spożywanie wciąż tych samych potraw. Jest tyle nowych smaków, które można poznać! Chociaż oczywiście wracam od czasu do czasu do tych najlepszych Dziś przedstawiam niepozorny dodatek do dania głównego, który bardzo pozytywnie zaskoczył mnie swoim smakiem. Zwyczajny por duszony w śmietance z dodatkiem gałki muszkatołowej, doskonale komponuje się z mięsami jak i rybami. Polecam gorąco, tym bardziej, że jest
karmelowyprzy stole wigilijnym. Oprócz tradycyjnych potraw prezentuję Wam dziś innowacyjne połączenie halibuta z łososiem splą tanych w warkoczu. Banalnie proste, a jednocześnie bardzo eleganckie i wielce smakowite danie idealne na kolację wigilijną, rodzinny obiad lub przyjęcie w gronie przyjaciół. Warkocze podane z sosem śmietanowo- chrzanowym oraz cytryną będą smakowały każdemu! Dobrym połączeniem do ryby będą stanowić również bagietki czosnkowe
Podróż w kulinariaMoje wyobrażenie o tuńczyku zawsze było, że to taka mała rybka jak szprotka, ewentualnie może być jak śledzik bałtycki. Dopiero kolega w pracy, kiedy na przerwie
Pink EnvelopeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne paluszki rybne w chrupiącej panierce. Podane z kaszą bulgur i surówką z kapusty. Są świetnym pomysłem na
Marta GotujeŁopatka do tortu, 38. Szczypce do ciast, 39. Szczypce do lodu, 40. Nóż serwingowy do ryb, 41. Widelec serwingowy do ryb, 42. Nóż do ryb, 43. Widelec do ryb. Jak sami widzicie, tych sztućców jest co nie miara!Na co dzień nie używamy części z nich w naszych domach, jednak przyrządzając bardziej reprezentacyjną ucztę, warto pokazać swoją(...)talerzem. Szkło - po prawej stronie,a talerzyk do masła - po lewej. Uwaga!Przy podawaniu do stołu, kolejność ułożenia sztućców jest odwrotna do kolejnościpodawania potraw, tzn. sztućce do ostatnich dań znajdują się najbliżej talerza. Szkło także ustawiamy w kolejności serwowania napojów.Po trzecie:Co mówi kelnerowi nasz talerz?Po skończeniu posiłku, bądź w jego
W kuchni Karmel-itkiObiad bez surówki ? Ten numer u nas w domu nie przejdzie. A ponieważ sezon jesienno - zimowy możemy już uznać za rozpoczęty, więc na stole królują kapusty
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadużo szafranu powoduje, że potrawy robią się gorzkie. W Polsce sławne były tzw. baby szafranowe, czyli wielkie babki drożdżowe, barwione tą przyprawą. Podobno z szafranem nawet parówki smakują lepiej. Jednak nie wszyscy są miłośnikami parówy. I umówmy się – posiadając szafran trzeba się trochę wysilić. Ponieważ szafran dobrze komponuje się z owocami morza i rybami, proponuję: Szafranowe risotto z dorszem
ladykitchensmaków przypada tu na jesień, kiedy z pól zbierane są plony, a lasy porastające zbocza Alp i Apeninów obfitują w dziczyznę, grzyby i trufle, wnoszące swój magiczny aromat do potraw z makaronu, ryżu, mięs i serów. Tego typu dania wręcz domagają się towarzystwa pełnokrwistych win, takich jak tutejsze Barolo, Barbaresco czy Barbera.W Piemoncie wytwarza się pokaźne ilości sera Gorgonzola(...)nazwie griva. Tapulone to jadany w okolicach Novary gulasz z mięsa oślego. Do wielu dań używa się anchois i tuńczyka jako dodatków smakowo-zapachowych, ale ryby jako takie z rzadka pojawiają się w lokalnej kuchni. Wyjątkiem są pstrągi z górskich jezior i potoków. .… Ale my tu raczej zajmiemy się...dynią. I serem Grana Padano. Zaserwuję Wam farfalle
