każdej strony. Na półmisku układamy liście i kwiaty jarmużu oraz smażone pędy sosny. Polewamy tłuszczem ze smażenia lub innym ulubionym sosem. Wykładamy rybę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Smacznego ! Rybę smażyłam na nowej patelni. Moja opinia testu poniżej: O patelni Ballarinii lini Lucca Ma granitową powłokę, która pod żadnym pozorem nie przywiera. Można smażyć bez tłuszczu! Dużą zaletą powłoki(...)robiłam syrop z mniszka lekarskiego! Dwa uchwyty ułatwią przesuwanie patelnią. Są one wykonane z tworzywa sztucznego i odporne na temperaturę do 160 stopni, więc można utrzymać ciepłą potrawę w piekarniku, nim wróci mąż z pracy :) Zapraszam do sklepu internetowego Ballarini albo do fan paga
Bon Appetit MałgorzatyGremolata to klasyczna ziołowa przyprawa ze skórki cytryny, czosnku i natki pietruszki, często dodaje się też oliwę i sól. Ale jadłam też gremolatę miętową i bazylikową
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzy chorobie nie mogę innych wykonywać. Ćwiczenia do codziennego wykonania- na szczęście zajmują prawie 14 minut: ******************************************************************************************* http://onet.tv/l/dbajosiebie/sprawdzone-cwiczenia-na-idealne-cialo/32rgcv TABELA WARTOŚCI ENERGETYCZNEJ WYBRANYCH PRODUKTÓW I POTRAW ! ******************************************************************************************* PRODUKTY ZBOŻOWE ************************************* Chleb baltonowski , cienką kromka -30gram- 75 kcal Chleb Staropolski , kromka - 40 gram - 88 kcal Chleb Graham , kromka-50 gram- 113 kcal Chleb Razowy Żytni , kromka(...)kcal Ryż Biały gotowany, łyżka - 20 gram - 27 kca Muesli z Owocami , łyżka - 10 gram - 32.5 kcal Płatki Kukurydziane , łyżka - 10 gram - 36 kcal JAJA, MIĘSO ,RYBY I ICH PRZETWORY : ***************************************************** Jajko , sztuka - 50 gram - 66.5 kcal Kiełbasa z Indyka 6 plasterków - 30 gram - 38.5 kcal Parówki Drobiowe , sztuka - 50 gram - 130 kcal Pasztet Drobiowy , 30 gram - 68.5 kcal
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisumie było nas 10 "kulinarek. Na początek zaczęliśmy od części teoretycznej, ale pokazowej. Zobaczyłam jak się robi tajemnicze ravioli z soku porzeczkowego, smakowałam mięsa z kwiatami i pomarańczą oraz ryby z kawą, jak i jajek przygotowanych za pomocą "suvi" (piszę fonetycznie). Bawiliśmy się też ciekłym azotem, czego efektem były wyborne lody ananasowe z szampanem i kokosowe z malibu(...)wykład poradniczy, gdzie radzono nam "jak być lepszym blogerem". Nie powiem, bardzo się przydały te informacje, przynajmniej mojej osobie. Chwilowa przerwa, a następnie część tak bardzo wyczekiwana! Gotowanie! Przyrządzaliśmy potrawy, które zwyciężyły w konkursie organizowanym właśnie przez PepsiCo, na potrawy z wykorzystaniem chipsów, Pepsi, listków Sunbites... Same pyszności! A czekając, aż upieką się bądź usmażą nasze dania, dostała
W kuchni Karmel-itkidomu. Syncio podjadał :) Po powrocie do domu w końcu mogłam odgrzać obiad. Surówka z czerwonej kapusty była całkiem niezła, pure ziemniaczane w niewielkiej ilości ale smaczne za to porcja ryby wielgachna. Podzieliłam się obiadem z Córcią i najedzone byłyśmy obie. Przejdźmy teraz do wniosków. Czy warto korzystać z tego typu cateringu jaki oferuje Pomelo? Tak. Jeśli mieszkacie w Warszawie(...)Pewnie nie choćby z racji braku możliwości dostawy do miejscowości podwarszawskich ale też dlatego, że gotowanie sprawia mi mnóstwo radości i nie zrezygnuję z niego dobrowolnie. Zdecydowanie też wolę potrawy przygotowywane tu i teraz, świeżo wyjęte z garnka :) Pozostaje też kwestia kosztów. Tego typu catering nie jest tania inwestycją, jednodniowy koszt to od 52 do 77 zł przy wykupieniu
Dzieje kuchennej WiewióryWiosna to pora radosna, czas na grillowanie i zdrowych potraw zjadanie. Filet z kurczaka serem kozim został nadziany i w papierowych woreczkach grillowany. Do mięsa lekka sałatka została przygotowana, olejem rzepakowym na końcu polana. Całość smaczne, zdrowe i kolorowe. „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego dania na nim przygotowuję(...)myjemy suszymy, nacinamy po długości, wypełniamy serkiem kozim i spinamy wykałaczkami. Wierzch mięsa delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Tak przygotowane filety wkładamy do woreczków papierowych do smażenia mięs i ryb, każde oddzielnie. Grillujemy w papierowych woreczkach po 10 min z każdej stronie. Dzięki temu, że mięso zamknięte jest w woreczku, wszystkie smaki się pomieszają, a kurczak będzie soczysty. Na wierzch
