ryba potrawy - 2000 przepisów (strona:76/134)

Pasta/sałatka/farsz z ricotty i wędzonego łososia (z miętą) 180

https://www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Pasta jest pyszna i świetnie smakuje w wersji solo (jako sałatka). Idealnie nadaje się również jako

Di gotuje
Śledź w sosie jogurtowym 154

„Kilka dni temu portal Prozdrowie.pl zaproponował mi udział w Świątecznym projekcie Kulinarnym. Bardzo mnie to ucieszyło, że mój blog został zauważony. Poczułam się doceniona i zaszczycona

Wiem co jem
Sosy do grilla HP 125

potraw z grilla. Jest bardzo uniwersalny - można go podawać do gotowych dań jako dodatek (zamiast keczupu) lub smarować nim mięsa pod koniec grillowania - nadaje im wtedy wspaniałego, bogatego smaku i aromatu.  Sos do grilla z miodem to wspaniałe połączenie miodu, lekko pikantnych przypraw z charakterystycznym wędzonym aromatem. Znakomicie uzupełnia walory smakowe mięsa oraz ryb. To uniwersalna przyprawa, przydatna

Marder&Marder Manufacture
Domowa przyprawa Cajun 145

nawet do ryb czy pieczonych kurczaków. To przyprawa amerykańskiego południa, obszaru Zatoki Meksykańskiej. W zasadzie cała Luizjana stoi na tej przyprawie. Bo właśnie nazwa przyprawy wzięła się od ludności Cajun zamieszkującej bagienne obszary Luizjany. To ostra przyprawa, a cała kuchnia cajun jest, można by rzec, "chłopska". Wyrazista i prosta. I naprawdę fajna. Często oparta na potrawach jednogarnkowych. Zachęcam

Marder&Marder Manufacture
Zaproszenie na Małopolski Festiwal Smaku! 127

królewska ryba - karp zatorski.  Na trasie smakowitej podróży znalazł się także Tarnów. W jego okolicach dojrzewają najsmaczniejsze śliwki. Suszone owoce to słodka niespodzianka w składzie niezliczonej ilości tradycyjnych dań. Tutejsza kuchnia obfituje w zioła i chrzan, nadające daniom intensywny smak.  Z Tarnowa przeniesiemy się do Miechowa. To właśnie tutaj dojrzewa kapusta charsznicka – podstawa regionalnych potraw.  Kolejny

Pora coś zjeść
ABC WIGILIJNYCH DAŃ 109

Aby barszcz nie ściemniał i nie stracił aromatu - podczas podgrzewania nie wolno doprowadzić do zagotowania. Jeśli tak się jednak stanie, należy natychmiast zestawić go z gazu

JejKuchnia
Recenzja książki "Dania i potrawy z grilla Siostry Marii" 159

Dania i potrawy z grilla Siostry Marii". Książka ma solidną, twardą oprawę i liczy 288 stron. Pierwsza strona zawiera rubryczkę, w której możemy napisać do kogo należy dana książka. Jest to bardzo fajnym ułatwieniem, gdy chcemy komuś sprezentować książkę. Znajdziemy w niej 128 przepisów podzielonych na poszczególne kategorie: Masła, sosy, marynaty Wieprzowina Wołowina i cielęcina Drób Ryby i owoce

Z miłości do słodkości
Marqués de Castilla – wina na lato. 104

większością ryb, owocami morza i serami.   Marques de Castilla Garnacha-Tempranillo. Generalnie nie jestem fanem win różowych ale w tym przypadku bardzo miłe zaskoczenie. Wino posiada intensywny owocowy aromat, pachnie wiśniami i truskawkami. Ma przyjemną kwasowość. Jest dobrze zrównoważone i eleganckie Można pić samo ( schłodzone do 7-8 ° C) ale również z owocami morza, potrawami z ryżem

królestwo garów
Polędwiczki wieprzowe w marynacie miodowo-balsamicznej 152

mięs i ryb.  Spróbowałyśmy już królika w sosie rozmarynowym , teraz nadszedł czas na polędwiczki wieprzowe. Przyrządziłyśmy je w delikatnej marynacie miodowo-balsamicznej. Mięso nie wymaga dużych przygotowań. Wystarczy zrobić marynatę, odstawić na pół godzinki do lodówki, a potem poświęcić kilka minut na smażenie. Efektem są pyszne, soczyste kawałki mięsa, które idealnie sprawdzą się na obiad. Potrawa wolna od glutenu

Kolizje Smaków
Sałatka na styl marokański z kaszą kus kus i tuńczykiem 396

Dlaczego na styl marokański? Nie byłam w Maroko, nie znam tej kuchni. Przepis znalazłam w małej książeczce z półeczki kuchennej, lekko zmodyfikowałam. Czy to jest smak

Blondynka Gotuje
Sałatka ryżowa z kiełbaskami piwnymi 325

wdzięczne potrawy. Ich wariantów jest nieskończenie wiele i w komponowaniu składu ogranicza nas chyba tylko wyobraźnia. To dania, które mogą być bardzo złożone, skomplikowane albo proste, z zaledwie kilku najzwyklejszych składników. W każdym przypadku będzie pysznie i pożywnie. Sałatki mogę być z samych warzyw, owoców albo na bazie ryżu, makaronu czy ziemniaków z dodatkiem mięs lub ryb. Moja dzisiejsza

Smaczna Pyza
Karp w warzywach 193

odstępach ok 3-5mm. Skrapiamy sokiem z cytryny a następnie obkładamy krążkami posiekanej cebuli i np w sreberku chowamy do zamrażarki najlepiej na całą noc. Przed przygotowaniem potrawy wyjąć karpia odpowiednio wcześniej, by się cały rozmroził. 2. Płat rozmrożonego karpia dzielimy na mniejsze części (ok 4 porcje). Przyprawiamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Smażymy na złoty(...)patelni, dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę, selera, a także pieczarki. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy do miękkości. 4. W naczyniu do zapiekania układamy naprzemiennie pasek ryby i pasek jarzyn, aż do całkowitego wykorzystania składników. Przykrywamy np. folią aluminiową i zapiekamy w rozgrzanym do 170st C przez ok 25 minut

Kuchnia w czekoladzie
Groszek z marchewką i dynią 186

Co można przygotować do mięsa z mrożonek? Ja proponuję groszek z dodatkiem dyni i marchwi. Celowo dałam więcej groszku, by ten dodatek do obiadu nie był

Czerwień i błękit
Sos Aioli 159

Sos Aioli przygotowywany jest na bazie czosnku, żółtek, oliwy i soku z limonki. Swoje tradycje upatruje w kuchni śródziemnomorskiej. Sos Aioli ma konsystencję majonezu i jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tatar ze śledzia 173

  Pyszna przystawka nie tylko na Wigilię. Na moim stole jako jedno z 12 dań Wigilijnych.Tatar możemy zrobić w wielu smakach jakie tylko nam wpadną

Różowa kuchnia