ryba potrawy - 2000 przepisów (strona:70/134)

Postny obiad: ryba w sosie z czerwonej pasty curry z warzywami 137

Niestety nie wszystkie takie eksperymenty są do końca udane. Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło..., ponieważ są doskonałym punktem wyjścia do dalszych prób udoskonalenia potraw serwowanych we własnej kuchni. Tak było w przypadku poniższego przepisu na makrelę w sosie z czerwonego curry z warzywami. Punktem wyjścia był przepis na dorsza z warzywną potrawką(...)kupuję dość często. Pierwszy raz jednak kupiła świeżą makrelę. I pierwszy raz użyłam jej właśnie do przygotowania tego dania. I niestety się trochę sparzyłam. Izka miała 100% rację. Biała ryba byłaby duuuuuużo lepsza. Pierwszy raz używałam także czerwonej pasty curry. I oczywiście dodałam jej za dużo. :) Dodałam więc trochę słodkiej śmietanki, żeby trochę złagodzić ostrość tego dania. A po fakcie

blog.moje-pasje.info
Jak zrobić śledzie w oleju 454

Śledzie to jedna z ulubionych przystawek Polaków. Jemy je przy okazji spotkań towarzyskich, imprez i świąt. Ze względu na to, że śledź jest potrawą postną jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Caponata z owocami morza 261

O caponacie już pisaliśmy – w jej standardowej, tj. wyłącznie warzywnej postaci. Jako taka może stanowić zarówno samodzielne danie, jak i dodatek do innych potraw. Nie

Kulinarna Pokusa
Paella mixta – mój słoneczny hiszpański freestyle 353

Moje ulubione hiszpańskie danie. W każdym domu i każdym regionie Hiszpanii robi się paellę inaczej i z innych składników. Mixta to połączenie w potrawie mięsa

Karo in the Kitchen
Krewetki grillowane w liściach bananowca 236

Pyszna, lekko pikantna przystawka. Podana z ryżem może również stanowić danie główne. Pomysł na potrawę znalazłam na stronie Słodko-Kwaśny i pozmieniałam co-nieco :) Składniki dla

Tajskie smaki
Śnieżny śledzik (z żurawiną w cytrynach) 207

  Oto propozycja na karnawałowy stół. Śnieg jest tutaj tylko walorem estetycznym do zdjęcia i nawiązaniem do mrożonych cytryn, w których podajemy sałatkę. Śnieg nie jest

Bon Appetit Małgorzaty
DORSZ I WARZYWA EN PAPILLOTE 158

En papillote to tradycyjny francuski sposób przygotowywania potraw. Dzięki tej technice mięsa, warzywa czy owoce smakują wybornie. Jest to też bardzo dobry sposób na smaczny

Przepisy Aleksandry
Warsztaty z Kurtem Schellerem - 15.12.2012, Warszawa 199

Ostatnimi czasy miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych, organizowanych przez Makro Cash&Carry, które odbyły się w sobotę, 15. grudnia. A warsztaty prowadził nie kto

W kuchni Karmel-itki
Ryż po tajsku wg.Katarzyny Meller oraz KONKURS. 155

współczesne przepisy córki są niczym międzypokoleniowy dialog. To także świetna okazja do przywołania rodzinnych opowieści. Książka uzupełniona jest o bogaty materiał zdjęciowy – współczesnych i archiwalnych zdjęć rodziny Mellerów oraz potraw (autorstwa Radka Polaka). „Zbierałam się do napisania tej książki od lat. I choć często gotuję rozmaite rzeczy z książki mojej Mamy, uwspółcześniając Jej przepisy, to nie czułam się gotowa(...)podawać przepisu, chyba , że nazwa nie będzie sugerowała "zawartości", bo jako dzieci nazwaliście sobie tę potrawę po swojemu! - miło będzie jak polubicie SPONSORA  i  ORGANIZATORA wyłonię dwóch zwycięzców, a książki wyślę tylko na terenie Polski. można udzielić kilku odpowiedzi (gdyż może tych potraw macie więcej zapamiętanych ?), każdy w oddzielnym komentarzu i proszę o podpisanie się imieniem

Z Kuchni Do Kuchni
Smażony karp panierowany 146

Kilka tygodni temu u Ejotka pisałam, że moją ulubioną potrawą w czasie Wigilii jest karp smażony. Niby nic wielkiego, a jednak... Zawsze smażymy go więcej i dojadam w czasie Świąt, gdy reszta rodziny opycha się mięsiwami. W smażeniu karpia najważniejsze to jego nieprzesmażenie, które może spowodować wysuszenie tej wspaniałej tłustej ryby. Składniki : dzwonka (lub połówki dzwonków) karpia pieprz mielony sól

