ryba potrawy - 2000 przepisów (strona:82/134)

Gruszki z patelni z rozmarynem z kruszonką 174

pokazać jej, że dzięki mnie polubi jednak cynamon. Poza tym takie gruszki z aromatem cynamonu i rozmarynu doskonale wpiszą się w świąteczne menu. Doskonale pasują do karpia czy innej ryby. Oczywiście crunch z kiełbasy, boczku czy bekonu można pominąć w wieczór wigilijny gdy nie jemy mięsa, a aromat wędzonki można uzyskać dzięki kropli płynnego dymu (liquide smoke) . Takie gruszki można(...)rozmarynem pieczona w szynce parmeńskiej i cieście francuskim - to elegancka przystawka, którą już kiedyś zaskoczyłam gości. Cynamon w dużej części świata jest przyprawą i nie może zabraknąć go w potrawie i nie dodaje sie go tylko do ciast czy deserów. Jest najzwyklejszą przyprawą dodawaną do dań mięsnych. I żeby cynamon zaczął kojarzyć się w końcu mojej siostrzenicy lepiej

Sztuka gotowania w/g Samiry
MAKARON Z KURKAMI I ŁOSOSIEM W SEROWYM SOSIE 151

Składniki makaron ok 200 g świeżego łososia ok 200 g kurek ok 150 g mascarpone 1/4 szkl dobrego, białego, wytrawnego wina  2 szalotki (możecie zastąpić

OliveandThyme
Xinxim - tradycyjna potrawa brazylijska z kurczakiem i krewetkami 200

Ostatnio były ryby teraz czas na owoce morza czyli danie z krewetkami. Dzisiaj przepis na tradycyjne danie kuchni brazylijskiej z regionu Bahia czyli xinxim. Uznawane podobnie jak moqueca za danie oferowane bogom w religii candomble . Tak więc niech Was nie zmyli ta lekko chińska nazwa. Xinxim to potrawka z kawałków kurczaka oraz krewetek zarówno suszonych jak i świeżych z orzeszkami(...)solonymi a wszystko w mleku kokosowym odpowiednio przyprawione. Wszystko to podajemy oczywiście z ryżem. Zaletę tej potrawy jest to że im dłużej postoi tym lepsza coś jak nasz polski bigos. Dlatego też porcja na którą podamy przepis jest jak dla 10 osób albo na 5 dni (jak dla naszej pary). Składniki:  kurczak cały 300 gram krewetek świeżych dużych

Smaki Brazylii
Bób inaczej czyli korzenny pilaw z bobem i grillowaną cukinią + co to jest pilaw 147

Dzień dobry,Bób to najbardziej obce mi warzywo spośród wszystkich strączkowych. Moja Mama przygotowywała go tradycyjnie i prosto - ugotowany wyłuskiwaliśmy z łupinek. Nigdy nie robiła żadnych potraw z bobem. Ale to przecież niemożliwe, żeby z tych jaskrawo zielonych ziarenek nie dało się przygotować czegoś ciekawszego... Dlatego w tym sezonie na bób postanowiłam przygotować go inaczej - i tak narodził się(...)prostu danie, którego podstawą jest ryż gotowany w przyprawionym bulionie. Ryż może być również wymieszany z podsmażoną cebulą i mieszaniną aromatycznych przypraw. Pilaw może być uzupełniony dodatkiem warzyw, mięsa, ryb, a nawet suszonych owoców. Słowo pilaw pochodzi z języka tureckiego, zaś różne wariacje dania przygotowywane są na Bliskim Wschodzie, w Grecji i w Azji (w Afganistanie, Uzbekistanie i Tadżykistanie). Znane

Chilli Czosnek i Oliwa
Tatar ze śledzia 133

szybkich i sprytnych, które można schować do lodówki i nie martwić się o nic. Na pewno macie takie cuda w zanadrzu. Ja też mam. Tematem przewodnim mojego wpisu będzie ryba. Zapraszam Was po przepis na przepyszny i wyjątkowy tatar ze śledzia. Został zjedzony przez osobę z WZJG i przyjęty bez problemów. Spróbuj, może i Ty będziesz mógł/mogła również(...)tatar ze śledzia 100 g u mnie SEKO . Tatar to jedyny taki produkt na rynku. Poszatkowane delikatne mięso śledzia atlantyckiego połączone zostało z chrupiącym ogórkiem i cebulką, tworząc aromatyczną potrawę. Cząstka jabłka bez skóry pokrojona w plasterki 2 ogórki kiszone bez skórki, pokrojone w drobną kostkę, odsączone na sitku z nadmiaru soku 2 łyżki buraczków ćwikłowych, najlepiej z octem

