ryba potrawy - 2000 przepisów (strona:87/134)

Ryba po grecku 2015 159

W tym roku rybki robię przed sama Wigilią. Po grecku dzień wcześniej by rybka przeszła farszem i przyprawami.   Składniki: 1 kg miruny płaty marchew 600

Różowa kuchnia
Vini Torrevento w HOŻA by mondovino 105

egzotycznych owoców, banana, ananasa. W ustach wyraźnie wyczuwalne aromaty owoców egzotycznych, rodzynek oraz suszonych jabłek. Wino doskonałe jako aperitif. Bardzo dobrze sprawdzi się w połączeniu z gotowanymi lub grillowanymi rybami, skorupiakami, owocami morza, drobiem lub serami.   Vigna Pedale Castel del Monte DOC –100% Nero di Troia . Wino spędziło 12 miesięcy w dębowych beczkach. Winiarze są z niego bardzo dumni(...)bardzo ładnie wtopione. Delikatne, kompletne wino. Andrea polecał je do dań z koniny, delikatnej duszonej wołowiny oraz do dzikiego ptactwa – przepiórek, perliczek. My dodalibyśmy do tego królika i delikatne potrawy z gęsiny.   Ghenos Primitivo di Manduria DOC – 100 % Primitivo. Dojrzewało 10 miesięcy w stali i 6 miesięcy w dębowych beczkach. Kolor głęboki intensywny. Bardzo przyjemny aromatyczny, intensywny bukiet

królestwo garów
Mule w trawie cytrynowej/ Mussels in lemon grass 153

Jeśli lubicie mule, ten przepis na pewno Wam posmakuje. Jeśli nie lubicie - to jest dobry moment, żeby zacząć :) Aromatyczna trawa cytrynowa, sok z limonki i papryczki

Tajskie smaki
W drodze do Azji... MAKARON Z KREWETKAMI (...) I SEZAMEM 200

Przenoszenie się w różne zakątki świata za sprawą jedzenia to wspaniała przygoda.Klucząc paluchem po mapie, w ciepłym fotelu, dzięki pysznej strawie można wyobrazićsobie, jak tam

W kuchni Karmel-itki
Łosoś z parowaru z kiszonymi cytrynami i szczypiorkiem 135

Zdjęcie ze strony producenta Ponieważ niedawno nasza kuchnia wzbogaciła sie o kolejne urządzenie - tym razem parowar, więc przyszedł czas na eksperymenty. Na pierwszy ogień (a właściwie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka z Łososiem- obiad w wersji fit 364

Dzisiaj dołączyłam do listy zakładkę "FIT". Chyba każdy miał (ma lub będzie miał) w swoim życiu taki okres, że przechodził na dietę, obiecywał sobie, że będzie

Czerwona Porzeczka
Irańska ryba smażona 169

papryki  1 łyżeczka curry  1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu olej Filety (świeże lub rozmrożone) osuszyć papierowym ręcznikiem. Wymieszać mąkę z przyprawami i obtoczyć w niej kawałki ryby. Smażyć na złoty kolor na oleju. Kurkuma nazywana jest też „ostryżem” i „szafranem indyjskim”.Kurkuma jest rośliną z rodziny imbirowatych i występuje w ok. 70 gatunkach na terenie m.in(...)kurkumy powstaje barwnik, nazywany kurkuminą. Stosuje się go do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych w occie.•    Kurkumy używa się do przyprawiania sosów i potraw z drobiu.•    Co ciekawe, kurkumą można „oszukiwać szafran”, co zauważył słynny podróżnik Marco Polo. Kurkuma kolorem przypomina szafran i, chociaż w smaku, jest zupełnie inna, to jednak

Moje domowe kucharzenie
Klopsiki rybne w sosie chrzanowym 265

oczkach. Kroję na drobno cebulę. Tak przygotowane warzywa umieszczam w garnku wraz z przyprawami . Zalewam wodą (by przykryła wszystkie składniki). Gotuję ok. 15 minut do miękkości. 2. Filety z ryby osuszam dokładnie ręcznikiem papierowym. Siekam w drobną kosteczkę (lub mielę maszynką do mięsa). Cebulkę i natkę pietruszki również siekam drobno. Wszystkie składniki łączę ze sobą i wyrabiam na gładką masę(...)sosu dodajemy pulpety i gotujemy jeszcze 10 minut. Tak przygotowane pulpety najlepiej smakują na drugi dzień, gdy "przejdą" chrzanem. Bardzo lubię z kaszą jaglaną . Są wtedy świetną potrawą rozgrzewającą po górskiej wędrówce. Wiele przepisów zaleca dosypać koperek do sosu, ja jednak wolę świeży, zatem posypuję nim pulpety na talerzu. Smacznego! :) ps. Przepis możesz wykonać w wersji bardziej lub mniej dietetycznej

