ryba potrawy - 2000 przepisów (strona:67/134)

Tłuszcze 140

zwierzęcego za wyjątkiem ryb oraz olej kokosowy. Tłuszcz, który można znaleźć w wołowinie, wieprzowinie, jagnięcinie, kurczakach czy produktach mlecznych takich jak śmietana, masło to wszystko są tłuszcze nasycone, powinny stanowić nie więcej niż 10% kalorii dostarczanych w diecie człowieka dorosłego.Tłuszcze trans możemy je znaleźć w smażonych, pieczonych, przetworzonych potrawach, ciastkach i cukierkach(...)będziemy musieli wietrzyć całego mieszkania.. A teraz trochę dietetycznie: ;) Z punktu widzenia diety szczególnie ważne są kwasy tłuszczowe nienasycone. Występują przede wszystkim w olejach roślinnych oraz rybach. Powinny stanowić przynajmniej 2/3 wszystkich spożywanych tłuszczów. Zapotrzebowanie na tłuszcz w ciągu dnia to ok. 1 g na 1 kg wagi ciała, a 25 - 35% energii powinno pochodzić właśnie z tłuszczów. Należy

NaKońcuJęzyka
KARP ZAPIEKANY W POMARAŃCZACH 183

 W ten sposób zapiekany karp bardzo mi smakował , choć nie za bardzo lubię dania robione na wytrawnym białym winie.Mięso ryby jest delikatne i soczyste

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Smaki z dzieciństwa - ziemniaki w mundurkach ze śledziem 183

Nie wiem dlaczego, ale najbardziej z dzieciństwa pamiętam smaki. Może dlatego, że od czasu do czasu coś wraca, gdy przyrządzam potrawę, którą zajadałam się jako dziecko

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Tradycyjne śledzie w occie 214

Nie wyobrażam sobie Wigili bez śledzi w occie, jeśli nawet – w przeciwieństwie do innych wigilijnych potraw – robię je częściej niż raz w roku

UgotujmyTo.pl
Rożki z ciasta filo z nadzieniem serowo-łososiowym 448

Ciasto filo samo w sobie nie ma właściwie smaku. Jest neutralne i dlatego nadaje się zarówno do słodkich jak i wytrawnych potraw. Można w nim

Smaczna Pyza
Łososiowy makaron z tajską nutą 145

rybny i sojowy oraz połowę kolendry. Jak ryba jest już usmażona, dodajemy resztę kolendry i makaron (można dodać odrobinę wody, gdyby było za suche). Serwujemy jak tylko makaron stanie się jest ciepły. Smacznego :) ps. Dla dorosłych razem z czosnkiem i imbirem warto wrzucić trochę papryczki chilli, doda to potrawie nieco pikanterii. Skomentuj

MamaOskarka
Opolski Bifyj, czyli jak smakuje Opolszczyzna? 144

wyruszyłem w tę smakowitą podróż, a miejsca, które odwiedziłem i potrawy, których spróbowałem starałem się Wam, choć pokrótce przybliżyć. Położenie Restauracji na kulinarnym szlaku Opolski Bifyj. NIEMODLIN I KRAINA KARPIEM PŁYNĄCA Niemodlin to niewielkie miasteczko położone na skraju Borów Niemodlińskich — krainy obfitującej w jeziora pełne karpi. Ryba, która kojarzy nam się głównie z obchodami Bożego Narodzenia, tutaj jadana jest

Food Square
MARMITAKO – Ragoût ziemniaczane z tuńczykiem i pomidorami 147

I dziś znów pędzimy do palącej słońcem Hiszpanii. Tym razem zabieram Was na Marmitako. Jest to stara potrawa z kraju Basków, kiedyś przygotowywana w aluminiowym garnku

Ostra na Słodko
Szaszłyki. Pierwsza wersja z łososiem, druga z kurczakiem. I pyszny dip do tego. I drink. 343

Uwielbiam ten czas kiedy mogę usiąść z przyjaciółmi na świeżym powietrzu, przy wielkim stole i rozkoszować się smakiem grillowanych potraw. To taki beztroski czas dla

Mango Papaja
CYKORIOWE ŁÓDECZKI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM 292

Cykoriowe łódeczki z łososiem to doskonała przekąska na przyjęcia, choćby na zbliżające się święta czy sylwester. Wykonanie tej potrawy nie wymaga praktycznie żadnych kulinarnych umiejętności

Przepisy Aleksandry
ASMA YAPRAĞINDA LİMONLU BALIK, czyli halibut w liściach winogron 136

Halibut zawijany w liście winogron. Porcja dla 3 osób. Smacznego! Składniki 1 duży filet halibuta 100 g liści winogron w słonej zalewie 1 pomidor 1 cebula

Tureckie Przepisy
Polenta 171

Polenta – włoska potrawa ludowa sporządzana pierwotnie z mąki kasztanowej, obecnie na ogół z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej, niekiedy z dodatkiem sera i różnych sosów, np. sosu pomidorowego. Rodzaj mamałygi. Popularnym sposobem podawania i przygotowywania polenty jest przełożenie gotowej mamałygi do niskiego naczynia. Po ostygnięciu kroi się ją na dowolne kawałki, a następnie grilluje z każdej strony(...)oliwie do smażenia), na rumiano. Podajemy do mięs, ryb, owoców morza, jajek sadzonych, z sezonową surówką… i nie tylko. Kaszka kukurydziana to składnik tortilli, omletów, chlebów, placków, zup, wszelkiej maści zapiekanek czy słodkich wypieków. Z łatwością zastąpi też panierkę do kotleta. Ugotowana, jest produktem wyjściowym do przygotowania ciekawych i smacznych potraw. O jej smaku decydują użyte dodatki. Papryka, czosnek

mojewypiekiinietylko
Podsumowanie akcji "Wytrawne potrawy wigilijne" 147

potrawy wigilijne". Wszystkie przepisy dodane zostały w Mikserze Kulinarnym . Do udziału w akcji zgłosiło się 28 blogerów. W ciągu tygodnia zebraliśmy 45 przepisów. Zważywszy na to, że to był jeden z bardziej gorących tygodni w ciągu roku, uważam, że akcja świetnie się nam udała :) Przysłaliście sporo pomysłów na śledzie - zaskakujące, na jak wiele sposobów można podać te ryby(...)grzybami Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami Wigilijne pierogi Babci Stasi Wigilijny śledź w śmietanie Dziadka Edka Wigilijny barszcz z pieczonych buraków Krokiety z kapustą i pieczarkami na Wigilię Ryba po grecku na Wigilię Uszka z pieczarkami na Wigilię Karp smażony w ziołowej panierce Śledzie po cygańsku Kapusta z grochem Kapusta z grzybami po lasowiacku Barszcz czerwony z uszkami Sałatka śledziowa

Weekendy w domu i ogrodzie
TARTA ZE SZPARAGAMI NA CZOSNKOWYM SPODZIE. 223

Sezon szparagowy trwa. Już białe szparagi były, w wersji śniadaniowej czy też przystawkowej, jak kto woli. Teraz czas na zielone. Osobiście, bardziej wolę właśnie te, zielone

W kuchni Karmel-itki