...)lodówki ściągamy cebulkę. Obtaczamy rybę w  mące ( będzie bardziej chrupiąca). Masło rozpuszczamy na patelni. Smażymy pstrąga najpierw na dużym ogniu, następnie na mniejszym, obracamy. Pod koniec smażenia dodajemy cebulkę i lekko podduszamy Podajemy z ziemniaczkami , frytkami itp. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Ryba po grecku 1208

Święta tuż,tuż a taka rybka będzie mile widziana na świątecznym stole. W moim domu uwielbiana przez domowników i w żadnym wypadku nie może jej zabraknąć

Kolorowa kuchnia Elki
Szpinakowa rolada z łososiem 155

Pewnie wielu z Was widziało tę roladę a część nawet ją próbowała. Roladę którą prezentuję starałam się dopasować do gustu własnego i domowników. Zbliża się Święto

Smaki Ewy
Sałatka ziemniaczana z koperkiem. Super dodatek do grillowanych mięs. 491

Majówka co prawda dobiega już końca, ale sezon grillowy dopiero się tak naprawdę rozpoczyna. Właśnie z tej okazji dziś pragnę podzielić się z Wami szybką i

Kuchnia z widokiem na ogród
Okoń pieczony z pomarańczami w migdałowej posypce 183

środka ryb. Okonie piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Dziesięć minut przed końcem pieczenia posypuję ryby pozostałymi migdałami. Okonie podaję z frytkami i surówką. Do przygotowania ryby wykorzystałam prażone solone migdały, które otrzymałam do testowania od firmy  MAKAR . Prażone migdały MAKAR to produkt dedykowany pod Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej. W czasie Euro produkt ten można będzie(...)Carrefour, Auchan, Piotr i Paweł oraz Polomarket.  Migdały  MAKAR  mogą być idealną przekąską, którą można będzie podjadać podczas oglądania meczów. To również doskonały dodatek do wielu potraw. Każdy kto ich raz spróbuje, sięgnie po kolejne opakowanie. Polecam te produkt.  Zachęcam do zakupów firmy  MAKAR  niezbędnych w każdej kuchni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pomysły na obiad dla niespodziewanych gości 239

niespodziewanych gości, którzy już pukają do drzwi? W tym artykule znajdziesz wszystko, czego Ci potrzeba, czyli pomysły na szybkie dania, które sprawdzą się w wielu zaskakujących sytuacjach! Prezentowane potrawy można przygotować bazując na podstawowych produktach, które zazwyczaj ma się w domu, więc o ile nie masz pustej lodówki o tyle na pewno uda Ci się zrobić coś pysznego(...)cała masa jajeczna spływała pod jego spód. Na omlet dajemy masę warzywną. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na około 3-4 minuty, po to by potrawa połączyła się. Podajemy gościom gorący omlet prosto z patelni. Podobnie łatwo i szybko robi się placki po węgiersku . Makaron z tuńczykiem Składniki: ½ paczki makaronu, 1 puszka tuńczyka w zalewie lub wędzony

Codogara