Ale Proste
kotlety rybne z płotek z boczkiem wędzonym z sosem pomidorowym... 166

Składniki: filety rybne 1,5 kg/płotki filety, boczek wędzony 20 dag, bułka tarta 3/4 szklanki, jajka 2 duże, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, bułka

W Mojej Kuchni Lubię
Azjatycki rosół na dorszu 144

Tajska kuchnia to proste składniki i kreatywność kucharzy. W zależności od prowincji te same dania mogą inaczej wyglądać i smakować, ale zawsze są proste, aromatyczne, smaczne

SzczyptaSmaQ
Produkty marki Seitenbacher. 128

pieprz nadają pikantności, a kolendra i trawa cytrynowa orzeźwiającej nuty. Orientalny smak wzmacnia również olejek cytrynowy. Idealny do dań mięsnych z woka, orientalnych sałatek jak i innych potraw warzywnych. 13) Olej i sól z przyprawami włoskimi (zestaw w cenie promocyjnej) Olej z włoskimi ziołami to olej słonecznikowy tłoczony na zimno, jednak nadający się do smażenia w temp(...)roślinnego, który spaja całą kompozycję i uwydatnia smak. 14) Orzechy nerkowca - miękkie, lekko słodkie i pachnące. Uwierzcie, że zapach jest bardzo ważny - dwa razy natrafiłam na nerkowce, które cuchnęły... rybą! 15) Pestki dyni ciemnozielone - bardziej wartościowe od jasnozielonych, ponieważ zawierają więcej chlorofilu, pomagającego pozbyć się toksyn i metali ciężkich z organizmu. Ponadto przyczynia się on do usuwania szkodliwych bakterii

Poranek na słodko
Placuszki ryżowe z pietruszką 107

Jest to bardzo łatwa i szybka w wykonaniu potrawa. Można ją dowolnie modyfikować dodając swoje ulubione dodatki. Często robię ją kiedy zostanie mi z poprzedniego obiadu ryż i podaję zamiast ziemniaków czy tradycyjnego ryżu.   Składniki: 3 00g ugotowanego ryżu 3 jajka 4-5 łyżek mąki mała cebula pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz, ostra papryka do smaku Olej(...)ciasto. Dodajemy drobno poszatkowaną cebulę i natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i ostra papryką. Smażymy na rumiano na oleju na rozgrzanej patelni. Serwujemy jako dodatek do dań mięsnych lub ryb

Pyry na Gaz
MULE PO MARYNARSKU 182

 Wielka kluska w gardle i trzęsące się dłonie. Dam radę? Nie ucieknę? Podołam? No jasne, że tak. Nie ma innego wyjścia. Nie ma innej opcji

W kuchni Karmel-itki
Tradycyjnie- Gołąbki 362

kuchennym parapecie stoi dość pokaźny, biorąc pod uwagę czas ich kolekcjonowania, zbiór książek kucharskich. Niestety większość potraw przygotawanych według zawartych w nich przepisów nie do końca spełnia oczekiwania mojego Męża. Zbyt dużo zieleniny, za mało mięsą, zupa krem to nie zupa, nie mówiąc już o goździkach w zupie pomidorowej (skąd inąd fenomenalnej autorstwa Asi z KwestiSmaku)- w końcu mężczyzna(...)jedną) i tłustych golonek, a przede wszystkim kapusty, w każdej innej postaci niż dobra kwaśnica. Jednym słowem nie darzę sympatią tradycyjnej kuchni. Lubię jeść lekko, uwielbiam makarony, dziki ryż, ryby, dziczyzne wolno pieczoną w czerwonym winie. Wybór padł na Gołąbki- sprofanowałam tradycyjny przepis mojej babci- białą kapustę zastąpiłam włoską, zamiast mielonej wieprzowiny wykorzystałam pierś z kurczaka, a co najważniejsze! Wywróciłam

Zapiski Młodej Żony