ryba potrawy - 2000 przepisów (strona:67/134)

Łososiowy makaron z tajską nutą 156

rybny i sojowy oraz połowę kolendry. Jak ryba jest już usmażona, dodajemy resztę kolendry i makaron (można dodać odrobinę wody, gdyby było za suche). Serwujemy jak tylko makaron stanie się jest ciepły. Smacznego :) ps. Dla dorosłych razem z czosnkiem i imbirem warto wrzucić trochę papryczki chilli, doda to potrawie nieco pikanterii. Skomentuj

MamaOskarka
Opolski Bifyj, czyli jak smakuje Opolszczyzna? 150

wyruszyłem w tę smakowitą podróż, a miejsca, które odwiedziłem i potrawy, których spróbowałem starałem się Wam, choć pokrótce przybliżyć. Położenie Restauracji na kulinarnym szlaku Opolski Bifyj. NIEMODLIN I KRAINA KARPIEM PŁYNĄCA Niemodlin to niewielkie miasteczko położone na skraju Borów Niemodlińskich — krainy obfitującej w jeziora pełne karpi. Ryba, która kojarzy nam się głównie z obchodami Bożego Narodzenia, tutaj jadana jest

Food Square
MARMITAKO – Ragoût ziemniaczane z tuńczykiem i pomidorami 172

I dziś znów pędzimy do palącej słońcem Hiszpanii. Tym razem zabieram Was na Marmitako. Jest to stara potrawa z kraju Basków, kiedyś przygotowywana w aluminiowym garnku

Ostra na Słodko
Szaszłyki. Pierwsza wersja z łososiem, druga z kurczakiem. I pyszny dip do tego. I drink. 357

Uwielbiam ten czas kiedy mogę usiąść z przyjaciółmi na świeżym powietrzu, przy wielkim stole i rozkoszować się smakiem grillowanych potraw. To taki beztroski czas dla

Mango Papaja
CYKORIOWE ŁÓDECZKI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM 301

Cykoriowe łódeczki z łososiem to doskonała przekąska na przyjęcia, choćby na zbliżające się święta czy sylwester. Wykonanie tej potrawy nie wymaga praktycznie żadnych kulinarnych umiejętności

Przepisy Aleksandry
ASMA YAPRAĞINDA LİMONLU BALIK, czyli halibut w liściach winogron 147

Halibut zawijany w liście winogron. Porcja dla 3 osób. Smacznego! Składniki 1 duży filet halibuta 100 g liści winogron w słonej zalewie 1 pomidor 1 cebula

Tureckie Przepisy
Polenta 179

Polenta – włoska potrawa ludowa sporządzana pierwotnie z mąki kasztanowej, obecnie na ogół z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej, niekiedy z dodatkiem sera i różnych sosów, np. sosu pomidorowego. Rodzaj mamałygi. Popularnym sposobem podawania i przygotowywania polenty jest przełożenie gotowej mamałygi do niskiego naczynia. Po ostygnięciu kroi się ją na dowolne kawałki, a następnie grilluje z każdej strony(...)oliwie do smażenia), na rumiano. Podajemy do mięs, ryb, owoców morza, jajek sadzonych, z sezonową surówką… i nie tylko. Kaszka kukurydziana to składnik tortilli, omletów, chlebów, placków, zup, wszelkiej maści zapiekanek czy słodkich wypieków. Z łatwością zastąpi też panierkę do kotleta. Ugotowana, jest produktem wyjściowym do przygotowania ciekawych i smacznych potraw. O jej smaku decydują użyte dodatki. Papryka, czosnek

mojewypiekiinietylko
Podsumowanie akcji "Wytrawne potrawy wigilijne" 154

potrawy wigilijne". Wszystkie przepisy dodane zostały w Mikserze Kulinarnym . Do udziału w akcji zgłosiło się 28 blogerów. W ciągu tygodnia zebraliśmy 45 przepisów. Zważywszy na to, że to był jeden z bardziej gorących tygodni w ciągu roku, uważam, że akcja świetnie się nam udała :) Przysłaliście sporo pomysłów na śledzie - zaskakujące, na jak wiele sposobów można podać te ryby(...)grzybami Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami Wigilijne pierogi Babci Stasi Wigilijny śledź w śmietanie Dziadka Edka Wigilijny barszcz z pieczonych buraków Krokiety z kapustą i pieczarkami na Wigilię Ryba po grecku na Wigilię Uszka z pieczarkami na Wigilię Karp smażony w ziołowej panierce Śledzie po cygańsku Kapusta z grochem Kapusta z grzybami po lasowiacku Barszcz czerwony z uszkami Sałatka śledziowa

