ryba potrawy - 2000 przepisów (strona:72/134)

Jagnięcina, warzywa, ziemniaki. Zapiekanka pasterska 175

złote, z lekko brązową skórką.Przepisów na tę potrawę może być mnóstwo bo każdy przyprawi po swojemu i zmieni nieco dodawane składniki. Żadna ze mnie pastereczka, ale dzisiaj zapiekanka pasterska według Pyzy, taka jaka nam najbardziej smakuje czyli właściwie ragout zapiekane pod warstwą złocistych ziemniaków - pyyyycha !A może zrobisz Zapiekankę z rybą i pieczarkami ? Też jest pyszna !  ROZWIŃ I CZYTAJ

Smaczna Pyza
W SKRÓCIE: TŁUSZCZE 132

czasie staje się to nawet smaczniejszą opcją :D Taka kanapeczka z oliwą i miodem .. mmmm!! KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE OMEGA-3: olej lniany, nasiona lnu, olej z orzechów włoskich, ryby (w tym śledzie!!) OMEGA-6: olej słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, z kiełków pszenicy, orzeszki ziemne Zalecane jest, aby proporcja omega-6 do omega-3 była jak najmniejsza, maksymalnie 5:1. Należy zatem(...)krwi hamowanie rozwoju cukrzycy typu II zbawienny wpływ na stan skóry KWASY TŁUSZCZOWE TRANS Obecne w przetworzonych produktach takich jak np.: chipsy, zupki w proszku, ciasta, ciastka, fast food, potrawy smażone w wysokiej temperaturze, margaryny twarde (a także w niewielkich ilościach w maśle, mleku, serze, wołowinie). Krótko: najlepiej nie spożywać WCALE! Nie przynoszą żadnych korzyści. Podwyższają LDL, cholesterol

Vroblewska-fitlife
Śledzie po kaszubsku 548

Rybnym królem w kuchni kaszubskiej jest śledź- łatwo dostępny, tani, smaczny i zdrowy. Podobno mieszkańcy tego regionu potrafią przyrządzić z niego ponad sto potraw. Prezentuję

Smakowity Blog Kulinarny
Barcelona i sos pomidorowy 110

lokalnego jedzenia. Od jamon serrano, poprzez niezliczone typy salami, chorizo. Potem zachwycają stragany zasypane masą owoców. Nie mówiąc o szaleństwie świeżych przypraw. W końcu docieramy do stoisk ze świeżymi rybami i owocami morza (nie wspomnę o wielości gatunków). No i …są też ślimaki. Nie wspominam o rożnych słodkich przysmakach, które rozpieszczają nasze podniebienie! Wokół targu rozłożyły się małe, urokliwe(...)kraj podbijały m.in. Kartagińczycy, Rzymianie, Frankowie, Wizygoci, Grecy czy Maurowie. Do dziś odczuwalny jest tu wpływ kultury arabskiej, żydowskiej, francuskiej i włoskiej. Wędrując po targu, barcelońskich knajpkach zachwycają nas potrawy oparte na typowych składnikach dla całego basenu morza śródziemnego; a więc świeże warzywa (w szczególności pomidory, czosnek, bakłażan, papryka i karczochy), różnorodność chlebów, makaronów, oliwek, wiele odmian fasoli białej

Szybko Tanio Smacznie
SUSHI 137

przez dłużej. Osobiście uwielbiam tę japońską potrawę. Jest to jedne z najwspanialszych dań  , które bym mogła jeść codziennie. Niestety jest dosyć czasochłonne w wykonaniu... Uważam ,że przygotowanie sushi to prawdziwa ceremonia. Można je przyrządzać na wiele sposobów w zależności od gustów i smaków. Sushi oznacza ryż przyprawiony octem, połączony z rybą,owocami morza i warzywami. Przygotowanie ryżu

potrawyregionalne
Obiadowa sałatka z łososiem w roli głównej 344

przepyszny i zdrowy(o czym wspominałam już wiele, wiele razy) łosoś wędzony- tym razem w towarzystwie pełnoziarnistego makaronu, rukoli i pomidorów- dla mnie połączenie idealne! Na wstępie powiem, że potrawa ta nie będzie dobra dla miłośników makaronu z sosami- świadomie zrezygnowałam z tego dodatku, gdyż z założenia nie jest to typowe spaghetti. Śmiało mogę stwierdzić, iż sos jest tutaj zbędny(...)kiedy ostatnio natknęłam się w sklepie na suszony, firmy Prymat, z ciekawości postanowiłam go kupić. Jak się okazało był to strzał w dziesiątkę. Świetnie komponuje się przede wszystkim z rybami, ale również, razem z solą czosnkową, stanowi świetny zamiennik dla curry i papryki do smażonego kurczaka- dla mnie to ciekawa, subtelna odmiana po wielu jego ostrych wersjach. Tyle moich