Z Kuchni Do Kuchni
Makaron z warzywami, łososiem o nucie cytrynowej (z lekko słodko gorzkim posmakiem) 160

ulubiona, bo jest bogata i kolorowa. Makarony, pizza, risotto to co kocham gotować a potem smakami się delektować.  Oliwki, przyprawy, sery, pomidory, to podstawa z nimi smakuje każda potrawa. Makaron zaś często w mojej kuchni gości, a wybieram te o najwyższej jakości. Na  al dente je gotuję i na różne sposoby przygotowuję. Używam makaronu do zup, dań drugich(...)mnie przyjemność, relaks, smakowita zabawa. Moim dzieciom z makaronu proste dania wyczarowuję, a mężowi ze względu na pasję do biegania maratonów, makaron też gotuję. Łączę je z warzywami, mięsami, rybami, czasem serami posypuję czy z sosami przygotowuję. Makaronowe dania są dla mnie idealne, krótko mówiąc smakowo genialne. Składniki na 2 porcje: (czas. max 20 min) 4 gniazda makaronu Lubella Pełne

Moniki Smakołyki
Współpraca z firmą FOLWARK. Sosy i majonezy. 141

sosy i dwa opakowania majonezu. Majonezowy sos chrzanowy Delikatny, kremowy sos chrzanowy na bazie majonezu i śmietany. Wyśmienity do pieczonych mięs, wędlin, pasztetów, jaj i potraw grillowanych. Pozycja niemal obowiązkowa na tradycyjnym, polskim stole. Remulada duńska Remulada duńska – Skarb narodowej kuchni Danii w polskim wydaniu. Gęsty majonezowy sos z warzywami (kapusta, ogórek, cebula(...)się z kuchni japońskiej sos na bazie sosu sojowego i pomidorów z dodatkiem sezamu i wyraźną słodką nutą. Może służyć jako marynata do ryb, mięs na grilla lub jako dodatek do dań z ryżem. Doskonały jako dip. Majonez kremowy Majonez – legendarny, podstawowy sos w każdej kuchni na całym świecie

Kuchnia z widokiem na ogród
łosoś w czerwonym sosie kokosowym z jagodami goji 148

Niezwykle proste,szybkie ,zdrowe i bardzo smaczne danie z udzialem lososia.Jesli lubicie tajskie klimaty to danie jest dla Was idealne.To kuchnia pelna ryb i owocow morza.Podstawa sosu zamiast tradycyjnej smietany kremowki jest tu mleko kokosowe-zdrowe,tluste,a nie podnoszace poziomu cholesterolu.Ryba w tym wydaniu smakuje wysmienicie.Smak czerwonej pasty curry z mlekiem kokosowym to cudowna harmonia smakow.W orginale aromatu calemu(...)pomyslenia,by w kuchni tajlandzkiej mogloby ich zabraknac).U nas z powodzeniem zastapi je limonka,a ryz zastapilam makaronem. Owoce goji wygladajace jak rozsypane czerwone koraliki nadaja tej potrawie tylko urody i charakteru.Skladniki:400 g lososia ( swiezy lub mrozony-wczesniej rozmrozic)400 ml mleka kokosowego2 lyzki czerwonej curry pastysol,cukiertymianek cytrynowy,ewentualnie skorka z limonkijagody gojiWykonanie:Mleko kokosowe wlac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Nie żałuj sobie przypraw ! 124

Przyprawy potrafią każdej potrawie nadać niepowtarzalny aromat i smak. Ale przyprawy korzenne mają też inne zalety. Dzisiaj trudno sobie wyobrazić kuchnię bez goździków, anyżu, gałki muszkatołowej, cynamonu, wanilii czy ziela angielskiego. Doskonale dosmaczają dania, ale też maja właściwości konserwujące, a nawet lecznicze.    CYNAMON  * pozyskuje się go z wysuszonej na słońcu kory młodych pędów cynamonowca cejlońskiego(...)reumatyczne  * utartą gałkę dodajemy do lodów, kremów, ciast * idealnie sprawdzi się do kompotu, pieczonych owoców i gotowanych warzyw  * niezastąpiona do grzanego wina, ponczu oraz mięsnych pasztetów i ryb WANILIA * jej laski są owocami storczykowatego pnącza * słodko-korzennego aromatu nabierają podczas obróbki polegającej na naprzemiennym poceniu i suszeniu * białawy nalot świadczy o najlepszej jakości przyprawy  * wanilię dodajemy