Weekendy w domu i ogrodzie
Pyry z gzikiem. 125

każdemu poznaniakowi. Podobno dla bardziej tradycyjnie nastawionych mieszkańców Pyrlandii ryba w piątek nie musi być czymś oczywistym, pyry z gzikiem - tak. Ziemniaki oraz twaróg ze śmietaną, cebulką i szczypiorkiem - hmm? Nic niezwykłego - jadałem to tysiące razy! Ale żeby razem? Na obiad!? Czy to się sprawdzi? Korzystając z taniego tygodnia postanowiłem potrawę wypróbować. Sprawdziła się! Smakowała:) Jeśli macie (jakkolwiek motywowaną) potrzebę

zadanie-gotowanie
Tempura - łosoś w tempurze 153

raczej z naszej tradycyjnej polskiej kuchni. Nie znaczy to, że nie próbuję innych smaków, że kuchnia inna niż polska jest mi całkowicie obca. Jednak jako klasyczny samouk niektóre potrawy przenoszę do swojej kuchni często "po omacku". Dlatego nie wszystko Wam pokazuję, aby nie narazić się na zarzut profanacji klasyki. W internecie mnóstwo jest znawców i "znawców", nie chciałabym dołączyć(...)łososia w tempurze. Składniki ciasta: 2/3 szklanki mąki pszennej  1/2 szklanki bardzo zimnej wody 1/4 łyżeczki soli kawałek świeżego łososia dodatkowo: olej do smażenia mąka do oprószenia ryby papierowy ręcznik Na początek trzeba przygotować łososia: opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w paseczki niewielkiej wielkości. Dodatkowo można każdy kawałek oprószyć mąką. Kiedy łosoś jest już gotowy wlać olej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sushi: futomaki z tuńczykiem i łososiem 143

naczytałam się strachów, że to takie pracochłonne, że trudne i albo ja jestem geniuszem i posiadam jakieś paranormalne umiejętności, albo czytałam nieprawdę.  Ok, może nie jest to potrawa, którą robi się w 15 minut, ale jeżeli ktoś kocha gotować i kocha sushi, to ta miłość sprawi, że przygotowania będą miłe, przyjemne i dające ogromną satysfakcję! Było to moje pierwsze(...)nori - awokado - ogórek zielony - sałata - serek philadelphia - majonez - sezam prażony - prażone pestki słonecznika - sos teriyaki - 300 g filetu z łososia* - 300 g steku z tuńczyka* * jeżeli mamy zamiar jeść rybę na surowo - upewnijmy się, że jest świeża! Uprzedźmy sprzedawcę, że będzie jedzona bez obróbki termicznej - powinno go to skłonić do większej szczerości co do jakości produktu. Przygotowanie ryżu: 1. Ryż

Cook&Love
Boczek z grilla 169

pewno każdy sobie z jego realizacją poradzi, chociaż może to wymagać nieco cierpliwości. Przy minimalnym wysiłku tak przyrządzony boczek może zostać również całkiem atrakcyjnie podany. Jak to z większością potraw grillowych bywa, pierwszym z kluczy do sukcesu jest marynata. Jedną z najczęściej wykorzystywanych do boczku wieprzowego przypraw są kminek i tymianek – doskonale do niego pasują, więc jak najbardziej użyjemy(...)ryb, potrzebuje znacznie więcej czasu. Dlatego pokrojony w plastry i zamarynowany boczek najpierw pieczemy pod przykryciem z folii aluminiowej przez ok. 30 minut. Następnie przekładamy go na otwarty już ruszt i dopiekamy z obu stron przez kolejne 15 minut. Warto zauważyć, że w pierwszym etapie powinien wytopić się nadmiar tłuszczu, dlatego osoby nawet nie przepadające za tłustymi potrawami powinny

Kulinarna Pokusa
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 246

mniejsze użycie soli (wiadomo nadmiar soli = nadciśnienie) oraz zawierają przeciwutleniacze. 2. Dwa razy w tygodniu sięgaj po ryby i owoce morza. Chyba każdemu kuchnia śródziemnomorska kojarzy się ze wspaniałymi daniami z ryb i owoców morza. Grecy w latach 50. jadali świeże, lokalne ryby, najczęściej były to tłuste małe rybki – sardynki oraz sardele (czyli anchois), cenne ze względu na zawartość kwasów(...)zielonymi warzywami, czasem przygotowywano z nich zupę lub grillowano.W diecie śródziemnomorskiej rekomenduje się spożywanie ryb i owoców morza co najmniej 2 razy w tygodniu, szczególnie tych bogatych w kwasy omega-3: sardynek, anchois, łososia, śledzia i tuńczyka. W Polsce dostęp do naprawdę świeżych ryb jest ograniczony, dlatego możecie sięgać również po sardynki oraz anchois w puszce, tylko wybierajcie takie, które

Chilli Czosnek i Oliwa