peanutbuttermonster
Pianka Bonduelle z zielonego groszku 174

kilku potraw które z wielką radością wymyślałam w szkole średniej i ogromnie duży szacunek do ludzi którzy obrali takie wybory i kultywują wegetariański styl życia. Jednym z moich ulubionych dań wegetariańskich jest Pianka groszkowa. Delikatna, mięciutka o bardzo łagodnym aromacie, przez co jest wprost idealna jako przystawka bądź dodatek do dań mięsnych o bogatych smakach oraz ryb. Wspaniale komponuje(...)porcję- wartość kcal jest szacunkowa w zależności od wielkości jaj, i ilości dodatków, jakich użyjecie by stworzyć potrawę (owoce- czy będą to suszone owoce goji czy np. żurawina- mają one inną wartość kaloryczną, śmietana, czy jogurt naturalny, ilość musu jaki położycie do potrawy etc.) Składniki: (na 2-3 porcje w zależności od wielkości kokilek) 400 g groszku zielonego Bonduelle

KreatywnePiny
Eksplozja smaków 152

swojego gustu skrapiał sobie rybę.  Na talerz wyłożyłam garść mieszanki sałat, na niej wyłożyłam mój Pęczak znakomity ( patrz zakładki:kasze, bezmięsne ),  a na końcu upieczonego łososia. Do dekoracji użyłam kiełków rzodkiewki oraz zaakcentowałam smak dodatkiem trzech oliwek. Ważne jest, aby położyć je na talerzu obok, a nie mieszać z potrawą, ponieważ nie każdy lubi ich smak

Kulinarne przemyslenia
Surówka z kopru włoskiego (fenkułu), kalarepki i zielonego jabłka z koperkiem 131

koprem włoskim przygotowują wiele ciekawych potraw. Kiedy go skosztowałam zrozumiałam skąd ta popularność. Fenkuł jest bowiem warzywem bardzo aromatycznym i bogatym smakowo. Zrobiłam z niego wiele dań, między innymi tę „Surówka z kopru włoskiego (fenkułu), kalarepki i zielonego jabłka z koperkiem”. Polecam jako dodatek do dań obiadowych z mięsami, z rybami. Świetnie się również komponuje z wytrawnymi

Moja Delicja
Surówka z kopru włoskiego (fenkułu), kalarepki i zielonego jabłka z koperkiem 156

koprem włoskim przygotowują wiele ciekawych potraw. Kiedy go skosztowałam zrozumiałam skąd ta popularność. Fenkuł jest bowiem warzywem bardzo aromatycznym i bogatym smakowo. Zrobiłam z niego wiele dań, między innymi tę „Surówka z kopru włoskiego (fenkułu), kalarepki i zielonego jabłka z koperkiem”. Polecam jako dodatek do dań obiadowych z mięsami, z rybami. Świetnie się również komponuje z wytrawnymi

Moja Delicja
Beszamelowe puree z bakłażana z Grecji 202

palcem :)W Grecji zresztą wiele małych potraw zwanych mezze jada się palcami.Gdzie tak bardzo smakuje na przykład chrupiąca skórka żytniego chleba maczana w najlepszej oliwie z oliwek??? Puree ma konsystencję gęstego sosu i podaje się na nim wszystko co z morza czyli ośmiornice z grilla czy kalmary albo mątwę.Również białe ryby podawane są na tym pysznym bakłażanowym puree.Typowe

Sztuka gotowania w/g Samiry
Sum z pieczarkami pod śmietaną 186

W tym roku na święta pojawiły się na naszym stole ryby inne niż zazwyczaj. Dla osób które nie przepadają za karpiem kupiłam jesiotra, szczupaka oraz suma

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Rösti-szwajcarskie placki z podgotowanych ziemniaków na ostro z chilli... 143

minut w 180C placki Rösti są narodową potrawą Szwajcarów z ziemniaków podgotowanych, podawane są jako duże placki z różnymi dodatkami lub bez, ja usmażyłam małe placuszki bo nam takie lepiej smakują i podsumowując to te placki są mega smaczne, łatwe i można je komponować z czym się lubi: od warzyw po mięsa, ryby lub same do sosów, gulaszu..............SMACZNEGO!!! dostałam

W Mojej Kuchni Lubię
Przepis na PSTRĄGA w sosie pomarańczowym 171

powinny się równo upiec ;-)) Po upieczeniu, rybę polewamy odparowanym sosem jaki się wytworzy w naczyniu. Smacznego ;-))) PS. Zachęcam Was stali czytelnicy do dołączenia na blogu" do osób odwiedzających tą stronę", wiem że zaglądacie tu cyklicznie, będzie mi miło. Zachęcam też do pozostawiania komentarzy na blogu. Od niektórych mam już zamówienia na potrawy jakie by chcieli żebym przygotowała ;-)Otrzymałam

SMYKWKUCHNI