Magiczne Życie Marty
Warszawska podróż kulinarna do Włoch w restauracji Presto Pizzerii - Trattoria - dobry sposób na poprawę humoru 151

koszulki z logiem lokalu. Znają kartę dań i potrafią doradzić w wyborze dania. Nie ma też żadnego problemu w modyfikacji potrawy ze względu na uczulenie lub dietę. Czas oczekiwania na zamówione dania jest optymalny. W oczekiwaniu na zamówioną potrawę klient otrzymuje mały aperitif. Miałam przyjemność spróbować smacznej focacci z oliwią z oliwek oraz grissini z dipem. Jak na włoską(...)pomidorami), włoskie desery ( Panna cotta, Tiramisu, Crema Catalana) oraz przystawki jak: Bruschetta z grillowanymi warzywami czy z świeżymi pomidorami. W karcie znajdą coś dla siebie również miłośnicy mięsa, ryb i sałatek. Do picia mamy do wyboru oczywiście wina, typowe napoje zimne: coca cola, fanta, woda gaz lub n/gaz, piwo, cydr, napoje ciepłe: kawa, herbata, grzaniec oraz co uważam

Projekty ze smakiem
Pasta rybna + film 126

Smakowita pasta rybna ze śledzi lub szprotek w sosie pomidorowym, jajek na twardo, żółtego sera, ogórków kiszonych oraz cebuli to idealne smarowidło do świeżego pieczywa, pszennej

Smakowite Dania
Sałatka śledziowa z buraczkami / Beetroot herring salad 438

Święta za pasem, trzeba więc zaplanować pyszne menu. Dziś proponuję sałatkę śledziową z buraczkami, ziemniakami, ogórkiem kiszonym i jajkiem, z klasycznym dressingiem śmietanowo-majonezowym. Taka kombinacja

karmelowy
Śledzie z imbirem 152

Jutro śledzik, ostatki, czyli ostatni dzień karnawału. Dlaczego właśnie śledzik? Kiedyś wielki post był bardziej przestrzegany niż obecnie. Dlatego ostatni dzień karnawału był obchodzony bardzo hucznie

Smakowity Blog Kulinarny
Domowy przecier pomidorowy (i Wielka Księga Własnych Wyrobów) 146

wyjaśnione. Jak sam tytuł mówi jest to książka o swojskiej, domowej kuchni. Podzielona na działy tematyczne. I w zasadzie zawiera w sobie wszystko. Jeżeli chcemy przyrządzać klasyczne domowe, swojskie potrawy to ta jedna książka załatwia sprawę. Żadna inna nie będzie potrzebna. Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że to najlepsza książka kucharska jaką mamy (sorry mistrzu Hamelmanie, twoja książka(...)jest szczegółowo opisane. Jak jeść, z czym jeść, jak podawać, itp. Wszystkie ważne informacje. A następnie przepis z wykorzystaniem danego owocu/warzywa. Kilkadziesiąt propozycji. Dalej jest "Wędzenie mięsa, kiełbas i ryb". I znowu: wszystko co trzeba na ten temat wiedzieć (absolutnie wszystko) i mnóstwo przepisów. W każdym dziale jest właśnie tak: absolutnie wyczerpująca porcja informacji i kilkadziesiąt przepisów. Kolejne działy

Marder&Marder Manufacture
Paprykarz 135

Każdy ma taki smak, taką potrawę z lat dziecinnych, za którą tęskni. Sama odkryłam niedawno, że to paprykarz. Tak, ten słynny - Szczeciński. A wszystko za sprawą sklepu rybnego w tym mieście, który ma w swojej ofercie ów przysmak na wagę. Można go kupić tylko raz w tygodniu i trzeba być niemal tuż po otwarciu przybytku. Śpiochy przybywający po południu, mogą(...)jedynie zobaczyć jak ktoś przed nim kupuje ostatnią porcję. Po kilkukrotnych fiaskach zakupowych (skończył się wcześniej niż zawsze) i odkryciu zalegających w zamrażalce ryb, podjęłam się wyzwania odtworzenia tego smaku. Przyznam, że nie planowałam tego, ale jest, to dokładnie to, co powinno być. Tak powinien smakować paprykarz! Spróbujcie sami. nie jest to takie skomplikowane. W prostocie zawsze jest najwięcej smaku

Karczma Honorietty