domu. Syncio podjadał :) Po powrocie do domu w końcu mogłam odgrzać obiad. Surówka z czerwonej kapusty była całkiem niezła, pure ziemniaczane w niewielkiej ilości ale smaczne za to porcja ryby wielgachna. Podzieliłam się obiadem z Córcią i najedzone byłyśmy obie. Przejdźmy teraz do wniosków. Czy warto korzystać z tego typu cateringu jaki oferuje Pomelo? Tak. Jeśli mieszkacie w Warszawie(...)Pewnie nie choćby z racji braku możliwości dostawy do miejscowości podwarszawskich ale też dlatego, że gotowanie sprawia mi mnóstwo radości i nie zrezygnuję z niego dobrowolnie. Zdecydowanie też wolę potrawy przygotowywane tu i teraz, świeżo wyjęte z garnka :) Pozostaje też kwestia kosztów. Tego typu catering nie jest tania inwestycją, jednodniowy koszt to od 52 do 77 zł przy wykupieniu
Dzieje kuchennej WiewióryWiosna to pora radosna, czas na grillowanie i zdrowych potraw zjadanie. Filet z kurczaka serem kozim został nadziany i w papierowych woreczkach grillowany. Do mięsa lekka sałatka została przygotowana, olejem rzepakowym na końcu polana. Całość smaczne, zdrowe i kolorowe. „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego dania na nim przygotowuję(...)myjemy suszymy, nacinamy po długości, wypełniamy serkiem kozim i spinamy wykałaczkami. Wierzch mięsa delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Tak przygotowane filety wkładamy do woreczków papierowych do smażenia mięs i ryb, każde oddzielnie. Grillujemy w papierowych woreczkach po 10 min z każdej stronie. Dzięki temu, że mięso zamknięte jest w woreczku, wszystkie smaki się pomieszają, a kurczak będzie soczysty. Na wierzch
Moniki Smakołykimoże chodnikiem. Czując na twarzy powiew morskiej bryzy przechadzamy się wśród uliczek, na których rosną pomarańcze. Miejce to jest pełne straganów oraz sklepów ze świeżymi rybami - bajka! Szukając dobrej, lokalnej restauracji posiłkowałem się przewodnikiem wydawnictwa Pascal. Słowo pisane zaprowadziło mnie do Restauracji Byzantio . Miejsce to istnieje od 1965 roku i prowadzone jest od początku przez jedną rodzinę(...)temat Retsiny rozmawiałem z kilkoma osobami, które miały okazję pić ten niesamowity trunek w Grecji i zgadzam się z nimi - nie smakuje ona w innym klimacie, z innymi potrawami jak właśnie tam, skąd pochodzi. Co nie znaczy, że nie można przywieźć do Polski kilku butelek : ) Starter. Tzatziki - niebo w gębie. To, co spotykamy w Polsce nie umywa się
Right Behind The Kitchenkwasów wielonienasyconych (NNKT) OMEGA - 3. Wpływa leczniczo na układ trawienny, sercowo - naczyniowy i nerwowy. Według mnie idealnie komponuje się ze smakiem łososia, dzięki niemu uwydatnia się jego smak. Tę potrawę wykonywałam z myślą o moim 11 miesięcznym Oskarku, dlatego nie ma w nim ani grama soli, ja również zjadłam takie danie bez soli. Dopiero teraz, kiedy używam mało soli, bądź(...)kroimy w słupki, jak na frytki. Ziemniaki, fasolkę i łososia wkładamy do parowara na 20 minut, wcześniej oprószamy wszystko suszoną natką pietruszki. Po uparowaniu się składników dokładnie obieramy rybę z ości, układamy na talerzu i skrapiamy olejem lnianym. Skomentuj
MamaOskarkaW BLW bardzo ważny jest kształt przygotowywanych posiłków. I przede wszystkim kształt. Gdybym podała ryż w formie sypkiej dosłownie nieuformowanej, zapewne wszystko byłoby w ryżu, a
MamaOskarkatego jakie sushi chcemy przygotować – może to być halibut, maślana, tuńczyk czy inna ryba – wedle gustu i uznania. Najlepszym pomysłem będzie znalezienie hurtowni, w której możemy dostać świeżą, niemrożoną rybę i w domu samodzielnie ją oczyścić i przygotować. Kolejnym składnikiem jest ryż. Ryż do sushi musi być krótko ziarnisty. Ten charakteryzuje się specyficzną lepkością, która w przygotowywaniu sushi jest niezbędna(...)octowa daje ryżowi tego charakterystycznego zapachu i wspaniałego smaku do sushi. O ile w Polsce rzadko używamy octu ryżowego – w kuchni Japońskiej jest on niezastąpionym składnikiem w przypadku każdej potrawy. Wasabi to popularnie nazwany chrzanem japońskim to nieodzowny element sushi. Wasabi dostaniemy w gotowej tubce lub w formie proszku, który należy wymieszać z niewielką ilością wody. Chociaz tak naprawdę
WojnaNaSmaki.plświata, jak doskonałe Ossobuco Milano z grillowanymi gnocchi czy papardelle z łososiem, pomidorkami cherry i szpinakiem.Restauracja Milano przygotowała również bogatą kartę win włoskich i francuskich, które podkreślą wyborny smak potraw.( info ze strony ).______________________________________________________________________________________________________13.11. wybrałam się tam z kolegą Rafałem ( wielbicielem szalonych podróży , muzyki i dobrego jedzenia ;) ).Ze względu na charakter restauracji i miejsce nastawialiśmy się na bardzo(...)wegetarianie, jak i wielbiciele doskonałych mięs.Ceny wysokie , jak to na taką restaurację … w takim mieście … i w takiej lokalizacji przystało.W menu owoce morza …. najlepsze ryby …. dziczyzna … cielęcina , jagnięcina , wołowina i wiele innych specjałów.Całe menu z cennikiem dostępne tutaj:http://www.milanokrakow.pl/nasza-kuchnia/karta-dan ______________________________________________________________________________________________________My zdecydowaliśmy się na makarony.Rafał wybrał : Cannelloni z karmazynem zapiekane
