Pyszne Spring Rolls to zdrowa propozycja dania kuchni orientalnej. Ja przygotowałam je z dodatkiem pieczonego łososia, mango, marchewki, ogórka oraz sałaty. Dodatkowo przygotowałam słodko-słony dressing
Mango Papajachoć bardzo prosta potrawa. 3 solone Śledzie lub 6 płatów śledziowych typu matiasy 1 butelka wody mineralnej 12.5 dag.chudego wędzonego boczku 2 cebule 1 szkl.kiszonych ogórków z koperkiem ocet czarny pieprz Szczypior *********************************** Śledzie wkładamy do wody mineralnej i zostawiamy je do następnego dnia.Następnie wyjmujemy z wody i rozkładamy na desce.Zdejmujemy skórę i rozcinamy ryby wzdłuż grzbietu.Wyjmujemy ości
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiNie każdy potrafi się przekonać do krewetek. Jeśli jednak ktoś nie ma oporów ani przed krewetkami, ani przez smakami Azji, ta zupa powinna mu smakować. To
Kulinarna Pokusamaśle kawałki ryby (lub piersi z kurczaka) i tak wszytko dusimy do miękkości mięso jest wtedy soczyste i wchłonie aromat sosu.Jeśli sos ma nam posłużyć jako dodatek do polania możemy doprawić go śmietaną po czym zblendować na jednolitą masę.Pod każdą postacią jest przepyszny i proponuję zrobić go więcej bo do finalizacji potrawy może być go niewiele.Sos między
Basia w kuchniKarp po żydowsku – potrawa, do której osobiście zabierałam się bardzo długo. Bo jak to – karp w słodkiej galarecie?? I wiecie co – żałuję, że karpia po żydowsku spróbowałam tak późno! Jest delikatny, galareta jest owszem – słodka (ale nie mocno), jest też jednocześnie słodka i pieprzna, po prostu cudowna. To, co ważne w przygotowaniu karpia po żydowsku(...)półmisków – tnę go na proste kawałki (wtedy należy go ułożyć na półmisku skórą do góry, żeby po zalaniu galaretą miał ładny połysk); jeszcze innym sposobem jest zmielenie mięsa ryby z dodatkami warzywnymi i ułożenie jej w skórze karpia, tak by danie przypominało wyglądem rybę w całości. Niektórzy dekorują karpia po żydowsku marchewką, jajkami, cebulą (zwykle stosuje się wtedy cebulę
Pociąg Do Kuchniprzywołującym historię potrawy. Śmiało można powiedzieć, że jest to album, a nie książka kucharska. W pierwszej kolejności ogląda się zdjęcia i czyta dopiski, a dopiero później zwraca uwagę na przepisy. Książka, jest podzielona tematycznie na: przystawki (np. bliny mojej Babci, borowiki na grzance) zupy (np. chłodnik z owoców lasu, zupa rybna pikantna) mięsa i ryby (np. medaliony cielęce
Brzuszki Łakomczuszkipatelni smażyłam także ryby...zdjęcia niestety brak... Smażyłam również i kotlety schabowe...patelnia sprawdza się idealnie.. Patelnia nadaje się do różnego typu kuchenek, mycie patelni nie sprawia żadnego problemu..Na patelni możemy nie tylko smażyć, ale także i dusić jakieś mięsko np.tak jak u mnie bitki..a nawet można zrobić gulasz....i wiele innych potraw.....i cóż więcej
Moje domowe kucharzenienarybek, najprawdopodobniej już nigdy takiej nie zobaczycie. Duża ryba była kiedyś małą rybą. To rzecz, której nie da się obejść. Z powodzeniem za to można zamienić jedne gatunki ryb na inne. Znacie je wszystkie? A może nie wiecie, jak smaczny jest czarniak czy makrela (w innej postaci, niż wędzona)? Zanim podejmiecie decyzję, spróbujcie. To z pewnością się Wam przyda(...)chłodnik z wędzonym domową metodą dorszem (f-a-n-t-a-s-t-y-c-z-n-y!), marynowane śledzie (do złudzenia kojarzyły mi się z domowymi smakami i potrawą mojej mamy ), aromatyczne curry ze smażonym karpiem (nie róbcie przed ekranami "blee", wierzcie mi lub nie, ale był to jedyny karp w życiu, którego zjadłam ze smakiem; tak samo