Moniki Smakołykimoże chodnikiem. Czując na twarzy powiew morskiej bryzy przechadzamy się wśród uliczek, na których rosną pomarańcze. Miejce to jest pełne straganów oraz sklepów ze świeżymi rybami - bajka! Szukając dobrej, lokalnej restauracji posiłkowałem się przewodnikiem wydawnictwa Pascal. Słowo pisane zaprowadziło mnie do Restauracji Byzantio . Miejsce to istnieje od 1965 roku i prowadzone jest od początku przez jedną rodzinę(...)temat Retsiny rozmawiałem z kilkoma osobami, które miały okazję pić ten niesamowity trunek w Grecji i zgadzam się z nimi - nie smakuje ona w innym klimacie, z innymi potrawami jak właśnie tam, skąd pochodzi. Co nie znaczy, że nie można przywieźć do Polski kilku butelek : ) Starter. Tzatziki - niebo w gębie. To, co spotykamy w Polsce nie umywa się
Right Behind The Kitchenkwasów wielonienasyconych (NNKT) OMEGA - 3. Wpływa leczniczo na układ trawienny, sercowo - naczyniowy i nerwowy. Według mnie idealnie komponuje się ze smakiem łososia, dzięki niemu uwydatnia się jego smak. Tę potrawę wykonywałam z myślą o moim 11 miesięcznym Oskarku, dlatego nie ma w nim ani grama soli, ja również zjadłam takie danie bez soli. Dopiero teraz, kiedy używam mało soli, bądź(...)kroimy w słupki, jak na frytki. Ziemniaki, fasolkę i łososia wkładamy do parowara na 20 minut, wcześniej oprószamy wszystko suszoną natką pietruszki. Po uparowaniu się składników dokładnie obieramy rybę z ości, układamy na talerzu i skrapiamy olejem lnianym. Skomentuj
MamaOskarkaW BLW bardzo ważny jest kształt przygotowywanych posiłków. I przede wszystkim kształt. Gdybym podała ryż w formie sypkiej dosłownie nieuformowanej, zapewne wszystko byłoby w ryżu, a
MamaOskarkatego jakie sushi chcemy przygotować – może to być halibut, maślana, tuńczyk czy inna ryba – wedle gustu i uznania. Najlepszym pomysłem będzie znalezienie hurtowni, w której możemy dostać świeżą, niemrożoną rybę i w domu samodzielnie ją oczyścić i przygotować. Kolejnym składnikiem jest ryż. Ryż do sushi musi być krótko ziarnisty. Ten charakteryzuje się specyficzną lepkością, która w przygotowywaniu sushi jest niezbędna(...)octowa daje ryżowi tego charakterystycznego zapachu i wspaniałego smaku do sushi. O ile w Polsce rzadko używamy octu ryżowego – w kuchni Japońskiej jest on niezastąpionym składnikiem w przypadku każdej potrawy. Wasabi to popularnie nazwany chrzanem japońskim to nieodzowny element sushi. Wasabi dostaniemy w gotowej tubce lub w formie proszku, który należy wymieszać z niewielką ilością wody. Chociaz tak naprawdę
WojnaNaSmaki.plświata, jak doskonałe Ossobuco Milano z grillowanymi gnocchi czy papardelle z łososiem, pomidorkami cherry i szpinakiem.Restauracja Milano przygotowała również bogatą kartę win włoskich i francuskich, które podkreślą wyborny smak potraw.( info ze strony ).______________________________________________________________________________________________________13.11. wybrałam się tam z kolegą Rafałem ( wielbicielem szalonych podróży , muzyki i dobrego jedzenia ;) ).Ze względu na charakter restauracji i miejsce nastawialiśmy się na bardzo(...)wegetarianie, jak i wielbiciele doskonałych mięs.Ceny wysokie , jak to na taką restaurację … w takim mieście … i w takiej lokalizacji przystało.W menu owoce morza …. najlepsze ryby …. dziczyzna … cielęcina , jagnięcina , wołowina i wiele innych specjałów.Całe menu z cennikiem dostępne tutaj:http://www.milanokrakow.pl/nasza-kuchnia/karta-dan ______________________________________________________________________________________________________My zdecydowaliśmy się na makarony.Rafał wybrał : Cannelloni z karmazynem zapiekane
Ostra na SłodkoWpadłam na chwilkę :) Pomiędzy kupowaniem firanek a wybieraniem kolorów farb;) Duże zmiany mi się szykują, mam nadzieję, że już tylko na lepsze;) Pochwalę się efektem końcowym
My simple kitchensmaki oraz aromaty, a wraz z nimi… tahini. Tahini (arab. طحينة tahina), chiń. zhimajiang (芝麻醤), jap. nerigoma (ねりごま), masło sezamowe – pasta na bazie nasion sezamu używana do przygotowywania wielu potraw. W krajach Bliskiego Wschodu tahini robione jest z lekko podprażanych nasion sezamu (proces ten intensyfikuje aromaty). Składniki na pastę tahini: - 1 szklanka sezamu- 4 łyżki oleju sezamowegoSkładniki(...)skórkę i sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę kuminu. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy.Sos tahini, chlebek pita i falafel, to idealna kompozycja. Można go też podać do ryb, mięsa, przekąsek, marynat… i nie tylko. Warto wspomnieć o samych ziarnach sezamu. „Zaklęcie „Sezamie, otwórz się” otwiera w arabskiej baśni ukryte wejście do niezmierzonego bogactwa – złota i klejnotów
mojewypiekiinietylko