Ostra na SłodkoWpadłam na chwilkę :) Pomiędzy kupowaniem firanek a wybieraniem kolorów farb;) Duże zmiany mi się szykują, mam nadzieję, że już tylko na lepsze;) Pochwalę się efektem końcowym
My simple kitchensmaki oraz aromaty, a wraz z nimi… tahini. Tahini (arab. طحينة tahina), chiń. zhimajiang (芝麻醤), jap. nerigoma (ねりごま), masło sezamowe – pasta na bazie nasion sezamu używana do przygotowywania wielu potraw. W krajach Bliskiego Wschodu tahini robione jest z lekko podprażanych nasion sezamu (proces ten intensyfikuje aromaty). Składniki na pastę tahini: - 1 szklanka sezamu- 4 łyżki oleju sezamowegoSkładniki(...)skórkę i sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę kuminu. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy.Sos tahini, chlebek pita i falafel, to idealna kompozycja. Można go też podać do ryb, mięsa, przekąsek, marynat… i nie tylko. Warto wspomnieć o samych ziarnach sezamu. „Zaklęcie „Sezamie, otwórz się” otwiera w arabskiej baśni ukryte wejście do niezmierzonego bogactwa – złota i klejnotów
mojewypiekiinietylkoMyślę, że ta nazwa była też związana ze wzgórzami, którymi ówczesne miasto było otoczone, a dziś przez swój rozwój jest na nich położone. Co jadają Lubuszanie? Poszukiwania tradycyjnych potraw lubuskich mogą okazać się dość trudne, gdyż region nasz to prawdziwa mieszanka narodów i ich kultur. Po II wojnie światowej zostało tutaj przesiedlonych wielu ludzi, a część z nich(...)się, że specyfiką lubuskiego są dary natury. Nasz region to lasy bogate w dziczyznę, grzyby i jagody; to niezliczona ilość malowniczo położonych jezior (spójrzcie na zdjęcie powyżej) bogatych w ryby. Przy takim bogactwie nie sposób nie zagospodarować nadwyżek, których nie da się zjeść na bieżąco. Ryby w zalewie octowej trafiły na listę produktów tradycyjnych naszego województwa. Podobnie jak nadnotecka kapusta
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepisów, począwszy od bigosów, kiełbas, ozorków, przepisów na schab, szynki, sztuki mięsa, dziczyznę, zrazy czy żeberka. Dania z drobiu - przegląd receptur na gęś, indyka, kurczaka i kaczkę. Dalej ryby: oczywiście karp, szczupak, ale i ciekawe przepisy na przyrządzenie węgorza. Galarety i pasztety - bez nich nie ma typowo polskiej biesiady! W tym dziale bardzo ciekawe farsze do pasztecików! Kolejny dział(...)domu przy wielu okazjach! Jak wspomniałam na początku, egzemplarz książki Wydawnictwo podarowało również dla moich Czytelników :) Jak zdobyć książkę? Na adres meg.chyla@gmail.com przyślijcie proszę odpowiedź na pytanie: jaka potrawa wigilijna jest w Waszej rodzinie od pokoleń? Możecie (ale nie jest to koniecznością) podać przepis, albo opisać jakąś ciekawą historię/anegdotę z nią związaną. Jak zwykle wszystkie Wasze propozycje
Moje Kuchenne RewelacjeBrytanii podstawą świątecznego obiadu jest indyk bądź gęś. Do tego uroczystego obiadu zasiada się dopiero 25 grudnia. Współcześni Brytyjczycy sięgają jednak ostatnio chętnie po … wędzonego łososia. Przyznać trzeba, że ryba ta również coraz częściej gości na naszych stołach, choć do wyparcia karpia jeszcze jej daleko. Choinka, kartki i prezenty – uniwersalne tradycje W obu krajach spotkamy pięknie przystrojoną choinkę(...)Liczba „dwanaście” - ważna jest zarówno dla Polaków, jak i Brytyjczyków, choć ma dla obu nacji nieco inne znaczenie. W Polsce tradycyjnie na wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw – spróbowanie każdej z nich przynosi szczęście w nadchodzącym roku. Dla mieszkańców Wielkiej Brytanii liczba „12” wiąże się z tradycją 12 świątecznych dni, które rozpoczynają się 26 grudnia i trwają
Poezja Smaków - blog kulinarnyPomysł na to danie podpatrzyłam w pewnym pubie, gdzie zatrzymaliśmy się na popas podczas pewnej wycieczki rowerowej . Danie wyglądało bardzo efektownie, a jednocześnie jego wykonanie wydawało
Codzienne GotowanieBataty – to inaczej słodkie ziemniaki, na naszych stołach goszczą niezmiernie rzadko. A może nie wszyscy wiedzą, że mają wiele właściwości zdrowotnych. Bataty są bogatym źródłem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jakie są najlepsze imprezy? Spontaniczne! Takie przygotowywane w 1 godzinę. Bo tyle miałam czasu od podjęcia decyzji, że chcę zaprosić gości. Przygotowałam finger food przy pomocy
Bon Appetit MałgorzatyŻółta sałatka ze śledziem będzie na pewno ciekawym i przepysznym akcentem na naszym świątecznym stole. Jest aromatyczna, pełna ciekawych smaków i tekstur. Delikatne ziemniaki, słonawy śledź
Smaczna Pyza