Z Kuchni Do KuchniIlu kucharzy- tyle przepisów na gumbo. Łączyło kuchnię w różnych grupach etnicznych i klasach społecznych, stało na bogato zastawionych stołach zarządców ziemskich i w chatkach niewolników
Karo in the KitchenChińskie mieszanie ze smażeniem, czyli stir fry. Tym razem z serem tofu i krewetkami. Wok nie ma ze mną lekko, za to my mamy obiad szybko
Karo in the KitchenN ie wszystko co dobre szybko się kończy :). Z warsztatów w Centrum Kulinarnym w Chorzowie można czerpać garściami, zwłaszcza po otrzymaniu szczegółowych przepisów na potrawy
SzczyptaSmaQZapraszam do zapoznania się z moimi przepisami, być może znajdziemy coś , co nas zainteresuje.Polecam dania obiadowe, szyneczki i schaby domowe,sałatki i ciasta. jednym słowem
W kuchennym oknie EwyKażdej Wielkanocy staramy się przygotować jajka w inny sposób. W tym roku będziemy serwować jajka z łososiem, które nam wyjątkowo smakują i świetnie wyglądają na stole
Przepisy AleksandryDzień dobry, Być może zauważyliście, że od pewnego czasu na blogu pojawiają się wyłącznie przepisy na potrawy wegetariańskie i wegańskie. To dlatego, że postanowiliśmy z Mężem zrezygnować z jedzenia mięsa . Wszystko zaczęło się w styczniu, kiedy przystąpiliśmy do programu Fundacji Viva! "Zostań wege na 30 dni!" . Do tej decyzji dojrzewaliśmy przez jakiś czas. Oboje jesteśmy miłośnikami psów(...)oczyścimy nasze organizmy po świątecznym obżarstwie. Mój Mąż przeszedł na weganizm, ja jednak, z uwagi na to, że jestem w ciąży, uzupełniałam swoją dietę o produkty mleczne i odrobinę ryb. Jestem świadoma tego, że kobieta w ciąży może dostarczyć swojemu organizmowi wszystkie składniki na diecie wegańskiej, jednak to wymaga wiedzy i wprawy, wolałam więc nie ryzykować, bowiem efekty moich błędów
Chilli Czosnek i Oliwajako dodatek do potraw. W deserach najczęściej wykorzystuje się syrop z granatu (na przykład jako polewę do babeczek) i galaretkę, jednak ze świeżego owocu także można przyrządzić coś pysznego. Naszym gościom możemy zaproponować na przykład urodzinowy tort bezowy z serkiem mascarpone i granatem. Sos z owocu granatu doskonale pasuje do kurczaka oraz białej ryby, bardzo dobra jest także
potrawyregionalnePyszne Spring Rolls to zdrowa propozycja dania kuchni orientalnej. Ja przygotowałam je z dodatkiem pieczonego łososia, mango, marchewki, ogórka oraz sałaty. Dodatkowo przygotowałam słodko-słony dressing
Mango Papajachoć bardzo prosta potrawa. 3 solone Śledzie lub 6 płatów śledziowych typu matiasy 1 butelka wody mineralnej 12.5 dag.chudego wędzonego boczku 2 cebule 1 szkl.kiszonych ogórków z koperkiem ocet czarny pieprz Szczypior *********************************** Śledzie wkładamy do wody mineralnej i zostawiamy je do następnego dnia.Następnie wyjmujemy z wody i rozkładamy na desce.Zdejmujemy skórę i rozcinamy ryby wzdłuż grzbietu.Wyjmujemy ości
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiNie każdy potrafi się przekonać do krewetek. Jeśli jednak ktoś nie ma oporów ani przed krewetkami, ani przez smakami Azji, ta zupa powinna mu smakować. To
Kulinarna Pokusamaśle kawałki ryby (lub piersi z kurczaka) i tak wszytko dusimy do miękkości mięso jest wtedy soczyste i wchłonie aromat sosu.Jeśli sos ma nam posłużyć jako dodatek do polania możemy doprawić go śmietaną po czym zblendować na jednolitą masę.Pod każdą postacią jest przepyszny i proponuję zrobić go więcej bo do finalizacji potrawy może być go niewiele.Sos między
Basia w kuchni