Beaujolais Nouveau - wino do 20 zł 160skonsumować w ciągu pół roku od zabutelkowania. Pojawia się w sprzedaży dokładnie w trzeci czwartek listopada. Beaujolais Nouveau i jedzenie Należy je łączyć z niezbyt ciężkimi daniami - cielęcina, rybami czy drobiem. Dobre połączenie tego wina jest także z lekkimi serami, grillowanymi mięsami ale na pewno nie idzie ono w parze ze słodyczami. Już wyobrażam sobie picie schłodzonego(...)Beaujolais w ciepłe, słoneczne dni i nawet nie miałbym oporów skonsumować go pół na pół ze schłodzoną wodą. Naprawdę smakowe, delikatnie półwytrawne, lekkie i pasujące do wielu potraw. Zatem szukajcie w swoich sklepach młodego, dobrego wina Beaujolais Nouveau w przystępnej cenie - wg mnie uniwersalne czerwone półwytrawne wino
Right Behind The Kitchen
Sushi i sashimi - recenzja 193potrawy, a także o pierwszych lokalach, w których zaczęto podawać smaczne kąski ryżu. Dalej już wiedza konkretna: omówione zostały główne składniki, przyprawy i przybory potrzebne do wykonania idealnej rolki we własnym domu. Dodatkowo opisano sposoby serwowania oraz jedzenia. W części bardziej praktycznej mamy szereg informacji odnośnie przygotowywania sushi. Od odpowiedniego ugotowania ryżu, przez przygotowanie dodatków np. ryb
Pasja Smaku
Pasta z wędzonej makreli 212mój kolejny przepis na domową pastę z makreli, którą wszyscy uwielbiamy. W moim rodzinnym domu pastę według tego przepisu wykonywał zawsze mój Tato, była to jedna z nielicznych potraw, która wychodziła z kuchni spod ręki Taty (w kuchni królową była Mama). Robił też świetne zrazy wołowe i piętrowe kanapki z niczego. :) Bazowy przepis wzbogaciłam o nutkę chrzanu, świetnie(...)smaku Wykonanie: Makrelę obierz ze skóry, usuń ości, włóż do miski. Posiekaj drobno koperek oraz cebulę, dodaj do makreli wraz z twarogiem, majonezem i chrzanem. Rozdrobnij twaróg i rybę widelcem, następnie wymieszaj dokładnie całość. Dopraw na końcu solą i pieprzem do smaku. Moja propozycja podania pasty - wybierz swoje ulubione grissini. Pasta świetnie smakuje też z różnymi rodzajami chleba, najlepiej grubo
Garniec Magalie
SER HALLOUMI Z BOTWINĄ 231Wodzę oczami po sklepowych półkach. Nienawidzę zakupów, ale delikatesy czy sklepy spożywcze koją moje nerwy. Szukam tego, czego jeszcze nigdy nie miałam okazji spróbować. Chcę kosztować
W kuchni Karmel-itki
PASZTET MIĘSNY W CIEŚCIE FRANCUSKIM 260Wszystkich nie-mięsożernych przepraszam, że z mięsnym pasztetem się wpraszam. Ale jego fenomen był tak wielki, że musiałam się nim pochwalić. To, że sama nie
W kuchni Karmel-itki
Sałatka makaronowa z fasolką i tuńczykiem 231Dziś mamy dla Was szybką, pyszną ,a przede wszystkim sycącą sałatkę makaronową z fasolką i tuńczykiem :) Prosta potrawa, którą można zjeść na
Kuchenne Wariacje
Tarta z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną 210Tarta (fr. tarte ) – rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i wytrawne
mojewypiekiinietylko
Dorsz po tajsku 201Kolejne danie do którego zainspirował mnie Pascal. Oczywiście przepis został zmodyfikowany. Gdybym wykorzystała pestki z papryczek chili, ( zgodnie z zaleceniem Pascala ) nie wiem czy dobrze
Smaki Ewy
Makaron z małżami w 15 minut 225S zybkie, zdrowe i kolorowe, takie powinny być wiosenne posiłki, żeby zostało nam więcej czasu i ochoty na podziwianie przyrody budzącą się do życia ;)
SzczyptaSmaQ
PIERNIK Z WIŚNIAMI. 468Wiem, wiem, wiem. Dziś zaczynamy miesiąc maj, a ja tutaj o pierniku? Nie, żeby inaczej!Czasami nachodzą mnie apetyty na smaki zupełnie nie związane z obecną
W kuchni Karmel-itki
Kromka warta obiadu 254łososia czekał drugi dzień w lodówce na wenę, więc użyłam go poniekąd ze względów praktycznych. A kromka to patent z hotelowej restauracji w Ischii- podano nam tam kiedyś rybę właśnie na kawałku chleba. Ta restauracja była dla nas źródłem niesamowitej rozrywki, ze względu na kelnera, którego przydzielono do naszego stolika. Chłopak nie znał kompletnie angielskiego, a w niemieckim znał tylko(...)wychodziło na to, że dziś na obiad jest "Fisch mit Tomaten". A jedliśmy naprawdę super dania- szczytem były świeżutkie małże w spaghetti con le cozze, poezja! Nie mam zdjęć potraw z hotelowej restauracji, jest kilka zdjęć z samej Ischii i blogowy wpis o tamtejszym ogrodzie La Mortella . No i oczywiście dzisiejsza inspiracja. GRILLOWANY ŁOSOŚ Z KURKAMI I RUKOLĄ
les mirabelles
Recenzja książki "Łatwa kuchnia śródziemnomorska" Claudii Roden 243wszerz i zazwyczaj spod jej pióra wychodzą grube tomiska będące prawdziwym kompendium kulinarnych tradycji regionu. W "Łatwej kuchni śródziemnomorskiej" zawarła kwintesencję swojej wiedzy, jak sama pisze "sięgając po najlepsze potrawy regionu", nadając jednocześnie książce łatwą i przyjemną formę.Jak przystało na książkę dla początkujących, we wstępie zawiera ona informacje na temat składników używanych w kuchni śródziemnomorskiej oraz niezbędnego kuchennego(...)czym są i jak są wykorzystywane kiszone cytryny, ciasto filo oraz woda pomarańczowa. Książka obejmuje ok. 40 przepisów, które zostały podzielone na cztery działy: zupy i przystawki, ryby i owoce morza, drób i mięso oraz makarony, kasze i warzywa. Znajdziemy tu dania ze wszystkich zakątków basenu Morza Śródziemnego, od aromatycznych dań marokańskich po słoneczne smaki Hiszpanii. Niektóre to znane
Chilli Czosnek i Oliwa
Bliny 249Wszyscy wiedzą że bliny to danie kuchni rosyjskiej, białoruskiej, ukraińskiej. Bliny to naleśniki z ciasta drożdżowego z mąki pszenno - gryczanej lub żytnio - gryczanej. Współcześnie dopuszcza się
Moje Małe Czarowanie
Śledzie smażone i marynowane w zalewie z octem 217Składniki : śledzie świeże, nie solone około 1/2 kg 1/3 szklanki octu 10 % dopełnić wodą ( w sumie będzie 250 ml marynaty, śledzie powinny być zanurzone całkowicie w
Proste Potrawy
BABKA GRYSIKOWA Z KONFITURĄ WIŚNIOWĄ. 263Zostałam zaproszona do ciekawego i inspirującego przedsięwzięcia. Chodzi o stworzenie przepisu inspirowanego tradycyjną kuchniąMałopolski, ale to nie wystarcza. Trzeba w umiejętny sposób "przemycić" motyw korala małopolskiego
W kuchni Karmel-itki