Weekendy w domu i ogrodzie
TARTA ZE SZPARAGAMI NA CZOSNKOWYM SPODZIE. 235

Sezon szparagowy trwa. Już białe szparagi były, w wersji śniadaniowej czy też przystawkowej, jak kto woli. Teraz czas na zielone. Osobiście, bardziej wolę właśnie te, zielone

W kuchni Karmel-itki
BABKA GRYSIKOWA Z ŻURAWINĄ. 178

Po BABCE GRYSIKOWEJ Z KONFITURĄ WIŚNIOWĄ i po KREMIE ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW Z KOZIM SEREMdziś przedstawię kolejny przepis dotyczący tego samego tematu. Zapewne te trzy receptury

W kuchni Karmel-itki
Kurczak Saltimbocca 191

żaden smakosz mu się nie oprze. W wersji tradycyjnej potrawę tę przygotowuje się ze sznycli cielęcych. Jak wiadomo  klasyczne dania inspirują kucharzy do kreatywności i Saltimbocca przygotowywana jest przez wielbicieli kuchni włoskiej na całym świecie także z innych rodzajów mięs, takich jak jagnięcina, wieprzowina, drób czy ryby. U mnie Saltimbocca w wersji z kurczakiem, a do tego puree

Smakowity Blog Kulinarny
Ozorki w chrzanowy sosie 116

Ozorki, szczególnie te w galarecie, jak i ryby czy nóżki w galarecie królowały na świątecznych stołach na przełomie lat 80 i 90-tych, latach mojego dzieciństwa. W tym roku,trochę za sprawą mojej mamy święta będą w stylu lat 90. Na stole pojawią się potrawy świąteczne w  odkurzonym/ odświeżonym wydaniu  z zeszytu mojej  mamy

Bon appetit mon amie
Winestone - wino i kamienna deska 172

każdy mógł łatwo dobrać odpowiednie wino zarówno do potraw, jak i własnych upodobań. Ceny w Winestone nie są wysokie, można wybrać danie główne już od około 20 zł. A cena najtańszej przekąski z kieliszkiem wina to 9,90 zł. W menu między innymi dania z ryb, pieczona kaczka na czerwonej kapuście, stek "Black Angus",  trylogia polskich zup, burgery

królestwo garów
Do czego można wykorzystać kiszone cytryny? 225

dodawać po troszeczku to tu, to tam do codziennych potraw. A oto inne pomysły na wykorzystanie kiszonych cytryn: Jak już pisałam, kiszone cytryny możemy wykorzystać we wszystkich przepisach, w których występuje sok lub skórka z cytryny - dodać do sałatkowego dressingu, dipu, kuskusu, warzywnego gulaszu, czy pieczonej ryby. Z ich pomocą możemy przygotować fantastyczne dania marokańskie i północno-afrykańskie

Chilli Czosnek i Oliwa
Karnawałowe grillowanie – wyjątkowe marynaty i przepisy 262

napoje alkoholowe które zawierają w sobie soki owocowe zdecydowanie skracamy czas marynowania mięsa. Jeśli zdecydujemy się wykorzystać takie trunki do marynowania np. szaszłyków, owoców morza to możemy takie potrawy bezpośrednio po wyjęciu z marynaty wykładać na ruszt. Pamiętajmy że mięsa będą różnie reagowały na „kąpiele alkoholowe”. Duże kawałki czerwonego mięsa będą wymagały dłuższego czasu marynowania niż owoce morza(...)Alkohole na podstawie owoców bardzo dobrze pasują do marynowania drobiu, wieprzowiny czy wołowiny, podczas gdy wódka, gin czy tequila będą idealnie pasowały do szybkiego marynowania owoców morza, ryb i niektórych kawałków drobiu. Dodawanie soków owocowych do alkoholi w marynatach pomaga rozpraszać moc alkoholu i dodaje marynowanemu mięsu przyjemną naturalną słodycz jak również zapewnia dodatkową kwasowość niezbędną w procesie marynowania mięsa

naRuszcie

Proponowane wyszukiwania