Życie zamknięte w smakuNa Światowy Dzień Makaronu przedstawiam bardzo łatwe i szybkie Spaghetti z tuńczykiem i cytryną. Przygotowanie trwa tyle czasu ile potrzeba na ugotowanie makaronu. Pomysł na tą
Codziennik Kuchennyhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Pasta jest pyszna i świetnie smakuje w wersji solo (jako sałatka). Idealnie nadaje się również jako
Di gotuje„Kilka dni temu portal Prozdrowie.pl zaproponował mi udział w Świątecznym projekcie Kulinarnym. Bardzo mnie to ucieszyło, że mój blog został zauważony. Poczułam się doceniona i zaszczycona
Wiem co jempotraw z grilla. Jest bardzo uniwersalny - można go podawać do gotowych dań jako dodatek (zamiast keczupu) lub smarować nim mięsa pod koniec grillowania - nadaje im wtedy wspaniałego, bogatego smaku i aromatu. Sos do grilla z miodem to wspaniałe połączenie miodu, lekko pikantnych przypraw z charakterystycznym wędzonym aromatem. Znakomicie uzupełnia walory smakowe mięsa oraz ryb. To uniwersalna przyprawa, przydatna
Marder&Marder Manufacturenawet do ryb czy pieczonych kurczaków. To przyprawa amerykańskiego południa, obszaru Zatoki Meksykańskiej. W zasadzie cała Luizjana stoi na tej przyprawie. Bo właśnie nazwa przyprawy wzięła się od ludności Cajun zamieszkującej bagienne obszary Luizjany. To ostra przyprawa, a cała kuchnia cajun jest, można by rzec, "chłopska". Wyrazista i prosta. I naprawdę fajna. Często oparta na potrawach jednogarnkowych. Zachęcam
Marder&Marder Manufacturekrólewska ryba - karp zatorski. Na trasie smakowitej podróży znalazł się także Tarnów. W jego okolicach dojrzewają najsmaczniejsze śliwki. Suszone owoce to słodka niespodzianka w składzie niezliczonej ilości tradycyjnych dań. Tutejsza kuchnia obfituje w zioła i chrzan, nadające daniom intensywny smak. Z Tarnowa przeniesiemy się do Miechowa. To właśnie tutaj dojrzewa kapusta charsznicka – podstawa regionalnych potraw. Kolejny
Pora coś zjeśćAby barszcz nie ściemniał i nie stracił aromatu - podczas podgrzewania nie wolno doprowadzić do zagotowania. Jeśli tak się jednak stanie, należy natychmiast zestawić go z gazu
JejKuchniaDania i potrawy z grilla Siostry Marii". Książka ma solidną, twardą oprawę i liczy 288 stron. Pierwsza strona zawiera rubryczkę, w której możemy napisać do kogo należy dana książka. Jest to bardzo fajnym ułatwieniem, gdy chcemy komuś sprezentować książkę. Znajdziemy w niej 128 przepisów podzielonych na poszczególne kategorie: Masła, sosy, marynaty Wieprzowina Wołowina i cielęcina Drób Ryby i owoce
Z miłości do słodkościwiększością ryb, owocami morza i serami. Marques de Castilla Garnacha-Tempranillo. Generalnie nie jestem fanem win różowych ale w tym przypadku bardzo miłe zaskoczenie. Wino posiada intensywny owocowy aromat, pachnie wiśniami i truskawkami. Ma przyjemną kwasowość. Jest dobrze zrównoważone i eleganckie Można pić samo ( schłodzone do 7-8 ° C) ale również z owocami morza, potrawami z ryżem
królestwo garówmięs i ryb. Spróbowałyśmy już królika w sosie rozmarynowym , teraz nadszedł czas na polędwiczki wieprzowe. Przyrządziłyśmy je w delikatnej marynacie miodowo-balsamicznej. Mięso nie wymaga dużych przygotowań. Wystarczy zrobić marynatę, odstawić na pół godzinki do lodówki, a potem poświęcić kilka minut na smażenie. Efektem są pyszne, soczyste kawałki mięsa, które idealnie sprawdzą się na obiad. Potrawa wolna od glutenu
Kolizje SmakówDlaczego na styl marokański? Nie byłam w Maroko, nie znam tej kuchni. Przepis znalazłam w małej książeczce z półeczki kuchennej, lekko zmodyfikowałam. Czy to jest smak
Blondynka Gotuje